Teraz jest czwartek, 8 stycznia 2026, 03:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Arcygroźna przemytniczka g--noblaszek złapana:-)
PostNapisane: czwartek, 18 kwietnia 2013, 22:56 
Moderator
Moderator

Cytuj:
Chciała przewieźć monety z XVI i XVII w. przez granicę w Terespolu
Pochodzące z XVI i XVII wieku monety znaleźli funkcjonariusze Służby Celnej na granicy z Białorusią w Terespolu. Białorusinka, która chciała je przewieźć odmówiła składania zeznań.
Podróżująca oplem na białoruskich numerach rejestracyjnych 48-letnia Nadzieja S. próbowała przewieźć przez granicę blisko 300 pochodzących sprzed kilku wieków monet.
Okazy numizmatyczne - w tym 233 kopiejki rosyjskie (tzw. "łezki”* z przełomu XVI/XVII w.), 51 monet polskich z przełomu XVI/ XVII oraz z początku XVII wieku, a także 10 datowanych na I poł. XVII wieku ortów** Zygmunta III Wazy -Białorusinka schowała w bagażu podręcznym.
- Wszystkie monety noszą cechy autentycznych i są wybite prawdopodobnie ze srebra. Celnicy oszacowali ich wartość rynkową na ponad 8 tys. zł. Zdecydowanie większa jest natomiast historyczna wartość znaleziska. Tę jednak będzie musiał ocenić rzeczoznawca - informuje Marzena Siemieniuk, rzeczniczka prasowa Izby Celnej w Białej Podlaskiej.
Według obowiązujących w Polsce i Unii Europejskiej przepisów nie jest wymagane pozwolenie na przywóz przedmiotów zabytkowych oraz kolekcji numizmatycznych, istnieje jednak obowiązek zgłoszenia tego typu towaru podczas kontroli na granicy i opłacenia należności. Gdyby więc podróżna zgłosiła monety przy odprawie celnej, uniknęłaby kłopotów.
Przeciwko kobiecie wszczęte zostało postępowanie karne skarbowe. Na poczet grożącej kary grzywny 48-latka wpłaciła 1,5 tys. zł, odmówiła jednak składania jakichkolwiek wyjaśnień w sprawie. Postępowanie prowadzi Urząd Celny w Białej Podlaskiej.
Co to za monety?

*Łezki - to monety o nominale kopiejki lub diengi. Łezki (zwane tak, bo kształtem przypominają łzę) były bite ze srebrnego drutu do końca XVII wieku. Mogły też być cięte z rubla. Kopiejki łezki z reguły warte są ok 15-40 zł, rzadsze odmiany mogą być warte więcej.

**Orty - nazwa ta pochodzi od niemieckiego Orth oznaczającego czwartą część jakiejś całości, w tym przypadku talara. Orty są po prostu ćwierć talarami. Pierwsze polskie orty wybito w 1608 r. za Zygmunta III Wazy w mennicy gdańskiej. Te z pierwszego rocznika są niezwykle rzadkie i niedostępne dla nawet zasobnych kolekcjonerów - nie pojawiają się w handlu. Na aukcjach numizmatycznych orty Zygmunta III Wazy, jeśli są zachowane w dobrym stanie, dochodzą nawet do ceny 900 zł za sztukę.

Źródło: http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbc ... /130419510

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Arcygroźna przemytniczka g--noblaszek złapana:-)
PostNapisane: piątek, 19 kwietnia 2013, 08:56 
Generał Broni
Generał Broni

..........pospolite monety --ten co wyceniał to jakiś niedouczony gość ....--żeby to były dukaty złote----- -a z drugiej strony czy dukatów nie można odziedziczyć lub innych wartościowych przedmiotów -jest to moja własność i mogę z tym zrobić co chcę -w Polsce jest tak --jeśli masz wartościowe monety lub coś bardzo wartościowego to kwalifikujesz się jako przestępca jeśli nie możesz udowodnić w razie czego z kont je masz i chcesz je sprzedać ---reasumując >prawo do du...y i jak to mówią ,,jesteśmy pod drzewem -jeszcze na drzewo nie zdążyliśmy wejść ,,.....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 kwietnia 2013, 09:21 
Specjalista
Specjalista

"Według obowiązujących w Polsce i Unii Europejskiej przepisów nie jest wymagane pozwolenie na przywóz przedmiotów zabytkowych oraz kolekcji numizmatycznych, istnieje jednak obowiązek zgłoszenia tego typu towaru podczas kontroli na granicy i opłacenia należności. Gdyby więc podróżna zgłosiła monety przy odprawie celnej, uniknęłaby kłopotów."

