Tak jak napisałem wcześniej to jest serial typu "Dlaczego ja?", mój dziadek wierzy w te ich historie, więc znajdą się tacy co uwierzą w brednie z "Misji Skarb". Mam tylko nadzieję, że nie napiętnują w kolejnych odcinkach poszukiwaczy, którzy chodzą po polach bez pozwolenia WKZ.... bo czytając zapowiedzi typu:
Cytuj:
Autorska produkcja w Telewizji FOKUS TV. Prawdziwa gratka dla ciekawych świata, fanów historii i mocnych wrażeń! Serial dokumentalny w nowoczesnej oprawie wizualnej, prezentować będzie trudy szukania skarbów w zabawnej atmosferze, tworzonej przez bohaterów. Dodatkowo użycie najnowocześniejszego sprzętu zaspokoi ciekawość fanów technologii. Bohaterami serialu "Misja Skarb" jest trio poszukiwaczy – prawdziwych pasjonatów historii i niekończącej się eksploracji. Charyzmatyczni bohaterowie serialu znajdą coś nawet tam, gdzie inni tropiciele odpuścili. Tak było już podczas kręcenia „Misji Skarb”, kiedy Killer, Prospektor i Mario odkryli historyczne znaleziska. Poszukiwacze natrafili na ślad rzymskiego cmentarzyska w województwie świętokrzyskim. Wojewódzki Konserwator Zabytków w Kielcach potwierdził autentyczność spektakularnych i – co ważne – legalnie odkrytych znalezisk.
mam pewne obawy. Po za tym widziałem naocznie w działaniu stowarzyszenie "Sakwa".... i nikt tam nie biegał z jakimiś sznurkami i sprawozdaniami... po prostu "dziki tłum" wleciał na wioskowe pola, przeczesał okolicę i pół wiadra śmieci oddał do pobliskiego muzeum z którym do dziś pewnie się konserwator się nie uporał...