Teraz jest niedziela, 8 lutego 2026, 09:40

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 19 października 2009, 23:40 
Kapral
Kapral

Muszę pogratulować. :)
Stanowisko w rozmowie przedstawione klarownie, bez zbędnych kontekstów i niedomówień.
Ciekawie i przede wszystkim obiektywnie.
Imho.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 października 2009, 00:21 
Zybinek laleczny

KOLEJNE GRATULACJE!
:pa

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 października 2009, 08:07 
Szeregowy
Szeregowy

Nareszcie media dopuściły do głosu poszukiwaczy. Co najważniejsze był to głos konkretny. W wypowiedzi kolegi czuło się ogromną życiową pasję, której się poświęca, ale i konkretną wiedzę o poszukiwaniach i środowisku poszukiwaczy. Gdy człowiek jest szczery i mówi o tym, co dla niego jest ważne odbiorcy potrafią to wyczuć. To był kawał dobrej roboty, która mam nadzieję pociągnie za sobą kolejne kroki w kierunku zmian w polskim prawie. Tak się składa, że prowadzę Suwalskie Stowarzyszenie Miłośników Historii. Posiadamy od wielu lat zgodę WKZ na prowadzenie prac poszukiwawczych z użyciem wykrywaczy metali. We wcześniejszym odcinku mogliście wysłuchać krótkiej wypowiedzi mojego kolegi ze stowarzyszenia. Nasze lokalne media zainteresowały się nami, gdy w miejscowości odległej o 50 km zginał podczas rozbrajania pocisku młody chłopak. Szukali sensacji. To, że od lat cierpliwie łazimy z wykrywaczami po lasach i odkrywamy kolejne kawałeczki historii nie jest zbyt medialne. My nie znajdujemy złotych monet nie odkrywamy setek zabytków archeologicznych. Myślę, że wypowiedz kolegi pobudziła wyobraźnię wielu ludzi, którzy nie mając pojęcia o tym, czym są poszukiwania doszli do wniosku, że przeciętny poszukiwacz odnajduje setki zabytków archeologicznych i tysiące monet datowanych przed Chrystusem. Może to być małą pułapką na nas wszystkich. Myślę, że większość poszukiwaczy może tylko śnić o odkryciach, o jakich usłyszeliśmy w tych audycjach. Znajduje przedmioty z I i II WŚ plus trochę napoleońskich. Nasza codzienność to monety, guziki i militaria produkowane w setkach tysięcy sztuk. W większości nie są to zabytki a raczej pamiątki. Nie interesują archeologów. Nasz kolega mówił, że działa wraz z archeologami pomagając im w ich pracy i stąd takie odkrycia. Oczywiście piękna inicjatywa i godna poszanowania. Nasza współpraca z archeologiem, który opiekuje się naszym stowarzyszeniem wygląda inaczej. Nasz archeolog dba o to byśmy nie weszli przez przypadek na stanowisko oraz zajmuje się przedmiotami archeologicznymi odnalezionymi przez nas przypadkowo zdarza się, bowiem że odnajdujemy przedmioty zalegające pojedynczo w humusie leśnym. Skala naszych odkryć jest jednak zupełnie inna. Przez ostatnie 6 lat odnaleźliśmy 10 zabytków archeologicznych (http://www.ojczyzna-suwalszczyzna.pl/archeo.html) Wynika z tego, że średnio co drugi członek stowarzyszenia odnalazł jeden przedmiot. Przygotowując sprawozdanie z prac poszukiwawczych dla konserwatora zabytków mam podgląd na całość naszych odkryć i mogę stwierdzić, że zabytki archeologiczne są tylko ich nikłą częścią. Na pewno są najważniejsze i najbardziej nas cieszą, ale ilościowo stanowią naprawdę margines. Myślę, że zdecydowana większość poszukiwaczy w Polsce, którzy kierując się naszym kodeksem poszukiwacza omijają szerokim łukiem stanowiska archeologiczne ma podobne efekty i cieszy się swoją pasją odkrywania historii w podobnym zakresie. Podobało mi się bardzo zdanie kolegi, który powiedział, że "kolekcjonuje ludzi" Nasza pasja jest takim kolekcjonowaniem ludzi , kolekcjonowaniem historii ich życia i pozostałości po nich. Łączą nasz z nimi przedmioty, których kiedyś do nich należały a które dziś odnajdujemy zabezpieczamy konserwujemy. Obyśmy nie zapomnieli, że, w tym wszystkim najważniejszy jest człowiek ten sprzed lat i ten dzisiejszy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 października 2009, 14:00 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Fajnie to Taśku ująłeś, serio, powinieneś też zadzwonić, trzymam kciuki!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 20 października 2009, 22:08 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

