Teraz jest czwartek, 26 czerwca 2025, 00:13

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1483 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 99  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Chcą cenzurować i zmieniać naszą historię.
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2024, 20:51 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Tusk polegnie, jak poprzednie jego nieudolne rządy i zdaje sobie z tego sprawę, że to już tylko kwestia czasu. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2024, 22:40 
Specjalista
Specjalista

Daj spokój hejterze anty peowski :D
Cytuj:
o konstytucyjnosci ustaw decyduja sedziowie Sadu Konstytucyjnego

No właśnie. dodaj, że z pisowskimi funkcjonariuszami ze znawcą prawa Piotrowiczem
Cytuj:
Rzeznikiem Praw Obywatelskich

To, że sobie tak nazwiecie Rzecznika Praw Obywatelskich wcale nie znaczy, że taki jest. A jak nazywano Ziobro i inne gwiazdy, to nie napiszę, bo dobre wychowanie mnie powstrzymuje.
Cytuj:
ja nie wymachuje Konstytucja.. to obecny rzad nia wymachiwal bodaj osiem lat

Trzeba było słuchać i się do Konstytucji stosować, to by tego bałaganu nie było
Cytuj:
Prokurator krajowy jest usuwalny jak najbardziej.

Tak, jak się pisowski prezydent zgodzi :lol: I to uprawnienie prezydenta nie jest zgodne z Konstytucją właśnie. Po co Pis to zrobił? No po co? Uprawnienia prezydenta opisane są w Konstytucji, a tam nic nie ma o uprawnieniach prezydenta wobec prokuratora krajowego
Cytuj:
upomniany Minister Sprawiedliwosci

Nie został upomniany, nie kłam. Komisja wenecka w odpowiedzi na pytanie wskazała, że nie można hurtem decydować o sędziach, a jedynie indywidualnie mówiąc najbardziej prostym językiem. Co do wadliwej obsady KRS i wadliwego orzekania w sądach przez neosedziów instytucje europejskie i TSUE wypowiadały sie wielokrotnie. Z tego powodu UE zablokowała Polsce miliardy euro.
Cytuj:
Jesli PiS omijal rozliczyc. W duchu prawa, i zgodnie z prawem. Bo dzialajac inaczej niz zgodnie z prawem okazuje sie pogarde dla Konstytucji wlasnie a przy niej to od razu uprzedzam PiS nie majstrowal.
.
Ty kpisz? w każdym moim wpisie wymieniam jakie prawa łamał PiS. Tak, Pis pogardzał Konstytucją i ją bezczelnie omijał.
Pis nie majstrował przy konstytucji, bo nie mógł. Do zmiany Konstytucji potrzeba 2/3 posłów czyli 307, a pis w porywach miewał w granicach 235
Cytuj:
nie masz argumentów

w każdym wpisie są same konkrety, ale ty udajesz, ze ich nie widzisz i wypisujesz jakieś farmazony
Już ci pisałem o praktykach aresztów śledczych za Pis, ale ty omijasz je slalomem i udajesz lub masz demencje, ze nic nie wiesz i Ziobro z kolegami prawa przestrzegali.
Szkoda mojego czasu. Żyj w swoim świecie tylko głupot nie wypisuj jak to za Pis praworządnie było :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2024, 23:07 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

A jest coś co PiS zrobił dobrze?
Tak się nad tym zastanawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2024, 23:14 
Pułkownik
Pułkownik

