Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 00:22

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Z wykrywaczem metalu po ceramikę
PostNapisane: niedziela, 26 października 2014, 07:58 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Nie wiem czy był już temat poruszany,ale wkleję link do artykuł bo bardzo mi się podoba jeden fragment jak to można ustawić wykrywacz aby usłyszeć ceramikę http://www.wkz.szczecin.pl/mainjoo/inde ... &Itemid=65

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Z wykrywaczem metalu po ceramikę
PostNapisane: niedziela, 26 października 2014, 08:21 
Generał Broni
Generał Broni

" Ale polscy poszukiwacze nie zdają sobie sprawy, że Treasure Act stawia też wymagania, których należy przestrzegać - nie zezwala na poszukiwania na stanowiskach rejestrowych i zobowiązuje do zgłaszania wszystkich znalezisk... " co za bzdety :n

Było już na forum coś w tym klimacie, saper zbawcą i jedyny sprawiedliwy .... ot, taki tam bełkot.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 26 października 2014, 09:31 
Pułkownik
Pułkownik

hmm, artykuł jak setki innych, napisany chaotycznie tzn. autor gani środowisko poszukiwaczy za chwile wychwala potem znowu gani, w rzeczywistości nie wiadomo o co mu konkretnie chodzi. Dlaczego autor artykułu nie pisze że ustawa na której bazuje polskie prawo w sprawie poszukiwań i stanowisk archeologicznych jest z 1964 roku a więc powstała za rządów Gomułki o tym że trzeba ją znowelizować i dostosować do obecnych warunków każdy bardzo dobrze wie. Sprawą miał się zając niedawny minister kultury pan Zdrojewski (a tak na marginesie panie ministrze kim był dla pana Albert Zdrojewski?) Widocznie temat nie jest tak pilny jak pisze autor artykułu bo taka ustawa nie powstała i pewnie tak szybko nie powstanie.

pozdr.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2014, 10:37 
Generał Brygady
Generał Brygady

mader1111 napisał(a):
Nie wiem czy był już temat poruszany,ale wkleję link do artykuł bo bardzo mi się podoba jeden fragment jak to można ustawić wykrywacz aby usłyszeć ceramikę

Artykuł z 2010...
Jak cię Kolego dziwi ten fragment, to jeszcze mało widziałeś w temacie poszukiwań.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2014, 12:16 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

No i co z tego że z 2010r? Skoro nie było na forum to chyba nic złego się nie stało że poruszyłem temat, zwłaszcza jeśli dotyczy tak durnowatych opisów jak poszukiwanie ceramiki wykrywaczem metalu.Niech ludziska zobaczą jakie durnoty wypisują dziennikarze. Ps.skoro mało widziałem to mnie oświeć w tym temacie,chętnie się dowiem jak to ustawić wykrywacz na ,,ceramikę,,

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2014, 12:44 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

mader1111 napisał(a):
No i co z tego że z 2010r? Skoro nie było na forum to chyba nic złego się nie stało że poruszyłem temat, zwłaszcza jeśli dotyczy tak durnowatych opisów jak poszukiwanie ceramiki wykrywaczem metalu.Niech ludziska zobaczą jakie durnoty wypisują dziennikarze. Ps.skoro mało widziałem to mnie oświeć w tym temacie,chętnie się dowiem jak to ustawić wykrywacz na ,,ceramikę,,

Cześć mader1111 pamiętasz ja kiedyś miałem wykrywacz ustawiony na makulaturę :lol: to i pewnie można na ceramikę?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2014, 15:19 
Weteran
Weteran

Spytajcie Sapera jak ustawił wykrywacz na ceramikę, przecież jest na forum

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2014, 16:42 
Moderator
Moderator

mader1111 napisał(a):
zwłaszcza jeśli dotyczy tak durnowatych opisów jak poszukiwanie ceramiki wykrywaczem metalu.
Ps.skoro mało widziałem to mnie oświeć w tym temacie,chętnie się dowiem jak to ustawić wykrywacz na ,,ceramikę,,

