Teraz jest czwartek, 17 lipca 2025, 18:54

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Kolejne zatrzymanie "poszukiwacza skarbów"
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 12:18 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Nietajenko napisał(a):
Olek_65 napisał(a):
Lekarz prosił by się nie sprzeciwiać, bo leki przestają działać

Aśka72 napisał(a):
udając mądrość

To są inwektywy. Jak mamy rozmawiać jak w dyskusji stosujecie koledzy takie środki wyrazu? Tak można pod budą z piwem lub na ławce pod blokiem rozprawiać ale zupełnie nie przystoi ludziom, którzy chcą prezentować jakiś poziom w dyskusji. Nie musicie się z kolegą janszem zgadzać. Ja też się z nim zgadzać nie muszę. Zauważcie jednak, że jansz w swoich postach inwektyw nie używa.

"Dnem i wodorostami" można nazwać obecnie poziom debaty publicznej. Postarajmy się by chociaż tu było inaczej.

Nietajenko, tu obraziłeś pewnie nie tylko mnie: :666
Odnoszę wrażenie, że z roku na rok Polacy stają się coraz bardziej skur... narodem. Coraz więcej hejtu i malkontenctwa się z butów wylewa, a na każdą inicjatywę wylewa się wiadro pomyj i rzygowin.

Jansz i Nietajenko i kilku klakierów, elita legalnych detektorystów :lol: , co wątek nas umoralnia i poucza jak mamy przestrzegać prawa, jak interpretpować prawo i na siłę chcą nam udowodnić, że jesteśmy wyjętą spod prawa hordą bezrozumnych prymitywów. :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 12:25 
Moderator
Moderator

Nietajenko napisał(a):
Olek_65 napisał(a):

Aśka72 napisał(a):
udając mądrość

To są inwektywy. Jak mamy rozmawiać jak w dyskusji stosujecie koledzy takie środki wyrazu? Tak można pod budą z piwem lub na ławce pod blokiem rozprawiać ale zupełnie nie przystoi ludziom, którzy chcą prezentować jakiś poziom w dyskusji. Nie musicie się z kolegą janszem zgadzać. Ja też się z nim zgadzać nie muszę. Zauważcie jednak, że jansz w swoich postach inwektyw nie używa.

"Dnem i wodorostami" można nazwać obecnie poziom debaty publicznej. Postarajmy się by chociaż tu było inaczej.

Nietajenko. Kilka razy w życiu byłam zmuszona przejść pod budką z piwem i bynajmniej o "udawanej mądrości "nic nie słyszałam. Daj sobie spokój z interpretacją słowa zniewaga bo Ci życia nie starczy na analizę choćby tych ,które tu całkiem niedawno na forum padały. Skup się ewentualnie na słowie precedens. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 13:29 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

A ja po prostu idę pod wioskową "budkę z piwem" i załatwiam miejscówki, tam najlepiej rozmowa się klei.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 14:12 
Moderator
Moderator

Boniek. :luv :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 15:21 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Nietajenko napisał(a):
Olek_65 napisał(a):

Aśka72 napisał(a):
udając mądrość

Proszę żebyś w sposób JEDNOZNACZNY odpowiedział na JEDNO pytanie. Co zrobiłeś kiedy na tym forum w sposób wulgarny naubliżano Aśce? Czy potępiłeś ten czyn czy też może schowałeś głowę w piasek i udawałeś , że tego nie dostrzegasz. A może wystąpiłeś do władz tego forum o ukaranie indywiduum, które bluzgało ordynarnymi inwektywami?

Odpowiem za ciebie - nic nie zrobiłeś więc daruj sobie umoralniające posty w stylu tego powyżej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 16:01 
Moderator
Moderator

jansz napisał(a):
prymek napisał(a):
jasne , przecież mamy wykrywacze metalu a nie zabytków . Ja zabytków nie chcę szukać . Jeśli przypadkowo znajdę "zabytek" to chętnie go oddam . Problem jest tylko taki że za bardzo nie wiadomo co to zabytek . No chyba że ustawodawca uzna że wszystkie przedmioty metalowe są zabytkami .

