Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 01:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Chłopaki z Pragi oblali Niemców wodą. A ci na to...
PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2013, 20:08 
Generał Broni
Generał Broni

Bardzo brzydko jest pisać w języku polskim narodowości z małej litery - niezależnie od prywatnych przekonań.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2013, 20:11 
Specjalista
Specjalista

porewit napisał(a):
Który z tych elementów to merytoryczny głos w dyskusji kol. Wodzisław?

Bo widzisz wszechmogący słowiański bogu czczony przez Ranów, jaka dyskusja - taki głos.
Merytorycznie przestało być na 2-stronie tego wątku - dalej to już tylko manifestowanie "racji".
Tyle.

PS; gdyby ktoś z was miałby ochotę jeszcze mi coś naubliżać, - sugeruję opcję osobistą lub listowną,
gdyż pewnych wpisów tutaj, zwyczajnie nie będę już widział :)

Adios

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2013, 20:25 
Specjalista
Specjalista

Protoavis napisał(a):
bayo84 napisał(a):
A moim zdaniem trzeba na każdym kroku przypominać kto był kim.

Może nie na każdym kroku, ale przypominać trzeba. Szczególnie dlatego, że dorasta pokolenie stroniące od książek, idące na skróty do wszystkiego. Widać to także na forach. Pełno na nich młodych "kolekcjonerów," którzy podniecają się "niemczyzną" zupełnie nie interesując się "kontekstem" przedmiotu.

Forum powinno moim zdaniem choć w małym stopniu pełnić rolę edukacyjną. Niestety starsi, świadomi kolekcjonerzy koncentrują się wyłącznie na eksponowaniu kolejnych czarnych krzyży i ekscytują się ich stanem zachowania.

Zmylił mnie tytuł i dopiero dzisiaj przeczytałem.Wszystko zostało powiedziane i nie będę się wcinał.Zgadzam się całkowicie z Twoja opinią,kol.Lipka i porewita/z którym się przy okazji Powstania Styczniowego nieżle pokłóciłem i nie myślałem,że kiedyś się z nim zgodzę :lol: /A już myślałem,że tylko ja czuję co najmniej zażenowanie oglądając ten zachwyt niemczyzną na forum.Bardzo interesująca i rzeczowa dyskusja :brawo :brawo :brawo

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2013, 20:40 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Voucur - bo widzisz jakoś tak ta narodowość Zasłużyła sobie na to i cały Świat o tym Wie. A tylko oni nie wiedzą?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2013, 21:37 
Generał Broni
Generał Broni

plgkb napisał(a):
Voucur - bo widzisz jakoś tak ta narodowość Zasłużyła sobie na to i cały Świat o tym Wie. A tylko oni nie wiedzą?

Może najpierw kup sobie słownik ortograficzny, a potem bierz się do udziału w forach dyskusyjnych, bo na razie z tego co widać użycie dużych i małych liter traktujesz z dużą dowolnością, a niby szczycisz się byciem patriotą.

Smętne wynurzenia, jakoby polskie orzełki były "passe" w porównaniu z niemieckimi gapami (jakoś dziwnie się to na przykład nie przekłada na wyniki aukcji Allegro), czy to, że poważni kolekcjonerzy zbierają wyłącznie nazistowskie odznaczenia (ale np. carskich odznak pułkowych czy przedwojennych z II RP to już absolutnie nie) przekonują mnie w 100%, że w tym wątku wypowiadają się głównie dyletanci. Próby ideologizowania znalezisk i przypinanie im walorów edukacyjnych, wywyższanie jednych reliktów przeszłości kosztem pogardzania innymi czy wręcz niszczenia ich świadczy jedynie o tym, że tak niektórzy pasują do środowiska poszukiwaczy i kolekcjonerów jak świnia do Wersalu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2013, 22:03 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Voucur napisał(a):
plgkb napisał(a):

Może najpierw kup sobie słownik ortograficzny, a potem bierz się do udziału w forach dyskusyjnych, bo na razie z tego co widać użycie dużych i małych liter traktujesz z dużą dowolnością, a niby szczycisz się byciem patriotą.

