Teraz jest czwartek, 17 lipca 2025, 02:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zbulwersowany archeolog :)
PostNapisane: piątek, 6 kwietnia 2012, 22:48 
Książę Lynchets

saper napisał(a):
Witam wszystkich serdecznie.
Właśnie dostałem cynk o tym wątku :D niezłe, choć fajnie wygląda jak się ludzie gryzą stojąc po tej samej stronie barykady i jak tu walczyć, gdy zamiast rzucać granatami trwają kłótnie kto wczoraj gotował grochówkę :D
A jak się okazuje to wcale nie takie proste bo Kucharz ma wiele wcieleń :P min: "Bezrobotny kuchta" i to jeszcze bez matury:)
albo inaczej: "Obłudny Celebryta", "Paser i Cwaniak jakich mało", "Przystojny przestępca", "Justin Bieber" a nawet "Polski Schliemann".
Pogubiłem się i sam nie wiem kim jestem :) chyba zamiast zbierać dyplomy zacznę zbierać moje drugie i trzecie a nawet czwarte ja :D
Pozdrawiam Artur

Od dzisiaj mówię Ci "Biberku" :lol:
:-*
Mr IJ

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 7 kwietnia 2012, 02:21 
Główny Administrator
Główny Administrator

Mr IJ uważaj bo ujawnimy twój prawdziwy pseudonim :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 9 kwietnia 2012, 23:00 
Specjalista
Specjalista

Cytuj:
Rozmowa z profesorem Bogusławem Gedigą, archeologiem z Instytutu Archeologii i Etnologii PAN, przewodniczącym rady naukowej Muzeum w Biskupinie.

- Jaką wiedzę ma młody człowiek, który rok wcześniej kończy studia?

- Zna pan takie przypadki?
- Oczywiście! Pan również może wygrać taki przetarg.

- Jestem socjologiem z wykształcenia.
- Może być pan nawet weterynarzem. Znam przypadki, w których przetargi na badania wygrywali ludzie, którzy zawodowo nie mają nic wspólnego z archeologią. Ktoś taki może zatrudnić sobie archeologów, z których tysiące klepią dziś biedę na zasiłku dla bezrobotnych. Oni przekopią teren i uwolnią go z zabytków. Bo przecież głównie o to chodzi.

Jak to wygląda w praktyce może przybliżyć co nieco ten wyrok Krajowej Izby Odoławczej:

http://www.noweprzetargi.pl/szukaj/2681-11.pdf

gdzie w sprawie starły się dwie firmy archeologiczne. Jedna z nich, jako dorobek fachowy próbowała przedstawić osiągnięcia swoich podwykonawców, w tym m.in. jeszcze studenckie pewnego archeologa, które miały też rzekomo wiązać się jego działalnością gospodarczą, choć tę rozpoczął w dużo późniejszym terminie (po uzyskaniu tytułu magistra i nieco przed przystąpieniem do przetargu). A drugi fachowiec-podwykonawca tej samej firmy posługiwał się nie do końca przystającymi do wymagań przetargu referencjami wystawionymi przez Alinę Jaszewską, znaną detekterożerczynię, członkinię zarządu głównego SNAP, gdzie zasiada w towarzystwie takich tuzów jak choćby Dominik Abłamowicz. Łańcuszek podwykonawców i protegowanych w smrodliwym światku archeologów jest zadziwiający:))
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 10 kwietnia 2012, 18:14 
Złosliwy Nieludzki Doktor

arturborat napisał(a):
Łańcuszek podwykonawców i protegowanych w smrodliwym światku archeologów jest zadziwiający:))
Artur

jak w każdym środowisku, nawet weterynaryjnym :D :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]