Pisze poraz trzeci, nie wciagaj mnie w dyskusje o PiS bo mnie nie obchodzi twoja fobia czy preferencje partyjne..
Powtarzam takze raz jeszcze, ze to slaby argument wrecz zaden, zeby lamanie prawa i wprowadzanie standardow bialoruskich uzasadniac, ze inni tez prawo lamia, lamali czy beda lamali. wiem ze to latwe i wygodne ale slabe i bezprawne..
Kolejny raz takze przeciagasz kierunek tematy dla wlasnych hejterskich potrzeb a to i tak nie zmienia rzeczywistowci ani oceny..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 października 2024, 00:17 
Specjalista
Specjalista

nomennescio napisał(a):
Pisze poraz trzeci, nie wciagaj mnie w dyskusje o PiS bo mnie nie obchodzi twoja fobia czy preferencje partyjne..
Powtarzam takze raz jeszcze, ze to slaby argument wrecz zaden, zeby lamanie prawa i wprowadzanie standardow bialoruskich uzasadniac, ze inni tez prawo lamia, lamali czy beda lamali. wiem ze to latwe i wygodne ale slabe i bezprawne..
Kolejny raz takze przeciagasz kierunek tematy dla wlasnych hejterskich potrzeb a to i tak nie zmienia rzeczywistowci ani oceny..

Ja cię wciągam w dyskusje o PiS :o
Nie prowokuj pisząc kłamliwie:
Cytuj:
PiS omijal rozliczyc. W duchu prawa, i zgodnie z prawem.

Przez lata całe pisali o "ryżym złodzieju", szczuli na "rudego", a mieli posłusznych sędziów, prokuraturę, wszelkie tajne służby i co? Pusty balon. Czarneckiego złodzieja kilometrówek rozliczyli? Temida ślepa była- jaka szkoda.
8 lat twoi ulubieńcy kpili z prawa, a ten teraz zauważył, że przez kilka miesięcy Tusk torturuje ludzi. a jak za Pis gość przesiedział w areszcie w sumie 16 miesięcy, to było prawe i sprawiedliwe.
kończ i wstydu sobie oszczędź. :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 października 2024, 08:25 
Pułkownik
Pułkownik

przestan hejterze.. poki co to pomowienia i medialne przesladowania niepoparte zadnym prawomocnym wyrokiem, wciaz mamy domniemanie niewinnosci.. w polskiej rzeczywistosci medialnej juz nie takie zarzuty afery i nagonki okazywaly sie manipulacjami, wyolbrzymieniem lub klamstwem..

Za to minal niecaly juz rok i mozemy powoli wyciagac wnioski jak sa dzis wyprowadzane pieniadze, czy jest jakas roznica, jak sie dzis placi w ministerstwach, telewizjach, gazetach, jak sie wspiera swoich dotacjami itp, jak sie poobsadzalo swoimi panstwowe spolki i czy oni wszyscy zarabiaja mniej niz za czasow poprzedniego rzadu.
Wspominalem - posady ministerialne przescignely stanem osobowym Sejm. jak dodamy asystentki (zeby nie bylo, ze sekretarki) to okaze sie, ze chyba ministerstwa zatrudniaja wiecej niz mamy poslow i senatorow razem wzietych..

a tu dla przypomnienia skowyt : "Rząd rośnie jak na drożdżach: 1.5.2020 107 ministrów/wice. 1.5.2019 103 ministrów/wice. (Morawiecki w 2018 obiecywał zmniejszenie rządu)".

Minister Wieczorek Dariusz oraz wiceministrowie Marek Gzik, Maria Mrówczyńska, Andrzej Szeptycki i Maciej Gdula to tylko jedno ministerstwo psucicieli tych co chcieli rozwalic i Oceanie i NCBR siec Lukasiewicza i wiele innych podmiotow, ostatnio obdarowani nagrodami jak wszystkie ministerstwa..

Sukcesy? Caloroczny audyt. Przygotowanie merytoryczne?
"Dariusz Wieczorek w latach 1998-2001 był wiceprezydentem Szczecina. Sprawował też funkcję radnego Sejmiku Województwa Zachodniopomorskiego II, IV i V kadencji. Był prezesem zarządu Energetyki Szczecińskiej, członkiem zarządu spółki akcyjnej Enea, a także dyrektorem oddziału przedsiębiorstwa Enea Operator. Od 2019 roku jest posłem na Sejm RP.

