Teraz jest niedziela, 20 lipca 2025, 13:02

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wszystko co złe to my
PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2014, 17:26 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Cytuj:
- Przeżyłem lekki szok - mówi Krystian Franczyszyn z Radomicka (gm. Maszewo) po tym, jak znalazł ludzkie czaszki na polu pod Korczycowem. - Jechałem drogą. Zobaczyłem dół. Wszędzie leżały kości. A przy nich guziki od mundurów.
Krystian na znalezisko natknął się pod koniec ubiegłego roku. Przy kościach były guziki. Po chwili Krystian zorientował się, że są one od mundurów niemieckich żołnierzy. Przysypał szczątki ziemią i odjechał. Być może właśnie tak sprawa mogłaby się zakończyć. Myśl o kościach nie dawała jednak Krystianowi spokoju. W internecie znalazł namiary na archeologiczną fundację z Poznania.

Archeolodzy do Korczycowa przyjechali na początku kwietnia. Przy ekshumacji natknęli się na cztery wojskowe nieśmiertelniki. Kości należały do czołgisty, lotnika i piechurów z armii wehrmacht. Porozrzucać je mogli na przykład poszukiwacze skarbów, a tacy w okolicy pojawiają się od czasu do czasu. W masowym grobie spoczywało sześć ciał, dwóch nie udało się w żaden sposób zidentyfikować.

http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.d ... /140419780

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Wszystko co złe to my
PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2014, 17:41 
Specjalista
Specjalista

Poszukiwacze ? :lol: :lol: :lol: :lol: i zostawili guziki i nieśmiertelniki ? Zdarzają się hieny nawet wśród detektorystów ale ci na pewno tych fantów by nie zostawili. Zapewne zwierzęta szukały jedzenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2014, 18:53 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pan Krystian, znalazł szczątki na polu, jeżeli to prawda to 80% ludzi wie, że pole się orze i kości mogły zostać przez maszyny rozrzucone, ale co tam jest okazja na poszukiwaczy z rzucić :lol: :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 16 kwietnia 2014, 20:14 
Specjalista
Specjalista

wedrowiec napisał(a):
Pan Krystian, znalazł szczątki na polu, jeżeli to prawda to 80% ludzi wie, że pole się orze i kości mogły zostać przez maszyny rozrzucone, ale co tam jest okazja na poszukiwaczy z rzucić :lol: :lol:

A o dole przeczytałeś?"Jechałem drogą. Zobaczyłem dół. Wszędzie leżały kości".

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2014, 21:59 
Kapral
Kapral

łatwo jest kogos oczerniać i pisac głupoty nie znająć do konca całej sprawy co do wykopanych kości to faktycznie zostały wykopane przez poszukiwaczy i co do tego czy gospodarz pole orze też się wypowiem po pierwsze pole nie jest orane pługiem tylko kultywatorem robione i czasem siane aby cos rosło a kości były jakieś 50 cm może więcej pod ziemią na brzegu pola w glinie i przy głownej drodze i czy czemu nie zabrali wszystkiego jak ktoś tam cos takiego pisał ano właśnie było 6 żołnierzy z czego tylko były 4 nieśmiertelniki które leżały w nie naruszonej cześci ziemi a ktoś tylko wkopał się w środek mogiły bo np mogły im dac sygnały te brakujące nieśmiertelniki lub inne przedmioty których praktycznie nie było tylko guziki leżały wszędzie a w nieruszonej ziemi przedmioty osobiste i właśnie wykopany dołek było widać z drogi ktoś się szybko spieszył i tak jak wykopał wszystkie kości zostawił i nie mówie że wszyscy poszukiwacze to bandyci latający z wykrywaczami bo sam znam bardzo dużo ludzi którzy chodzą z wykrywaczami z całej polski i z tego forum ale trafiaja sie osoby które własnie tak robią tak samo jak trafiają się osoby nie zakopująće dołków lub latające po obsianych polach z mojej strony to wszystko co miałem wyjaśnić dla mnie temat zamknięty pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2014, 22:01 
Moderator
Moderator

Na Litosc Boska ...człowieku ty słyszałes kiedyś o czymś takim jak interpunkcja ??? tego sie zwyczajnie czytac nie da.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2014, 22:34 
Generał Broni
Generał Broni

no dokładnie, nic z tego bełkotu nie zrozumiałem...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2014, 22:37 
Generał Brygady
Generał Brygady

zabrakło mi oddechu gdzieś w połowie - najdłuższe zdanie świata :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2014, 22:54 
Pułkownik
Pułkownik

sieni napisał(a):
najdłuższe zdanie świata :ups:

