Teraz jest czwartek, 31 lipca 2025, 16:43

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: "Nagrody" za znaleziska.
PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 11:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Artykuł z Onetu.
Nagrody ministra dla odkrywców "skarbów"

Cytuj:
Uro­czy­ste spo­tka­nie w związ­ku z przy­zna­niem na­gród pie­nięż­nych przez mi­ni­stra kul­tu­ry i dzie­dzic­twa na­ro­do­we­go dla zna­laz­ców za­byt­ków ar­che­olo­gicz­nych od­bę­dzie się w pią­tek w go­rzow­skim mu­zeum. Na­gro­dy zwią­za­ne są z dwoma cen­ny­mi od­kry­cia­mi do­ko­na­ny­mi w 2012 r.

Jak po­in­for­mo­wa­ła Lu­bu­ski Wo­je­wódz­ki Kon­ser­wa­tor Za­byt­ków Bar­ba­ra Bie­li­nis-Ko­peć, 20 tys. zł - to na­gro­da dla Mi­cha­ła Pluty, który je­sie­nią 2012 roku na­tra­fił w pod­go­rzow­skim Deszcz­nie na zbiór przed­mio­tów z brązu.

Na ze­spół za­byt­ków skła­da się 20 po­zy­cji, w tym czte­ry sie­kier­ki, jeden nóż, osiem sier­pów, pięć bran­so­let oraz frag­ment noża i frag­ment na­szyj­ni­ka. Skarb zo­stał wstęp­nie da­to­wa­ny na V okres epoki brązu kul­tu­ry łu­życ­kiej (900-700 p.n.e).

- Wy­jąt­ko­wość zna­le­zi­ska po­le­ga na róż­no­rod­no­ści obiek­tów, ich wa­lo­rach po­znaw­czych oraz bar­dzo do­brym sta­nie po­szcze­gól­nych ar­te­fak­tów. Na szcze­gól­ną uwagę za­słu­gu­je zwłasz­cza nóż, który na­le­ży trak­to­wać jako rzad­kość, oraz frag­ment zdo­bio­ne­go na­szyj­ni­ka. Skarb zo­stał od­kry­ty przez przy­pad­ko­we­go zna­laz­cę, który po­wia­do­mił o tym fak­cie od­po­wied­nie in­sty­tu­cje - po­wie­dzia­ła Bie­li­nis-Ko­peć.

Inni od­kryw­cy, Artur Nowak i Paweł Du­li­niec otrzy­ma­li po ty­siąc zł. Tych dwóch płe­two­nur­ków je­sie­nią 2012 r. w Je­zio­rze Lipie w pow. strze­lec­ko-drez­de­nec­kim na­tra­fi­ło na póź­no­śre­dnio­wiecz­ny topór. Za­by­tek zo­stał zna­le­zio­ny na głę­bo­ko­ści około 40 me­trów.

Obiekt za­cho­wa­ny jest wraz z drzew­cem o dł. 93 cm, dłu­gość że­leź­ca wy­no­si 21 cm, a jego sze­ro­kość - 13,5 cm. Na że­leź­cu znaj­du­je się czwo­ro­bocz­ny od­cisk nie­okre­ślo­ne­go dotąd znaku ce­cho­we­go.

- Czas po­wsta­nia obiek­tu po kon­sul­ta­cjach ze spe­cja­li­sta­mi zo­stał wstęp­nie okre­ślo­ny na po­ło­wę XVI wieku. Topór za­cho­wa­ny jest w bar­dzo do­brym sta­nie. Zna­laz­cy zgło­si­li obiekt na­sze­mu urzę­do­wi, który zde­cy­do­wał o jego prze­ka­za­niu do go­rzow­skie­go mu­zeum - po­wie­dzia­ła Bie­li­nis-Ko­peć.

W mi­nio­nych la­tach w Lu­bu­skiem do­ko­na­no kilku waż­nych hi­sto­rycz­nie od­kryć, któ­rych au­to­rów uho­no­ro­wał mi­ni­ster kul­tu­ry.

