Teraz jest środa, 6 sierpnia 2025, 19:52

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Saper oddal skarby do muzeum i ...grozi mu za to 5 lat!
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2011, 13:52 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

No nie mogłem sobie darować, choć jestem tutaj nowy napiszę tzw. "złota radę".
Ponieważ nadal żyjemy w PRL a właściwie znowu, zasada przetrwania w tym państwie jest prosta i stara jak sam PRL- NICZEGO dobrowolnie nie robić dla Państwa Polskiego. NICZEGO ABSOLUTNIE. Dawajcie biednym ubrania, dajcie na obiad głodnym, przekopcie babci działkę w czynie społecznym ale na rany z niczym nie wychodźcie do urzędników czy jakichkolwiek reprezentantów państwa. Według filozofii naszych WSZYSTKICH polityków to obywatele są dla państwa a nie państwo dla obywateli. Tak było, jest i będzie.
Parę lat już mam na karku, przykrych doświadczeń z urzędnikami bez liku i upokorzeń administracyjnych jeszcze więcej. Po tych właśnie wszystkich przejściach ślubowałem sobie- NIGDY NICZEGO NIE ZROBIĆ DLA PAŃSTWA- co zupełnie nie zmienia faktu, że dla kraju i rodaków zrobiłbym bardzo wiele...
A dla kolegi Sapera mam jedynie albo aż - wyrazy uznania i szacunku. Piękny gest. Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2011, 15:11 
Specjalista
Specjalista

Przede wszystkim co do Sapera, trzeba przypomnieć, że tego, co On przekazał, nie znalazł, lecz pozyskiwał od tych, co znaleźli (pewnie od takich, co sami bali się zanieść do muzeum). Stąd ten kretyński zarzut paserstwa. Polityka ponad rok temu (!!!), w kwietniu 2010 pisała:

Cytuj:
Artur Troncik z Siemianowic Śląskich, zwany Saperem, nie może się doczekać, kiedy będzie mógł oficjalnie przekazać państwu swój zbiór ponad setki zabytków archeologicznych. Większość z nich za własne pieniądze i w dobrej wierze kupował na giełdach staroci. Wyśledził skąd pochodzą i zabezpieczył przed zniszczeniem. Saperowi zależy na czasie, bo przypuszcza, że jego zbiory w większości pochodzą z nieznanego dotąd średniowiecznego pola bitwy. – Jeśli zabytki zostaną skatalogowane i udostępnione do dalszych badań, Saper po raz pierwszy będzie mógł być uznany za darczyńcę i dobrodzieja, a nie za natręta i krętacza, jak nieraz bywało w przeszłości – mówi dr Tomasz Nowakiewicz, archeolog z Uniwersytetu Warszawskiego, który wpadł na pomysł opublikowania katalogu kolekcji Sapera w „Światowicie”, periodyku Instytutu Archeologii Uniwersytetu Warszawskiego. Saper jest bowiem jednym z poszukiwaczy zabytków, a ci dla urzędników i archeologów są raczej utrapieniem.

http://www.polityka.pl/historia/archeol ... z1OxDIrwCp

Aż dziw, że dyrektor Abłamowicz rok temu po przeczytaniu tego artykułu nie wpadł na pomysł donosu. A jeśli akurat nie czytał, nie natknął się na ten materiał, to zastanawiające, dlaczego żaden, z licznych przecież czytelników szacownego tygodnika, nie uznał bohatera tekstu za przestępcę i nie poleciał z jęzorem na gliny? To jest, zauważcie Panowie, pozytywne zjawisko - widać ogół Polaków jest jednak normalny:))
Artur

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2011, 17:54 
Generał Brygady
Generał Brygady

Piotr napisał(a):
Saper prosił o zamieszczenie informacji!
Dzisiaj o 17.45 TV Silesia
Mamy oglądać :)
Ja dostępu do tej stacji nie mam ale może w necie się znajdzie lub ktoś nagra.

ogladałem i jakos nic nie było ....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2011, 17:57 
Generał Broni
Generał Broni

Piotr napisał(a):

Kurcze nic nie było związanego z w/w sprawą może o 20-tej puszczą :?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Saper oddal skarby do muzeum i ... reakcja!!!
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2011, 19:53 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

masteo (Chomik) napisał(a):
Piotr napisał(a):

Kurcze nic nie było związanego z w/w sprawą może o 20-tej puszczą :?

