Teraz jest sobota, 26 lipca 2025, 03:19

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Przypadkowo odkrył 140 srebrnych monet.
PostNapisane: niedziela, 15 maja 2016, 14:33 
Generał Brygady
Generał Brygady

zdzicho napisał(a):
Oj nieładnie :( Nigdzie nie napisałem,ze hobbyści to głupki.Nie dyskutuj tak ze mną
Tutaj o czytelnictwie: http://lubimyczytac.pl/aktualnosci/6801 ... a-rok-2015
a o tej instrukcji,to były międzynarodowe badania,ale niestety nie potrafię teraz żrodła odnaleźć

Cytuj:
Moim zdaniem nie masz racji upierając się i chcąc praktycznie zachować dotychczasowy stan rzeczy, w którym to od konserwatora zależy, czy można cieszyć się swoim hobby bez zbędnych i czasochłonnych, biurokratycznych formaności.

Aby uzyskać kartę wędkarską też trzeba spełnić określone warunki.Nie możesz łowić co chcesz,gdzie chcesz i kiedy chcesz.
Zgłaszasz konserwatorowi gdzie chcesz kopać,on cię informuje gdzie możesz,a gdzie nie,co ci wolno,a co nie i to wszystko.Co w tym złego.Spełniasz wymagania i ciesz się wolnością.Każda dzialalność ma swoje ograniczenia

Zadałem Ci tylko pytanie (nie chcąc Cię urazić), dobrze, że na nie odpowiadasz choć nie wprost.
Jeśli już mam przyjąć Twoje twierdzenia i z dobrą wolą domyslać się ich intencji, to uważam, że ewentualnie wchodziłoby by w grę organizowanie przez konserwatora co jakiś czas jednorazowych grupowych szkoleń (kursów) dla hobbystów poszukiwaczy i obowiązkowy w nich udział, na których przedstawiane byłyby najistotniejsze kwestie ważne z punktu widzenia konserwatora oraz przedstawiony sposób korzystania z opublikowanych informacji o stanowiskach archeologicznych. Po takim szkoleniu, nawet mogącym kończyć się testem, wydawane byłoby zaświadczenie o ukończeniu takiego kursu. Uważam, że każdorazowe ubieganie się o zezwolenie na poszukiwania jest w żaden sposób nie uzasadnione i sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem, jest niepotrzebną biurokracją i niesie zagrożenie nadużyć ze strony urzędników. (Na kartę wędkarską zdaje sie tylko raz, potem juz się tylko łowi).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 maja 2016, 15:29 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...kolego zdzicho, że tak zapytam, skąd się biorą boratynki w Twoim zbiorze, znasz dokładnie ich pochodzenie, i czy przypadkiem nie korzystasz, a tym samym nie bierzesz udziału w przestępczym procederze, za jaki uważasz poszukiwania?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 maja 2016, 16:15 
Specjalista
Specjalista

frank tylko na tyle cie stać?Zacytuj- jak znajdziesz- moją wypowiedż,że uważam poszukiwania za przestępczą działalność.Zamiast przypisywać mi coś czego nie powiedziałem odnieś się do meritum

Jackis w lubuskim takie szkolenia się robi :) http://lgenadodrze.pl/58/szkolenie-arch ... a-6xi2015r
I pozostanę przy swoim,że zgoda konserwatora z określeniem miejsc gdzie nie wolno kopać jest potrzebna.
takie mam zdanie na ten temat

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 maja 2016, 16:26 
Generał Brygady
Generał Brygady

Cytuj:
I pozostanę przy swoim,że zgoda konserwatora z określeniem miejsc gdzie nie wolno kopać jest potrzebna. takie mam zdanie na ten temat

Wystarczy, że będzie to określał przepis, np. na stanowiskach archeologicznych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 maja 2016, 16:49 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...poważny problem powoduje brak w „Ustawie o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami” sprecyzowanej definicji zabytku i zabytku archeologicznego, poza tym całą resztę ustawa reguluje w miarę właściwie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 15 maja 2016, 20:07 
Malkontent

Zdzicho - Bóg Cię opuścił czy cóś ?
Nie obraź się , ale kojarzy mi się ta dysputa z reklamą żabojadowej sieci sklepów , gdzie pani psycholog maluje kota z dymiącym łbem naprzeciw Napoleona .

idź do WKZ-tu i weź sobie '' pozwolenie '' ... toć nas tam kawusią i herbatką witają , a sekretarka już od progu papier firmowy do drukary pakuje co by petent czasu na głupoty nie tracił ...

:666

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]