Teraz jest czwartek, 17 lipca 2025, 19:16

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 17  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wielkanocny poniedziałek z aresztem za szukanie
PostNapisane: sobota, 27 kwietnia 2019, 21:41 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Olek, u nas wygląda rzeczywistośc tak, że większośc przeszła z pól na lasy, poza tym po staremu. Chłopacy nawet nie śledzą tych zmian prawnych "na lepsze" , "walki" PZE o lepsze jutro, bo to stracilo już sens. Na prowincji działa prawo takie, że trzeba zakopywać dziury i nie wychylać łba.
Budowanie sobie obrazu rzeczywistości na podstawie filmów z YT, Polsatu i internetu to droga do zatracenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 kwietnia 2019, 21:46 
Malkontent

Sowa - błagam !!!
Przecież Ty do inteligentniejszej grupy Forumowiczów się zaliczasz ...
Nie rób sobie jaj ...

PS. - Po przeczytaniu Twojego postu jestem spokojniejszy ... o Was :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 kwietnia 2019, 22:05 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Wiesz, my do Łodzi, czy Raciborza na zawody w bieganiu po polu nie jeździmy. Tam są dzikie krainy, gdzie na ludzi się poluje jak na zwierzeta i potem celebryci na twoim temacie robią sobie popularność. W moim rejonie lasy zajmują ponad 60% powierzchni, zabawa w chowanego ma taki sens, że prędzej sam się zgubisz i to jest budujące. Jak usłyszysz jakiś pojazd z kilometra to przynajmniej wiesz w jaką stronę wracać do wsi drogą. Wielkopolskie na przykład dla odmiany - raz byłem, same pola i z pięciu kilometrów Cie widać, nerwicy można dostać, bo i gdzie się schować nie ma w razie zabawy w berka. Tam to chyba bardzo łatwo stać się medialną gwiazdą.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 kwietnia 2019, 22:21 
Malkontent

Wiem Sowa - łódzkie jako chyba pierwsze wystartowało w rankingu i długo nie oddawało ''palmy pierwszeństwa''
Później dołączały kolejne województwa ...
Teraz cały Kraj pogrążył się w bagnie...
Choć uczciwie należy wspomnieć, że są osobnicy (nawet na tym Forum) dla których to środowisko zdaje się naturalnym i doskonale się tam czują ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 kwietnia 2019, 22:38 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Olek_65 napisał(a):
Choć uczciwie należy wspomnieć, że są osobnicy (nawet na tym Forum) dla których to środowisko zdaje się naturalnym i doskonale się tam czują ...

Nie sposób nie zauważyć. Osobiście bym radził, każdemu kto w miarę na bieżąco zagląda na forum nawet kolekcję znaczków oddać w depozyt do dalszej rodziny lub kolegi. Myślisz, że ci osobnicy o jakich piszesz są tutaj tylko prywatnie? Polowa z nich pełni dyżur służbowo, lub jako ochotnicza rezerwa i ich działalność nie kończy się tylko na umoralnianiu internetowym. Co najlepsze, umoralniacze są częstokroć członkami zarejestrowanych grup eksploracyjnych.
Bilet do cyrku u nas kosztował 50zł ,a tutaj cyrk masz gratis.

Ostatnio edytowano sobota, 27 kwietnia 2019, 22:39 przez Sowa07, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 kwietnia 2019, 22:39 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

Olek_65 napisał(a):
Mości Panowie !
Albo rozmawiamy poważnie, albo dajemy sobie spokój.
Teoretycznie obaj Koledzy mają słuszność.
I co z tego ?
Rzeczywistość wygląda jednak nieco odmiennie - nie zauważyliście ?

Pisać i gadać to my se możemy
Olek ma 100% RACJI zdajcie sobie sprawę vide sprawa kolegi sygnalista Ryszard nie każdy jest na tyle mocny by to przetrwać
dopóki i oby nikogo nie drapneli to każdy może pisać co mi zrobisz jak mnie złapiesz ale potem uwierzcie rura mięknie
Sam to przeżyłem i nie było to związane ze spacerami

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 kwietnia 2019, 22:48 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Mięknie każdemu do jakiegoś stopnia na początku, bo ich cel jest taki aby miała zmięknąć i figurant się przyznał do tego czego nie zrobił.
Jak pisałem łagry za szukanie kapsli nie grożą, ani gilotyna. Jak na zimno skalkulujesz swoje położenie to do ciekawych wniosków można dojść.
Zawsze zastanawiałem się jak to jest być po drugiej stronie i świadomie oskarżać człowieka co zbiera jakieś odznaki i monety ze świadomościa, że w innym kraju za sam taki wyrok pozbawiono by sędziego praw wykonywania zawodu.
Oni zasłaniają się prawem, tak jak 50 lat temu ci co dawali czapę w imieniu prawa wrześniowym żołnierzom i nawet brewka im nie pykła. W naszym przypadku skala problemu jest mniejsza, ale mentalność drugiej strony taka sama.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 kwietnia 2019, 22:57 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

oczywiście, że łagry itp nie
tylko sama fakt ile zasranych problemów z tego położenia może wyniknąć to się odechciewa a powiem Ci świadomość ludzka prze TV jest coraz większa namacalnie się przekonałem mając nawet zgodę właściciela ale od czego są psy ogrodnika ale to temat na pw

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 kwietnia 2019, 22:58 
Malkontent

