Teraz jest środa, 6 sierpnia 2025, 20:50

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Tak się teraz kończy obywatelska postawa, ku przestrodze
PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2019, 14:00 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
zdzicho napisał(a):
Właśnie sobie czytam https://www.money.pl/gospodarka/tak-sie ... 3473a.html i to też https://tvn24bis.pl/z-kraju,74/zaplata- ... 03481.html
Z tych artykułów wynika, ze nic od wojny się nie zmieniło. Wedle szacunków tylko na terenach okupowanych przez Niemców było od 60 tyś do nawet 100 tys donosicieli, w Krakowie 1 na 300 mieszkańców donosił Niemcom. Dla okupacji rosyjskiej brak rzetelnych danych.

Według tych portali jesteśmy nie tylko donosicielami, ale też nacjonalistami, faszystami, nazistami, rasistami, germanofobami, antysemitami, rusofobami, homofobami, złodziejami, pijakami, leniami, nierobami, brudasami, zakałą Europy niedorosłą do demokracji, itd., itd. :666

zdzicho napisał(a):
Skoro jesteśmy narodem donosicieli i mamy dużą łatwość w gnojeniu ludzi myślących inaczej, to realizm podpowiada,że jedynym ratunkiem jest legalizm.

Nie wiem jakiej jesteś narodowości, czy do jakiej się poczuwasz, ale ja jestem polakiem i jestem z tego dumny. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2019, 15:14 
Specjalista
Specjalista

Ja też jestem dumny i dlatego Polak piszę z dużej litery.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2019, 15:33 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

zdzicho napisał(a):
Filip napisał(a):
Zdzicho jest idealistą i jego nie idzie nawrócić :)
Ja jego wizję świata szanuję, ale absolutnie nie popieram.

Dobre i to :) ale ja uważam się bardziej za legalistę czyli osobę starającą się postępować zgodnie z prawem i realistę.
Właśnie sobie czytam https://www.money.pl/gospodarka/tak-sie ... 3473a.html i to też https://tvn24bis.pl/z-kraju,74/zaplata- ... 03481.html
Z tych artykułów wynika, ze nic od wojny się nie zmieniło. Wedle szacunków tylko na terenach okupowanych przez Niemców było od 60 tyś do nawet 100 tys donosicieli, w Krakowie 1 na 300 mieszkańców donosił Niemcom. Dla okupacji rosyjskiej brak rzetelnych danych.
Skoro jesteśmy narodem donosicieli i mamy dużą łatwość w gnojeniu ludzi myślących inaczej, to realizm podpowiada,że jedynym ratunkiem jest legalizm. Jeśli ktoś pracuje na stanowisku, którego pragmatyka wymaga niekaralności, to co ma zrobić? Wywalić wykrywacz na śmietnik albo wystąpić do WKZ o pozwolenie aby móc dalej oddawać się swojej pasji. A tu forumowy znawca prawa bez żadnych zahamowań nazywa taką osobę strasznym słowem kolaborant, a inni jak papugi to powtarzają. Jak można kogoś postępującego zgodnie z prawem uchwalonym przez władze wybrane w demokratycznych wyborach nazwać kolaborantem? Przecież tym pojęciem określano kogoś kto współpracował z okupantem.
Ile razy nazwano mnie tutaj paserem ot tak sobie bez żadnej odpowiedzialności za słowo. Przecież na tym forum jest 25 tysięcy ludzi, którzy to czytają. Gdyby jeden z drugim trochę pomyśleli, ze skoro kolekcjonerzy są paserami, to sprzedający są złodziejami przecież. Jak widzisz Filipie to jest realizm, a jego skutkiem legalizm, bo zawsze jest szansa, że jakaś swołocz
złoży uprzejmy donos :h

Czy kupiłeś prosto z pola czy z antykwariatu to twoje wszystkie miedziane blaszki zostały pozyskane nielegalnie. W drugim przypadku dochodzi jedynie pośrednik a główne źródło jest to samo. Także jeśli proponujesz nam wywalić na śmietnik wykrywacze to my proponujemy byś to samo zrobił ze swoją przemierzą hołotą...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2019, 17:28 
Specjalista
Specjalista

