Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 19:38

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Ostrowiec Św.: odnaleziono ponad 180 monet z czasów Zygmunta
PostNapisane: piątek, 21 września 2012, 19:33 
Sierżant
Sierżant

Cytuj:
Ponad 180 srebrnych monet z czasów Zygmunta III Wazy odnaleziono podczas prac ziemnych w Denkowie – dzielnicy Ostrowca Św. Numizmaty znaleźli robotnicy układający światłowód. Na miejscu trwają prace archeologiczne.

Jak powiedział Kamil Kaptur z Muzeum Historyczno–Archeologicznego w Ostrowcu – "Monety były zdeponowane w glinianym naczyniu, które wyciągnięte przez koparkę uległo zniszczeniu". Ze wstępnych oględzin wynika, że monety pochodzą w większości z lat dwudziestych XVII wieku. - Musi je jeszcze obejrzeć numizmatyk, który specjalizuje się w mennictwie Wazów – wyjaśnił Kaptur. W większości są to monety drobne – szelągi, półtoraki, trojaki, szóstaki. - Są też grubsze monety srebrne – orty koronne i gdańskie – dodał w rozmowie z PAP Kaptur.

Jak informują naukowcy - obecnie na miejscu odkrycia prowadzone są prace weryfikacyjne, by dokładnie sprawdzić, czy w ziemi nie tkwią jeszcze inne monety.

Teraz archeolodzy pracują również nad rekonstrukcją naczynia, w którym znajdowały się pieniądze. - Odnaleziono około 20 fragmentów naczynia – to prawie wszystkie części. Wiemy już że naczynko jest bardzo małe – aż trudno uwierzyć, że zmieściło się w nim prawie 200 monet – powiedział PAP Kamil Kaptur.

Monety odnaleziono w dzielnicy Ostrowca Świętokrzyskiego – Denków, które w przeszłości było samodzielnym miastem. - Te monety pochodzą z czasów kiedy miasteczko Denków dopiero co było lokowane – tj. kilkadziesiąt lat po założeniu miasta – wyjaśnił historyk. Jak dodał, "to było niewielkie miasteczko ale bardzo dobrze prosperujące, mieszkało tu mnóstwo rzemieślników, znajdowało się na szlaku handlowym także na pewno sobie jakoś radzili. Ten skarb świadczy też o zasobności mieszkańców". Monety znaleziono blisko rynku dawnego miasta na granicy historycznego układu miejskiego i ziemi kościelnej.

Denków został założony w 1564 roku. Przez kilka stuleci rozwijał się niezależnie od Ostrowca. Stracił na znaczeniu w XIX wieku w czasach rewolucji przemysłowej, gdy m.in. dzięki hucie rozrastał się sąsiedni Ostrowiec.

Denków został włączony w granice administracyjne Ostrowca Świętokrzyskiego w 1954 roku.
Źródło: http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/os ... omosc.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Ostrowiec Św.: odnaleziono ponad 180 monet z czasów Zygm
PostNapisane: piątek, 21 września 2012, 20:39 
Pułkownik
Pułkownik

To 5 km ode mnie. Monety znaleziono bardzo blisko tamtejszej szkoły (między szkołą a chodnikiem, tuż za żywopłotem).

Tu dwa zdjęcia monet:
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/ostr ... 43373.html

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 23 września 2012, 09:42 
Generał Brygady
Generał Brygady

Od Ciebie 5km ode mnie 17km, a dokładniej od teściów moich.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 24 września 2012, 21:01 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

A z mieszkania moich rodziców max. 15 minut spaceru, a w okolicy nawet wcześniej z wykrywką chodziłem ze średnim skutkiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 lutego 2014, 11:42 
Pułkownik
Pułkownik

I oto finał sprawy:

Skarb XVII-wiecznych srebrnych monet znalazła ekipa robotników układających światłowód przez Ostrowiec Świętokrzyski, a potem oddała naukowcom. Teraz nagrodził ich minister kultury i dziedzictwa narodowego.
Decyzja ministra kilka dni temu dotarła do Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków, który wnioskował o nagrodzenie znalazców. - Z pisma wynika, że to uznanie dla postawy obywatelskiej pracowników firmy budowlanej, którzy po znalezieniu cennego z punktu widzenia kultury i historii przedmiotu zgłosili jego znalezienie. Bardzo się cieszę, bo takie zachowanie naprawdę warto docenić, a takiego przedmiotu z tej okolicy jeszcze nie mieliśmy - mówi Andrzej Przychodni z WUOZ.

Monety odkryła ekipa układająca 17 września 2012 roku światłowód przez Denków, jedną z dzielnic Ostrowca Świętokrzyskiego. - Akurat prowadziliśmy badania, gdy dostaliśmy informacje, że do szkoły w Denkowie budowlańcy przynieśli jakieś monety. Pojechaliśmy na miejsce i okazało się, że były w małym glinianym naczyniu, na które natrafiono w wykopie. Brygadzista wyzbierał 180 monet i przyniósł do szkoły - opowiada Artur Jedynak, archeolog z Muzeum Historyczno-Archeologicznego w Ostrowcu Świętokrzyskim. Wojewódzki konserwator zabytków natychmiast zlecił badania ratownicze. - Podczas nich, po odsianiu ziemi, znaleźliśmy jeszcze sześć monet, pozostałe fragmenty naczynia wielkości pięści i kilka włókien lnianej szmatki, którą je zatykała - opowiada Artur Jedynak. Natrafiono też na ślady spalenizny. - Niewykluczone, że to mogły być resztki domu, a monety to oszczędności schowane pod jego podłogą - opowiada archeolog.

