Teraz jest poniedziałek, 18 sierpnia 2025, 10:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 217 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Będzie coraz gorzej
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 12:33 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Rejestracja kolekcji !!! chyba was Bóg opuścił, zaraz taka baza zostanie skopiowana i sprzedana. (wiem o kradzieży kilku baz które powinny być super chronione) W tym roku było już kilka ( ja słyszałem o 2 ) kradzieży kolekcji monet. Ktoś robił to na zlecenie, nic innego nie ginęło, policja jak zawsze w takich sprawach już pierwszego dnia wiedziała kto to zrobił, tylko niestety musiała odczekać 3 miesiące i jeden dzień żeby to powiedzieć :666 Ludzie dajecie się zamieniać na stado baranów. Kolejnym krokiem będzie delegalizacja prywatnych kolekcji i ich konfiskata. Pójdzie bardzo sprawnie jak im podacie wszystko rzem z adresem przechowywania. Nie piszcie że to nie możliwe, bo jeszcze 60 lat temu szło się do więzienia za posiadanie złotych 20 dolarówek. Kto mi zagwarantuje że to się nie powtórzy? Nie róbcie z nieszkodliwego hobby jakiegoś horroru. Nie wystarczy żeby omijać stanowiska i cmentarze, nie zostawiać syfu po sobie i przypadkowe ciekawsze znaleziska zgłaszać? Zgłaszać z własnej woli a nie przymusu. Kto zagwarantuje że "legalnie" kopiący oddadzą wszystko co zjadą? Ja uważam że każdy ma jakąś barierę uczciwości i nawet najuczciwszy człowiek może ulec pokusie, powiedzmy 5 kg złota w wyrobach - kto z was by oddał wiedząc że w zamian dostanie bilet do kina i dyplom?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 14:44 
Kapral
Kapral

Pisałem o rejestracji kolekcji za abolicją. Ale najłatwiej jest skrytykować pomysły. Posiedzieć i ponarzekać każden jeden potrafi tylko robić ni ma komu. Zrozumcie że bez legalizacji skończy się to tym że zawiną paru na dołek po wejściu ustawy dadzą wyrok i wolni strzelcy wyginą. A jak nie to będzie zakaz chodzenia z wykrywką i tyle. Prawdziwym poszukiwaczom zależy aby pozbyć się prostaków z łopatą po alko ryjących jak dziki wszystko. A jedynym sposobem niestety w ewentualnej rozmowie z państwem jest zapłacić i dać się "zakolczykować". Aby w terenie mieć spokój.
Siedzę trochę w prawie i ustawa w tej formie to masakra dla uczciwych hobbystów. Można iść szukać meteorytów czy biżuterii współcznesnej, ale albo cię na dołku potem dojadą i przyznasz się albo sąd we właściwy sposób zinterpretuje prawo i efekt będzie ten sam. Dyskusja na forum nic nie zmieni. Trzeba zebrać się i napisać do nich albo co, bo za 3 miesiące ustawa wejdzie w życie i obudzimy się na żniwa z ręką w nocniku.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 14:55 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

A co się ma zmienić? Wszystko i tak będzie po staremu. Gra w podchody i tyle.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 15:10 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Skoro jest nas 100k to nie można zorganizować jakiejś akcji przez neta każdy by się pod tym podpisał i OK ;) chyba jest taka strona ale nazwa mi z głowy wypadla

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 15:18 
Moderator
Moderator

prete napisał(a):
Pisałem o rejestracji kolekcji za abolicją. Ale najłatwiej jest skrytykować pomysły. Posiedzieć i ponarzekać każden jeden potrafi tylko robić ni ma komu. Zrozumcie że bez legalizacji skończy się to tym że zawiną paru na dołek po wejściu ustawy dadzą wyrok i wolni strzelcy wyginą. A jak nie to będzie zakaz chodzenia z wykrywką i tyle. Prawdziwym poszukiwaczom zależy aby pozbyć się prostaków z łopatą po alko ryjących jak dziki wszystko. A jedynym sposobem niestety w ewentualnej rozmowie z państwem jest zapłacić i dać się "zakolczykować". Aby w terenie mieć spokój.
Siedzę trochę w prawie i ustawa w tej formie to masakra dla uczciwych hobbystów. Można iść szukać meteorytów czy biżuterii współcznesnej, ale albo cię na dołku potem dojadą i przyznasz się albo sąd we właściwy sposób zinterpretuje prawo i efekt będzie ten sam. Dyskusja na forum nic nie zmieni. Trzeba zebrać się i napisać do nich albo co, bo za 3 miesiące ustawa wejdzie w życie i obudzimy się na żniwa z ręką w nocniku.
ABOLICJA ma zastosowanie wobec przestępstwa i polega na odstąpieniu od ścigania tegoż, panie prawniku. Od kiedy posiadanie kolekcji równoważne jest z przestępstwem?! Żadnego przestępstwa nie popełniłem i nie życzę sobie podobnych insynuacji.
Ja mam zginać kark przed "państwem" i prosić o łaskę? Co to takiego, to "państwo"? Państwo to ja i te sto tysięcy ludzi z wykrywaczami a nie zgraja, która obecnie dzieli Polskę między siebie. Za dwa lata będą wybory. Jakoś przetrzymamy.

