Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 16:06

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 160 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dzień dobry polsko, czyli nasze rodzime gwiazdy.
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 12:25 
Generał Broni
Generał Broni

Może kolekcjonuje te boratynki dwa lata, to paragony ma. Nie pomyślał, że ktoś mógł tworzyć kolekcję już 30 lat temu...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 12:52 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
zdzicho napisał(a):
Jeśli masz kolekcję czegokolwiek tworzoną zgodnie z prawem/ nie masz rzeczy kradzionych, pozyskanych z nielegalnej grabieży stanowisk archeologicznych itp/ oraz potrafisz to udowodnić/faktury, paragony, skany aukcji bądź numery aukcji, oświadczenia, że rzecz sprzedawana pochodzi z legalnego źródła, dowody zakupu zagranicą itp/,

Zdecydowana większość z nas papierologię ignoruje, lub w tym temacie nie ma wiedzy, więc zaprezentuj kolegom kilka skanów takich wzorcowych i nie do zakwestionowania faktur, paragonów, oświadczeń, prosimy. :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 13:54 
Specjalista
Specjalista

Frank po raz nie wiem już który próbujesz obśmiać to co piszę i sprowadzić rozmowę na tematy osobiste. Paragonu nie widziałeś? Kup w sklepie batonik, to dostaniesz i sobie obejrzysz.
A teraz poważnie. Każdy sklep, w moim wypadku numizmatyczny przysyła razem z monetą paragon. Jak kupisz w GNDM, u Niemczyka na aukcji, to tez dostaniesz paragon lub fakturę wedle życzenia.
Każdy sprzedawca zobowiązany jest do wprowadzania do obroty towaru o legalnym pochodzeniu.
Kupujący kupuje w dobrej wierze dochowując należytej staranności. Już kiedyś o tym pisałem.
Jak jakiś idiota wystawia aukcję z " wykopki" w opisie, to omijam z daleka, jak wystawia duży lot monet oblepionych ziemią pisząc, że to z kolekcji to nie kupuję, bo żaden sąd mi nie uwierzy, że kupiłem w dobrej wierze.
Można to obśmiewać, ale w takiej sytuacji prawnej jaka jest każdy powinien chronić na ile się da swoją kolekcję.
Co do elementów zbioru włączonych do kolekcji wiele lat temu, to zwracam uwagę na Kodeks Cywilny:
Art.174.§1. Posiadacz rzeczy ruchomej niebędący jej właścicielem nabywa własność, jeżeli posiada rzecz nieprzerwanie od lat trzech jako posiadacz samoistny, chyba że posiada w złej wierze.
§2.Przepisu §1nie stosuje się do rzeczy wpisanej do krajowego rejestru utraconych dóbr kultury

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 14:23 
Generał Broni
Generał Broni

Sorry, ale piszesz bzdury, podajesz wywody nie mają nic wspólnego z rzeczywistością, formułki i paragrafy z netu wzięte, delikatnie mówiąc.

Jak większość z nas i ja nie wiem, jak wygląda prawidłowy paragon, faktura, oświadczenie sprzedawcy do zakupu monety. Prosiłem o zaprezentowanie przykładów, więc nie ośmieszaj się i nie porównuj kupna zabytkowej monety, do kupna batonika. :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 14:59 
Specjalista
Specjalista