Okazało się, że srebrne monety pochodzą z początku XVII wieku. - To głównie trojaki i tzw. monety zdawkowe z czasów Zygmunta III Wazy. Ale są też monety śląskie i siedmiogrodzkie. Najbardziej imponująco wyglądają gdańskie orty o średnicy ok. 4 cm - mówi Artur Jedynak.

Przypomina, że w okresie, gdy ten skarb schowano, dzisiejszy Denków był samodzielnym miasteczkiem i nazywał się Michów Wielki. - To był duży ośrodek garncarski, a przełom XVI i XVII wieku to okres względnego spokoju w Rzeczpospolitej, który sprzyjał odkładaniu pieniędzy - mówi Artur Jedynak. - To znalezisko nie jest jak na ówczesne warunki zbyt wielkie. To odpowiednik kilku miesięcznych zarobków rzemieślnika - dodaje.

Monety są zachowane w dobrym stanie. Właśnie przechodzą konserwację. - Chcemy je zaprezentować na wystawie, która za kilka miesięcy otwarta zostanie w muzeum w Częstocicach. Przypomni ona historię Michowa-Denkowa, bo w tym roku upływa 450 lat od jego lokacji - tłumaczy Artur Jedynak. Chwali postawę budowlańców. - Majster tej ekipy zachował się bardzo świadomie - podkreśla archeolog.

Sam znalazca chce zachować anonimowość. - Ten słoik wyleciał podczas prac koparką. Wysypały się monety, ale wyzbieraliśmy wszystko i zanieśliśmy do szkoły, bo to było na placu szkolnym. Nawet nie myślałem, żeby to zabrać. Przecież to państwowe - mówi mężczyzna. Co zrobi z nagrodą? - Nie ma tego dużo, ale pewnie się jakoś podzielimy, bo nas tam było więcej - mówi skromnie.

Z danych konserwatora zabytków wynika, że nagroda to 6 tys. zł brutto.

W roku 2013 ministerstwo przyznało pięć nagród, ta za znalezisko w Denkowie jest na drugim miejscu, jeśli chodzi o wysokość.

Od 2001 roku w regionie świętokrzyskim minister nagrodził siedmioro przypadkowych znalazców zabytków archeologicznych. - Bardzo się cieszę, że doszło do jej przyznania. Zachowanie znalazcy było idealne, bo zazwyczaj ekipy budowlane zamykają oczy i zasypują wykop, żeby nie było przerw. A tu szybko udało się przeprowadzić badania, a skarb trafi do muzeum - komentuje Andrzej Przychodni.

Źródło:
http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... LokKielTxt

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 7 lutego 2014, 20:57 
Specjalista
Specjalista

Ciekawe są te gdańskie orty średnicy 4 cm. pan archeolog to dopiero ma wiedzę a właściwie oko :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 lutego 2014, 12:14 
Specjalista
Specjalista

A mnie sie postawa tych robotników podoba.A jaki przykład dla dzieciaków w szkole-bezcenne :1
Wiem,ze w dzisiejszym świecie, gdzie większość ma kasę przed oczami, tacy ludzie jak ten brygadzista,to cudaki.Ale pięknie,ze jeszcze tacy są.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 lutego 2014, 19:11 
Młodszy Chorąży
Młodszy Chorąży

I 5 nagród na cały kraj :o ...farsa!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 8 lutego 2014, 21:32 
Major
Major

A może czas by kupić koparkę :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 lutego 2014, 00:47 
Podporucznik
Podporucznik

zdzicho napisał(a):
A mnie sie postawa tych robotników podoba.A jaki przykład dla dzieciaków w szkole-bezcenne :1
Wiem,ze w dzisiejszym świecie, gdzie większość ma kasę przed oczami, tacy ludzie jak ten brygadzista,to cudaki.Ale pięknie,ze jeszcze tacy są.

Jestem cudakiem i dobrze mi z tym :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 lutego 2014, 00:53 
Moderator
Moderator

To jest nasz kraj, nasza historia, nasze są decyzje i pojmowanie spraw. To że od ponad dwustu lat nie jest nasze prawo i przepisy, nie może nas powstrzymywać przed byciem sobą

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 lutego 2014, 01:14 
Podporucznik
Podporucznik

Selim wiem, wiem tak tylko napisałem bardziej żartem... Mi z tą decyzją jest całkiem dobrze i nie mam do nikogo żalu.
Gdyby życie po raz drugi postawiło mnie w takiej sytuacji zapewne zrobił bym znowu tak samo bo z tego jest większa satysfakcja niż coś kisić i obawiać się tego komu pokazać a komu nie. Bo o kwestiach finansowych już nawet wspominać nie będę.

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 12 lutego 2014, 01:26 
Moderator
Moderator

Wiem że wiesz :)
Żal mi tylko ludzi którzy nie mogą sobie pozwolić na gest. Tłumaczą się przed soba tekstami w rodzaju "czas albo chociaż paliwo" " na baterie wydałem" Znalazłeś bratku, nic cię to nie kosztowało, czas i paliwo odpłaciło świerze powietrze i piękne widoki-to hobby a nie sposób na życie. Akurat kilka nowożytnych monet dla naszej wiedzy o przeszłości nie ma żadnego znaczenia, ale fajnie że ktoś zdobył się na taki gest, to już ma znaczenie.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]