Teraz jest poniedziałek, 18 sierpnia 2025, 10:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 217 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Będzie coraz gorzej
PostNapisane: niedziela, 4 czerwca 2017, 18:31 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

JaKuba napisał(a):
Do monety. Jeżeli dzisiaj Cię nadybią i przyznasz się do nielegalnego poszukiwania zabytków to sprawa skończy się na wykroczeniu?

W ustawie (http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0031621568) o przestępstwie jest mowa tylko w art. 108 (niszczenie lub uszkadzanie zabytków) oraz w art. 109 (wywóz).
Pozostałe przypadki wymienione w rozdziale 11 to wykroczenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 4 czerwca 2017, 18:41 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Kolego moneta. Jest jeszcze kodeks karny z którego korzystają prorocy. Mniejsza z tym. Są na tym forum i nie tylko na tym, starzy wyjadacze, którzy wiedzą co i jak i się śmieją na takie machanie szabelką.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 czerwca 2017, 10:24 
Malkontent

Z przykrością muszę przeprosić Kolegów za wprowadzenie w błąd .
BIMBRU PĘDZIĆ NIE WOLNO !
Kol. Grzebiuszka naświetlił mi sprawę na pw.

Swoją drogą jak mogłem uwierzyć że Państwo dobrowolnie zrezygnuje z podatków , akcyz , kasy za przybicie stempla , wydanie glejtu itd , itd ... ;)

Pozdrawiam - olek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 5 czerwca 2017, 20:19 
Porucznik
Porucznik

Nikt nie poszukuję zabytków, a jeśli to za zgodą WKZ. Dajcie już spokój, jest jak jest.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2017, 11:13 
Kapral
Kapral

Mamy kontakt do inteligentów odpowiedzialnych za projekt zmiany ustawy Opiekun merytoryczny projektu: Ewa Bortkiewicz - Dyrektor Departamentu Ochrony Zabytków doz@mkidn.gov.pl tel. (22) 2121102. Proponuję masowo uświadomić ww. co masowo gnije na polach a archeo mają w poważaniu, a my zbieramy i że możliwość zwrotu za abolicją różnych przedmiotów do muzeów znacznie wzbogaciłoby dumne dziedzictwo narodowe, którego przedstawicielstwem osoby te się obnoszą.
Trzeba też jeszcze pamiętać o innej stronie medalu. Polismany będą mogli zwiększyć statystyki gdy złapią groźnych przestępców, więc może się zwiększyć ciśnienie na łapanki w oparciu o ww. zmianę ustawy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2017, 11:28 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
To jest oczywiste, zmieni się kategoria przestępstwa, bezpieczniej policji będzie ścigać detektorystów niż prawdziwych przestępców.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2017, 23:52 

W temacie poszukiwania meteorytów jestem od niedawna. Zastanawia mnie jaka jest skala tego hobby wśród Polaków. Skoro temat jest podejmowany przez rząd to przypuszczam że liczba "detektorystów" musiała osiągnąć pułap dziesiątków tysięcy. Pytanie ile. 50k, 100k, 150k?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 00:00 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Gdzieś czytałem, że szacunkowo ok 100k

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 07:37 
Major
Major

a ja koledze Loslau postawiłbym piwo, mądrze mówi, możecie mu buty czyścić, bardzo dobry specjalista, znawca tematu, wstyd mi za was, co was obchodzi polityka? to , że akurat PIS wpadł na taki pomysł? a co byście powiedzieli jak by na taki pomysł wpadło PO? macie na to jakiś wpływ????? Bo co skończy się samowola? Od roku mieszkam w Niemczech, spróbujcie tu sobie pochodzić bezpańsko, wolno, i bez prawa z wykrywaczem!! Co panowie ? Uważam ,że stwórzmy legalne stowarzyszenia, skupmy się w grupy, legalne ale takie którymi członkami są pasjonaci historii, współpracujmy z WKZ, no chyba ,że komuś zależy na kasie?( właśnie takich ludzi nie trzeba), ja przez tyle lat odkąd chodzę z wykrywaczem traktuję to jako hobby, uważam ,że czas to zmienić. Nie może być tak , że każdy kto kupi wykrywacz robi to co chce..... nie chce mi się dalej pisać, pewnie zaraz będzie krytyka, czasem myślę sobie ,że ludzie mają już mózg wyprany

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 07:58 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Ja uważam że wszelkie zmiany uderzą jedynie w "niedzielnych" poszukiwaczy, to oni będą głównymi ofiarami zmian ustawy. Prawdziwe kanalie ryjące dla zysku stanowiska, cmentarze itp. dalej będą to robić, bo już teraz robią to w brew prawu i moralności. Tak samo zmiana nie powstrzyma "profesjonalnych" poszukiwaczy, stawka jest za wysoka aby odpuścić. Co do ilości poszukiwaczy to wystarczy zsumować sprzedane wykrywacze na allegro w skali roku - już sama ta liczba szokuje. Co do stowarzyszania się to ja osobiście jestem na nie. To moje prywatne zdanie. Ja bardzo rzadko jeżdżę na poszukiwania i to zazwyczaj spontanicznie, nie mam zamiaru ani czasu załatwiać jakichkolwiek papierków. Dla mnie poszukiwania to rodzaj odstresowania się od codziennego życia, spotkanie starych znajomych - samo znalezienie czegokolwiek nie ma znaczenia. Same stowarzyszenia w tym kraju nie odnoszą sukcesów, zobaczcie ile z nich przetrwało próbę czasu, takich które są starsze niż 10 lat jest chyba kilka (3?) reszta się rozpadła przez wewnętrzne animozje i chytrości. Na koniec, jaka zmiana by nie przyszła to nie ma szans na wyeliminowanie poszukiwaczy, zawsze ktoś będzie to robił, część nieświadomie, część z premedytacją.
ps.
Temat dalej wisi, uszanujcie to i nie róbcie wycieczek osobistych i odpuście politykę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 10:47 
Kapral
Kapral

