Darioushz napisał(a):
Masz prawo wyrazić swoje zdanie, moje jest takie:
Muzeum Oręża Polskiego a nie jakiś prywatny kolekcjoner za granicą.
Co do tego PzKpfw IV nie mam nic przeciwko Muzeum Oręża Polskiego, ale co to ma do Pantery z Czarnej Nidy? Dlaczego ona miałaby znaleźć się akurat tam? Szczerze nie rozumiem.
Według mnie w Polsce brakuje w ogóle muzeum broni pancernej z prawdziwego zdarzenia. Z prawdziwego, bo niby mamy coś w Poznaniu i Warszawie, w obu dominuje sprzęt rodem z ZSRR, a w Warszawie prawie wszystko jest "pod chmurką" (w Poznaniu trochę lepiej). Reszta ciekawych eksponatów pancernych rozsypana jest po całym kraju w różnych placówkach, w stanie różnym, najczęściej opłakanym. "Perełką" pod tym względem jest MOB w Skarżysku, gdzie z roku na rok wszystko pokrywa się coraz grubszą warstwą rdzy.
Jedynym muzeum, które oceniam pozytywnie jeśli chodzi o militarne (i nie tylko) eksponaty wielkogabarytowe, to Muzeum Lotnictwa w Krakowie, gdzie praktycznie wszystkie wartościowe eksponaty są zakonserwowane i bezpieczne od niszczących wpływów warunków atmosferycznych. Czegoś podobnego brakuje w naszym kraju jeśli chodzi o broń pancerną. Niestety nie mamy i przypuszczam że nie będziemy mieć swojego polskiego Bovington albo Kubinki.