Jacek napisał(a):
Uważam, że występowanie do WKZ o pozwolenia na poszukiwania poza obiektami wpisanymi do rejestru jest szkodliwe dla naszej sprawy bo sankcjonuje bezprawie.
W dobrej wierze robicie Wyro złą robotę.
W 2008 roku, na zlocie w Chrobrzu, otrzymałem publiczne zapewnienie od świętokrzyskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, że nie muszę się starać o pozwolenia na takich terenach a nawet zachęcił do przeszukania hałd po archeologach na miejscu zakończonych wykopalisk.
Miałem setkę świadków :)
JW
W naszym gronie nie zwracamy w wiekszosci przypadkow na istotna roznice - do jednego "worka" wrzucane sa poszukiwania w lasach, na polach i na plazach z poszukiwaniami na terenach lub obiektach, na ktorych, w mysl obowiazujacego prawa - pozwolenia sa koniecznoscia. Jasne jest, ze jesli chcemy szukac na takich terenach trzeba postarac sie o zezwolenie, ale
tylko (wg mnie) w takich przypadkach.
Cytujac Owidiusza -
KROPLA DRAZY SKALE - uwazam, ze trzeba przypominac o tym jak najczesciej. Przeciez nasze
Forum czytaja nie tylko hobbisci, ale takze inni, Ci z "drugiej strony barykady". Wsrod Nich sa takze rozni ludzie, nie tylko bezmyslni sluzbisci, ale takze myslacy..., ale maja ograniczenia obowiazujacymi paragrafami. Pozdrawiam, F.