Teraz jest środa, 14 stycznia 2026, 01:48

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Chłopaki z Pragi oblali Niemców wodą. A ci na to...
PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2013, 22:47 
Generał Broni
Generał Broni

Jankos, ja w ogóle nie popieram rekonstrukcji SS przez Polaków, bo uważam to za zbyteczne. Ta formacja jest jednak zbyt jednoznaczna, co do Wehrmachtu, ktoś ich musi odgrywać, trudno o to na lokalnych imprezach prosić samych Niemców. Zresztą temat rekonstrukcji mnie nie interesuje, poza jednym epizodem - nie moja działka.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2013, 22:54 
Pułkownik
Pułkownik

jankos napisał(a):
Voucur napisał(a):
Czego naprawdę nie lubię, to mieszania ideologii do kolekcjonerstwa, tak samo do ruchów rekonstrukcyjnych.

O ile w przypadku kolekcjonerstwa zgadzam się w 100%, to w przypadku rekonstruktorów uważam, że nie można wcielać się w rolę kogoś, kogo się choć trochę (może podświadomie) nie podziwia. Nikt mi nie wmówi, że udawanie dla przyjemności SS-mana przez Polaka jest normalne.

jankos

Co prawda nie o to chodzi w tym wątku, ale się odniosę do wypowiedzi.
Idąc za Twoim tokiem rozumowania zapytam, czy obwieszenie sobie pokoju gadżetami po okupantach, hełmami, swastykami, posiadanie pełnych szuflad odznaczeń, zdjęć... jest przez Polaka całkiem normalne? Nie da się tego rozdzielić w tym sensie (kolekcjonerstwa i ruchów rekonstrukcyjnych).
Przecież można kolekcjonować miliony rzeczy. Kolekcjonuje się przecież to, co się lubi/podziwia (cyt. "może podświadomie").

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2013, 22:59 
Porucznik
Porucznik

Protoavis prosze Cię wyluzuj.... idac tym tokiem rozumowania to każdy kto lubi horrory to psychopata.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2013, 23:04 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Protoavis napisał(a):
Idąc za Twoim tokiem rozumowania zapytam, czy obwieszenie sobie pokoju gadżetami po okupantach, hełmami, swastykami, posiadanie pełnych szuflad odznaczeń, zdjęć... jest przez Polaka całkiem normalne? Nie da się tego rozdzielić w tym sensie (kolekcjonerstwa i ruchów rekonstrukcyjnych).
Przecież można kolekcjonować miliony rzeczy. Kolekcjonuje się przecież to, co się lubi/podziwia (cyt. "może podświadomie").

Nie zgadzam się z Tobą - ja rozróżniam te rzeczy, choć sam akurat nic nie kolekcjonuję.
W kolekcjonerstwie nie jest ważna ideologia, lecz przedmiot jako taki, jego różne odmiany, producenci i tym podobne detale. Ważne jest posiadanie możliwie kompletnej kolekcji, a to czy na danym przedmiocie jest swastyka, czy Myszka Miki ma zazwyczaj (choć pewnie nie zawsze) dla kolekcjonera drugorzędne znaczenie.
Bawienie się w rekonstruowanie żołnierzy wojsk hitlerowskich to dla mnie jednak zbyt dużo, być może dlatego że to wciąż świeża sprawa. Rekonstruowanie wojsk z I WŚ nie wywołuje we mnie już takich emocji.
Ja tak mam, rozumiem jednak, że Ty możesz to widzieć inaczej, to Twoje prawo.

jankos

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2013, 23:05 
Generał Broni
Generał Broni

Protoavis napisał(a):

No i tu zaczynasz właśnie przeginać, starając się być stróżem sumienia innych ludzi. Bardzo tego zjawiska nie lubię, po pachnie mi Orwellem. Co innego propagowanie czy publiczne obnoszenie się z pewnymi symbolami (albo żałosne pstrykanie sobie fotek w niemieckich mundurach z uśmiechem na ustach, nierzadko z uniesioną prawicą), a co innego zbieranie reliktów minionej epoki. Idąc Twoim tokiem rozumowania, nie można też kolekcjonować niczego z okresu zaborów - nie zapominaj o zsyłkach na Sybir, egzekucjach na Cytadeli, Hakacie, itd. - tutaj okupacja na dodatek trwała nie 6 lat, ale półtora wieku.

Idąc dalej, w oczach podobnych Tobie ludzi to ja też jestem nienormalny, bo zbieram amunicję, a ona przecież służyła do rozrywania ludzi na strzępy. Znaczy się, nienormalny jestem. Ci co zbierają broń, też psychole, przecież z tych karabinów mógł ktoś strzelać do Polaków w plutonach egzekucyjnych.

Naprawdę żal mi Twojego sposobu postrzegania kolekcjonerstwa.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2013, 23:16 
Pułkownik
Pułkownik

Przeczytaj dokładnie. Odniosłem się do wypowiedzi jankosa i do tego co z niej wypływa. Nie napisałem nigdzie, że w pełni ją podzielam. Nic nie stwierdziłem, zadałem pytanie, na które niech sobie każdy sam odpowie.

Jak widać kolega jankos dalej pisze, że:

"Ważne jest posiadanie możliwie kompletnej kolekcji, a to czy na danym przedmiocie jest swastyka, czy Myszka Miki ma zazwyczaj (choć pewnie nie zawsze) dla kolekcjonera drugorzędne znaczenie."

A to już dla mnie kompletna bzdura.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 kwietnia 2013, 23:28 
Generał Broni
Generał Broni

Całe szczęście, że Ty nie decydujesz o tym, co wolno, a czego nie. :)

Ta dyskusja zmierza donikąd, zatem pozdrawiam i kończę w niej udział, wracam do moich śmiercionośnych skorup.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 6 kwietnia 2013, 01:35 
Moderator
Moderator

Wróciłem ze Śląskiego Piwka Poszukiwaczy Skarbów i co widzę? W ciągu paru godzin temat zdryfował w stronę słusznych i niesłusznych kolekcji. Jak Wam się to udało? Szkoda, bo można było pogadać o historii, zostawiając choć raz ideologię w spokoju.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 83 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]