Chytry dwa razy traci.I tyle

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 kwietnia 2013, 09:33 
Pułkownik
Pułkownik

zdzicho napisał(a):
opłacenia należności
Tylko te należności,znając polskie prawo,mogły by przekroczyć wartość monet.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 kwietnia 2013, 10:32 
Specjalista
Specjalista

Od decyzji można się zawsze odwołać do sądu.Nie toczmy niepotrzebnej dyskusji.Takie jest prawo.Cło płaci się na całym świecie.Kto prawo łamie musi mieć świadomość konsekwencji.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 kwietnia 2013, 12:13 
Moderator
Moderator

zdzicho napisał(a):
Od decyzji można się zawsze odwołać do sądu.Nie toczmy niepotrzebnej dyskusji.Takie jest prawo.Cło płaci się na całym świecie.Kto prawo łamie musi mieć świadomość konsekwencji.

Zdzicho, słuchać Waści hadko :ups: Ten Twój smrodek dydaktyczny,prawie w każdym Twoim poście ,nas dobija :n
Kolega,który założył ten watek ,chciał ukazać następny,niebywały sukces polskich służb celnych przemytu,jak to nazwał :"gównoblaszek"
I o tym jest temat,jak z niczego, robi się wielkie HALO,a nie czy płacić cło,czy też nie :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 kwietnia 2013, 13:04 
Moderator
Moderator

Towar ten powinien byc zataryfikowany jako zbiory kolekcjonerskie i jako takowy jest jest zwolniony zarowno z nalezności celnych jaki watu, w taryfie celnej jest nawet pozycja dotyczaca zbiorow numizmatycznych i pieniedzy nie bedacych aktualnie w obiegu, pomijac szczegół że ktos fest przeszarzował wyceniając to na 8 koła.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 kwietnia 2013, 13:32 
Plutonowy
Plutonowy

hajtman napisał(a):
zdzicho napisał(a):

Zdzicho, słuchać Waści hadko :ups: Ten Twój smrodek dydaktyczny,prawie w każdym Twoim poście ,nas dobija :n
Kolega,który założył ten watek ,chciał ukazać następny,niebywały sukces polskich służb celnych przemytu,jak to nazwał :"gównoblaszek"
I o tym jest temat,jak z niczego, robi się wielkie HALO,a nie czy płacić cło,czy też nie :ups:

Nas to znaczy kogo? Mnie nie dobija. Dobrze wiedzieć co powinno się zrobić w takiej sprawie. Się może komuś zdarzyć przewozić monety. Tak samo jak i informacja Argo może się komuś przydać. Sukces jak sukces.. Nie jest to jakieś wielkie halo jak się czasem zdarza. Zgromadzony arsenał broni i amunicji a potem się okazuje że człek miał łuski i skorupy granatów i wiatrówki. Piszą o przemycie fajek, ropy to napisali i o ciekawym przypadku srebnych monet. Nie ma co się spinać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 kwietnia 2013, 13:49 
Moderator
Moderator

......... a i jeszcze jedno .....musiała to miec naprawde fatalnie schowane ze ja wyjeli ...... nawet nie maicie pojecia jakie starocie wjezdzaja ze wschodu do kraju i bynajmniej nie jest to złom z ostatniej wojny . :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 kwietnia 2013, 13:51 
Moderator
Moderator

lukasz_t napisał(a):

Nas to znaczy kogo? Mnie nie dobija. Dobrze wiedzieć co powinno się zrobić w takiej sprawie. Się może komuś zdarzyć przewozić monety. Tak samo jak i informacja Argo może się komuś przydać. Sukces jak sukces.. Nie jest to jakieś wielkie halo jak się czasem zdarza. Zgromadzony arsenał broni i amunicji a potem się okazuje że człek miał łuski i skorupy granatów i wiatrówki. Piszą o przemycie fajek, ropy to napisali i o ciekawym przypadku srebnych monet. Nie ma co się spinać.

To Ty się nie spinaj,jest taki dział-Prawo i Poszukiwania:

viewforum.php?f=9

Włącz szukajkę i znajdziesz wszystko :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 kwietnia 2013, 14:55 
Specjalista
Specjalista

hajtman napisał(a):
zdzicho napisał(a):

Celnik nie jest od interpretacji prawa,a od stosowania prawa.Nie ma znaczenia ilość bądż wartość towaru który bez zgłoszenia ktoś przez granicę przewieżć próbuje.Co do części Twojego postu na mój temat,to nie odpowiem pięknym za nadobne.Mamusia mnie uczyła,aby przykrości ludziom nie robić. :pa
Regulamin forum:
4) Nietolerowane jest niestosowne i obraźliwe zachowanie wobec innych forumowiczów,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 19 kwietnia 2013, 21:15 
Moderator
Moderator

zdzicho napisał(a):
hajtman napisał(a):
zdzicho napisał(a):

