Teraz jest czwartek, 1 stycznia 2026, 18:11

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Karabin na targowisku (SKY, 1943)
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2013, 07:34 
Sierżant
Sierżant

Cytuj:
Mężczyznę, który oferował do sprzedaży karabin z 1943 r., zatrzymali na jednym z targowisk w Ostrowie Wielkopolskim policjanci z wydziału kryminalnego. Posiadanie takiej broni bez zezwolenia jest przestępstwem, za które grozi do 8 lat więzienia.
Ostrowscy kryminalni uzyskali informację, że na jednym z targowisk miejskich, mężczyzna oferuje do sprzedaży broń palną. Na miejsce natychmiast zostali skierowani policjanci, którzy na jednym ze stoisk faktycznie znaleźli leżącą broń. Okazało się, że był to zachowany w bardzo dobrym stanie, karabin SKY z 1943 roku. Policjanci zatrzymali 40-letniego mieszkańca powiatu krotoszyńskiego, który karabin zakupił na terenie Niemiec i nie posiadał zezwolenia na tego typu broń.

Materiały w tej sprawie trafiły już do ostrowskiej prokuratury rejonowej. Mężczyźnie, za posiadanie broni bez wymaganego zezwolenia, może grozić do 8 lat pozbawienia wolności.

Ustawa o broni i amunicji szczegółowo określa, kiedy można posiadać broń bez stosownego zezwolenia. Takie zezwolenie nie dotyczy m.in. broni, która została wyprodukowana przed 1850 rokiem.

Źródło tekstu i zdjęć: http://www.ostrow-wielkopolski.policja.gov.pl//index.php?option=com_content&task=view&id=1395&Itemid=85

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Karabin na targowisku (SKY, 1943)
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2013, 08:45 
Generał Broni
Generał Broni

SKY? Jakaś radziecka Wunderwaffe?

Jak z Niemiec, to pewnie niemieckie deko, ale to żadna przeszkoda dla naszych dzielnych :cop , aby postawić zarzuty temu gościowi :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2013, 09:03 
Specjalista
Specjalista

Jest wynik, będą premie ;)
Czy to jakaś wersja Mosina?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2013, 11:14 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Ciekawi mnie ile chciał za ten karabin. Orientuje się ktoś? Pytam z czystej ciekawości. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2013, 17:00 
Specjalista
Specjalista

Na broni się nie znam i proszę o wybaczenie jeśli coś pokręciłem,ale jak dla mnie,to trzeba mieć jakieś problemy z głową żeby handlować karabinem na bazarze bez stosownych papierów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2013, 17:27 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

To świadczy o tym że jesteśmy w Europie.Byłem 2 late temu na giełdzie staroci w Brukseli i tam o dziwo wiele takich i podobnych oferują sprzedawcy.Fakt nie dociekałem czy to deko czy nie.Zresztą mój francuski to tylko,,sawa,,Nikogo to nie dziwi ,nikogo nie zamykają to jesteśmy w tej unii czy nie?U nas dalej jak za komuny złapać ,zamknąć potem ewentualnie pytać!Przybędzie belka na pagonach i jest ok...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2013, 17:45 
Specjalista
Specjalista

Lipek napisał(a):
Jak z Niemiec, to pewnie niemieckie deko

Na 100% to Niemieckie DEKO, na drugiej fotce widać nabity rąb BKA na komorze.
Jeśli to DEKO, a facet nie da się zrobić :cop w "bambuko", to zamiast
"wywrzeszczanych" w artykule 8 lat, mogą mu co najwyżej wlepić karę
finansową za brak rejestracji broni pozbawionej cech. Gorzej jeśli to
SALUT, bo takie zabawki na "zielonej wyspie" nie są legalne.

13wojtek13 ma rację, w Niemczech, Czechach, Belgii, czy w innych krajach EU takie
zabawki na bazarach nikogo nie dziwią - ale tylko na "zielonej wyspie" obywatel od razu
łapie za telefon... bo może jeszcze nagroda za donosik będzie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2013, 18:05 
Generał Brygady
Generał Brygady

SZZ napisał(a):

To fińska wersja Mosina M39

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2013, 20:20 
Specjalista
Specjalista

Loslau napisał(a):
Lipek napisał(a):
Jak z Niemiec, to pewnie niemieckie deko

Na 100% to Niemieckie DEKO, na drugiej fotce widać nabity rąb BKA na komorze.
Jeśli to DEKO, a facet nie da się zrobić :cop w "bambuko", to zamiast
"wywrzeszczanych" w artykule 8 lat, mogą mu co najwyżej wlepić karę
finansową za brak rejestracji broni pozbawionej cech. Gorzej jeśli to
SALUT, bo takie zabawki na "zielonej wyspie" nie są legalne.

13wojtek13 ma rację, w Niemczech, Czechach, Belgii, czy w innych krajach EU takie
zabawki na bazarach nikogo nie dziwią - ale tylko na "zielonej wyspie" obywatel od razu
łapie za telefon... bo może jeszcze nagroda za donosik będzie...

