Ponury napisał(a):
świeżynka napisał(a):
A mi się wydaje, że jakieś zestawienia są robione, tylko mało kto o nich wie, gdyż Argo ma rację.
A mi się wydaje.... a dlaczego ci się wydaje?! Zdaje się, że siejesz dezinformację. Jeżeli jest inaczej, proszę podaj namiary do takiej statystyki.
świeżynka napisał(a):
A co do kradzieży broni z muzeów, to jakoś te wielkie ilości, które ukradzione zostały z takich miejsc, umknęły mojej uwadze
Przykro mi, że Tobie umknęły. Niestety, było tego trochę. Wystarczy poszperać w google.
http://www.lodzka.policja.gov.pl/kwp/co ... w/3884/99/Cytuj:
Pabianice - zabytkowe eksponaty z policyjnego depozytu trafiły do pabianickiego muzeum. 24 marca Z-ca Komendanta Powiatowego Policji w Pabianicach nadkom. Zbigniew Wojciechowski uroczyście przekazał pabianickiemu muzeum broń, przedstawiająca wartość historyczną. Te zabytkowe eksponaty : element działa kal. 20 mm pochodzący z II wojny światowej, karabinek MP 43 kal. 7,92 mm, karabin MOSIN wz 1891/30 kal. 7,62 mm oraz karabin powtarzalny Mannlicher – Mauser Mod. 88 kal. 7,92 mm produkcji niemieckiej 1889 roku przechowywane ponad 6 lat w policyjnym magazynie depozytowym ,,ujrzały” światło dzienne. Kilka lat temu znalezione na posesjach ,,kolekcjonerów broni”, którzy nielegalnie ją posiadali, trafiły do policyjnego depozytu. Dzięki staraniom pabianickich policjantów oraz przychylności sądu i prokuratury broń będzie wyeksponowana w muzealnych gablotach.
Można? Można.
Można ..... podawać nieaktywne linki. A ten cytat czego ma dowodzić ?
Mówiłeś o latach 2006-2007, a ta sprawa jest, jak wynika z treści, starsza,
więc sam sobie przeczysz.
Jakbym miał pewność, tobym sypnął cytatami. To są PRZYPUSZCZENIA, wiesz, co to takiego ??
Na pewno nie dezinformacja. W dobie tabelek i papierologii można PRZYPUSZCZAĆ,
że ktoś wpadł na pomysł, żeby porównać ilość zgonów z powodu awantur domowych,
chuligańskich pobić itp zdarzeń z ilością zgonów z powodu użycia broni palnej
z uwzględnieniem ilości broni z czasów wojny. I natychmiast to utajnił,
ze względu na wyniki, które przeczą tezie, że to od broni palnej
ginie w Polsce więcej ludzi niż od, dajmy na to, przysłowiowej cegłówki.