Teraz jest wtorek, 29 lipca 2025, 19:12

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Niemcy wrócili po depozyt :)
PostNapisane: czwartek, 6 października 2016, 12:16 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...sorry za uogólnienia, nie wiedziałem, nie zdawałem sobie sprawy, że to jest to pierwszy i jak dotychczas jedyny przypadek wykopania depozytu przez niemców.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 października 2016, 12:26 
Moderator
Moderator

frank napisał(a):
...czyli powinno być ogólne przyzwolenie by niemcy mogli se przyjeżdżać pokopać szukając niby rodzinnych pamiątek i należy bezkrytycznie przyjmować i uważać za prawdziwe wszystkie opowieści tych niby spadkobierców depozytów, przy czym nie ma znaczenia, że niemcy rabowali, mordowali, że zawartość depozytu może pochodzić z przestępstwa wojennego, lub z lat powojennych i nie jest ważne jakie dokumenty są w depozycie, ile jest zegarków, 2, 4, 8, 20, czy 100, ile obrączek, ile srebra i złota, bo jak mówi niemiec, są to pamiątki rodzinne?

Przeczytales moze to co napisalem w opowiedzi na Twoj poprzedni wpis ? widze ze nie, jeśli bedziemy odmawiac spadkobiercom tego czy innego Fryca prawa do odzyskania pamiatek rodzinnych czy innych depozytów, motywujac to ze sie mu nie nalezy bo pewnie zrabowane a zakopujacy to pewnie zbrodniarz wojenny czy inna kanalia, to kazdy Ukrainiec czy inny Bialorusin bedzie calkowice w prawie moralnym wygonic nas na kopach ze "swojej" ziemi, gdy bedziemy chcieli odzyskac depozyty tam zakopane przez przodków i tez bedzie sie podpieral argumentacja ze sie nam nie nalezy bo to teraz jego ziemia , na mocy traktatów miedzynarodowych a w ogóle to zrabowaly to "polskie pany" na biednych ukrainskich czy bialoruskich autochtonach i sie to jemu nalezy jako słuszne zadoscuczunienie za doznane przez jego przodków krzywdy .... łapiesz analogie ?
Podkreslam to jeszcze raz - nie przenosmy roszczen o reparacje wojenne miedzy panstwami na poziom prywatnych wojen podjazdowych o watpliwej wartosci "skarby", bo pomijac juz wszytko inne cierpi na tym nawet cos takiego jak nasze hobby, a gdyby to ode mnie zalezalo, oddałbym im to wszystko w cholere, mnie cudze pamaitki nie sa szczegolnie potrzebne do szczescia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 października 2016, 12:34 
Plutonowy
Plutonowy

altertomek napisał(a):
Nasi sąsiedzi z zachodu po prostu przyzwyczajeni są do tego, że mogą więcej i przyjeżdżają jak panowie do swoich zagranicznych włości.

Czy ty nie jechałeś ostatnio pewnym warszawskim tramwajem? :666

Mój dziadek z Niemcami walczył w AK, był aresztowanym przez gestapo, poddany rutynowemu śledztwu, obity i zesłany na przymusowe roboty do Niemiec. Z jego gospodarstwa Niemcy ściągali przymusowe kontyngenty. Doznał od nich także innych mniejszych nieprzyjemności. Po tym wszystkim 50 lat po wojnie jego najmłodsze dziecko, jedyna ukochana córka wyszła za Niemca. A on tego Niemca zawsze traktował z sympatią, uprzejmością i bez urazy. Wiesz dlaczego? Po pierwsze tenże Niemiec to dobry człowiek, po drugie dziadek miał coś czego ci brak: tolerancję i otwartość na ludzi. Nie kierował się uprzedzeniami, a każdego oceniał indywidualnie za to jaki jest a nie kim jest. Świat nie jest czarno biały jakbyś tego chciał. Choć wiem, że tak łatwiej się na niego patrzy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 października 2016, 12:44 
Pułkownik
Pułkownik

Tak wiem, że jest to uogólnienie i całkowicie się z tobą zgadzam. Każdego trzeba traktować i oceniać indywidualnie. Słuszna uwaga. To maja do siebie uogólnienia, że nie dotyczą wszystkich z danej grupy i zawsze trzeba o tym pamiętać, ale jeśli są trafne, to dotyczą większości tej grupy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 października 2016, 12:48 
Specjalista
Specjalista

Niestety , ale nie nic nie zrozumiałeś z tego , co napisał sulik84. :zb

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 października 2016, 13:03 
Malkontent

slimak napisał(a):
Niestety , ale nie nic nie zrozumiałeś z tego , co napisał sulik84. :zb

I raczej nie zrozumie ... To już trzeci wątek w którym się wypłakuje na w/w. temat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 października 2016, 13:09 
Pułkownik
Pułkownik