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Ustawodawca powinien jasno określić co jest ,a co nie jest zabytkiem. Nie wiem - przedział czasowy od... do.
Tutaj też moje zauważenie dla tych, którzy pochwalają opcję "Zero współpracy". Przeczytajcie uważnie ostatnie zdanie z zacytowanej przeze mnie wypowiedzi prymka.

Odnosnie ostatniego zdania Prymka bzdury piszesz, sam znam miejsce gdzie w latach 70tych i 80tych lokalne zklady zakopaly spore ilosci zlomu aluminiowego ( nadlewki i inne odpady po dzialanosci odlewniczej - najtaniej wowczas bylo to zakopac), miejsce bylo intensywnie eksploatowane przez gosci posiadajacych miedzy innymi wykrywacze metalu, ktorzy to goście nijak nie przystaja do definicji poszukiwacza skarbow. malo tego - temat szukania jakichs starozytnosci byl dla nich totalna abstrakcja .... wiem bo sam tam jezdzilem usługowo z wykrywaczem zeby im namierzyc ten złom i wymienialem z nimi opinie, chore dla mnie jest ze kazdy posiadacz czy uztkownik wykrywacza metali z automatu przez archeobeton jest kwaiifikowany jako poszukiawacz czy rabuś tych waszych starozytnosci ...ja sam bawilem sie w to hobby 30 lat blisko i wierz mi albo nie ( jest m,i to ganc obojetne) cos co można podpiac pod archeo znalazłem raz w zyciu i tylko datego ze było w koronie nasypu okopu z I wojny .
Nigdy mnie archeologia ( rozumiana klasycznie a nie jako modernistyczne grzebanie w smietnikach :P ) nie interesowala i nie sadze zeby mi sie na starosc zmieniło, dlatego kompletnie nie rozumiem pretensji archeobetonu do moich dawniejszych poszukiwan na pobojowiskach I czy II wojny ( taka miałem waska specjalizacje)- temu u mnie zero współpracy jest od dawna, po postu ja z archeologami nie mam o czym rozmawiac , ja nie rozumiem ich zainteresowan, a oni moich.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 16:06 
Moderator
Moderator

Zbinio,dzięki...Nie da się tych sytuacji nawet porównywać bo użyte słowa mają zupełnie inną wagę. Ale odpowiem za kolegę Nietajenko. Nie popierał co prawda ale usprawiedliwił człowieka,który nazwał mnie " kobietą lekkich obyczajów", poza innymi epitetami rzecz jasna. :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 16:12 
Moderator
Moderator

frank napisał(a):
Nietajenko, tu obraziłeś pewnie nie tylko mnie: :666
Odnoszę wrażenie, że z roku na rok Polacy stają się coraz bardziej skur... narodem. Coraz więcej hejtu i malkontenctwa się z butów wylewa, a na każdą inicjatywę wylewa się wiadro pomyj i rzygowin.

Jansz i Nietajenko i kilku klakierów, elita legalnych detektorystów :lol: , co wątek nas umoralnia i poucza jak mamy przestrzegać prawa, jak interpretpować prawo i na siłę chcą nam udowodnić, że jesteśmy wyjętą spod prawa hordą bezrozumnych prymitywów. :666

Odpowiem maksymą," Vox populi, vox Dei", jesli cos jest zrypane ustawowo i i ludzie maja na to w coraz widoczniejszy spoosb wywalone, to ustawodawca powiwien sie zastanowic co spierdzielił w przepisach, zamiast jeszcze bardziej dokrecac srube, bo osiagnie skuitek przeciwny do zamierzonego, ale tu trzeba mądrosci, a nie slepego doktrynerstwa..... i zeby była jasność, to dotyczy nie tylko poszukiwań z wykrywka, ale wielu innych dziedzin zycia

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 16:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

argo --prawde piszesz ale co niektorzy maja wyplukane podczas "studiow"??w glowach i dziwie sie ze tak zazarcie pokazuja swoje "biale plamy"osmieszajac sie ,no ale dla nich "czarne to biale a biale to czarne" :cry: :cry: :cry:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 17:27 
Szeregowy
Szeregowy