Weźcie się chłopy w GARŚĆ... albo coś robimy w tej sprawie albo pierdyczymy na forum!!!!!! :(
A nasz Kolega ma problem :?
Moderatora proszę o utworzenie nowego wątku... działu :1
"Co zrobić ze znaleziskiem żeby za kraty nie trafić"
W sumie jesteśmy bardziej mobilni i oddani sprawie niż cała rzesza leniwych archeologów po studiach..
różnica między nami jest jedna... MY chcemy a ONI muszą... a jak musisz to masz to w....
My mamy pasję....
Z pasją nikt nie wygra :1

Pozdrawiam :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2011, 20:06 
Generał Brygady
Generał Brygady

no własnie ogladałem materiał ktory miał byc wczesniej i podobała mi sie wypowiedz na koncu archeologa młodego ze ustawa ta co zabrania kopania to bubel prawny ... jakby co to nagrałem....

tu jest materiał .. http://www.tvs.pl/35447,przekazal_muzeu ... ienia.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2011, 20:17 
Moderator
Moderator

http://www.tvs.pl/35447,przekazal_muzeu ... ienia.html

TVS.pl / Informacje / Przekazał muzeum 250 eksponatów....
Przekazał muzeum 250 eksponatów. Teraz może trafić do więzienia
2011-06-11 18:59, Adam Sierak
Historia darczyńcy, który za swoją wspaniałomyślność może trafić za kratki. Artur Troncik zawodowo zajmuje się poszukiwaniem skarbów. Przekazał Muzeum Górnośląskiemu w Bytomiu zbiór ponad 250 eksponatów. Wielkoduszny gest spotkał się jednak z nietypową - choć w tym wypadku zgodną z prawem - reakcją. Dyrektor muzeum zgłosił sprawę policji.

fot. TVSArtur Troncik, poszukiwacz skarbów+ Zobacz więcej zdjęć (6)AAASkomentuj Są unikatowe, ale zamiast leżeć w muzealnych gablotach zajmują miejsce w ciemnym magazynie. Ponad 250 wykopanych z ziemi przedmiotów do muzeum w Bytomiu przyniósł Artur Tronick. Buławy, miecze, srebrne strzemiona. Wszystko z okresu Średniowiecza, ale i znacznie starsze. - Jest to bogaty zbiór zabytków, głównie średniowiecznych militariów. Oprócz tego są również zabytki starsze między innymi z V w p.n.e. - mówi Marian Pawliński, archeolog Muzeum Górnośląskiego w Bytomiu.

Jednak jak szybko pojawił się zachwyt i wdzięczność, tak szybko zaczęły się problemy poszukiwacza skarbów z policją. - Byłem pewny, że spełniam obywatelski obowiązek przekazując te rzeczy i robiąc dokumentację. Bo nie te rzeczy przedstawiały dla mnie jakąś wartość, tylko właśnie cała ta dokumentacja. Lata mojej pracy - wyznaje Troncik

Dla dyrekcji muzeum kolekcja to dowód na popełnienie przestępstwa. - Te osoby musiały je pozyskać chodząc po terenie z wykrywaczami metali. W związku z tym pojawiło się u mnie ugruntowane domniemanie, że w grę wchodzi nie tylko złamanie prawa polskiego, ale i międzynarodowego - wyjaśnia Dominik Abłamowicz, dyrektor Muzeum Górnośląskiego w Bytomiu. A zgodnie z nim to, co leży w ziemi należy do państwa i bez specjalnej zgody nigdy z niej nie powinno być wyciągane. Łamanie tej zasady może kosztować, również Artura Troncika, 5 lat więzienia. - W najbliższym czasie zostaną przesłuchani dodatkowi świadkowie. Muszą też zostać powołani biegli, którzy ocenią w jaki sposób te przedmioty mogły trafić do tego mężczyzny i skąd one mogą pochodzić. Dopiero wtedy będą stawiane ewentualne zarzuty - informuje asp. sztab. Adam Jakubiak z bytomskiej policji.

Decyzje popularnego w środowisku poszukiwaczy "Sapera" część nazwała już błędem, którego nie warto powtarzać. - Mam kilku znajomych, którzy mają naprawdę piękne kolekcje artefaktów i nie idą z tym do muzeum, bo się po prostu boją - przyznaje Artur Tchórzewski, poszukiwacz skarbów. Zwłaszcza, że razem z rzeczami, do muzeum trafiła też ich dokładnie spisana historia. - Zacząłem szukać ludzi, bezpośrednich znalazców tych rzeczy. Z nimi się dogadywałem i jeździłem w teren, żeby mi pokazali gdzie dokładnie znaleźli te rzeczy - mówi Troncik.

Środowisko archeologów, które często współpracuje z poszukiwaczami skarbów, nie kryje zaskoczenia. - To jest podcinanie gałęzi, na której siedzi - uważa Marcin Rudnicki, archeolog z Uniwersytetu Warszawskiego. Bo choć dyrektor muzeum postąpił zgodnie z prawem o ochronie zabytków, to dla dobra historii powinno coś się w końcu w nim zmienić. - Ta ustawa, śmiem powiedzieć z pełną odpowiedzialnością, to jeden z najgorszych aktów prawnych, jaki obowiązuje obecnie w Polsce. To jest po prostu bubel prawny - twierdzi Rudnicki. Który często zamiast chronić przed kradzieżą i sprzedażą za bezcen, jest powodem tego, że często o takich znaleziskach historycy nigdy po prostu się nie dowiedzą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 czerwca 2011, 00:34 
Kapitan
Kapitan

