Teraz jest poniedziałek, 7 lipca 2025, 18:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pierwsza w Polsce parada detektorystów
PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 19:12 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

prymek napisał(a):
Nie rozumiem wrogości do osób chcących działać legalnie , nie wiem czy to zawiść czy tepa głupota , jak chcą niech się zrzeszaja to teoretycznie wolny kraj

Ależ my nie okazujemy wrogości do ludzi, którzy chcą czy już są we wszelkiej maści stowarzyszeniach. Pokazujemy tylko jak szkodliwa dla środowiska detektorystów jest współpraca stowarzyszeń z archeologami na zasadzie wolontariatu, gdzie korzyści mają tylko archeolodzy.
prymek napisał(a):
Tak to jest z tymi grupami że się po czasie kończą a ludzie zostają.

Dokładanie tak to wygląda. Widziałem już "zatonięcie" kilku grup napaleńców, którzy byli zgodni i zgrani do czasu kiedy kopali polmosy, kapsle i boratynki. Pożarli się na maxa kiedy razem trafili coś konkretnego.
Osobiście nie cierpię spędów ludzi z wykrywaczami na polu oraz dyktowania czy też sugerowania co mam szukać i gdzie mam szukać (dla jasności: na stanowiska o których wiem nie włażę) :D Cenię sobie za to spokój.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 19:52 
Malkontent

filek napisał(a):
Osobiście nie cierpię spędów ludzi z wykrywaczami na polu oraz dyktowania czy też sugerowania co mam szukać i gdzie mam szukać (dla jasności: na stanowiska o których wiem nie włażę) :D Cenię sobie za to spokój.

I tu się z Tobą Filek zgadzam .
Jednak odradzam samodzielnych wypraw - ze względu bezpieczeństwa.
W latach 90-tych robiłem fotki starego dworu - jeszcze wysłużoną Prakticą B 100
A że nie mieścił mi się w kadrze - to się cofałem po zarośniętej łące.
Niespodziewanie łąka się skończyła ...
Lecąc złapałem się pazurami za brzeg studni . Była wyschnięta i nie aż tak głęboka - ok 4 m. ale mogłem spędzić tam resztę żywota ...
Pewnie kilku forumowiczów zaklnie teraz siarczyście i powie - a to pech że mu łapy wytrzymały :666
Od tego czasu sam staram się nie łazić .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 20:00 
Generał Broni
Generał Broni

Od dawna mówiłem, że rakiem który zabije detektorystykę którą znamy będą dwa zjawiska:

- stowarzyszenia "legalnych" zwalczających resztę
- Złoty Pociąg i podobne historie

Nie krytykuję idei zrzeszania się (choć mi jest ona raczej obca), jednak prawda jest taka, że część stwoarzyszeń zrobiła i robi nadal strasznie złą robotę. I nie chodzi tu tylko o darmową pracę dla archeo, bo nic złego w tym nie widzę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 20:06 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No widzisz Olek ty miałeś szczęście że nic ci się nie stało, ale mogło by przecież kiedyś za powiedzmy 400 lat być to stanowisko archeologiczne i jeszcze z jakim kontekstem, gdybyś co nie daj boże miał mniej szczęścia :D
Ja niestety lubię być samotnikiem, towarzystwo raczej staram się mieć jak najrzadziej (oczywiście tylko na poszukiwaniach), ale faktycznie uważać trzeba bardziej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 20:19 
Malkontent

Choć jedna osoba Stan powinna się obok pałętać .
Znajomy kolega - poszukiwacz miał zawał serca w lesie .
Sam nie wiem dlaczego - bo nic nie znalazł ... a może właśnie dlatego ? :lol:
Ale on woził ze sobą osobę towarzyszącą - do tej pory pewnie lisy by go zeżarły .

PS. Z tym stanowiskiem - dobre , dobre :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 20:32 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Jak ktoś ma wrodzonego pecha, to nawet w drewnianym kościele dostanie cegłą w głowę.
Swoje najciekawsze trafienia miałem w pojedynkę, w pojedynkę też można całkowicie skupić się na szukaniu i jest większa swoboda i niezależność. Oczywiście są rzeczy, których w pojedynkę nie zrobimy i niektóre akcje muszą być zespołowe.
Nie mniej pisanie, że chodzenie solo jest niebezpieczne to lekka przesada, no chyba że mamy 12 lat albo wiek przedzawałowy i kłopoty z orientacją bo skoro chodzenie z detektorem jest niebezpieczne to co dopiero samotne wędrówki trekingowe po górach? Przede wszystkim BHP i rozwaga, tyłem przez jezdnię też nie chodzimy, czy po dwóch dla bezpieczeństwa, a to chyba bardziej niebezpieczne niż detekcja metali w parku.
Dobrze się chodzi we dwóch, raz na jakiś czas spotkanie z kumplami w terenie, ale im większa grupa na zwykłym łażeniu tym szybciej można zostać namierzonym przez przypadkowych obserwatorów. Ale jak kto lubi.... Sporo ludzi chodzi solo, widzę że im ktoś starszy tym zachowania stadne są mu rzadsze.
A jak już przyjdzie skonać, to lepiej może ostatni łyk tlenu zrobić w lesie i poczuć dotyk trawy niż zapach formaliny na szpitalnym korytarzu. W domu umierają ludzie obłożnie chorzy i schorowani, a ludzie akcji kończą żywot w akcji :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 20:41 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Też tak "to" pojmuję i czuję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 20:52 
Malkontent