Ależ Ty uparty jesteś. Paragonu nie pokażę, bo nie mam czym zeskanować. Ale znalazłem rachunek przesłany mailem.
Dane sprzedawcy i moje usunąłem, ale jest platforma na której kupiłem. Zadowolony czy dalej coś nie tak :lol:
A co do unikania papierologii.
Wyobraźmy sobie, że kupujemy fajna monetę i drogą w slabie NGC. Papiery nas nie interesują więc nie zapisujemy kiedy ,od kogo i za ile kupiliśmy. Mija parę lat i decydujemy się monetę sprzedać. Okazuje się,że to falsyfikat,takie sytuacje się zdarzają. Jesteśmy spokojni o pieniądze, bo mamy gwarancje amerykańskiej firmy NGC,a tu przykra niespodzianka:
"Required Information. In fulfillment of the NGC Guarantee, NGC may require that the submitter provide information and available documentation regarding the transaction history of a particular Coin, including the date purchased, the purchase price, the seller and the transaction amount. NGC may also require that a submitter minimizes its damage and attempt to reverse a prior transaction. It may further require that a submitter provide proof to the effect that negotiations to reverse a prior transaction have failed. The submitter acknowledges that his or her inability to provide requested information and/or non-cooperation in providing requested information constitutes a failure of an essential condition to this Guarantee and will result in the Coin’s exclusion from this Guarantee." cyt. za: https://www.ngccoin.com/coin-grading/ngc-guarantee/
w tłumaczeniu:
Wymagana informacja. W ramach realizacji Gwarancji NGC, NGC może wymagać, aby osoba przekazująca dane dostarczyła informacje i dostępną dokumentację dotyczącą historii transakcji danej monety, w tym datę zakupu, cenę zakupu, sprzedającego i kwotę transakcji. NGC może również wymagać od zgłaszającego zminimalizowania jego strat i próby cofnięcia wcześniejszej transakcji. Może ponadto wymagać od podmiotu dostarczającego dowodu, że zawiodły negocjacje dotyczące cofnięcia wcześniejszej transakcji. Zgłaszający przyjmuje do wiadomości, że jego niezdolność do dostarczenia żądanych informacji i / lub brak współpracy przy dostarczaniu wymaganych informacji stanowi brak istotnego warunku tej Gwarancji i spowoduje wyłączenie Monety z niniejszej Gwarancji.
Jak widac zawsze warto dbać o dokumentację zbioru

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 15:08 
Specjalista
Specjalista

No i fajnie. Od jutra zacznę kolekcjonować paragony. Jakby ktoś miał jakieś na zbyciu to jestem zaineresowany.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 15:27 
Specjalista
Specjalista

Sam paragon nie wystarcza. Co prawda jest tam numer konkretnej monety, ale po latach może być niemożliwym ustalenie czy rachunek dotyczy tej konkretnej monety w zbiorze. Dlatego najlepiej rachunek i zrzut ekranu tej konkretnej aukcji ze zdjęciem monety.
Każdy oczywiście postępuje jak chce, wolna wola. Ja chronię zbiór jak potrafię i umiem. Frank jak zwykle wie lepiej i uważa, że to bzdury. Mógłbym napisać to samo ale po co. Nie zwykłem ludzi obrażać.
Zazwyczaj takie tematy kończą się pyskówkami. Nie biore w nich udziału.Róbta co chceta :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 15:36 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
bjar_1, 30 lat temu boratynki traktowało się tak samo jak kapsle i zrywki od piwa, nikt tego śmiecia nie zbierał :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 15:58 
Generał Broni
Generał Broni

30 lat temu nie tylko boratynki uważano za śmieci :) . Archeolodzy w przeciwieństwie do detektorystów myślą perspektywicznie, o lata wyprzedzają nas w polowaniu na cenne zabytki i już dzisiaj rozgrzebują współczesne śmietniki. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 16:10 
Specjalista
Specjalista

Często spotykam się ze stwierdzeniem; gdybym ja to wiedział 20 lat temu.
Kto 20 lat temu zebrał tak z 500 egzemplarzy tych"śmieci' w pięknych stanach, to ma dzisiaj zbiór wart ze ćwierć miliona złotych :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 16:11 
Specjalista
Specjalista