Tym wpisem dowodzisz ze naprawde mało widziales, smętek ktorego posiadam ( za ktorym idzie fama ze do poszukiwan archeo czy monet sie kompletnie nie nadaje) potrafi wskazac tez cegły - kwestia dostrojenia ( nie ukrywam ze na niektórych miejscówkach potrafi to zjawisko byc irytujace), wiec zakładam ze gdybym go odpowiednio dostroił ( kwestia poeksperymentowania- nigdy nie mialem takiej potrzeby), brałby tez ceramike.
Poczytaj to sie dowiesz czemu sie tak dzieje ze ceramika jest łapana przez wykrywacz metali.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2014, 18:27 
Pułkownik
Pułkownik

Argo :1 ,jest jazda jak się człowiek wpakuje na gruzowisko z dobrze wypalonymi cegiełkami :( ,ale to norma ko.. mader1111 jak się wie o co chodzi :h

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2014, 18:29 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Cegły zgodzę się moja xterka też daje odczyt, sprawdzałem na ceramice i jest cisza jutro sprawdzę smętka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2014, 21:34 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Witam.

Do kolegi mader1111:
Widzę że temat dotyczy min. mojej osoby, odpowiem tylko w kwestii ceramiki i wykrywacza.

Od lat współpracując z archeologami staram się ja jak i wielu moich kolegów min z tego forum, pokazywać do czego może służyć umiejętnie wykorzystany wykrywacz metali.
Jednym z takich przykładów wykorzystania w którym się osobiście specjalizuje i daje mi to niebywały fun, to podczas takich badań jest własnie poszukiwanie za jego pomocą pojedynczych ułamków ceramiki np. w calcu, czyli tam gdzie jej być nie powinno czy nawet całych naczyń których niestety oko archeologa nie jest w stanie wychwycić i jedyną możliwością pozostaje wykorzystanie wykrywacza.
Poprzez umiejętne i zrozumiale zastosowanie wykrywacza, oprócz drobnych fragmentów ceramiki jak i całych naczyń poszukuję też obiektów archeologicznych również w miejscach gdzie ich być teoretycznie nie powinno czyt: w calcu.
Oczywiście nie przeczytasz o tym w mediach bo temat jest bardzo drażliwy, jak się okazuję w calcu po badaniach zostaje zbyt dużo zabytków, a niejednokrotnie calec okazuje się nie być calcem co udało mi się niejednokrotnie udowodnić tym samym odkryć pod nim duże ilości obiektów i zabytków archeologicznych, nie będących metalami które dzięki zastosowaniu wykrywacza zostały uratowane.
Tak że polecam Ci kolego dobrze poznać swój :
WIROPRĄDOWY ANALIZATOR ANOMALII ELEKTROMAGNETYCZNYCH potoczne zwany wykrywaczem metali :)
Pozdrawiam Saper.

PS. Najważniejsze w wykrywaczach metali to zrobić tak by własnymi umiejętnościami zmusić wykrywacz do wydania dźwięku.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 27 października 2014, 21:38 przez saper, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2014, 21:38 
Generał Broni
Generał Broni

...w każdej glinie znajduje się jakiś procent żelaza.
Ten fakt wykorzystuje się także przy określaniu z dużą dokładnością wieku obiektów z wypalonych glin (metoda archeomagnetyczna).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2014, 23:15 
Kapral
Kapral

wycinek z instukcji Deusa "Zminiejszenie wartości G.B. w kierunku 87 będzie skutkować, wykrywaniem kamieni magnetycznych... przy jeszcze niższych wartościach 75/85, ceramika oraz sam grunt moze powodować powstawanie sygnałów." co tylko potwierdza że umiejętne ustawienie wykrywacza umożliwia wykrycie ceramiki

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 października 2014, 00:10 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Dobrze prawisz kolego Barteknie :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 28 października 2014, 07:36 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Padam na kolana i biję się w pierś toż to może być prawda.Jeśli ktoś czuje się urażony to przepraszam,w ramach przeprosin mogę nawet wypić flaszkę wody ognistej za zdrowie pokrzywdzonych :) .człowiek uczy się całe życie pozdrawiam mader1111

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]