Teraz jest środa, 23 lipca 2025, 21:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Policja zatrzymała poszukiwaczy
PostNapisane: czwartek, 15 września 2016, 13:30 
Generał Broni
Generał Broni

sebastian804 napisał(a):
Zastanawia mnie jeszcze taki przypadek. Co w przypadku gdy ktoś kupuje i zbiera np . Stare monety, odznaczenia itp. kupuje je np. na giełdach staroci rynkach lokalnych, pełno jest tez tego na Moto Weteran Bazar. Przecież nie mamy rachunków z tego typu miejsc, że coś zakupiliśmy. Kupuje sobie wykrywacz łapie mnie policja "hipotetycznie", robią mi przeszukanie w domu no... i co z tego typu zakupionymi przedmiotami. Ja osobiście Zbieram wszystko co stare obrazy meble porcelanę, czasami okazyjnie kupie na rynku jakieś monety , klamrę itp podobne przedmioty. Policja zabiera mi wszystko bo twierdzi, że to wykopane??? Po wuju mogę nabyć kilka bagnetów (zmarł dzieciaki się tym nie interesują) ale teraz zastanawiam się czy przyjąć podarek.

przypadek :):)
:):) przychodzi do mnie sąsiad wódka mu nie zasmakuje zatruje się i na zadzwoni na policje z info , że mam bagnety. :):) Oczywiście, pytam czysto teoretycznie ale oczywiście przecież życie może coś takiego wyreżyserować.

Bardzo dobrze przypuszczasz. Handel monetami czy antykami w Polsce jest legalny, są sklepy numizmatyczne, domy aukcyjne itp., ale jak wpadnie do Ciebie policja i znajdą wykrywacz oraz kolekcję np. denarów rzymskich poukładanych ładnie na paletach czy w klaserach to masz problem :) Przy okazji zgarną też stary bagnet, pordzewiały hełm, porcelanową figurkę Hitlera i obrazek z Matką Boską z Guadelupe, który dostałeś od babci na komunię. Bo wszystko to są cenne zabytki o wielkiej wartości dla polskiego dziedzictwa narodowego.

Dopóki ktoś się nie wkurzy i nie pozwie tych baranów z łódzkiej policji to niewiele się zmieni. Tylko na to trzeba mieć bardzo dużo pieniędzy i jeszcze więcej czasu i nerwów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 września 2016, 13:37 
Major
Major

Shelton napisał(a):
Taka sytuacja będzie się utrzymywać do chwili kiedy nie zmieni się prawodawstwo w tej dziedzinie życia.

Z tym bym uważał , bo zmienić się może na gorsze...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 września 2016, 13:57 
Pułkownik
Pułkownik

Ale AGD i telewizor zostanie :)

Oczywiście , żartuje. Jestem jednak osoba, która stara się zawsze zrozumieć . Stanę tu w obranie Policji , która tak jak ja wykonuje polecania swoich przełożonych jest z tego rozliczana. Mam jednak taki apel "jak ktoś chodzi sobie po polu , ma zgodę rolnika i wiadomo, że nie jest to teren zarejestrowany jako "archeologiczny" to niech spokojnie sobie chodzi znajdzie łuskę monetę itp. to taki delikwent robi to bo to kocha.

Prawo w Polsce musi się zmienić ( mamy tysiące ludzi z wiedzą na temat historii (detektoryści) i Państwo Polskie (odpowiednie instytucje) powinny zacząć czerpać z tej wiedzy. Dogadać się i będzie to z korzyścią dla przyszłych pokoleń. Jak to mówią " do grobu tego nie weźmiesz".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 września 2016, 19:28 
Malkontent

Nietajenko napisał(a):
Nie ma siły, musieli się chłopaki postawić policjantom. To najgłupsza rzecz co można w takiej sytuacji zrobić. Takie sprawy trzeba załatwiać po przyjacielsku - jeśli nie mogę tu chodzić to przepraszam, już sobie idę. Na bank się postawili stąd ta rewizja. Policjanci nie lubią cwaniaków.

