Teraz jest piątek, 4 lipca 2025, 22:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 sierpnia 2008, 09:47 
Generał Broni
Generał Broni

Z muzeami to niestety jest jak z wieloma rzeczami w naszym kraju- za mało tam prawdziwych pasjonatów, czy nawet pracowników którzy angażowali by się w swoją pracę a za dużo ludzi którzy siedzą sobie na państwowym stołku, utrzymują się z państwowego garnuszka, swoje obowiązki maja w czerech literach i tylko jeszcze kombinują jak by tu na boku coś zarobić, co przy muzealnym chaosie w zbiorach i magazynach często wychodzi im całkiem dobrze.

A jak muzeum zależy na posiadaniu jakiejś kolekcji, to najłatwiej zaangażować prokuraturę i policję, właściciela oskarżyć o nielegalne posiadanie, niedopełnienie obowiązków czy coś takiego, i całość lub cześć zbiorów po prostu przejąć.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 sierpnia 2008, 15:02 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Pablo, przecież ta broń była zdekowana, tylko właściciel ( o święta naiwności) sądził, że jak
sobie raz załatwił papier, to mu to wystarczy. W/g mnie powinni go ukarać administracyjnie
(np. grzywną) za gapiostwo, a jeżeli zarekwirowali mu kolekcję do powtórnej ekspertyzy,
to coś tu jest nie tak. Co, w cudowny sposób destrukty zmieniły się w sprawną broń ???
A może podejrzewasz tego starego człowieka o produkcję w domowych warunkach
broni, którą zaopatrywał gangsterów, żeby do emerytury dorobić ??? Obejrzyj dokładnie
linka z TVN 24, jest kilka postów wcześniej.
Kto jak kto, ale Ty powinieneś to najlepiej zrozumieć.
Facet zbierał całe życie pamiątki, a teraz mu to zabrali, sporządzając protokół,
który daje pole do nadużyć. Zabrali mu unikalne drewniane kabury do VIS-a i do
"komisarza" - po co ????????? Bo może mają w środku ukryte ostrza czy dodatkowe lufy ?????

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 sierpnia 2008, 16:31 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

ja doskonale rozumiem tego Pana, sam jestem w identycznej sytuacji,wiem jak on się czuje patrzac na puste sciany na którycj jeszcze do wczoraj wisiała jego kolekcja życia, tak samo jak u mnie, została pusta sciana i kołki w scianie....
ale mojej kolekcji nie widziałem już połtora roku i z tego co się teraz wokól tej sprawy dzieje to wydaje mi sie ze już jej nigdy nie zobacze...
no może przez chwile w sądzie jak mi za nią będą wlepiać wyrok...
i nie chce zapeszać, ale mam takie przeczucie że ten Pan też już swojej nie zobaczy, w najlepszym wypadku sprawę umorzą ze względu za znikomą szkodliwość społeczna, a on będzie mógł co najwyżej pooglądać swoją kolekcję za szybą w Muzeum Powstania Warszawskiego...
ale szanse na odzyskanie jej są nikłe...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 5 sierpnia 2008, 18:34 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Obyś był złym prorokiem i oby Twoje wróżby się nie spełniły. Nie znam dokładnie Twojego przypadku,
ale w świetle wypowiedzi z materiału TVN 24 wynika, że kolekcja pana majora było to ewidentne deko.
Jeżeli moje nadzieje okażą się płonne, to skłaniam się do zdania Argo (choć napawa mnie ono zgrozą, grozą i
obrzydzeniem - do ewentualnego następnego właściciela :666 ).

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 października 2008, 22:03 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

podbijam temat, coś wiadomo dalej w sprawie??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 października 2008, 00:47 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Podbijam temat : czy ktoś ma może jakieś informacje na temat tego skandalu ??? Jeżeli ma,
to proszę o podzielenie się tymi informacjami :) .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 października 2008, 11:00 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

A moze obecny ustrój boi sie mysliwych polujacych na kaczki i prubóje temu przeciwdziłac:mg: :mg: :mg: :mg: :ang :ang

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2008, 07:42 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

o ile dobrze pamiętam widziałem jakąś wzmiankę w ostatnim " Strzale" że chyba Panu oddali całą kolekcję... ale pewności nie mam.. ?? :que :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 lipca 2009, 01:58 
Moderator
Moderator

pablo11 napisał(a):
o ile dobrze pamiętam widziałem jakąś wzmiankę w ostatnim " Strzale" że chyba Panu oddali całą kolekcję... ale pewności nie mam.. ?? :que :que

Masz odpowiedź, Pablo:

Rozbroili powstańca, a teraz się migają

Rok temu policja zarekwirowała powstańcowi kolekcję militariów. Do dzisiaj śledczy nie zrobili nic, aby wyjaśnić sprawę.