W 2012 roku na­gro­dę przy­zna­no pra­cow­ni­kom bu­dow­la­nym, któ­rzy rok wcze­śniej na pry­wat­nej po­se­sji w Mar­ci­no­wi­cach nie­da­le­ko Kro­sna Od­rzań­skie­go zna­leź­li skarb w po­sta­ci wy­ro­bów brą­zo­wych za­wie­ra­ją­cy: berło szty­le­to­we, 4 szty­le­ty, 1 rę­ko­jeść szty­le­tu, frag­ment sie­kier­ki, 41 na­szyj­ni­ków z pręta brą­zo­we­go o roz­kle­pa­nych i zwi­nię­tych w uszko za­koń­cze­niach.

We­dług ar­che­olo­gów przed­mio­ty te po­cho­dzą z I okre­su epoki brązu i są zwią­za­ne z fazą kla­sycz­ną kul­tu­ry unie­tyc­kiej (lata 2300 – 1500 p.n.e.).

Je­sie­nią 2011 roku Adam Ry­znar we Biesz­ków w pow. żar­skim zna­lazł skarb o łącz­nej wadze 10 kg, który liczy 312 po­zy­cji in­wen­ta­rzo­wych, w wśród nich: brą­zo­we formy od­lew­ni­cze, grzyw­ny, de­struk­ty przed­mio­tów brą­zo­wych i z że­la­za (uprzę­ży koń­skich, noży, ozdób), da­to­wa­ne na okres halsz­tac­ki - kul­tu­ra łu­życ­ka - ok. 550 - 450 p.n.e. Za od­kry­cie otrzy­mał w 2012 r. 25 tys. zł na­gro­dy.

Oba zna­le­zi­ska zo­sta­ły prze­ka­za­ne Mu­zeum Ar­che­olo­gicz­ne­mu Środ­ko­we­go Nad­odrza.

Bar­ba­ra Bie­li­nis-Ko­peć pod­kre­śli­ła, że wszyst­kie opi­sa­ne wyżej zna­le­zi­ska zo­sta­ły do­ko­na­ne przy­pad­ko­wo. Na ce­lo­we po­szu­ki­wa­nia trze­ba bo­wiem po­sia­dać ze­zwo­le­nia i nie można ich pro­wa­dzić na wła­sną rękę.

- War­tość hi­sto­rycz­na i po­znaw­cza za­byt­ków wy­ko­pa­nych w trak­cie nie­le­gal­nych po­szu­ki­wań zo­sta­je w znacz­nej mie­rze utra­co­na, gdyż są one po­zba­wio­ne kon­tek­stu hi­sto­rycz­ne­go. Nie jest moż­li­we pre­cy­zyj­ne okre­śle­nie pier­wot­nej lo­ka­li­za­cji ar­te­fak­tów, a znisz­cze­nie sta­no­wi­ska ar­che­olo­gicz­ne­go unie­moż­li­wia jego me­to­dycz­ną eks­plo­ra­cję i do­ku­men­ta­cję - wy­ja­śni­ła Bie­li­nis-Ko­peć.

Zgod­nie z pol­skim pra­wem wszel­kie od­naj­do­wa­ne za­byt­ki są wła­sno­ścią Skar­bu Pań­stwa, a zna­laz­ca ma obo­wią­zek nie­zwłocz­ne­go po­wia­do­mie­nia o swoim od­kry­ciu wo­je­wódz­kie­go kon­ser­wa­to­ra za­byt­ków, albo wła­ści­we­go wójta, bur­mi­strza, czy pre­zy­den­ta mia­sta. Po­nad­to musi za­bez­pie­czyć taki przed­miot i ozna­ko­wać miej­sce jego zna­le­zie­nia.