Niekoniecznie . Ja kiedyś '' postawiłem się '' policjantowi , który chciał mnie wygnać z pola i straszył Bóg wie jakimi konsekwencjami. Oczywiście pozwolenie właściciela było. Po dłuższej wymianie argumentów - pojechał sobie zniesmaczony ... :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 15 września 2016, 21:01 
Pułkownik
Pułkownik

Dlatego trzeba zawsze na temat spojrzeć z każdej strony. " złapali kogoś każdy jest winny tylko nie złapany" zapewne każdy wie , że nie do końca tak jest. Tak jak pisałem każdy ma swojego szefa w pracy i Panowie Policjanci też. Dlatego nie winna jest Policja tylko prawo i ludzie , którzy je stanowią. Pewnie niejeden właściciel tzw. wykrywacza poświęcając swój czas znalazł więcej niż opłacany przez nasz kochany Kraj Archeolog. Czas skończyć z przekonaniem, że na każdym polu zatrzymał sie jakiś nasz król zgubił srając sygnet królewski i trzeba traktować to pole jak teren archeologiczny. Rozpisałem się bo czytając te posty odnoszę wrażenie, że jak jutro będzie padał deszcz obwinimy za to Policje bo zgrzeszyła względem Detektorystów.

dasz dół

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 września 2016, 07:55 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Nie odnoszę się do Łodzi, ale do całokształtu, policja ma spore pole manewru, mogą wykazać się zdrowym rozsądkiem, albo jechać zgodnie z regulaminem. Jaki jest sens uruchamiania wielkiej machiny dla pospawanego wykopanego szkieletu broni, czy łuski z niezbitą spłonką? Tak właśnie miał znajomy kilka lat temu, zobaczyli że pospawane, to zostawili (może już się rozniosło że i tak taka sprawa =/= sukces) Nie brońcie policji bo kilka miesięcy temu policjanci ukradli moim znajomym 2 wykrywacze. Zginęły najprawdopodobniej w depozycie, panowie byli przeświadczeni o przyszłym przepadku mienia, a tu los spłatał im figla, obydwaj znajomi są uniewinnieni :D
Obecnie sprawa wygląda tak: "nie mamy pana wykrywacza i co pan nam zrobi", winnych brak, bo nie wiadomo kto się podpisał na kwitach z rewizji, nie wiadomo kto je przyjmował na magazyn, nic nie wiadomo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 września 2016, 11:30 
Kapitan
Kapitan

Miałem w tym roku kontakt z policją w terenie i nie byli to wcale milicjanci.
Mogę ich pozdrowić bo atmosfera była super :1
Przyjechali bo niespelniona menda zadzwoniła.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 września 2016, 11:42 
Pułkownik
Pułkownik

cieszę się widząc "Antonior kolego takie wpisy, nie winna jest Policja tylko "prawo". Prawo które trzeba przestrzegać, (ale i zmieniać i dostosowywać) > Jest nas kilkadziesiąt tysięcy więc stanowimy siłę (nasze głosy) i przez wszystkie lata po 89 roku nikt nie zadbał o nasze interesy. Wiem było kilka interpelacji zapytań ale nić z tego nie wyszło ( obietnice przed wyborami) :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 września 2016, 15:14 
Kapitan
Kapitan

sebastian804 napisał(a):
> Jest nas kilkadziesiąt tysięcy więc stanowimy siłę (nasze głosy) i przez wszystkie lata po 89 roku nikt nie zadbał o nasze interesy. Wiem było kilka interpelacji zapytań ale nić z tego nie wyszło ( obietnice przed wyborami) :)

Teoretycznie , my „detektoryści „ możemy być poważną siłą wyborczą.
Nie wykluczone ,że za jakiś czas ktoś zacznie się nad tym szerzej zastanawiać.
Pozostaje pytanie . Jak zagospodarować nasze głosy , jednocześnie nie dając się wyd..ać ewentualnemu trybunowi z „ naszego ludu”. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 września 2016, 17:24 
Szeregowy
Szeregowy

Z tego co wiem to wpadło 2 z osławionych filmików na YT

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 16 września 2016, 18:26 
Malkontent

To już było Van.
Przed wyborami - jeden z użytkowników chyba bana załapał ( batona na pewno - nie pamiętam ) gdy nie dał wiary jednemu takiemu , co niby nie do polityki , ale nas serdecznie kocha i popiera i jak tylko w to gniazdo węży wejdzie to się upomni ... Ino głosa trza oddać a wdzięczność dozgonna nas nie ominie .