Ech nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem :nicnie
I na dodatek powtarzasz bzdury.
Uwaga! boniek twierdzi tak jak archeo, że wszystkie miedziane/ żelazne też?/ blaszki, które posiadacie/boratynki, fenigi, grosze i szelągi SAP, grosze i szelągi Sasa, itp znalezione na polu, przy drodze, pod podłogą itp pozyskaliście nielegalnie.
Nie, no boniek za taka postawę to ci się jakiś medal należy :brawo
Gdzie przeczytałeś mądralo,ze proponuję wyrzucenie wykrywaczy na śmietnik?
Spróbuję napisać jeszcze raz abyś zrozumiał.
Jest człowiek, który kocha poszukiwania z wykrywaczem. Pracuje na stanowisku gdzie wymagana jest niekaralność. Od 1 stycznia 2018 poszukiwanie zabytków bez pozwolenia jest przestępstwem, a co za tym idzie człowiek skazany może być zwolniony z pracy. Boi się, że jak go złapią z boratynką/ a napisałeś,że pozyskana jest nielegalnie :lol: , to go skażą.
Zapytałem co taki człowiek ma robić. Czy zrezygnować ze swojej pasji, czy postarać się o pozwolenie.
Tyle. Zrozumiałeś?
A napisałem to dlatego, bo nie mogę pojąć dlaczego posiadających pozwolenia nazywacie obelżywie kolaborantami
Miłego dnia boniek :D
A z tą "przemierzą hołotą" to nie wiem o co chodzi :hmmm

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2019, 17:56 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

zdzicho napisał(a):
Jest człowiek, który kocha poszukiwania z wykrywaczem. Pracuje na stanowisku gdzie wymagana jest niekaralność. Od 1 stycznia 2018 poszukiwanie zabytków bez pozwolenia jest przestępstwem, a co za tym idzie człowiek skazany może być zwolniony z pracy. Boi się, że jak go złapią z boratynką/ a napisałeś,że pozyskana jest nielegalnie :lol: , to go skażą.
Zapytałem co taki człowiek ma robić. Czy zrezygnować ze swojej pasji, czy postarać się o pozwolenie.

A napisałem to dlatego, bo nie mogę pojąć dlaczego posiadających pozwolenia nazywacie obelżywie kolaborantami

Szkoda, że w tym "błyskotliwym" wywodzie tryskającym pseudo eurydycją nie wziąłeś pod uwagę jeszcze jednaj opcji. Otóż człowiek taki może mieć po prostu swoją GODNOŚĆ (mam nadzieję, że słyszałeś o takim pojęciu), która nie pozwala mu na kolaborację. Może dla ciebie jest to nie do pojęcia (co widać gołym okiem) ale spróbuj sobie wyobrazić, że istnieją ludzie, którzy nie ugną się i nie poniżą by błagać o jakieś papiery. Spróbuj - może zrozumiesz.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2019, 18:14 
Generał Broni
Generał Broni

zdzicho napisał(a):

Ten człowiek nie szuka zabytków, jeżeli w ogóle je znajdzie to przypadkowo. :666
Jeżeli lubi adrenaline to nic go nie odciągnie, będzie ostrożny, a jeżeli się boi to odstawi detektor i bez detektora będzie penetrował przyszłe rejony poszukiwań. :)
Każde występowanie o zgodę do WKZ jest akceptowaniem niedorzecznej tezy o nielegalności poszukiwań z użyciem detektora i jawnym działaniem na szkodę sprawy detektorystów. :666

Zdzicho, nikt nigdy nie uwierzy, że wszystkie boratynki, które są teraz w obiegu i w kolekcjach pochodzą z „szuflad” i żadna z nich nie była nielegalnie wydobyta z gruntu przez detektorystę = złodzieja.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2019, 19:18 
Generał Brygady
Generał Brygady

Mam pytanie do głównego Moderatora i właściciela tego Forum Jacka Wielgusa , będącego zarazem Prezesem Polskiego Związku Eksploratorów , zrzeszającego w tymże związku ok. 2000 ? członków i ok. 30 stowarzyszeń ? Moje niewinne pytanie brzmi ,.. :666 czy ta cała gromada ludzi którzy zrzeszyli się pod sztandarem PZE , aby spróbować cokolwiek zmienić w obowiązującym prawie , aby jak dobrze zrozumiałem zmienić coś na korzyść wszystkich poszukiwaczy / pasjonatów , to banda kolaborantów , nieudaczników , dupo liz-ców ?? , :o :o itd. itp . Pytam bo skoro padają tu na tym forum , takie oskarżenia , takie pomówienia , takie oszczerstwa i nic się nie dzieje ,ba brak tu jakiejkolwiek reakcji na te coraz bardziej chamskie dyskusje , to może to wszystko prawda . Z tego co tu czytam to może faktycznie ten cały związek i ludzie w nim działający , to twór działający na szkodę całej tu reszty , tj jest ok. 10 / 15 osób .