Aśka72 napisał(a):
Dokładnie tak. Ty jesteś negatywną postacią. A podejrzany jest ofiarą . Ofiarą nawet nie dziadowskiego prawa ale kłamliwych oskarżeń. To co widzimy na zdjęciach to nie są nawet zabytki a co dopiero zabytki archeologiczne. I tu nawet nie chodzi o samą definicję zabytku bo i obecnie używana nie ma zastosowania wobec tych przedmiotów. Chodzi o to,że ktoś to wszystko robi celowo i na niekorzyść obywatela . A Ty łykasz to wszystko i nazywasz to prawem. Tylko pamiętaj,że w różnych czasach decydenci zasłaniali się prawem robiąc często straszne rzeczy . A jednak inni z tym walczyli .

Nie ma to jak być wyrocznią. Jeszcze chwilę temu nie potrafiłaś rozpoznać czym jest kawałek miedzianej rurki a dzisiaj dokładnie wiesz co jest zabytkiem a co nim nie jest. Dokładnie też znasz okoliczności odnalezienia tych przedmiotów. Brawo.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 18:28 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Gandalf, "zabytki" z wątku to są zwykłe polne ŚMIECI i tyle! Nie trzeba archeologa by to stwierdzić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 18:59 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Nikomu przy zdrowych zmysłach nie przyszłoby do głowy, żeby w tym zbiorze śmieci dopatrywać się przedmiotów zabytkowych. Nie trzeba być specjalistą wysokiej klasy tylko kierować się rozsądkiem.
Swoją drogą chyba nie jest niczym niepokojącym, że Asia tak szybko nauczyła się rozpoznać śmieci w przeciwieństwie do niektórych osób na tym forum? (vide działy identyfikacji i powtarzające się nicki pytających).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 19:41 
Szeregowy
Szeregowy

Zbinio napisał(a):
Nikomu przy zdrowych zmysłach nie przyszłoby do głowy, żeby w tym zbiorze śmieci dopatrywać się przedmiotów zabytkowych. Nie trzeba być specjalistą wysokiej klasy tylko kierować się rozsądkiem.
Swoją drogą chyba nie jest niczym niepokojącym, że Asia tak szybko nauczyła się rozpoznać śmieci w przeciwieństwie do niektórych osób na tym forum? (vide działy identyfikacji i powtarzające się nicki pytających).

Teraz kiedy przedmioty zostały zabezpieczone to jednak ktoś będzie musiał je obejrzeć i sklasyfikować. Faktycznie większość wygląda na przedmioty codziennego użytku o wątpliwej wartości zabytkowej, ale są też takie, którym trzeba się dokładniej przyjrzeć. Zobaczymy jak się temat zakończy.
Dla mnie to jest niepokojące, jak ktoś w krótkim czasie robi z siebie eksperta. Rozpoznawania i klasyfikowania odkrywanych przedmiotów człowiek uczy się latami. Tego nie da się opanować w kilka tygodni. Do tego mamy przecież nieprecyzyjną ustawę, więc na jakiej podstawie tak łatwo zostało określone, że to wszystko są śmieci. A tak przy okazji zapytam koleżanki "Aśka72": ile odnalezionych przez siebie przedmiotów zaniosłaś do konserwatora i poddałaś jego weryfikacji?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 20:44 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Powiem delikatnie, ośmieszasz się Gandalfie. To że ja czy inni są na forum rok czy miesiąc nie świadczy, że się w tym czasie dopiero narodziliśmy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 22 lutego 2019, 20:54 
Moderator
Moderator

Gandalf - wątpię czy konserwator by wiedział , pewnie każdy konserwator miał by inną opinie do tego wiele zależy od okoliczności - domyślam się że każda zgniła łyżka z gs-u znaleziona przez detektorystę będzie ważnym zabytkiem . To się nazywa "uznaniowość " . Prosty test : który z konserwatorów potrafi odróżnić kulkę z broni czarnoprochowej od kulki ze szrapnela ??? a archeolog rozpozna stop ołowiu z antymonem ? Brak wiedzy , brak doświadczenia i się biorą za ocenę czy zabytek czy nie .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 93 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]