Co kto lubi - wiadomo.
Ja do ''krainy wiecznych łowów'' jeszcze się nie wybieram - to nie od nas zależy ... zamknięcie drzwi w samochodzie może okazać się ostatnim .
Ale to nie wątek o umieraniu :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 21:20 
Malkontent

Lipek napisał(a):
Od dawna mówiłem, że rakiem który zabije detektorystykę którą znamy będą dwa zjawiska:

- stowarzyszenia "legalnych" zwalczających resztę
- Złoty Pociąg i podobne historie

A tu żeś mnie Panie Piotrku zaskoczył - pomijając ciuchcię która była ''wodą na młyn'' naszych przeciwników i było to oczywiste ...
No , no - ciekawie się robi :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 22:51 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

Sowa74 napisał(a):
Jeden napaleniec, którego związek jako jeden z pierwszych przystąpił do PZE kiedyś na swoim wewnętrznym forum napisał "czas wolnych strzelców odchodzi do lamusa". Śmiem twierdzić, że prędzej do lamusa przejdzie całe PZE niż pierwotna forma poszukiwań jaką jest bycie wolnym strzelcem. Generalnie tendencja jaką zaobserwowałem w moim rejonie wygląda następująco: młodziak zrobi wszystko byle gdzieś przynależeć i trochę się poduczyć by mieć efekty, starsi wiekiem i doświadczeniem poszukiwacze obserwują to ze spokojem, ale jak spytać ich czy chcą gdzieś przynależeć to odpowiedź jest jedna.
Aby sobie spokojnie szukać nie muszą nigdzie przynależeć, a im większy przy danej osobie rozgłos tym gorzej - jak ktoś ma numizmaty wartości rynkowej np 200 i więcej tysięcy pod strzechą, kilkadziesiąt R2, R4 to tak jest zainteresowany jakimiś zrzeszeniami jak zeszłorocznym śniegiem i nie próbujcie mi wmówić że jest inaczej. Przynależeć to sobie mogą poszukiwacze puszek, aluminiowych łyżek, boratynek i kapsli jak mi kiedyś jeden eksploracyjny emeryt powiedział w luźnej rozmowie.
A to w co ktoś wierzy nie ma nic do rzeczy, opierać możemy się tylko na faktach, fakty zaś są takie każdy widzi i wnioski można również samodzielnie sobie wyciągnąć na podstawie własnych obserwacji. Reszta niech sobie wierzy w lepsze jutro, które może nigdy nie nastąpić. Leśni co ujawnili się teraz leżą na powąskach i łączkach pod lasem bo uwierzyli w nowe rządy i lepsze jutro.

Jednak tylko pieniądz się liczy po co te dyrdymały o weekendowych poszukiwaczach ,wolnych strzelcach i hobby .
Przecież paliwo i czas musi się zwrócić ,widziałem paru takich cwaniaków co chłop im powiedział że nie pozwala ale oni i tak swoje zrobili w nocy a potem płacz że trzeba mandat zapłać.
Biznesmeni z wykrywaczami j.... was pies .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 23:20 
Malkontent

A mógłbyś to doprecyzować ? :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 23:39 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

drako napisał(a):

Lepiej doprecyzować się nie da.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 24 sierpnia 2018, 23:48 
Malkontent

jansz napisał(a):

Lepiej doprecyzować się nie da.

Ja wiem , ale może cymbał coś z siebie jeszcze wykrztusi ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 25 sierpnia 2018, 01:56 
Moderator
Moderator

Cytuj:
Przecie paliwo i czas musi się zwrócić ,widziałem paru takich cwaniaków co chłop im powiedział że nie pozwala ale oni i tak swoje zrobili w nocy a potem płacz że trzeba mandat zapłać.

Cholera ale mam pecha . W życiu mi się nic nie zwróciło. Cokolwiek robię tylko dokładam i jeszcze się grzeję jak głupia do sera. Zawsze przeczuwałam,że się z choinki urwałam,ale nie miałam pewności. Dzięki kolegi za uświadomienie. :D
Olo. Dzięki za tekst o studniach. To mój lęk w miejscach opuszczonych,bardziej zarośniętych. Widać,że to jednak możliwe.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 sierpnia 2018, 09:46 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

drako napisał(a):
Jednak tylko pieniądz się liczy po co te dyrdymały o weekendowych poszukiwaczach ,wolnych strzelcach i hobby .
Przecież paliwo i czas musi się zwrócić ,widziałem paru takich cwaniaków co chłop im powiedział że nie pozwala ale oni i tak swoje zrobili w nocy a potem płacz że trzeba mandat zapłać.

Jeśli jesteś poszukiwaczem - napisałeś to zapewne na podstawie swoich doświadczeń.
Jeśli jesteś archeologiem (co jest bardzo prawdopodobne) - spójrz na swoje środowisko i śmiało pisz co powyżej na forach archeologicznych zamieniając słowo "poszukiwacz" na "archeo").
Jeśli nie należysz do żadnych z tych grup - nie zabieraj głosu nie mając pojęcia o czym piszesz.

Swoją drogą mógłbyś jeden ze swoich 6-ciu wpisów od 2010 roku, lepiej spożytkować

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]