Pozdrawiam i liczę na odpowiedz , może być chamska bo takie są tu ostatnimi czasy na porządku dziennym :666

ps. chcieliśmy się z chłopakami do PZE zapisać , ale w tej sytuacji sam rozumiesz , poczekamy na Twoją odpowiedz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2019, 20:07 
Specjalista
Specjalista

Skoro system nas niezrzeszonych totalnie olewa to niezrzeszeni olewają system. Jestem wolnym strzelcem i jestem z tego dumny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2019, 20:11 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Monio, ja ze Zdzichem nie będę walczył. Ten pan jest w takim wieku, że nie ma szansy na zmianę jego poglądów. Ja uważam że przez te kilka lat obecności Zdzicha na forum jego wypowiedzi stały się pewnego rodzaju folklorem, stałym elementem i raczej wszyscy do tego przywykli. Jednocześnie nie można negować wiedzy i doświadczenia Zdzicha. Co do innych osobników działających na nerwy większości z nas, to ja nie mam zamiaru z nimi walczyć banując ich. Wiem że pisanie bredni to ich misja i że z tym nie da się nic zrobić bo i tak wrócą w nowym wcieleniu. Jeżeli jesteśmy w stanie czytać posty kilku zdiagnozowanych schizofreników ( mamy na forum przynajmniej dwóch) to chyba możemy czytać posty tych niezdiagnozowanych :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2019, 20:11 
Generał Broni
Generał Broni

monio_44 napisał(a):
Moje niewinne pytanie brzmi ,.. :666 czy ta cała gromada ludzi którzy zrzeszyli się pod sztandarem PZE , aby spróbować cokolwiek zmienić w obowiązującym prawie , aby jak dobrze zrozumiałem zmienić coś na korzyść wszystkich poszukiwaczy / pasjonatów , to banda kolaborantów , nieudaczników , dupo liz-ców ?? , :o :o itd. itp .

Dlaczego tak bezczelnie obrażasz wyłącznie członków PZE i wspierających związek detektorystów ?
Czyli odpowiada Ci obecny układ prawny, gdzie z założenia każdy detektorysta jest przestępcą.

slimak napisał(a):
Skoro system nas niezrzeszonych totalnie olewa to niezrzeszeni olewają system. Jestem wolnym strzelcem i jestem z tego dumny.

:za Niezrzeszonych olewa, a zrzeszonych wykorzystuje i olewa. :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2019, 21:04 
Pułkownik
Pułkownik

Zdzicho. Chcesz byc legalista. W mojej ocenie wiekszosc chcialaby byc legalisrami ale w zlym systemie legalizm jest dwuznaczny. Np. za komuny obawiam sie, ze ten legalizm wymagalby wstapienia do ORMO przynajmniej jesli nie wiecej. Bez obrazy i ni dajmy sie ponosic emocjom. Ja doskonale Cie rozumiem. Szukasz salomonowego rozwiazania aby pogodzic ogien z woda. Rob co uwazasz, bez moralizowania. Uczestnicy tego forum sprawdzili kazda opcje i jak widzisz tak wiele jest niejasnosci,ze az powstalo PZE. A Ty nam najczesciej powtarzasz, ze wystarczy zgoda z WKZ. Mysmy juz sprawdzili, zgoda to nie wszystko. Moze i masz racje, ze naduzywane sa mocne slowa opisujace rozne formy dzialalnosci poszukiwaczy. Ale powiedz sam, po co bylo nam zakladac PZE skoro wystarczy zgoda z WKZ nawet po znajomosci, bo tak tez mozna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2019, 22:26 
Malkontent