W lipcu 2008 roku policjanci z Wydziału Terroru Kryminalnego i Zabójstw KSP zrobili nalot na wolskie mieszkanie 77-letniego Waldemara Nowakowskiego. Zabrali mu 195 sztuk broni, bagnety, straszaki. Większość eksponatów miała przewiercone lufy. Policjanci uznali, że nielegalnie przechowuje broń. – Zrobiono ze mnie terrorystę, choć nigdy nie ukrywałem, że posiadam taką kolekcję – wspominał Waldemar Nowakowski. Nowakowski to syn powstańczego dowódcy „Żywiciela“, major Wojska Polskiego w stanie spoczynku. W powstaniu był łącznikiem, ps. Gacek. Od lat prowadził prywatne muzeum w piwnicy domu. Odwiedzali go urzędnicy i wycieczki szkolne. W kolekcji miał m.in. karabiny, pistolety, mundury, odznaczenia i plakaty.

Po zarekwirowaniu kolekcji w jego obronie stanęły m.in. związki powstańców, Urząd do spraw Kombatantów, w jego sprawie interweniowali w MSWiA urzędnicy Biura Bezpieczeństwa Narodowego.

Efekt? Do dzisiaj powstaniec ani nie usłyszał zarzutów karnych za nielegalne posiadanie broni, ani nie odzyskał eksponatów. Dlaczego? – Trwają badania laboratoryjne broni – tłumaczy Andrzej Kawczyński, naczelnik Wydziału Terroru Kryminalnego i Zabójstw KSP. – Nie wiem, jak długo potrwają. Jestem zainteresowany tym, aby stało się to jak najszybciej.

– Śledztwo jest bezterminowo zawieszone, wciąż nie mamy specjalistycznej ekspertyzy – tłumaczy opieszałość śledczych Mateusz Martyniuk, rzecznik prokuratury okręgowej. Mariusz Sokołowski, rzecznik komendanta głównego policji, nie odpowiedział, dlaczego Centralne Laboratorium Kryminalistyki KGP do dzisiaj nie dostarczyło wyników badań broni do prokuratury. Działania śledczych są niezrozumiałe dla powstańców.

– Ta kolekcja nie stanowiła dla nikogo zagrożenia – mówi major Edmund Baranowski, ps. Jur, wiceprezes Związku Powstańców Warszawskich.

http://www.zw.com.pl/artykul/1,385589_R ... igaja.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 lipca 2009, 03:01 
Mr. Sturmgewehr

Renald napisał(a):
pablo11 napisał(a):

Masz odpowiedź, Pablo:

Rozbroili powstańca, a teraz się migają

Rok temu policja zarekwirowała powstańcowi kolekcję militariów. Do dzisiaj śledczy nie zrobili nic, aby wyjaśnić sprawę.

W lipcu 2008 roku policjanci z Wydziału Terroru Kryminalnego i Zabójstw KSP zrobili nalot na wolskie mieszkanie 77-letniego Waldemara Nowakowskiego. Zabrali mu 195 sztuk broni, bagnety, straszaki. Większość eksponatów miała przewiercone lufy. Policjanci uznali, że nielegalnie przechowuje broń. – Zrobiono ze mnie terrorystę, choć nigdy nie ukrywałem, że posiadam taką kolekcję – wspominał Waldemar Nowakowski. Nowakowski to syn powstańczego dowódcy „Żywiciela“, major Wojska Polskiego w stanie spoczynku. W powstaniu był łącznikiem, ps. Gacek. Od lat prowadził prywatne muzeum w piwnicy domu. Odwiedzali go urzędnicy i wycieczki szkolne. W kolekcji miał m.in. karabiny, pistolety, mundury, odznaczenia i plakaty.

Po zarekwirowaniu kolekcji w jego obronie stanęły m.in. związki powstańców, Urząd do spraw Kombatantów, w jego sprawie interweniowali w MSWiA urzędnicy Biura Bezpieczeństwa Narodowego.

Efekt? Do dzisiaj powstaniec ani nie usłyszał zarzutów karnych za nielegalne posiadanie broni, ani nie odzyskał eksponatów. Dlaczego? – Trwają badania laboratoryjne broni – tłumaczy Andrzej Kawczyński, naczelnik Wydziału Terroru Kryminalnego i Zabójstw KSP. – Nie wiem, jak długo potrwają. Jestem zainteresowany tym, aby stało się to jak najszybciej.

– Śledztwo jest bezterminowo zawieszone, wciąż nie mamy specjalistycznej ekspertyzy – tłumaczy opieszałość śledczych Mateusz Martyniuk, rzecznik prokuratury okręgowej. Mariusz Sokołowski, rzecznik komendanta głównego policji, nie odpowiedział, dlaczego Centralne Laboratorium Kryminalistyki KGP do dzisiaj nie dostarczyło wyników badań broni do prokuratury. Działania śledczych są niezrozumiałe dla powstańców.

