Ależ Ty uparty jesteś. Paragonu nie pokażę, bo nie mam czym zeskanować. Ale znalazłem rachunek przesłany mailem.
Dane sprzedawcy i moje usunąłem, ale jest platforma na której kupiłem. Zadowolony czy dalej coś nie tak :lol:
A co do unikania papierologii.
Wyobraźmy sobie, że kupujemy fajna monetę i drogą w slabie NGC. Papiery nas nie interesują więc nie zapisujemy kiedy ,od kogo i za ile kupiliśmy. Mija parę lat i decydujemy się monetę sprzedać. Okazuje się,że to falsyfikat,takie sytuacje się zdarzają. Jesteśmy spokojni o pieniądze, bo mamy gwarancje amerykańskiej firmy NGC,a tu przykra niespodzianka:
"Required Information. In fulfillment of the NGC Guarantee, NGC may require that the submitter provide information and available documentation regarding the transaction history of a particular Coin, including the date purchased, the purchase price, the seller and the transaction amount. NGC may also require that a submitter minimizes its damage and attempt to reverse a prior transaction. It may further require that a submitter provide proof to the effect that negotiations to reverse a prior transaction have failed. The submitter acknowledges that his or her inability to provide requested information and/or non-cooperation in providing requested information constitutes a failure of an essential condition to this Guarantee and will result in the Coin’s exclusion from this Guarantee." cyt. za:
https://www.ngccoin.com/coin-grading/ngc-guarantee/w tłumaczeniu:
Wymagana informacja. W ramach realizacji Gwarancji NGC, NGC może wymagać, aby osoba przekazująca dane dostarczyła informacje i dostępną dokumentację dotyczącą historii transakcji danej monety, w tym datę zakupu, cenę zakupu, sprzedającego i kwotę transakcji. NGC może również wymagać od zgłaszającego zminimalizowania jego strat i próby cofnięcia wcześniejszej transakcji. Może ponadto wymagać od podmiotu dostarczającego dowodu, że zawiodły negocjacje dotyczące cofnięcia wcześniejszej transakcji. Zgłaszający przyjmuje do wiadomości, że jego niezdolność do dostarczenia żądanych informacji i / lub brak współpracy przy dostarczaniu wymaganych informacji stanowi brak istotnego warunku tej Gwarancji i spowoduje wyłączenie Monety z niniejszej Gwarancji.
Jak widac zawsze warto dbać o dokumentację zbioru