PS. Polityk chyba dalej na Forum zalogowany ...tylko na wpisy czasu ni ma - pewnikiem dużo pracy w sejmie ... ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 19 września 2016, 20:49 
Kapitan
Kapitan

superstefan napisał(a):
Obecnie sprawa wygląda tak: "nie mamy pana wykrywacza i co pan nam zrobi", winnych brak, bo nie wiadomo kto się podpisał na kwitach z rewizji, nie wiadomo kto je przyjmował na magazyn, nic nie wiadomo.

ja bym wystąpił w stosunku do kierownika placówki/ dyrektora z roszczeniem powołując się na niedopełnienie obowiązków.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 20 września 2016, 20:52 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Tomasir, oni nie odpuszczą, zostali okradzeni, problem w tym że tam ręka rękę myje i pomimo wypowiadanych frazesów w prokuraturze: "ja im tego nie odpuszczę!, posprzątam ten bałagan!" to nikt nic nie robi...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 września 2016, 12:07 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

frank napisał(a):
...ustawa jest w miarę dobra, ale celowo rozpowszechniany w społeczeństwie obraz poszukiwaczy jako odkrywców skarbów i cennych zabytków w rzeczywistości jest nieprawdziwy, czego chyba nie trzeba tu na forum udowadniać. W tym, że tak nas widzą, jest też nasza wina bo zdecydowana większość z nas nierzetelnie wykonuje swoje obywatelskie obowiązki i nie stosuje się do przepisów ustawy, do postanowień art.33.1., a dodatkowo takie fora, jak nasze, poprzez pytania o identyfikację znalezisk, praktycznie na wstępie eliminują wszystkie śmieci i do WKZ trafiają same rodzynki.

Cytuj:
USTAWA z dnia 23 lipca 2003 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami

Art. 33. 1. Kto przypadkowo znalazł przedmiot, co do którego istnieje przypuszczenie, iż jest on zabytkiem archeologicznym, jest obowiązany, przy użyciu dostępnych środków, zabezpieczyć ten przedmiot i oznakować miejsce jego znalezienia oraz niezwłocznie zawiadomić o znalezieniu tego przedmiotu właściwego wojewódzkiego konserwatora zabytków, a jeśli nie jest to możliwe, właściwego wójta (burmistrza, prezydenta miasta).

2. Wójt (burmistrz, prezydent miasta) jest obowiązany niezwłocznie, nie dłużej niż w terminie 3 dni, przekazać wojewódzkiemu konserwatorowi zabytków przyjęte zawiadomienie, o którym mowa w ust. 1.

3. W terminie 3 dni od dnia przyjęcia zawiadomienia, o którym mowa w ust. 1 i 2, wojewódzki konserwator zabytków jest obowiązany dokonać oględzin znalezionego przedmiotu i miejsca jego znalezienia oraz, w razie potrzeby, zorganizować badania archeologiczne.

Panie i panowie, kolega Frank dobrze pisze. Chcecie zmienić ustawę ? Wypełniajcie obowiązek. Znalazłeś stary gwóźdź ? Zgłoś. Znalazłeś metalowy kawał niewiadomoczego ? Zgłoś. Znalazłeś przypadkowo podkowę ? Zgłoś. I jeszcze trzeba by kontrolować czy administracja wypełnia swój ustawowy obowiązek.

Jakby tak się zebrać i przez 2-3 tygodnie zrobić taką akcję, żeby się posr*li od ogromu roboty, to może dotrze do tych łbów zakutych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 29 września 2016, 14:52 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

frank napisał(a):
Panie i panowie, kolega Frank dobrze pisze. Chcecie zmienić ustawę ? Wypełniajcie obowiązek. Znalazłeś stary gwóźdź ? Zgłoś. Znalazłeś metalowy kawał niewiadomoczego ? Zgłoś. Znalazłeś przypadkowo podkowę ? Zgłoś. I jeszcze trzeba by kontrolować czy administracja wypełnia swój ustawowy obowiązek.

Jakby tak się zebrać i przez 2-3 tygodnie zrobić taką akcję, żeby się posr*li od ogromu roboty, to może dotrze do tych łbów zakutych.

Lubie to :1 :D

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]