Teraz jest niedziela, 11 stycznia 2026, 23:03

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Bohater filmu dokumentalnego poszukiwany
PostNapisane: niedziela, 28 października 2012, 14:57 
Szeregowy
Szeregowy

Dzień Dobry,
Obecnie jestem studentem Szkoły Filmowej Andrzeja Wajdy w Warszawie, na kierunku filmu dokumentalnego. Jednym z elementów kursu jest nakręcenie krótkiej, 3 minutowej etiudy filmowej. Mój temat to "Nadzieja" a głównym bohaterem filmu jest osoba poszukująca skarbów przy pomocy wykrywacza metalu. Cała akcja filmu będzie się rozgrywać na plaży nad Bałtykiem.

Zwracam się do Państwa o pomoc w wyszukaniu odpowiedniej osoby, która będzie mogła wystąpić w moim filmie. Szkoła za występ w filmie nie przewiduje gratyfikacji finansowej, jednak kopia filmu jest niezwykłą pamiątką, a doświadczenie wyniesione z występu na planie filmowym - bezcenne:).

Konkretnie, kogo szukam:
- mężczyzny
- pasjonata, który kocha swoje hobby
- osoby otwartej, łatwej w kontakcie
- posiadającego wykrywacz metalu, który w zestawie ma słuchawki (jednym z ważniejszych ujęć w filmie jest zbliżenie na twarz z założonymi słuchawkami)
- mieszkającego nad morzem, bo tam będzie się rozgrywać akcja filmu (chodzi o względy logistyczne, no chyba, że ktoś byłby gotowy dojechać z dalszego miejsca Polski)
- potrzebuję aktualnego zdjęcia twarzy, na którego podstawie wybiorę wstępnie dwie - trzy osoby i zaproszę do dokumentacji, czyli zdjęć próbnych

Terminy:
1. Pierwszą dokumentację (czyli wstępne materiały do filmu) chcę nakręcić w dniu 10 listopada w plenerze, czyli mój bohater powinien być dostępny w tym dniu nad morzem - okolice Gdańska, miejsce jeszcze do potwierdzenia.
2. Ostatecznego wyboru bohatera dokonamy w szkole, po prezentacji dokumentacji, ok 23 listopada, wtedy ustalę termin zdjęć finalnych.

Osobom zainteresowanym prześlę mailem kopie zaświadczenia wystawionego przez Szkołę Andrzeja Wajdy. W stopce dokumentu znajduje się kontakt do szkoły, gdzie można bezpośrednio potwierdzić wszystkie informacje zawarte w tym poście.

Będę wdzięczny za pomoc.

Z wyrazami szacunku.
Paweł Ostrowski

[ten post opublikowałem również na innych forach tematycznych]

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Bohater filmu dokumentalnego poszukiwany
PostNapisane: niedziela, 28 października 2012, 16:16 
Moderator
Moderator

Nie sprecyzowałeś,czy potencjalny ,,wybraniec/bohater'' jest równiez wolontariuszem?
Konkretnie wypadałoby określić choćby,czy jest budżet na pokrycie kosztów dojazdu,i w jakim świetle ów ,,bohater'' zostanie póżniej przedstawiony :666 (...czy tez wzorem programów p.Sikorskiego ,,trza byc dumnym i wziąć se kanapki :1 '' )

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 października 2012, 17:09 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Idol,
miałem okazję być ostatnio przy wyciąganiu P 11 Króla i Me 109 pod Niepołomicami - w żadnej z tych akcji Sikorski nie był organizatorem akcji.
Nie wiem jak to miało miejsce w innych przypadkach, lecz jeśli podobnie, to raczej nie ma się co czepiać braku tych kanapek.
Z tego co widziałem, to chętnych do obcowania z Historią jest naprawdę dużo (w przypadku Messerchmitta gdzie nie było zbyt wiele do roboty, było ich aż za dużo) i raczej każdy się cieszył z możliwości wzięcia udziału w niecodziennym wydarzeniu, niż wyszukiwał sobie problemy.

Pozdrawiam - jankos.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 października 2012, 17:30 
Główny Administrator
Główny Administrator

jankos napisał(a):
Idol,
miałem okazję być ostatnio przy wyciąganiu P 11 Króla i Me 109 pod Niepołomicami - w żadnej z tych akcji Sikorski nie był organizatorem akcji.
Nie wiem jak to miało miejsce w innych przypadkach, lecz jeśli podobnie, to raczej nie ma się co czepiać braku tych kanapek.
Z tego co widziałem, to chętnych do obcowania z Historią jest naprawdę dużo (w przypadku Messerchmitta gdzie nie było zbyt wiele do roboty, było ich aż za dużo) i raczej każdy się cieszył z możliwości wzięcia udziału w niecodziennym wydarzeniu, niż wyszukiwał sobie problemy.