W Sejmie IX kadencji był członkiem Komisji Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej oraz Komisji do Spraw Energii, Klimatu i Aktywów Państwowych, a także sekretarzem klubu parlamentarnego Lewicy. Jest wiceprzewodniczącym Nowej Lewicy. 13 grudnia 2023 r. powołany na urząd Ministra Nauki". Jednym slowem zawod - czlonek zarzadu.
Czyli nic dziwnego, ze musial dobrac sobie, az conajmniej czterech wiceministrow.

I tak bym dlugo mogl pisac i pisac o nowoczesnych metodach cynicznego dojenia panstwa w medialniej oslonie hipokryzji i hejtu na poprzednikow dla odwrocenia uwagi od rozrostu biurokracji spowodowanej potrzeba wykarmienia "swoich".

Ale to nic nie wnosi do tematu. Sprawa standardow bialoruskich ministerstwa niesprawiedliwosci pod przywodctwem Rezuna Praw Obywatelskich poruszylem tu tylko w kontekscie poswiecania calej uwagi na przesladowania opozycji aresztami wydobywczymi, ktorych niekontrolowane i nieograniczone stosowanie godzi w poczucie bezpieczenstwa i wiare w uczciwosc wymiaru sprawiedliwosci i calkowite zaniechanie scigania mafii przemycajacej nielegalnych migrantow..

Hejtujesz w kazdym watku w jakim sie pojawisz antypisowska misja, lecz ciekawi mnie czy dostrzegles, ze dostales igrzyska zamiast chleba?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 października 2024, 10:54 
Generał Broni
Generał Broni

zdzicho napisał(a):
Daj spokój hejterze anty peowski :D
Cytuj:
o konstytucyjnosci ustaw decyduja sedziowie Sadu Konstytucyjnego

No właśnie. dodaj, że z pisowskimi funkcjonariuszami ze znawcą prawa Piotrowiczem
Cytuj:
Rzeznikiem Praw Obywatelskich

To, że sobie tak nazwiecie Rzecznika Praw Obywatelskich wcale nie znaczy, że taki jest. A jak nazywano Ziobro i inne gwiazdy, to nie napiszę, bo dobre wychowanie mnie powstrzymuje.
Cytuj:
ja nie wymachuje Konstytucja.. to obecny rzad nia wymachiwal bodaj osiem lat

Trzeba było słuchać i się do Konstytucji stosować, to by tego bałaganu nie było
Cytuj:
Prokurator krajowy jest usuwalny jak najbardziej.

Tak, jak się pisowski prezydent zgodzi :lol: I to uprawnienie prezydenta nie jest zgodne z Konstytucją właśnie. Po co Pis to zrobił? No po co? Uprawnienia prezydenta opisane są w Konstytucji, a tam nic nie ma o uprawnieniach prezydenta wobec prokuratora krajowego
Cytuj:
upomniany Minister Sprawiedliwosci

Nie został upomniany, nie kłam. Komisja wenecka w odpowiedzi na pytanie wskazała, że nie można hurtem decydować o sędziach, a jedynie indywidualnie mówiąc najbardziej prostym językiem. Co do wadliwej obsady KRS i wadliwego orzekania w sądach przez neosedziów instytucje europejskie i TSUE wypowiadały sie wielokrotnie. Z tego powodu UE zablokowała Polsce miliardy euro.
Cytuj:
Jesli PiS omijal rozliczyc. W duchu prawa, i zgodnie z prawem. Bo dzialajac inaczej niz zgodnie z prawem okazuje sie pogarde dla Konstytucji wlasnie a przy niej to od razu uprzedzam PiS nie majstrowal.
.
Ty kpisz? w każdym moim wpisie wymieniam jakie prawa łamał PiS. Tak, Pis pogardzał Konstytucją i ją bezczelnie omijał.
Pis nie majstrował przy konstytucji, bo nie mógł. Do zmiany Konstytucji potrzeba 2/3 posłów czyli 307, a pis w porywach miewał w granicach 235
Cytuj:
nie masz argumentów

w każdym wpisie są same konkrety, ale ty udajesz, ze ich nie widzisz i wypisujesz jakieś farmazony
Już ci pisałem o praktykach aresztów śledczych za Pis, ale ty omijasz je slalomem i udajesz lub masz demencje, ze nic nie wiesz i Ziobro z kolegami prawa przestrzegali.