Eee, jak koledzy będą grzeczni to może w WKZetowskim bufecie dostaną na talon ''muchę na ostro'' ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2019, 23:10 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Ja powtórzę kolejny raz, czemu czepialscy czepiają się ludzi z tego forum? Posiadaczy wykrywaczy mamy w Polsce podobno 100 000, z prawie 100% pewnością można powiedzieć że większość z nich nie zna obecnego prawa, albo ma je w głębokim poważaniu, że spora część z nich nawet nie wie co to jest WKZ, jakiś konserwator, archeolog, zabytki itp. i oni dalej kopią i dalej będą kopać, oddawać urobek na skup złomu, czy wystawiać na wiejskich odpustach w dni tragowe. Dlaczego moralizatorzy nie wezmą się za tą grupę posiadaczy wykrywaczy, a czepiają się ludzi z tego forum stanowiących kilka procent posiadaczy wykrywek, gdzie większość z nas jest względnie uczciwa, chętna (przynajmniej jeszcze jakiś czas temu) do współpracy, względnie życzliwie nastawiona do "drugiej strony barykady" i chyba dalej otwarta na dialog?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 25 marca 2019, 23:11 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

zdzicho napisał(a):
Ech nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem :nicnie
I na dodatek powtarzasz bzdury.
Uwaga! boniek twierdzi tak jak archeo, że wszystkie miedziane/ żelazne też?/ blaszki, które posiadacie/boratynki, fenigi, grosze i szelągi SAP, grosze i szelągi Sasa, itp znalezione na polu, przy drodze, pod podłogą itp pozyskaliście nielegalnie.
Nie, no boniek za taka postawę to ci się jakiś medal należy :brawo
Gdzie przeczytałeś mądralo,ze proponuję wyrzucenie wykrywaczy na śmietnik?
Spróbuję napisać jeszcze raz abyś zrozumiał.
Tyle. Zrozumiałeś?
Miłego dnia boniek :D
A z tą "przemierzą hołotą" to nie wiem o co chodzi :hmmm
W żadnym przypadku pozwolenie nie uratuje ci tyłka ci co je mieli też ich ścigali za kolekcje W tym podłym kraju wszystkie służby mogą ci przypiąć łatkę przestępcy Nikt i nic nie zabezpieczy cię przed durnym policjantem żle nastawionym do ciebie archeologiem konserwatorem Tym kwitkiem możesz sobie przed sąsiadami pomachać dla Prokuratury nic to nie znaczy

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 26 marca 2019, 00:20 
Generał Broni
Generał Broni

Filip napisał(a):
Ja powtórzę kolejny raz, czemu czepialscy czepiają się ludzi z tego forum? Posiadaczy wykrywaczy mamy w Polsce podobno 100 000, z prawie 100% pewnością można powiedzieć że większość z nich nie zna obecnego prawa, albo ma je w głębokim poważaniu, że spora część z nich nawet nie wie co to jest WKZ, jakiś konserwator, archeolog, zabytki itp. i oni dalej kopią i dalej będą kopać, oddawać urobek na skup złomu, czy wystawiać na wiejskich odpustach w dni tragowe. Dlaczego moralizatorzy nie wezmą się za tą grupę posiadaczy wykrywaczy, a czepiają się ludzi z tego forum stanowiących kilka procent posiadaczy wykrywek, gdzie większość z nas jest względnie uczciwa, chętna (przynajmniej jeszcze jakiś czas temu) do współpracy, względnie życzliwie nastawiona do "drugiej strony barykady" i chyba dalej otwarta na dialog?

:za
Odkąd detektory metali stały się popularnym, ogólnie dostępnym sprzętem dla każdego i w cenie do wyboru, kiedyś elitarny „klub” detektorystów całkowicie rozmył się w masie często przypadkowych nabywców wykrywek, z którymi dzisiaj nie można się absolutnie identyfikować ani nazywać częścią „środowiska”, tak samo PZE nie może reprezentować każdego posiadacza detektora, co byłoby nonsensem i wizerunkowym ryzykiem.
Ważne by jak najwięcej posiadaczy detektorów trafiało na takie fora jak to, bo tu nawet mimowolnie każdy ma szansę łyknąć jakiejś tam podstawowej wiedzy i zapoznać się z związanymi z poszukiwaniami problemami, będzie chciał to zgłębi temat i co więcej może wstąpić do PZE.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 109 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]