Nie będę tłumaczył po raz kolejny tego samego, bo to nic nie wnosi do sprawy, trzeba myśleć, co się czyta. Rozumiem więcej niż myślisz, próbowałem może pomóc Tobie też więcej zrozumieć.
Postaram się już nie dać sprowokować i nie pisać w tym temacie, żeby kogoś nie urazić. Nie będę rozwadniał wątku takimi przepychankami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 października 2016, 13:24 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Tak sobie mysle... gdyby przejrzec szafki, zakamarki, i pudelka z bizuteria mojej babci, to rowniez znalazloby sie kilka cennych przedmiotow, z czego czesc bardzo wiekowych przekazywanych z pokolenia na pokolenie. I sa to przedmioty bez watpienia cenne i nalezace do niej, pomimo tego ze jest zwyklym szarym czlowiekiem nie rozniacym sie majetnoscia od "statystycznego Polaka".
Nie byla nazistowskim zbrodniarzem, albo ruskim kacapem, a Polka poniewierana przez wojenna zawieruche, a mimo to posiada takie przedmioty. Wiec to ze niemiec mial zloty zegarek czy pierscionki robi z niego takiego samego zbrodniarza jak z mojej babci, ktorej jedyna zbrodnia jest to "ze ma". I dopoki nie ma dowodow ze bylo inaczej, tego sie bede trzymal.
Padlo pytanie czy gdyby jakims cudem moja babcia znalazlaby sie w niemczech, gdzie zakopalaby swoj skromny dobytek, czy gdyby dala mi mape i instrukcje gdzie szukac, to czy pojechalbym je odkopac ?
Nie rozumiem pytania, wiec moze sproboje tak... a dlaczego w ogóle mialbym rozwazac ze tego nie zrobie ? Ktos tu pisal o serwilizmie wobec niemcow, traktowaniu ich jako lepszych itd. Kolego.. to nie tak ze "bo tak ich traktujemy", ale tak ze "Ty ich tak traktujesz". Urodzilem sie dlugo po wojnie, znam opowiesci swoich dziadkow o wojennym koszmarze, ale powiem Ci ze nawet Oni - Ci ktorzy to przezyli mowia ze chcieliby zebysmy (my czyli ich wnuki) zyli w zgodzie i przyjazni z naszymi sasiadami. I tak wlasnie zyjemy, ja i przygniatajaca wiekszosc ludzi z ktorymi mam kontakt, poza drobnym procentem otumanionym speudo patriotyczna-narodowa narracja. Dla mnie niemiec, rosjanin, czech, ukrainiec czy austriak jest takim samym rownym i ciekawym czlowiekiem jak kazdy inny. I zrzucanie na nich winy ich ojcow i dziadow uwazam za co najmniej nie w porzadku.
Wiec czy czuje ze niemiec czy austriak jest jakos lepszy od nas ? nie, nie czuje, i nawet do glowy mi nie przyszlo zeby ich tak traktowac. A czy bym pojechal odzyskac kosztownosci swojej babci - oczywiscie ze bym pojechal, i naprawde nie wiem dlaczego mialbym tego nie robic.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 października 2016, 21:10 
Kilka słów z Wiadomości TVP 1 na ten temat:
http://wiadomosci.tvp.pl/26963694/06102016-1930
23min 55sek

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 października 2016, 21:35 
Moderator
Moderator

Oczywiście Dziennik Telewizyjny w najmniejszym stopniu nie skomentował pokazanej w informacji całkowitej dewastacji terenu w celu wykopania dwóch słoików.
Można odnieść wrażenie, że metrowe doły i wyrąbane drzewa to robota tych złych Niemców. No i na koniec podsumowanie, że nie można wykluczyć iż są to łupy wojenne.
Pewnie, że nie można wykluczyć (zakładając, że niemieckie monety zdobyte zostały na Niemcach przez nazistów). Ale skoro mówi się coś takiego na całą Polskę, to może wypadałoby wymienić jeszcze inne możliwości, których też wykluczyć się nie da...
Nie mam telewizora, nie jestem przyzwyczajony do takiego "dziennikarstwa", więc się zagotowałem. Bo pamiętam czasy, gdy podobne manipulacje były normą.
Bolszewicka telewizja, bolszewickie metody...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 października 2016, 21:46 
Gwoli ścisłości, mam podobne zdanie na ten temat.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 października 2016, 22:27 
Specjalista
Specjalista

Józef Tischner mawiał . Są trzy prawdy: święto prawda , tys prawda i gówno prawda. Ta ostatnia to teraz "Wiadomości " TVP.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 października 2016, 23:04 
Malkontent

Telewizja kłamała , kłamie i kłamać będzie ... Nie masz się co gotować Renald - takie czasy.
Przykre że nasi koledzy - poszukiwacze ( na szczęście tylko odsetek - ale jednak ) dmą ile płuca wytrzymają w tą samą trąbę .

Choć na forum każdy może się zalogować ... nawet jak wykrywacz na zdjęciach widział - to już eksplorator pełną gębą .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 października 2016, 00:00 
Moderator
Moderator

Olek_65 napisał(a):
Telewizja kłamała , kłamie i kłamać będzie ... Nie masz się co gotować Renald - takie czasy.
Przykre że nasi koledzy - poszukiwacze ( na szczęście tylko odsetek - ale jednak ) dmą ile płuca wytrzymają w tą samą trombę .

Choć na forum każdy może się zalogować ... nawet jak wykrywacz na zdjęciach widział - to już eksplorator pełną gębą .

Zdziwłbyś sie do czego zdolni sa ci co kolaboruja z archeo pod płaszczykiem roznych legalnych stowarzyszen i innego gówna, niektorym gnojom sie wydaje ze maja monopol na miejscowki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 października 2016, 00:47 
Malkontent

Wiem Argo , wiem ...
Pierwszy wykrywacz ( do samodzielnego złożenia ) nabyłem w 1986 roku :)

Wiele się zmieniło od tamtych czasów , ale noże kuchenne mi z szuflady wyskakują jak czytam niektóre posty ...

Pozdrawiam - olek.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]