Można Sowa, można ...ale i kol. Zodiak mądrze prawi.
Wielu kolegów tu pisze że podczas zatrzymania ''wiązankę'' by puścili i paragrafami rzucili ...i niech się gonią, bo pozwolenie właściciela jest .
Widać wszystko przed nimi - może sprawdzą to empirycznie (czego nie życzę) i wtedy przestaną teoretyzować ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 kwietnia 2019, 23:12 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Pomijając te aktualne rozgrywki, i odrywając się od detektorystyki, to wiadomo dlaczego tak naprawdę wzięto się za poszukiwaczy? Chyba nie chodzi o te kilka marnych monet z pola nawet jakby były ze złota. O dziedzictwo też nie chodzi, bo nawet archeolodzy mają to gdzieś, rozkopane grodziska też za bardzo nikogo nie obchodzą, bo to szopka na pokaz. Ciekawi mnie dlaczego tak jesteśmy od pewnego czasu niewygodni że robią te medialne szopki z linczowaniem poszukiwaczy? Gdzie jest pra przyczyna tej epidemii? Czemu w dłuższym zamierzeniu to ma służyć że z jednej strony pozwala się aby niszczaly przedwojenne pałacyki, a z drugiej ściga się pasjonatów historii zbierających jakieś pogubione pierdoły?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 kwietnia 2019, 23:46 
Malkontent

Przypuszczalnie strach o efekty tzw. badań.
Jak sądzisz - co by się stało, gdyby ''opinia publiczna'' dowiedziała się z gazet bądź telewizorów że banda pasjonatów za darmochę ma lepsze efekty od wyspecjalizowanych ekip archeologicznych na które idą miliony złotych z budżetu - a o kolejne się starają ?
Lipa !!
To by zachwiało całym ich złodziejskim systemem.
PS. Zobaczcie jak potraktowano PZE - BRAK ROZMÓW, KONTAKTÓW itd...
Pewnie w którymś momencie załapali że nie będzie to satelita Archeo - więc trzeba zdyskredytować i odsunąć w cień.
Onegdaj żarłem się jak pies z Jackiem - bo miałem wrażenie że o to mu chodziło - myliłem się.
Gdyby tak było - PZE już dawno by sobie foty trzaskało z NIDem i panem Grajewskim podczas przyjacielskich uścisków dłoni ...
Ale lepiej być nadal w podziemiu niż dać się upodlić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 kwietnia 2019, 23:56 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Sowa, ja uważam że ustawę zmieniło kilka, max kilkanaście osób tylko po to aby im żyło się lepiej. Dzięki tym zmianom ktoś tam awansował, ktoś utrzymał stołek, bo walczy z problemem który sam stworzył, komuś tam nie można zarzucić że ktoś tam robi to samo taniej. Zgodnie z prastarym polskim przysłowiem jak nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo o co chodzi :) Kasa i jeszcze raz kasa. Kilkanaście osób ma lepiej kosztem tysięcy pokrzywdzonych.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 27 kwietnia 2019, 23:59 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Olek_65 napisał(a):
Gdyby tak było - PZE już dawno by sobie foty trzaskało z NIDem i panem Grajewskim podczas przyjacielskich uścisków dłoni ...

Osobiście myślę, że taki był plan PZE, ale nie wypalił. Jakieś koncesje,szkolenia , zamysł monopolu na legitymacje???
To nie archeolodzy załapali, że PZE nie będzie ich satelitą, bo oni od początku nie chcieli konkurencji. Uważam, że poszukiwacze połapali się w jakim kierunku zmierza PZE i szybko wysadzili ten pomysł. PZE nie miało wyboru i lekko zmieniło kurs. Nawet Aśkę odbanowali i kilku innych opozycjonistów. Teraz nawet mi dali spokój, pewnie nie na długo. Niestety te działania to musztarda po obiedzie , bo PZE wystartowało z pozycji uległej, a teraz nie jest tak naprawdę traktowane w rozmowach poważnie. Gdyby od początku zagrać twardo z tym betonem (na co nie pozwalały struktury PZE bo jak grać twardo ze swoimi???, po drugie w szeregach PZE były kluby które biegały na smyczy archeologów) to przynajmniej PZE miało by poparcie większości poszukiwaczy i na dodatek ich znajomych i rodzin.
Osobiście nie wierzą ani w sukces PZE ani w jakiekolwiek zmiany na lepsze, po drugie mało już mnie te zmiany interesują bo nie mają wpływu na to co się tak naprawde w terenie dzieje.

Filip chyba trafil w punkt, niewielka licba osób przelobbowała swój własny interes, a łódzki strażnik teksasu wykreował problem który teraz zwalcza z Warszawy. Pamiętam jego prelekcje, kiedy jeszcze nie był znany. Myśleliśmy że to co opowiada to jakiś sen wariata. Minęło kilka lat i stało się to faktem. Nie udało im się tylko zdelegalizować posiadania detektorów. Szkoda, że tego nie nagrałem jak mówili z Trzcińskim : "legalne posiadanie wykrywacza to luka w polskim prawie".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 kwietnia 2019, 00:09 
Malkontent

Tu się Sowa z Tobą mogę zgodzić, choć pewnie tylko Prezes wie jak było naprawdę i nam nigdy tego nie powie :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 kwietnia 2019, 00:15 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Przy okazji, ja uważam że ta cała zmiana nic nie wniosła, obrywają tylko płotki, bo jak inaczej nazwać faceta z kanarkiem zbierającego szelągi? poważne ekipy dalej łażą za swoimi tematami i żadna ustawa tego nie zmieni. Co do PZE to ja uważam że jednak wypada ich wspierać bo to jedyna instytucja walcząca o "wolne szukanie". Co do tego że PZE było za uległe i łagodne to zgadzam się w 100%, można było cały ten cyrk załatwić rok temu, niestety brakło funduszy i kogoś z jajami kto by to zrobił. Każdy z nas ma coś do stracenia i boi się o swoją dupę, a ci co by się tego podjęli wyzwania nie mieli zaplecza finansowego.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 247 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 17  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]