To nawet nie zdanie, bo kropki na końcu brak ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2014, 22:55 
Moderator
Moderator

Za lekceważące podejście do zasad języka polskiego i takież nastawienie do innych użytkowników Forum, kol.polo12 otrzymał wyróżnienie.
Tak, tak, wiem: "to nie jest forum polonistów i językoznawców". Ale póki ja tu jestem, nie będziemy do siebie bełkotać.
A teraz proszę o powrót do tematu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2014, 23:02 
Generał Broni
Generał Broni

Po przeczytaniu pierwszej części wypowiedzi polo 12 myślałem że kolega zna dokładnie omawiany temat.Czytając dalej się zagubiłem......

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2014, 23:41 
Kapral
Kapral

Nerwy mnie poniosły trochę i tak szybko napisałem, ale dla mnie temat zamknięty było minęło pozdrawiam.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 20 kwietnia 2014, 23:51 
Moderator
Moderator

Kolega polo12 zna bardzo dokladnie temat , ale ... niefortunnie sie wyrazil ... :ang

Moze jak nerwy opadna , zechce opisac cala sytuacje i informacje w tym temacie wkoncu beda z pierwszej reki :za

* : zrobil bym to ja , ale nie wiem czy polo by sobie tego zyczyl.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 kwietnia 2014, 00:01 
Kapral
Kapral

Jeśli kolega ma chęci i czas niech moja wypowiedz ułoży normalnie i poprawnie ja jestem zbyt nerwowym człowiekiem, żeby zaczynać od początku pisanie tematu, a ty wclan trochę znasz temat, to go poprawnie rozwiń.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 21 kwietnia 2014, 11:15 
Szeregowy
Szeregowy

Niestety Panowie i Panie.
Grupa posiadaczy wykrywaczy ciągle się poszerza, a świadomości wśród nich jak na lekarstwo.
Wiem, że to gorzkie co napiszę, ale czytając forum od około 2 miesięcy, trudno choć w części nie zgodzić się z argumentami nawet zatwardziałych WKZ-towców. Brak regulacji prawnych i totalna partyzantka, w mojej ocenie większości , posiadaczy wykrywaczy skutkuje takim wizerunkiem w mediach. Oczywiście, że istnieje bardzo duża grupa ludzi świadomych historii i reprezentujących pewne standardy i zasady w pogłębianiu swojej pasji, ale ta druga część społeczności psuje całkowicie ten obraz.
Teraz pytanie jakie należy postawić, to nie kto jest odpowiedzialny za ten stan, bo to prowadzić może tylko do czczej dyskusji, a to co można zrobić z tym "fantem" ( nie to nie o ten fant chodzi co zwykle ;-)).
Moim zdaniem propozycje typu " ...co do 40 cm to nasze...", są głupie jak paczka gwoździ na polu. Już absolutnie podstawowa wiedza amatora wystarczy żeby wiedzieć, że potencjalne przedmioty do tej głębokości mogą być już bardzo ciekawym archeologicznym odkryciem, a ich niewielka głębokość usytuowania wcale nie wyklucza badań wątku archeologicznego.
NIE MA możliwości wprowadzania jakiejkolwiek zmian w prawie bez poszanowania argumentów drugiej strony. Ogłaszanie dziecinnych akcji buntu i robienia akcji przeciwko WKZ-tom, jest śmieszne i niedorzeczne.
Aktualny stan prawny nie służy zarówno amatorom monetek, jak i zatwardziałym przedstawicielom archeo i tak naprawdę bardziej ogólnie nam jako większej grupie obywateli.
Trochę się wymądrzam, będąc bardzo świeżym posiadaczem detektora, ale tu wielkiego doświadczenia i przemłóconych kilometrów pól, lasów i łąk nie potrzeba aby szerzej zobaczyć kontekst.
Na forum pojawiają się prośby o identyfikację przedmiotów, które mogą pochodzić z bardzo ciekawych terenów, historycznie sięgających początków naszej państwowości. W rękach amatora są tylko fantem o lichej wartości finansowej, a brak świadomości posiadacza często jest porażająca i zupełnie beztrosko traktowana na forum...
Do głowy nie przyszło by mi, żeby po znalezieniu miejsca świadczącego o możliwym istnieniu jakiegoś osadnictwa sprzed wieków, wygrzebać z ziemi i postawić w domu na półce elementy np. z brązu. Po jaką cholerę?!
Aktualnemu wizerunkowi sami jesteśmy (moim zdaniem) więc winni...

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]