Szkoda mojego czasu. Żyj w swoim świecie tylko głupot nie wypisuj jak to za Pis praworządnie było :lol:

:1 :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 października 2024, 10:57 
Generał Broni
Generał Broni

zdzicho napisał(a):
Cytuj:
Odnioslem sie tylko i wylacznie do nierespektowania Praw Czlowieka i naduzywaniem aresztu WYDOBYWCZEGO.

A gdzie byłeś przez poprzednie 8 lat? Teraz prawami Człowieka w Polsce się zainteresowałeś?
Jestem gotowy, stoję w bloku startowym do dyskusji na ten temat, jak pięknie PiS przestrzegał Praw Człowieka.
- śmierci pobitych aresztantów w komisariatach
- mowa nienawiści- afera hejterska pod wodzą wice ministra sprawiedliwości Plebiaka wobec sędziów
- łamanie praw kobiet
- łamanie praw dzieci
- ograniczenia praw do manifestacji, bicie kobiet-uczestniczek manifestacji
- ograniczanie wolności słowa, wyrzucanie na pysk redaktorów naczelnych i dziennikarzy prasy regionalnej przejętej przez PiS. próby odebrania koncesji dla TVN i innych stacji nadawczych, ograniczanie wypowiedzi posłów opozycji w sejmie do 30 sekund
- areszty wydobywcze Ziobry, wzrost ilości aresztantów z 4 tys, za Tuska do 8 tys. za PiS
- zmyślone oskarżenia wobec politycznych przeciwników, rewizje, zatrzymania
- afera podsłuchowa
Ja tak mogę całą stronę. To nie przeszkadzało? Wtedy Prawa Człowieka nie obowiązywały?
Kamińskiego nakarmili przez sondę, tak jak odżywiają się w Polsce codziennie tysiące chorych ludzi, ale to tortura jest?

Urzędniczka nie miała intymności w więzieniu, to tortura jest? Wanny z hydromasażem i lakieru do paznokci też nie miała, bo to więzienie jest, a nie apartament w hotelu Hilton.
Księżulo aferzysta kilka miesięcy w areszcie był i to tortura jest? Ale jak za PiS facet siedział w areszcie 16 miesięcy, a polscy generałowie 9 lat walczyli w sądach o oczyszczenie z zarzutów o szpiegostwo na rzecz Rosji, to jest OK?
Przestań się kompromitować i szerzyć te pisowskie bzdury.
Poczytaj raporty Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka, Amnesty International i innych organizacji i instytucji europejskich.
Tyle, bo to i tak jak grochem o ścianę. Był raj, a teraz jest piekło :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 października 2024, 12:10 
Specjalista
Specjalista

Cytuj:
Wspominalem - posady ministerialne przescignely stanem osobowym Sejm. jak dodamy asystentki (zeby nie bylo, ze sekretarki) to okaze sie, ze chyba ministerstwa zatrudniaja wiecej niz mamy poslow i senatorow razem wzietych..

Coś ci słabo to googlowanie idzie, bo;
Tylko ministrowie:
Załącznik:
rada ministrów.jpg