FDJ napisał(a):
Dario nie to nie ja bylem.
Ze mna przeprowadził wywiad pół godziny przed programem i zaskoczył mnie w warsztacie samochodowym :)
Starałem sie jak mogłem ale i tak tematu nie wyczerpalem.
Posłuchacie ocenicie.
Niestety u nas model brytyjski nie przejdzie, jak nie przejdzie trawka poza Holandią.
Unia sprzyja ograniczaniu niż poszerzaniu swobód swych obywateli.
A u nas muszą nastapic zmiany pokoleniowe aby cos sie zmieniło.
Najlepszym przykładem jest, żerowanie niektórych archeologów na poszukiwaczach.
Poszukiwacze cieszą się z mozliwości współpracy, a w artykułach ani wzmianki o nas a jeżeli już jest to w złym kontekście.

Wypowiedż super! Grat!! Ciekawy jestem tylko jak wzrosła frekwencja u dajmy na to Rutusa, psze Pana ;) Już widzę te kolejki :) Normalnie Klondike, Pan Samochodzik i Templariusze i szumi dokoła las :jump

P.s
A czy nie jest to przypadkiem przebiegły w swojej naturze i chytry plan PO na stłumienie medialnej afery Miro, Grzecho i Stasiu? :cfa :D

P.s.2 Nie powiedziałeś o nieuczciwych archeologach.... tam też są czarne owce

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: usunięty
PostNapisane: wtorek, 20 października 2009, 22:08 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

usunięty

Ostatnio edytowano środa, 21 października 2009, 13:40 przez Szofer, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 października 2009, 07:15 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

No pięknie, teraz czekaj na wpad Policji do domu. Zarzut - handel żywym towarem (wsypałeś się z tym "kolekcjonowaniem ludzi" ;) )

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 października 2009, 09:39 
Główny Administrator
Główny Administrator

Dzięki Panowie :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 października 2009, 11:29 
Generał Broni
Generał Broni

Nie chcę być źle zrozumianym i wprowadzać do tego wątku jakiejś "niezdrowej" polityki :no , ale być może w związku z pewnym oświadczeniem pojawia się szansa zainteresowania naszym problemem dość kontrowersyjnej i działającej w sposób niekonwencjonalny postaci: "Dziś o 11 wracam na stanowisko szefa komisji "Przyjazne Państwo" - oznajmił Janusz Palikot w Radiu ZET." źródło: http://wiadomosci.onet.pl/2063796,11,pa ... ,item.html Może wbrew pozorom człowiek traktujący wszystko bardziej na luzie jest w stanie załatwić więcej niż jakiś smutny urzedas-sztywniak. (A z radiem ZET poprzez p. Janusza Weissa kontakt już mamy w pewnym sensie wyrobiony) ;)

Samym Olejkiem! :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 października 2009, 12:07 
Złosliwy Nieludzki Doktor

Palikot mógłby pomóc...mimo kontrowersyjnych wypowiedzi etc. facet jaja ma, może warto by było??? Dobry masz Krzychu pomysł!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 października 2009, 14:58 
Podporucznik
Podporucznik

Może ktoś z bardziej doświadczonych osób spróbuje napisać do Posła Palikota. Mamy stronkę http://www.przyjaznepanstwo.pl/ gdzie można zgłaszać propozycje zmiany prawa.
Można też spróbować osobiście w biurze poselskim Posła:
Biura poselskie
20-002 Lublin
ul. Krakowskie Przedmieście 10/5
Tel.: (81) 534-80-72
Fax.: (81) 534-80-73
e-mail: biuropalikot@wp.pl
23-400 Biłgoraj
ul. Kościuszki 31
21-100 Lubartów
ul. Księdza Szulca 1
21-100 Lubartów
ul. Księdza Szulca 1
Pomysł jest dobry a bez zmian w ustawie się nie obejdzie więc może jednak, spróbować tego pomysłu ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 21 października 2009, 21:56 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