Z twoich postów wnoszę,że jesteś fachowcem w tych sprawach i pytanie mam o to czy w Niemczech na przykład ktoś sprzedający broń deko musi mieć na każdy egzemplarz jakiś dokument potwierdzający,że to broń pozbawiona cech użytkowych?Pytam,bo temat mnie zaciekawił i poszukałem trochę w necie jak to u nas jest.Trzeba mieć:
-certyfikat od CLK stwierdzający iż; broń typu xxxx o nr seryjnym xxxxx „została pozbawiona cech bojowych zgodnie z obowiązującymi normami, i nadano jej nr seryjny CLK KGP xxxxxx” (numer ten jest wytrawiony laserowo na zamku, lufie oraz szkielecie broni).
-imienny dowód zakupu (faktura) potwierdzająca legalne pochodzenie naszej broni
- karta rejestracyjna broni pozbawionej cech bojowych

Jeśli,to co znalazłem wyżej jest prawdą,to takie mamy prawo.Policja jest w każdym kraju od pilnowania przestrzegania prawa. Pretensje kierować należy do naszych mistrzów w sejmie,którzy takie prawo uchwalili bo tak,to będzie jak w powiedzeniu;kowal zawinił,a Cygana powiesili.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2013, 20:52 
Moderator
Moderator

Nie Zdzicho, w Niemczech nie trzeba na ten przedmiot żadnego kwitu, dowodu zakupu, żółtych kartek i kolorowych książeczek. A to dlatego, że nie jest to broń.
W Polsce sytuacja jeśli chodzi "broń" deko jest absurdalna. A absurdalna jest po to, aby rusznikarze, CLK i firmy tymi zwłokami handlujące, mogli uszczknąć parę złotych.
Jak zwykle gdy nie wiadomo o co chodzi...
W cytowanym tekście policja ani słowem nie wspomniała, że złapali człowieka z przedmiotem przypominającym broń. Wręcz przeciwnie, wypinają pierś i zachowują się jakby schwytali samego Bin Ladena, a ten zaspawany, fiński złomek był wyrzutnią Patriot.
Błazny.
A już całkowitą błazenadą jest taka oto autodemaskacja ludzi, którzy za nasze pieniądze mają strzec prawa:
"Ustawa o broni i amunicji szczegółowo określa, kiedy można posiadać broń bez stosownego zezwolenia. Takie zezwolenie nie dotyczy m.in. broni, która została wyprodukowana przed 1850 rokiem. "
To jest po prostu skandal. Zatrzymali człowieka na podstawie przepisów, o których nie mają pojęcia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2013, 21:04 
Specjalista
Specjalista

zdzicho napisał(a):
Z twoich postów wnoszę,że jesteś fachowcem w tych sprawach i pytanie mam o to czy w Niemczech na przykład ktoś sprzedający broń deko musi mieć na każdy egzemplarz jakiś dokument potwierdzający,że to broń pozbawiona cech użytkowych?

Ekspertem nie jestem, ale mieszkam w Niemczech i trochę mi się tego towaru przewinęło przez ręce.
Broń DEKO kupuje się tutaj jak papierosy czy alkohol - jest dostępna w wolnej sprzedaży od 18 lat.
Sprzedający nie musi oczywiście posiadać jakichkolwiek certyfikatów, nie potrzeba faktury, książeczki,
zdjęć, załączników, motogodzin w KWP, itd. Broń tego typu kupuje się tutaj najczęściej przez internet, więc
często nawet owo "okazanie dowodu" nie jest konieczne.

Ów człowiek z bazaru kupił pewnie kiedyś tego mosina za Odrą, nieświadomy tego iż mimo że nabył
go tam całkowicie bezproblemowo (jak parę majtek), to po powrocie na "zieloną wyspę" będzie kolejnym
terrorystą w serwisie prasowym.

Pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2013, 21:18 
Generał Broni
Generał Broni

Policji wygodnie operuje się w stanie zagrożenia, gdzie kolekcjonerzy to zadekowani terroryści, a poszukiwacze z wykrywkami to przestępcy poszukujący amunicji, albo okradający państwo z zabytków :666 .
...i tak się już mówi powszechnie w maglu i nie tylko. Ludzie czytają takie sensacje, sugerują się i takie wyciągają wnioski :666 .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2013, 21:33 
Specjalista
Specjalista

Dziękuję za wyjaśnienia.Wygląda na to,ze wchodząc do Unii,albo wynegocjowaliśmy jakiś okres przejściowy ;) albo kochani posłowie mają ważniejsze sprawy na głowie :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 6 czerwca 2013, 23:59 
Generał Broni
Generał Broni

Nie jestem dokładnie zorientowany, ale kolega prawnik mi mówiłł, że po wejściu do UE, jeśli prawo w którymś z krajów członkowskichh w jakimś temacie rażąco odbiega od praw akceptowanych w UE i jest bardziej restrykcyjne, to na podstawie jakiś przepisów unijnych powinny być trendy do stosowania mniej restrykcyjnego prawa UE. Wie ktoś coś więcej na ten temat i czy powinno to się stosować do UOBIA?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 czerwca 2013, 10:01 
Specjalista
Specjalista

beryl napisał(a):
SZZ napisał(a):

To fińska wersja Mosina M39

Dzięki, chociaż od Ciebie można się czegoś konkretnego dowiedzieć :za
Brak mi już chęci na dyskusje o wyczynach naszych dzielnych milicjantów.
Pozdrawiam
SZZ

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]