Ministrowie i wice ministrowie:
rząd Tuska /wrzesień 2024/: 115 osób
rząd Szydło/ 2017 rok/: 121 osób
rząd Morawieckiego /2018/: 126 osób- rekord
rząd Morawieckiego 2023 do wyborów 112 osób
I po co znowu kłamiesz?
Lepiej z życiorysami nie zaczynaj, bo zaraz wyciągnę życiorysy tych pisowskich geniuszy ekonomii i zarządzania i będzie śmiech na forum. Wiesz o kim się mówiło "tłuste koty"? Wiesz co w języku potocznym znaczy sasinić? Już wyjaśniam: "planować osiągnięcie sukcesu, pozytywnego wyniku, jednak w efekcie zrobić coś źle, byle jak lub nieudolnie"
Mam pisać w ilu radach nadzorczych zasiadała genialna żona posła PiS Sobolewskiego, o której małżonek mówił, że: Moja żona jest osobą prywatną, nie jest osobą publiczną. Jest osobą niezależną, ambitną i o tym, gdzie pracuje, dowiaduję się jako jeden z ostatnich :lol: Nie zmuszaj mnie, abym pisał o tym pisowskim bagnie.
Nie zaczynaj o dojeniu państwa, bo w tym akurat PiS był niedoścignionym mistrzem. Akurat będzie wracał w kajdankach z Dominikany gość, który razem z szefem Agencji Rezerw Strategicznych,który siedzi w areszcie ekstradycyjnym w Londynie wydoili państwo na 500 milionów złotych, a orlenowska spółka w Szwajcarii "zgubiła 1,6 miliarda złotych. O ciężkich milionach wydojonych przez lewe instytuty, fundacje i inne wynalazki też mam pisać? Nie chcę, bo wszędzie gdzie PiS wsadził paluchy, to śmierdzi i obrzydzenie mnie ogarnia.Możesz sobie krzyczeć, wyzywać, ale tym pisowskiego dziadostwa i złodziejstwa nie przykryjesz. Na tym kończę, bo to i tak jak grochem o ścianę.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 października 2024, 12:35 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Stworzyłeś sobie wizerunek oszołoma, a z oszołomami się nie dyskutuje, oszołomów się olewa. Myślisz, że pisaniem tu bredni coś osiągniesz, co najwyżej zadowolisz Antoniora i jemu podobnych. :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 października 2024, 13:19 
Kapitan
Kapitan

Twa duma kroczy ku upadkowi :8)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 października 2024, 13:40 
Pułkownik
Pułkownik

kolejnych bzdur nagooglowal jak zwykle i kolejny raz podpiera sie przepychanka z piaskownicy..
"a twoj tata to taki a twoja mama to taka.."
Problem z ministrami i wiceministrami tuska jest taki, ze nikt nie wie ilu aktualnie ich jest to fakt.

szkoda gadac bo w kontrze wobec roku rzadzenia dostajemy powybierane rodzynki z poprzednich osmiu..

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 października 2024, 14:56 
Specjalista
Specjalista

nomennescio napisał(a):
kolejnych bzdur nagooglowal jak zwykle i kolejny raz podpiera sie przepychanka z piaskownicy..
Problem z ministrami i wiceministrami tuska jest taki, ze nikt nie wie ilu aktualnie ich jest to fakt.

szkoda gadac bo w kontrze wobec roku rzadzenia dostajemy powybierane rodzynki z poprzednich osmiu..

Z rządem Tuska ty zacząłeś i to ty bzdury wypisywałeś. To, że ty nie wiesz ilu ludzi jest w rządzie, to wyraz tego, że googlowanie ci słabo idzie :nicnie
To nie rodzynki, a żałosna rzeczywistość 8 lat.
To ty strzelasz ślepakami, a ja ci przypominam jak było za twoich ulubieńców, bo jakieś takie zaniki pamięci masz :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 października 2024, 16:05 
Major
Major

nomennescio napisał(a):

No masz problem kolego jeżeli dla Ciebie kluczowa jest ilość ministrów w rządzie Tuska. Ciężko dorównać w niekompetencjach ministrom z lat ubiegłych, ale niestety prawdą jest że obecnie są i tacy co im próbują :(

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 października 2024, 18:42 
Pułkownik
Pułkownik