Kolego frank , Andrzej Mleczko też to zjawisko zauważył. :nicnie

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 16:23 
Moderator
Moderator

zdzicho napisał(a):
Często spotykam się ze stwierdzeniem; gdybym ja to wiedział 20 lat temu.
Kto 20 lat temu zebrał tak z 500 egzemplarzy tych"śmieci' w pięknych stanach, to ma dzisiaj zbiór wart ze ćwierć miliona złotych :666

ja to w latach 80- tych wiedzialem a bardziej czulem po kosciach i skupowalem jeszcze w szkole sredniej od kumpli militarke za co łaska i jak lecialo ...II wojna byla wowczas tania jak barszcz, nawet Wrzesien 39 ...I wojna byla za to zauważalnie drozsza ( ładne stany) , bo w 1988 ( kto to pamieta :lol: ) zrobila sie nagle moda na Legiony, Piłsudskiego ( bo komuna zdychała i juz zmozna było ) i ceny troche poszly do góry ale bez szału ( pamietam bo wowczas zlapalem bakcyla I wojennego i śledzilem giełdy staroci, co i po ile)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 17:34 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
To ja jeszcze podpowiem dlaczego nie ma kwitów na stare kolekcje, jak umierający dziadek miał zapisać w testamencie graty, które były z założenia "podpadoskie"? Kto normalny w latach 60 czy nawet 70 zeszłego wieku zapisał by notarialnie kolekcje przedmiotów związanych z burżujstwem i wrogami władzy ludowej? Ludzie bali się takich ruchów, przedmioty przechodziły na kolejne pokolenia "bez papierów" bo nikt nie chciał ryzykować odsiadki, czy przyklejenia etykiety "wróg ludu".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 19:12 
Specjalista
Specjalista

Filip oczywistą oczywistością jest to, ze na stare kolekcje nie ma papierów. Jak popytasz ludzi siedzących w temacie, to ci powiedzą, że dobrym rozwiązaniem jest przywołany kodeks cywilny/ ale Frank uważa,że to bzdury i wie lepiej/:
Art.174.§1. Posiadacz rzeczy ruchomej niebędący jej właścicielem nabywa własność, jeżeli posiada rzecz nieprzerwanie od lat trzech jako posiadacz samoistny, chyba że posiada w złej wierze.
§2.Przepisu §1nie stosuje się do rzeczy wpisanej do krajowego rejestru utraconych dóbr kultury

czyli;
Np. masz kolekcję broni białej od lat po przodkach. Musisz udowodnić, ze od lat. Takimi dowodami mogą być zapiski pradziadka, jakiś inwentarz zbioru z datą, zdjęcia pradziadka na tle tej kolekcji, pokazałeś zdjęcie na forum 10 lat temu itp
Oczywiście jak w zbiorze znajduje się coś z rejestru utraconych dóbr kultury, to zabiorą tak jak tutaj/było na forum/:
http://krakow.wyborcza.pl/krakow/7,4442 ... owego.html
Oczywiście bez sądu się nie obejdzie/policjant musi dostać premię, prokurator order/, sporo czasu i nerwów się straci.
Takie prawo, a prawo uchwalają posłowie, których jesienią będziemy wybierać :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 4 marca 2019, 20:34 
Generał Broni
Generał Broni

„W złej, czy dobrej wierze” to można bardzo dowolnie zinterpretować w zależności od okoliczności i nie dotyczy to zabytków archeologicznych wydobytych na terenie Polski, które ustawowo są własnością Skarbu Państwa, a za zabytek archeologiczny może być uznany groszek wehrmachtu, łuska, w sumie, nawet byle jaki złom.

W tym wątku https://poszukiwanieskarbow.com/forum/viewtopic.php?f=63&t=181217 pochwalałeś działania Policji i WKZ i próbowałeś jak zwykle moralizować i udowadniać, że właściciel niewielkiego prowincjonalnego muzeum nie ma racji w dochodzeniu swoich praw i powinien mieć papiery na każdy złom.

Jeszcze niedawno uważałeś, że papiery na pochodzenie zabytków obowiązują tylko muzea, co się stało, że zmieniłeś zdanie ?
Istnieje zasadnicza różnica miedzy kolekcjonerem,a osobą,która zdecydowała się na założenie muzeum i poddanie się tym samym przepisom w tym zakresie obowiązującym
belhior napisał(a):
A istnieje różnica między legalnością pozyskania eksponatów do tegoż muzeum, a kolekcji numizmatyków, np. takich jak Ty zdzicho?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 160 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]