Pozwolę sobie dołączyć jeden z komentarzy:
Naiwni :
~turysta : Gratulacje. Fajnie, że są jeszcze tacy ludzie.
Tak :) Tacy naiwni :) noo są tacy ludzie. Dostali 0.0001 wartości znaleziska .Tylko naiwni oddają złodziejskiemu POństwu
Policzmy ..... Znalezisko z brązu wiek ok 5 pne wisior kobiecy z zapinkami cena wywoławcza na Aukcji u sąsiadów to bagatela 25 tys EU sprzedany za 45 tys EU i wszystko na ten temat. Czyli ile dostali wartości nasi obdarowani przez POństwo :). Jak kto nie wierzy wystarczy wejść na dom aukcyjny u sąsiadów.Pozdrawiam naiwnych.

Źródło: http://wiadomosci.onet.pl/lubuskie/nagr ... rbow/fcwc9

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: "Nagrody" za znaleziska.
PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 11:23 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Niestety jeszcze dlugo trzeba będzie klamać na temat sposobu odnalezienia by ubiegać się o nagrodę.

Ale mnie boli coś zupelnie innego w tym tekście:(

CYT: Zgodnie z polskim prawem wszelkie odnajdowane zabytki są własnością skarbu państwa.... Kto pisze, lub gada publicznie takie bzdury ??? Zabytki znalezione a należące do państwa to tylko te co do których poszukiwanie właściciela, (spadkobierców) byłoby oczywiście bezcelowe. 189K.c
Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 11:45 
Generał Broni
Generał Broni

co to jest POństwo? :?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 14:34 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
...z tego co się orientuję, po naszymu, po ślońzku, jest to taki specyficzny melanż o cechach państwa niewolniczego, feudalnego i wczesnokapitalistycznego. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 15:15 
Podporucznik
Podporucznik

varo napisał(a):

Istotne są tutaj dwie pierwsze litery.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 16:22 
Generał Broni
Generał Broni

varo napisał(a):

Oj kolega szczęśliwy bo na forum Onetu nie bywa :)
POństwo, POkraki i kupa podobnych to tam chleb powszedni. POdpowiem tylko, że ktoś musiał wtrącić do dyskusji wątek polityczny ;)
Uchroń nas Panie na tym forum od podobnych dysput....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 19:30 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

varo dobrze ze mam te okulary od ciebie moge czytac :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 19 marca 2014, 19:58 
Moderator
Moderator

marcur napisał(a):
Uchroń nas Panie na tym forum od podobnych dysput....
Wysłuchałem :)
O ile z trudem można zaakceptować cytowanie na Forum tekstów z rynsztokowych portali, o tyle dla polityki tolerancji tu nie ma. Dla rozwiania wątpliwości, zapraszam do lektury Regulaminu.
Powiem tylko, że nie będzie żółtych kartek. Bo ile razy można ostrzegać?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 01:26 
Generał Brygady
Generał Brygady

Ten tekst jest fajny - War­tość hi­sto­rycz­na i po­znaw­cza za­byt­ków wy­ko­pa­nych w trak­cie nie­le­gal­nych po­szu­ki­wań zo­sta­je w znacz­nej mie­rze utra­co­na, gdyż są one po­zba­wio­ne kon­tek­stu hi­sto­rycz­ne­go. Nie jest moż­li­we pre­cy­zyj­ne okre­śle­nie pier­wot­nej lo­ka­li­za­cji ar­te­fak­tów"
Nie bardzo wiem jak mam to rozumieć :? czyli jak ktoś coś trafił chodząc z wykrywką to nie pamięta gdzie znalazł ? czy też przerył teren na 4 metry w głąb i 20m w szerz niszcząc wszystkie warstwy archeologiczne :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 01:33 
Moderator
Moderator