Smętne wynurzenia, jakoby polskie orzełki były "passe" w porównaniu z niemieckimi gapami (jakoś dziwnie się to na przykład nie przekłada na wyniki aukcji Allegro), czy to, że poważni kolekcjonerzy zbierają wyłącznie nazistowskie odznaczenia (ale np. carskich odznak pułkowych czy przedwojennych z II RP to już absolutnie nie) przekonują mnie w 100%, że w tym wątku wypowiadają się głównie dyletanci. Próby ideologizowania znalezisk i przypinanie im walorów edukacyjnych, wywyższanie jednych reliktów przeszłości kosztem pogardzania innymi czy wręcz niszczenia ich świadczy jedynie o tym, że tak niektórzy pasują do środowiska poszukiwaczy i kolekcjonerów jak świnia do Wersalu.

Wciśnij sobie "nowe posty" i rzuć okiem ile masz racji....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2013, 22:07 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Pieprzycie (niektórzy) Panowie jak potłuczeni.
Co mają wspólnego kolekcjonerskie zainteresowania niektórych z nas z ideologią wrogą Polsce i Polakom?
Jeśli ktoś zbiera "niemczyznę", lub pierwszowojenne fanty austriackie lub rosyjskie to nie jest patriotą?
Jeśli kolega Argo odnalezionym w Bieszczadach szczątkom żołnierzy obojętnie jakiej armii stawia krzyż z dwóch patyków i wiesza na nim tabliczkę "żołnierz poległy w 1914/15 roku" to jest kolaborantem i zdrajcą Sprawy Narodowej?
Czy znalezionego na Mierzei ogólnego szturma, lub inna odznakę mam wypieprzyć tylko dlatego, że jest niemiecka? Września tam przecież nie znajdę, może co najwyżej odznakę Gwardii, ale ta przecież też jest "fe"!
Jeśli macie choć trochę rozumu, to odróżniajcie kolekcjonerstwo od ideologii, bo one nie zawsze idą razem w parze!

jankos

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2013, 22:08 
Porucznik
Porucznik

Voucur napisał(a):
plgkb napisał(a):

Dokładnie :1

Panie ci z pomorza to dopiero faszyści u nich najwięcej wiatraków :666 :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2013, 22:10 
Pułkownik
Pułkownik

jankos napisał(a):
Pieprzycie (niektórzy) Panowie jak potłuczeni.
Co mają wspólnego kolekcjonerskie zainteresowania niektórych z nas z ideologią wrogą Polsce i Polakom?
Jeśli ktoś zbiera "niemczyznę", lub pierwszowojenne fanty austriackie lub rosyjskie to nie jest patriotą?
Jeśli kolega Argo odnalezionym w Bieszczadach szczątkom żołnierzy obojętnie jakiej armii stawia krzyż z dwóch patyków i wiesza na nim tabliczkę "żołnierz poległy w 1914/15 roku" to jest kolaborantem i zdrajcą Sprawy Narodowej?
Czy znalezionego na Mierzei ogólnego szturma, lub inna odznakę mam wypieprzyć tylko dlatego, że jest niemiecka? Września tam przecież nie znajdę, może co najwyżej odznakę Gwardii, ale ta przecież też jest "fe"!
Jeśli macie choć trochę rozumu, to odróżniajcie kolekcjonerstwo od ideologii, bo one nie zawsze idą razem w parze!

jankos

Kolego jankos, czytaj ze zrozumieniem co inni piszą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2013, 22:13 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Protoavis napisał(a):
Kolego jankos, czytaj ze zrozumieniem co inni piszą.