Celnik nie jest od interpretacji prawa,a od stosowania prawa.Nie ma znaczenia ilość bądż wartość towaru który bez zgłoszenia ktoś przez granicę przewieżć próbuje.Co do części Twojego postu na mój temat,to nie odpowiem pięknym za nadobne.Mamusia mnie uczyła,aby przykrości ludziom nie robić. :pa
Regulamin forum:
4) Nietolerowane jest niestosowne i obraźliwe zachowanie wobec innych forumowiczów,

A czymże to Dobrodzieju,tak Cię uraziłem,ba nawet obraziłem :roll: :oops:
Tym,że jak zwykle piszesz nie na temat?
Tym,że takiemu Wielkiemu Mentorowi I Moraliście,jak TY zwróciłem uwagę? :D

W uzupełnieniu podaję,że
Moralista to człowiek, który nieproszony lubi doradzać innym głosząc przy tym rzeczy oczywiste, jak te Twoje bardzo odkrywcze,złote myśli cyt."Od decyzji można się zawsze odwołać do sądu.Nie toczmy niepotrzebnej dyskusji.Takie jest prawo.Cło płaci się na całym świecie.Kto prawo łamie musi mieć świadomość konsekwencji."op cit. :h :jump

A tu pkt.z Regulaminu Forum dla Ciebie ,Złotousty

5. Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku.

Nie chce mi się już z Tobą,przekomarzać,ale jak nadal chcesz wychowywać i uczyć, lubisz wyzwania w typie "Orka na ugorze"to proponuję Onet.pl. czy Wp.pl . Tam zanieś "kaganek oświaty".Będzie to wyzwanie, na miarę Twoich sił i marzeń :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 maja 2013, 06:57 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

zdzicho napisał(a):
hajtman napisał(a):
zdzicho napisał(a):

Regulamin forum:

Tu na tym forum doświadczyłem zdzicho twojego chamstwa i agresji. Skutecznie wybiłeś mi z głowy jakąkolwiek polemikę. A mój regulamin mówi: nie można powoływać się na własną niegodziwość. Mamusia pewnie tego nie uczyła. Bez odbioru.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 maja 2013, 19:43 
Specjalista
Specjalista

:? Toczyłem swego czasu polemikę z przedmówcą i napisałem/przepraszam,ze nie na temat wątku,ale czytający powinni wiedzieć na czym to chamstwo i agresja polegały/:
"Pan Jerzy Chałupski jest UZNANYM autorytetem
w dziedzinie numizmatyki,autorem kilku ważnych dla polskiej numizmatyki katalogów monet,
popularyzatorem tej dziedziny wiedzy.W skromności swojej nigdy bym się nie odważył nazwać Go quasi autorytetem.Podobnie jak Kopickiego czy Emeryka Hutten-Czapskiego.
Jak zgromadzisz taka kolekcję monet jak on,jak opracujesz tyle katalogów jak on,jak dokonasz tylu fundamentalnych odkryć w polskiej numizmatyce co on,to wtedy chapeau bas.
Nie znam twoich dokonań w numizmatyce,żadnej publikacji nie czytałem.Dlatego uważam-żadnej złośliwości tu nie ma-że jesteś amatorem,tak jak i ja nim jestem.Mając do wyboru opinie amatora i fachowca zawsze wybieram fachowca.Bez względu na dziedzinę.
Z twojej wypowiedzi wnoszę,że autorytetami gardzisz,bo wiesz lepiej.To właśnie nazywam wysokim mniemaniem o sobie.Więcej skromności w sobie mam mimo wieku dojrzałego.
Tak na marginesie Tadeusz Iger- to też "quasi autorytet"?Udowodnij swoim życiem,pracą,dokonaniami,że jesteś od nich lepszy.gadać każdy potrafi".Obiecuję,ze więcej głosu w tym wątku nie zabiorę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 maja 2013, 22:50 
Moderator
Moderator

zdzicho napisał(a):
:? Toczyłem swego czasu polemikę z przedmówcą i napisałem/przepraszam,ze nie na temat wątku,ale czytający powinni wiedzieć na czym to chamstwo i agresja polegały/:

.Obiecuję,ze więcej głosu w tym wątku nie zabiorę.

I tego się trzymaj, zacny Złotousty Moralisto godny Chwały, Największych Autorytetów Moralnych czyli NajNajNaj i już nie wiem jak tytułować czyli
jak dzisiejszy dzień ŚRODA :lol:
Bo,Mamusia może się obrazić :(

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]