Pozdrawiam - jankos.

Jeżeli ktoś zaprasza Cię na kręcenie dwudniowego materiału do programu ze sporym budżetem i pytasz o ewentualny nocleg a on odpowiada, że coś załatwi a później po całym dniu w terenie w nocy podwozi Cię pod hotel 5 gwiazdkowy i mówi "do jutra chłopaki" to coś jest nie tak.
Inną sytuację opisał Miro gdzie agroturystyka była załatwiona tylko okazało się, że trzeba sobie samemu zapłacić. A gdy wreszcie muzeum zasilono naszymi znaleziskami i odsłaniano pomnik nikt już nie zadzwonił by zaprosić na uroczystość. To sposób działania Sikorskiego.

W tym przypadku jednak kolega jasno określił czego można się spodziewać więc pretensji mieć nie można.
Może tylko warto opisać kontekst w jakim ma być ów poszukiwacz pokazany.

JW

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 października 2012, 17:32 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

No to Waszych przypadkach faktycznie nieładnie zostało to załatwione :n

jankos

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 października 2012, 19:44 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Ja tylko dodam, ze sporej czesci akcji pana z telewizji nie wypada opisywac, kto ma wiedziec ten wie, a ten pan zawsze zlapie kilku mlodych pelikanow, ktorzy dadza sie skusic blaskiem kamer...

Co do filmu dyplomowego, to ja obstawiem ze bedzie latwo zlapac kilku świeżych posiadaczy wykrywacza, nie sadze zeby stare wygi chcialy brac w tym udzial. Teraz zasadnicze pytanie, nie latwiej napsiac dialogi na podstawie wypowiedzi kilku ludzi, dac do lapy dowolnej osobie wykrywacz i puscic go na lowy (mozna nawet wczesneij cos zakopac) ???
Moze tu ma forum przygotuj sobie zestaw pytani ktory by pomogl w napisaniu dialogow, a fotogeniczna twarz zalatw we wlasnym zakresie ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 października 2012, 19:49 
Szeregowy
Szeregowy

Nie, to jest film dokumentalny - nie chcę aranżować sytuacji, potrzebuję prawdziwego bohatera.

pozdrawiam
Paweł Ostrowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 października 2012, 19:52 
Szeregowy
Szeregowy

"Szkoła za występ w filmie nie przewiduje gratyfikacji finansowej, jednak kopia filmu jest niezwykłą pamiątką, a doświadczenie wyniesione z występu na planie filmowym - bezcenne:)."

Film to 3 minutowa etiuda. Tytuł: "Nadzieja". Film pokazuje bohatera w kontekście pozytywnym. Nie chcę zdradzać publicznie całego scenariusza nie nakręconego jeszcze filmu...

Przykłady etiud poprzednich edycji można obejrzeć tutaj: http://www.wajdaschool.pl/pl/kanal-wideo

pozdrawiam
Paweł Ostrowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 października 2012, 19:54 
Główny Administrator
Główny Administrator

I wszystko jasne.
Koledzy na plan :1
Mam nadzieję, że film zagości u nas na forum.

JW

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 października 2012, 20:03 
Podpułkownik
Podpułkownik

pasjonat kochający swoje hobby?biegający po plaży za klepakami :lol: coś tu nie tak

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 października 2012, 20:06 
Szeregowy
Szeregowy

Scenariusz filmu jest metaforą i nie znając go, można mieć różne interpretacje. Jak rozumiem, nie każde poszukiwanie kończy się sukcesem, a to, co skłania do poszukiwań to nadzieja. A nadzieja to pasja. A pasja to niezłomność.

pozdrawiam
Paweł Ostrowski

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 października 2012, 20:06 
Szeregowy
Szeregowy

A przepraszam... co to jest klepak?:)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 października 2012, 20:08 
Moderator
Moderator

Jacek , a może Ty się skusisz :) Z fotek na forum zauważyłem ze jesteś obyty z obiektywem aparatu a i błysk fleszy Ci nie straszny :666 Homera też możesz zabrać leniuch w kopaniu nie pomoże , ale za to będzie robił za statystę :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 października 2012, 20:10 
Generał Broni
Generał Broni

To taka drobna, obiegowa moneta. Po plaży nie lata się u nas za skarbami....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 28 października 2012, 20:10 
Szeregowy
Szeregowy

inspirujące: Życie jest rumakiem, który nie znosi tchórzliwego jeźdźca.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]