Przerazilem sie czytajac artykul na wykopie, ze chodzi o sapera3791,
Miejmy nadzieje ze gest kolegi Sapera (wlasciwego) spowoduje większy szum medialny
mozemy w tym pomoc opisujac sprawe i rozsylajac informacje do wiekszej ilosci mediow,
(radio, prasa, serwisy informacyjne)

Punkt zaczepienia do wyszukania dziennikarzy:

http://www.press.pl/newsy/pokaz.php?id=16040

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 czerwca 2011, 02:07 
Pułkownik
Pułkownik

Często czytam to forum, rzadko coś piszę, bo nie zwykłem zabierać głos jak nie mam nic do powiedzenia.
Ale mam do szanownego grona takie pytanie; A właściwie to czego koledzy się spodziewali?Że "pan dyrektor" się podłoży i da komuś "wyślizgać" ze stołka?Zawsze uważałem się za człowieka naiwnego, ale widzę że są naiwniejsi ode mnie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 czerwca 2011, 07:15 
Pułkownik
Pułkownik

W związku z tą głupawą decyzją złożenia zawiadomienia o możliwości popełnienia "przestępstwa" mam pytanie do szanownego pana dyrektora. W pana oczach każdy poszukiwacz jest niedoukiem rabusiem itd Co pan zrobił żeby to zmienić ? Oczywiście oprócz prymitywnych donosów. Jakiś cykl wykładów zaproszenie na wykopaliska etc. Być może jest grono ludzi uważających że wiedza tajemna jest zastrzeżona dla wybrańców Artur jest wysokiej klasy fachowcem i tak jak fachowa obsługa geodezyjna tak i tacy jak On są niezbędni na każdych szanujących się wykopach!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 czerwca 2011, 09:27 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
http://www.wykop.pl/link/776667/przekaz ... wiezienia/
najbardziej mi sie podoba wypowiedz czlowieka co sie ukrywa pod nikiem "regex"

"Dyrektor muzeum powinien zostać ukarany za czyn o wysokiej szkodliwości społecznej, wrodzoną indolencję umysłową oraz mentalność donosiciela rodem z PRL'u, a także za deprawowanie poszukiwaczy skarbów i demoralizację muzealników."

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 czerwca 2011, 09:40 
Weteran
Weteran

czemu pytania do Abłamowicza piszecie tutaj, przecież jako dyrektor muzeum ma z pewnością maila na stronie muzealnej, na pewno chętnie odpowie na Wasze pytania i wątpliwości :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 czerwca 2011, 09:44 
Moderator
Moderator

superstefan napisał(a):
"Dyrektor muzeum powinien zostać ukarany za czyn o wysokiej szkodliwości społecznej, wrodzoną indolencję umysłową oraz mentalność donosiciela rodem z PRL'u, a także za deprawowanie poszukiwaczy skarbów i demoralizację muzealników."

To nie jest takie proste. Gdyby dyrektor muzeum nie złożył zawiadomienia, to mógłby być ścigany za niedopełnienie obowiązków. Niestety prawo jest do d..., a dyrektor ma swoje racje chroniąc własną d...

Art. 304. § 2. kpk: Instytucje państwowe i samorządowe, które w związku ze swą działalnością dowiedziały się o popełnieniu przestępstwa ściganego z urzędu, są obowiązane niezwłocznie zawiadomić o tym prokuratora lub Policję oraz przedsięwziąć niezbędne czynności do czasu przybycia organu powołanego do ścigania przestępstw lub do czasu wydania przez ten organ stosownego zarządzenia, aby nie dopuścić do zatarcia śladów i dowodów przestępstwa.

Art. 231. § 1. kk: Funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu publicznego lub prywatnego, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 czerwca 2011, 09:49 
Weteran
Weteran

masz rację, ale Abłamowicz miał okazję wytłumaczyć się ze swojej decyzji przed TV, wystarczyło powiedzieć jestem pełen podziwu dla postawy pana Troncika, ale prawo jest takie a nie inne i musiałem etc. itp. i na pewno wtedy pretensje byłyby inne, ale on wolał przedstawić się jako super tropiciel bandytów :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 12 czerwca 2011, 09:50 
Generał Brygady
Generał Brygady

Kontakt

e-mail: sekretariat@muzeum.bytom.pl

Dyrekcja i administracja:

Dyrektor: dr Dominik Abłamowicz ( d.ablamowicz@muzeum.bytom.pl)

Zastępca dyrektora: mgr Ewa Wojtacha ( e.wojtacha@muzeum.bytom.pl)

główna księgowa: Aniela Nagengast ( ksiegowosc@muzeum.bytom.pl)

Kierownik techniczny: mgr inż. Jan Kania w. 126 ( j.kania@muzeum.bytom.pl)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]