Kolego Protoavis, i vice versa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2013, 22:18 
Generał Broni
Generał Broni

porewit napisał(a):

Ja w temacie eksploracji i kolekcjonerstwa siedzę od połowy lat 90-tych, więc nie musisz mi wykazywać na przykładzie jakichś żółtodziobów w wieku gimnazjalnym i ich infantylnych zachowań, że ja nie mam racji. Mówiąc o poważnych kolekcjonerach w powyższy sposób, obrażasz wielu szanowanych ludzi, w tym również długoletnich członków tego forum. Zastanów się zatem, czy chcesz dalej prowadzić tę niemerytoryczną dyskusję i dorobić się trzeciej żółtej kartki.

PS. Jeśli powyższe odbierasz jako groźbę, to bardzo dobrze. Na niektórych widać prośby i delikatne sugestie nie działają.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2013, 22:21 
Pułkownik
Pułkownik

Voucur napisał(a):
porewit napisał(a):

Ja w temacie eksploracji i kolekcjonerstwa siedzę od połowy lat 90-tych, więc nie musisz mi wykazywać na przykładzie jakichś żółtodziobów w wieku gimnazjalnym i ich infantylnych zachowań, że ja nie mam racji. Mówiąc o poważnych kolekcjonerach w powyższy sposób, obrażasz wielu szanowanych ludzi, w tym również długoletnich członków tego forum. Zastanów się zatem, czy chcesz dalej prowadzić tę niemerytoryczną dyskusję i dorobić się trzeciej żółtej kartki.

PS. Jeśli powyższe odbierasz jako groźbę, to bardzo dobrze. Na niektórych widać prośby i delikatne sugestie nie działają.

Zgadzam się z kolegą Voucurem.
Ale chyba chodzi też o to aby z "żółtodzioba w wieku gimnazjalnym" nie wyrósł poważny kolekcjoner z żółtym dziobem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2013, 22:29 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Voucur napisał(a):
porewit napisał(a):

Rozumiem, że skończyły Ci się argumenty. Nie martwię się o kartki, kuternogi amputacją nie przestraszysz.. :lol: :lol: . Martwię się o Ciebie, masz coś z dyktatora.. :lol:

Ostatnio edytowano piątek, 5 kwietnia 2013, 22:33 przez porewit, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2013, 22:32 
Generał Broni
Generał Broni

Czego naprawdę nie lubię, to mieszania ideologii do kolekcjonerstwa, tak samo do ruchów rekonstrukcyjnych. Jeśli te dwie sprawy się rozdziela, to nie widzę powodów do obaw. Jeśli jest inaczej, to takie zachowania oczywiście trzeba piętnować.

Co do początkowego tematu, konsensusu w tej sprawie raczej nikt nie osiągnie. Wehrmacht i SS najechało Polskę, łamiąc wszystkie umowy międzynarodowe i co do tego nie ma dwóch zdań. Tak samo z Sowietami. Rozpatrywanie kwestii czy w tej czy innej armii były kanalie lub anioły jest bez sensu, bo także Wojsko Polskie nie stanowi w tej materii wyjątku.

porewit napisał(a):
Rozumiem, że skończyły Ci się argumenty. Nie martwię się o kartki. Martwię się o Ciebie, masz coś z dyktatora.. :lol:

Nie wiem czym się szczycisz, łamiesz regulamin forum i jeszcze jesteś z tego dumny, uwypuklając to w swoim podpisie. Ocenę Twojego zachowania to już pozostawiam forumowiczom, normalnie takie postawy się piętnuje, ale zapewne tutaj znajdziesz grupę klakierów. Trudno, nie moja sprawa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2013, 22:39 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Voucur napisał(a):
Czego naprawdę nie lubię, to mieszania ideologii do kolekcjonerstwa, tak samo do ruchów rekonstrukcyjnych.

O ile w przypadku kolekcjonerstwa zgadzam się w 100%, to w przypadku rekonstruktorów uważam, że nie można wcielać się w rolę kogoś, kogo się choć trochę (może podświadomie) nie podziwia. Nikt mi nie wmówi, że udawanie dla przyjemności SS-mana przez Polaka jest normalne.

jankos

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]