Nie jest to kluczowym problemem ilosc ministrow ale mowi cos wiecej o lamaniu zapewnien obietnic itp..
W stu konkretach na sto pierwszych dni rzadu obiecywano zmniejszenie liczby ministrow,
ktorych nie tylko nie zmiejszono ale wrecz powiekszono. Do tego stopnia, ze wsrod publicystow i zawodowych, obserwatorow politycznych pojawily sie zarty i spekulacje na ten temat.
Jeden z dziennikarzy obliczyl, ze laczna liczba ministow, wiceministrow i innych podsekretarzy wraz z ludzmi z ich gabinetow politycznych itp przekroczyla liczbe poslow na Sejm. Inny zalozyl, ze doliczy jeszcze sekretarki i asystentki, (teraz moda na asystentki -ow)kierowcow itp. i okaze sie ze liczba ta dorowna liczbie Poslow i Senatorow razem wzietych.
To nie moje, to dziennikarze w prywatnych ale nie tylko rozmowach i zartach tak spekulowali. Problem jest z dokladnym policzeniem bo liczba jest plynna, sa ministrowie bez ministerstw ale jednak jakies tam gabinety maja i asystentow itp. To tak dla wyjasnienia..

Czy to ma znaczenie?
No ma, bo po pierwsze lep na muchy w postaci konkretow i innych obietnic mozna juz odkleic i wyrzucic.
Po drugie z ich ilosci oraz rozczlonkowania i podzialu resortow trzeba wyciagnac wniosek, ze idea wielu powolan byl obowiazek obdzielenia koalicjantow (czyli swoich) stanowiskami bez wzgledu na potrzeby i przygotowanie merytoryczne - a owa jakosc merytorycznego przygotowania wielu z nich naprawde pozostawia wiele do zyczenia.
Dla obserwatorow politycznych niechetnych obecnemu rzadowi natychmiast przypomnialy sie postulaty i obietnice tych samych co obecnie ludzi z rzadu o likwidacji Senatu. Byla kiedys taka tendencja negowania zasadnosci tak wielkiej liczby parlamentarzystow w naszym kraju.
Za rzadow ZP obserwowano takze fale wzrostu stanowisk, za co takze byli krytykowani natomiast. Oni mieli wymowke (tak wymowke) chociaz troche uzasadniona o koniecznosci zmian architektury ministerialnej wymuszonej raz covidem innym razem wojna itd. Osobiscie uwazam to za wymowke tak jak napisalem.

Najwazniejsza zas sprawa i to juz ocena analitykow gospodarczych jest dublowanie, rozmywanie, niepotrzebne mnozenie zadan i zwiazane z tym konflikty kompetencji itp.
Druga wazna sprawa to kontekst finansowy.. Obecnie trwa polowanie na niezasadnie roztrwonione pieniadze za czasow poprzedniego rzadu (w mojej ocenie nagonka i polowanie na czarownice aczkolwiek rozliczenia sa potrzebne i nawet w mojej ocenie przymusowe i powinny stac sie standardem zmiany rzadow) i w swietle tego liczenia "zmarnotrawionych pieniedzy", "PiSowskiej rozrzutnosci", "bogacenia swoich". Dlatego w mediach ale i w dyskusji z parlamentarzystami, przemyca sie tu i owdzie podliczanie takze tego ile nas kosztuje obecny rzad w relacji do poprzedniego.
Oto, podano (sam nie wiem kto zezwoli), ze obecny rzad juz rozdzielil sobie piecdziesiat milionow nagrod z czego polowa ponoc poszla na ministerstwo finansow (bo oni rozdzielaja chyba?).
To nie koreluje zbytnio powaznie z twetami chociazby Sikorskiego epatujacego media ogromnie niska kwota (chyba uwazal nawet ze krzywdzaco niska) jego obecnego uposazenia.

To nie jest punkt honoru w kwestii ocen rzadu obecnego. Ale jedna z wielu skladowych.
Rzad, ktory nie robi nic jak uwazaja politycy opozycji dodatkowo ma klopoty z ogarnieciem resortow co tym bardziej uniemozliwia podjecie konstruktywnej pracy jak mowia. Ja bym dodal, ze to bardzo dobrze - bo przynajmniej mniej popsuja!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1483 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 99  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]