stylu napisał(a):
Ten tekst jest fajny - War­tość hi­sto­rycz­na i po­znaw­cza za­byt­ków wy­ko­pa­nych w trak­cie nie­le­gal­nych po­szu­ki­wań zo­sta­je w znacz­nej mie­rze utra­co­na, gdyż są one po­zba­wio­ne kon­tek­stu hi­sto­rycz­ne­go. Nie jest moż­li­we pre­cy­zyj­ne okre­śle­nie pier­wot­nej lo­ka­li­za­cji ar­te­fak­tów"
Nie bardzo wiem jak mam to rozumieć :? czyli jak ktoś coś trafił chodząc z wykrywką to nie pamięta gdzie znalazł ? czy też przerył teren na 4 metry w głąb i 20m w szerz niszcząc wszystkie warstwy archeologiczne :lol:
To chyba oczywiste. Grabieżca Dziedzictwa Narodowego wyjmie, dajmy na to, zabytkowe 5 fenigów z bruzdy na zaoranym polu, ze szczęścia zakręci mu się w głowie i już nie wie, która to była bruzda. Kontekst utracony.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 02:50 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Nie jest tak źle :666 . Wprowadzenie w Polsce podobnych, jak w Anglii, przepisów dla poszukiwaczy, w naszych warunkach odbyłoby się tylko ze szkodą dla poszukiwaczy, bo jest pewne, że w krótkim czasie prawie cała powierzchnia naszego ukochanego kraju składałaby się ze stanowisk archeologicznych chronionych prawem i z zakazem poszukiwań. :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 12:34 
Specjalista
Specjalista

frank napisał(a):
Nie jest tak źle :666 . Wprowadzenie w Polsce podobnych, jak w Anglii, przepisów dla poszukiwaczy, w naszych warunkach odbyłoby się tylko ze szkodą dla poszukiwaczy, bo jest pewne, że w krótkim czasie prawie cała powierzchnia naszego ukochanego kraju składałaby się ze stanowisk archeologicznych chronionych prawem i z zakazem poszukiwań. :D

!8 marca w dziale Historia i prahistoria utworzyłem wątek na ten sam temat.napisałem:" Podałem tę informację,bo bardzo sie cieszę,że w moim województwie sa ludzie,którzy znaleziska zgłaszają i ich postawa została doceniona.Oby takich informacji było więcej. :)"
A co do angielskich przepisów dla poszukiwaczy,to jakoś nikt nie wspomina,że tam/z tego co wiem/ należy uzyskać zgodę właściciela ziemi na poszukiwania,wypłacić mu 50% wartości znaleziska i obowiązkowo zgłosić odkrycie odpowiednim instytucjom :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 16:54 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Jak dla mnie to bardzo duże nagrody. Powoli idzie to w dobrym kierunku. Nie kumam komentarzy o tym, że wypłacono 0,0001% wartości skarbu. Skąd takie wyliczenia? Przecież gdyby Państwo płaciło 100% wartości rynkowej przedmiotu byłby to rewelacyjny interes dla przekrętów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 20:56 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

A a jestem za tym żeby zakazać posiadania wykrywacza i poszukiwań (również) archeologom. 20 lat temu nie było ani jednego dołka po poszukiwaczu, 10 lat temu sporadycznie spotykałem ślady "swoich", dzisiaj żygać mi się chce jak jade w teren i wszędzie widzę skopane i ślady po eksploracji. Zastanawiam się coraz częściej na co z tego hobby się przerzucić. A jak jeszcze widzę taki tekst o nagrodach dla niby przypadkowych znalazców - to ręce opadają. W przypadkowe znalezienie wierzę tylko gdy natrafią na nie budowlańcy od koparek i szpadli.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 20 marca 2014, 21:17 
Moderator
Moderator

zdzicho napisał(a):
A co do angielskich przepisów dla poszukiwaczy,to jakoś nikt nie wspomina,że tam/z tego co wiem/ należy uzyskać zgodę właściciela ziemi na poszukiwania,wypłacić mu 50% wartości znaleziska i obowiązkowo zgłosić odkrycie odpowiednim instytucjom :h

Własciciele mając na wzgledzie mozliwosc zalapania sie na 50 % znaleznego tylko i wyłacznie z tytułu ze to na ich gruncie wyszlo, nie beda robic problemow :lol:

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]