– Ta kolekcja nie stanowiła dla nikogo zagrożenia – mówi major Edmund Baranowski, ps. Jur, wiceprezes Związku Powstańców Warszawskich.

http://www.zw.com.pl/artykul/1,385589_R ... igaja.html

Te [samowymoderowano ze wzgledu na dobro czytelnikow i wyrazenia powszechnie uwazane za skrajnie obelzywe] i [samowymoderowano ze wzgledu na dobro czytelnikow i wyrazenia powszechnie uwazane za skrajnie obelzywe] nie sa godne temu Panu reki podac po tym co odstawily. :n :n :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 lipca 2009, 09:27 
Moderator
Moderator

"eksperci" w dupę, 195 szt. badają w rok, półtora szt. dziennie, macierzyński im dali?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Skutki kretynizmow w wiadomej ustawie :(
PostNapisane: wtorek, 8 marca 2011, 22:49 
Podporucznik
Podporucznik

Tyle czasu a sprawa jeszcze trwa.
Ciekawe czy wladza da sobie szanse ?
http://detektorysci.pl/aktualnosci-6/po ... /msg13159/

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Skutki kretynizmow w wiadomej ustawie :(
PostNapisane: sobota, 12 marca 2011, 02:09 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Czy możesz podać źródło skąd tekst pochodzi?
Naprawdę tak trudno przeczytać ze zrozumieniem ten post: viewtopic.php?f=63&t=83479 ???

Sąd Okręgowy w Warszawie utrzymał w mocy postanowienie Sądu Rejonowego dla Warszawy-Woli, który w listopadzie ub.r. orzekł przepadek kolekcji broni powstańca warszawskiego Waldemara Nowakowskiego na rzecz Skarbu Państwa. Obrona zapowiada interwencję u RPO.
Sąd utrzymał w mocy także postanowienie sądu rejonowego dotyczące umorzenia postępowania ws. nielegalnego posiadania broni przez Nowakowskiego. SR odstąpił od ukarania Nowakowskiego ze względu na znikomą szkodliwość popełnionego przez niego czynu. W uzasadnieniu swojej decyzji podkreślił, że Nowakowski jest emerytowanym majorem Wojska Polskiego, ma 77 lat i nie był dotychczas karany. Zażalenie na tę decyzję składała prokuratura. Wyrok SO jest prawomocny i ostateczny.

Obrońca Nowakowskiego mecenas Jan Woźniak zapowiedział w rozmowie z interwencję u Rzecznika Praw Obywatelskich, który mógłby w tej sprawie złożyć wniosek o kasację do Sądu Najwyższego.

Zdaniem Woźniaka, przedmioty odebrane Nowakowskiemu nie były bronią, a tzw. destruktami, które nie spełniają definicji broni palnej zawartej w ustawie o broni i amunicji. Mówi ona, że taką bronią jest "niebezpieczne dla życia lub zdrowia urządzenie, które w wyniku działania sprężonych gazów, powstających na skutek spalania materiału miotającego, jest zdolne do wystrzelenia pocisku lub substancji z lufy albo z elementu zastępującego lufę, a przez to do rażenia celów na odległość".

Dalsze działania ws. odzyskania kolekcji broni zapowiada także Nowakowski. "Będę walczył do końca, łącznie z interwencjami w Trybunale w Strasburgu; około 200 sztuk broni ocaliłem od zapomnienia i zniszczenia, zrobiłem coś dobrego a nie złego" - powiedział w środę Nowakowski. Dodał, że policja oddała mu tylko 28 eksponatów.

W SR Nowakowski mówił, że zabytkową broń i inne militaria kolekcjonuje od pół wieku. Na przestrzeni tych lat zebrane przez siebie przedmioty wypożyczał telewizji, organizatorom wystaw związanych z II wojną światową, a także Muzeum Historycznemu m.st. Warszawy czy Muzeum Powstania Warszawskiego. W jego domu na warszawskim Kole kolekcję oglądały wycieczki szkolne.

W lipcu 2008 r. policja zajęła w domu Nowakowskiego ponad 190 sztuk broni. Po zbadaniu przez ekspertów, niewielka część kolekcji została zwrócona - głównie wiatrówki, straszaki i pistolety startowe.

SR orzekł, że pozostałe 171 sztuk militariów nie powinno wrócić w ręce kolekcjonera, a trafić w całości do instytucji, która zapewni jej odpowiednie warunki przechowania i ekspozycji. Wydając decyzję, sąd powołał się na opinie ekspertów, którzy ocenili, że znacznej części broni odebranej Nowakowskiemu można przywrócić cechy użyteczności.

Sąd Rejonowy podkreślił także, że Nowakowski miał szansę zalegalizować posiadaną przez siebie kolekcję na mocy nieobowiązujących już dziś przepisów ustawy z 2005 r., której założeniem była abolicja dla powstańców warszawskich, przechowujących broń sprzed 1944 r. Wielu z nich bało się wówczas oskarżenia o nielegalne jej posiadanie i obawiało się przekazać ją Muzeum Powstania Warszawskiego.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]