Ja pomyślałem( na pewno nie pierwszy) o czymś takim jak szeroko zakrojona akcja wręczania petycji lub propozycji zmiany ustaw na bardziej nam przyjazne.Można by skrzyknąć sie regionalnie z innymi forumowiczmi oraz uzytkownikami innych for o podobnej tematyce i stworzyć wspólnie zarys lub propozycje zmiany bolących nas ustaw.Wzorójąc się na dobrych ustawach obowiązujących w Państwach UE.
Zmiany mogły by dotyczyć ustaw o definicji "skarbu", przedmiotu wartosciowego archeologicznie,prawa własnosci do tych przedmiotów,większej swowody w temacie poszukiwań wykrywaczem,oraz wszystkich spraw kręcocych się wokół tego tematu.
Takie wspólne projekty można by podpisać ( wiem ze to może być problem,ale może warto spróbować zrobić coś wspólnie)i wręczyć posłom i senatorom w naszych regionach.
Myślę że taka akcja pozostawiła by jakis oddzwiek.Musiało by to nastąpić w "jednym " czasie w całej polsce.
Biorąc przykład z solidarnosci i uporczywości motocyklistów blokujacych autostrady( oby to przyniosło porządany efekt) można by spróbować szczęscia w sprawie hobbystów poszukiwaczy.
Temat trudny ale kto wie czy nie realny.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 października 2009, 00:44 
Generał Broni
Generał Broni

Wypowiedź FDJ była OK, z tym, że temat poszedł bardziej we współpracę z archeologami a nie w kierunku swobody "drążenia" swoich zainteresowań.
Sprawa normalnych ludzi, nie naukowców, nie współpracujących z archeologami na co dzień, tylko zwykłych szarych Kowalskich, którzy wracają z pracy do domu i tak jak jeden bije żonę, drugi pije, trzeci gra z dzieckiem w szachy lub warcaby tak Zdzichu Kowalski chwyta wykrywacz po obiedzie i śmiga sobie po okolicy, TVP wpada od czasu do czasu, robi wywiad i pokazuje jego znaleziska, część znalezisk w muzeum, część w gablotach w domu, dwie napisane książki o swoim hobby na regale i trzy dyplomy za superznaleziska na ścianie....
Wszyscy chwalą, nikt nie paćka mu opinii..... To jest marzenie tysięcy poszukiwaczy.
Nie ciemiężenie przez policję, archeologów, innych "działaczy", pełna swoboda, przepisy na tyle liberalne że nie jest to hobby stresujące a relaksujące .......no ... i muzea pękają w szwach od darowizn.....
Tak ja widzę swoje hobby i o to chciałbym zawalczyć.....
Przykro mi że mało na ten temat powiedziałem panu Weissowi ale mnie "dorwał" w Krakowie na wyjeździe służbowym a że minęło kilka dni, nie byłem przygotowany do rozmowy.
Miałem natomiast nadzieję że Ty Jacku trochę też w tym kierunku pójdziesz......
Ale i tak było git !!!

:piwo :piwo :piwo :piwo :piwo BROWAR DLA ODWAŻNYCH !!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 października 2009, 08:54 
Porucznik
Porucznik

Brawo Jacku :za , został zrobiony kolejny krok do przodu. Tak trzymać. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 22 października 2009, 22:29 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Pomysł, że trzeba również nękać polityków jest dobry, ale raczej nie są zainteresowani tym tematem.
Był już apel o wpisy na forum PO viewtopic.php?t=49229&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
ale jak zwykle nas olali (po dwóch latach wątek z forum zniknął bez żadnej odpowiedzi ze strony choćby najmniejszego członka partii).
Ja równocześnie z wpisem na wspomnianym forum napisałem też do komisji przyjazne państwo i Palikota, oczywiście bez żadnego odzewu.
Temat jest trochę śliski dla partii rządzącej (i każdej innej jeśli będzie u władzy) z prostego powodu. Na jakąkolwiek próbę wprowadzenia nowych rozwiązań prawnych, będzie zmasowany atak medialny ze strony partii opozycyjnej ze stadem wrzeszczących betonowych autorytetów jak to próbuje się zalegalizować bandyckie obyczaje i dalej będziemy największą zorganizowaną grupą przestępczą. Pewnie by chcieli jakiś komisji śledczych i innych pierdół.
Ale pomysł z Zetką jest rewelacyjny i gratulacje dla osób wypowiadających się na antenie. Takie akcje medialne jako przygotowanie gruntu pod zmiany ustawowe jest strzałem w dziesiątkę, bo przy okazji do osób postronnych trafia sedno tego, o co nam chodzi. :za

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 136 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]