PS. A kolczykuje się bydło, nie obywateli. Trafił Kolega na niewłaściwe Forum.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 15:50 
Kapral
Kapral

Nigdy się nie tytułowałem prawnikiem a napisałem że siedzę trochę w prawie i proszę za słówka mnie nie chwytać gdyż abolicji użyłem potocznie, żeby doprowadzić do stanu takiego abyśmy nie musieli kryć się z tym co posiadamy. Sprawa druga to jeśli kolega nie zwrócił uwagi "kolczykowania" użyłem w cudzysłowie gdyż rejestracja i zdawanie egzaminów proponowane przeze mnie pozwoliło by na ewidencjonowanie przez państwo osób które legalnie chcą poszukiwać. Myślę że kolega wyjął z kontekstu słowa i odebrał jako jakieś przytyki. Nie było moim zamiarem nikogo obrażać.
Jednakże państwo traktuje nas w ten sposób i tak kolczykuje PESELEM, nr uprawnień radców prawnych, adwokatów, sędziów, rzeczoznawców. Każdy ma swój numerek. Są na to przepisy i każdy działa w granicach prawa. O tego rodzaju kolczykowanie mi chodziło ale nazwałem rzecz po imieniu.
Forum jest dla mnie jak najbardziej właściwe gdyż jestem hobbystą, a to była jedynie propozycja legalizacji hobby i nie rozumiem kolegi oburzenia. Dodatkowo forum z definicji jest od dyskusji nad tematami, proponowaniem ich rozwiązania, a nie od oburzania się na sformułowania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 16:09 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Stutysięczna grupa poszukiwaczy hobbystów może być dostrzeżona jako
potencjalni wyborcy. Więc, może wystarczy pokazać się z saperką w garści na legalnym spacerze, by dbający o koryto nas zauważyli.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 16:40 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie wytrzymałem . :) Wszystkie te pomysły " rejestracja kolekcji " ; " abolicja " ; "przychylne prawo " - To utopia .Żyję te swoje 69 lat i wiem jak było , jak jest i mogę przewidzieć z grubsza jak będzie . Najbardziej rozsądne traktowanie tematu to to co napisał "Filip " i "Renald" . Pozdrawiam .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 19:12 
Moderator
Moderator

Chcecie włazic archeologom do tyłka, prosze bardzo, ale beze mnie, nie mam zamiaru niczego legalizować, ani w żaden inny sposob wspolpracowac z archeo, jeśli mam sie tych wulgaryzm o cokolwiek prosic to autentycznie wole powiesic piszczałke na haku, a zreszta poszukiwania na Polsce sie nie kończą
Gosciom którzy wiaza obecna zmiane z taka czy inna opcja polityczna gratuluje naiwności, ercheobeton wypłakuje swoja straszna krzywde od ładnych kilku lat i nie ta ekipa to inna, w koncu by i tak dopiął swego, naiwnoscia jest tez sądzic ze za dwa lata z automatu coś sie zmieni ( zakladam jeszcze wieksze dokrecenie sruby bo oczywista oczywistościa jest ze ta zmiana przepisów nie da kompoletnie niczego), archeo sami musza poczuc ze dostają w dupe, gdy zobacza zero współpracy i totalny brak zgłoszen o "przypadkowych" znaleziskach archeologicznych, moze w koncu do nich dotrze ze nie ma innej alternatywy niz wspołpraca ...choc watpie, szybciej biologia ich wykończy, a na razie przewiduje zabawe w kotka i myszke,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 19:22 
Malkontent

Prete ma rację
Dobrze by było nakazać montowania ( zaplombowanych ) kamerek na wykrywacz i łopatę . Wiadomo - jak ktoś krecika używa to trzecia kamerka.
Alkomat od biedy można by też zamontować przy wyświetlaczu ... był taki koncept z autami .

Ja od siebie bym dodał żelazną kule u nogi - żeby nie przyszło do łba po krzakach się kryć.
Czekam z niecierpliwością na kolejny , nowatorski pomysł kol. Prete ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 20:13 
Podporucznik
Podporucznik

A ja to boje się zlodowacenia i czarnej zarazy , a i meczetów.
Panowie spokojnie, namówmy prezesa na nasze hobby połączone z rodeoo :D
Kto jest uczciwy nie powinien się bać, ja tam szukam na polach śladów obcych i tyle :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 20:29 
Moderator
Moderator

Mateusz F. napisał(a):
Kto jest uczciwy nie powinien się bać (...)
Wiesz ile razy w historii ludzie próbowali sobie to wmówić? Czasami na minuty przed tym, gdy po nich przyszli.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 20:45 
Kapral
Kapral

No i to cała polakowatość. Po co cokolwiek regulować. Przepisy sobie, a my będziemy sobie kombinować. A swojej kolekcji nie zarejestruje bo konserwa na pewno chytry dziad ukradnie mnie wszystkie borasy. Archeobeton tak samo sam nie zeżre boratynki i drugiemu nie da choćby leżała w kloace. Zarejestrować Polskie cało jako stanowisko. Gratuluje podejścia obu stronom. Wszelkie propozycje spotkają się z wrogością z którejś ze stron. Zamiast rozmawiać lepiej posłać gromy.
Ja tylko chciałem edukowanych poszukiwaczy i wyeliminowania alkodetektorystów, którym by na żadne kursy się nie chciało chodzić.
Jedynie kolega PRISTINUS zabrał rozsądny głos. W tym kraju nie ma co marzyć o cywilizowanym detektoryźmie. A skończy się jak zwykle.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 20:47 
Podporucznik
Podporucznik

A czego mam się bać ?
Chodzę po polach za zgodą przyjaciół, sąsiadów, nie zbieram militariów i nie kopie wielką łopatą metr w dół.
A tak "w ogóle" piszemy oddzielnie!!! - błąd ortograficzny!!! to wszystko będzie dobrze, uważam ze z każdym da się spokojnie porozumieć
Dojść do porozumienia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 7 czerwca 2017, 20:54 
Malkontent

Prete , a Ty wiesz co to jest '' porozumienie konia z batem '' czy tylko udajesz ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 217 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 15  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]