Penalizacją powinny być objęte stanowiska natomiast w ramach hobby powinny zostać ustalone kursy i egzaminy, w których efekcie uzyskiwałoby się stosowne pozwolenie czy legitymację. Nałożyć obowiązki rejestrowania współrzędnych geograficznych rzeczy, które mogą stanowić zabytek (w oparciu o uzyskaną na kursach wiedzę). Stworzyć powiatowych inspektorów ds. zabytków i dziedzictwa narodowego w powiatach, którzy wydawaliby stosowną decyzję, czy dany przedmiot posiada wartość historyczną i należy zwrócić go Skarbowi Państwa. My moglibyśmy wówczas legalnie posiadać wyświechtane sreberka, a i stanowiska pracy dla kolegów z archeo z naszych opłat by się znalazły. Zarejestrować poszukiwaczy, którzy zdali egzamin i ich kolekcje. To wyeliminowałoby też alkodetektorystów, którzy ryją, niszczą i dziury zostawiają. A i leśniczy czy rolnik na człowieka z legitymacją inaczej by patrzył.
A rabusiów stanowisk dalej łapać. Ba nawet w ramach ww. kursów zachęcać poszukiwaczy do informowania powiatowych inspektorów jeśli takowego zobaczą. I gitara.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 11:46 
Moderator
Moderator

prete napisał(a):
Penalizacją powinny być objęte stanowiska natomiast w ramach hobby powinny zostać ustalone kursy i egzaminy, w których efekcie uzyskiwałoby się stosowne pozwolenie czy legitymację. Nałożyć obowiązki rejestrowania współrzędnych geograficznych rzeczy, które mogą stanowić zabytek (w oparciu o uzyskaną na kursach wiedzę). Stworzyć powiatowych inspektorów ds. zabytków i dziedzictwa narodowego w powiatach, którzy wydawaliby stosowną decyzję, czy dany przedmiot posiada wartość historyczną i należy zwrócić go Skarbowi Państwa. My moglibyśmy wówczas legalnie posiadać wyświechtane sreberka, a i stanowiska pracy dla kolegów z archeo z naszych opłat by się znalazły. Zarejestrować poszukiwaczy, którzy zdali egzamin i ich kolekcje. To wyeliminowałoby też alkodetektorystów, którzy ryją, niszczą i dziury zostawiają. A i leśniczy czy rolnik na człowieka z legitymacją inaczej by patrzył.
Bardzo rozsądny głos w dyskusji.
Martwi mnie jedynie ilość dokumentacji, która trzeba by nosić w teren. I bez tego musimy pamiętać o sprzęcie, łopacie, GPS, telefonie, broni na dziki i gazie pieprzowym na wściekłe psy, sprayu na kleszcze, kanapkach, prezerwatywie... Sporo tego. Może najprostszym sposobem byłby tatuaż z kodem QR na karku. Pan Władza zeskanowałby kark i już by wiedział czy kursy ukończone, wszystkie egzaminy zdane, współrzędne geograficzne kapsli zarejestrowane a kolekcja wycioranych sreberek zgłoszona. Potem już tylko badanie alkomatem i na wykopki !

Z serdeczną dedykacją: https://www.youtube.com/watch?v=9Yt4ODG71Gg

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 11:48 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Dodam:
Obowiązkowy jednolity ubiór. Detektory z obowiązkowo montowanymi urządzeniami gps z możliwością śledzenie każdego poszukiwacza z pozycji odpowiedniego dla danego rejonu biura WKZ. Poszukiwanie w terenie będą odbywały się wyłącznie pod nadzorem opłacanego przez poszukiwacza archeologa przydzielonego przez WKZ. Poszukiwacz będzie ponosił koszty konserwacji znalezionego zabytku, oraz koszty jego katalogowania i magazynowania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 11:51 
Generał Brygady
Generał Brygady

Witam
Zgadzam się w całości z Filipem
I ja traktuję wyjście w teren jako rozrywkę , tak samo i moi koledzy , znajomi ,.
Co do pomysłu kol. prete dot. rejestracji kolekcji , jestem zdecydowanie na nie , już widzę jak musiałbym się tłumaczyć z każdej posiadanej monety .W czasie gdzie mogę kupić monetę gdziekolwiek w Europie , na jednej z wielu organizowanych giełd , już widzę wielkie oczy sprzedawcy gdybym żądał od niego umowy kupna sprzedaży , pogoniłby mnie i wyśmiał . I co w takim przypadku ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 12:07 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Wykrywacz zdeponowany oczywiście na komendzie . Przed wyjściem w teren piszesz pismo do właściwego komendanta o udzielenie zgody na pobranie Twojego wykrywacza z magazynu. Ten niech ma 14 dni na podjęcie decyzji o u udzieleniu /nieudzieleniu zgody na pobranie w/w wykrywacza i wyznaczenie dnia ewentualnego wydania Twojego wykrywacza. Do pisma załączasz notarialnie potwierdzoną kopię zgody od WKZ, oraz mapkę z wydziału geodezji oraz znaczki skarbowe za 15 PLN...

Do tego wszystko zmierza.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 217 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]