Fakt, nie mam pojęcia dlaczego link nie działa.
Poprawiłem, link już działa-Grzebiuszka Można go otworzyć z Google, po wpisaniu "materiały szkoleniowe nielegalne poszukiwanie zabytków" - pojawia się jako pierwszy. Po skopiowaniu w post przestaje działać. Wklejam fragment:
Cytuj:
Należy jednocześnie zauważyć, że w ustawie o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami ustawodawca nie sprecyzował zasad wydawania pozwoleń na poszukiwania ukrytych lub porzuconych zabytków innych niż te, które znajdują się w zabytkach wpisanych do rejestru zabytków. (...) Mogłoby się wydawać, że w sytuacji, w której ustawodawca nie uregulował trybu wydawania pozwoleń na poszukiwanie pewnej kategorii zabytków ruchomych, to uzyskiwanie pozwoleń nie jest w takim razie konieczne.
Oczywiście tego typu pogląd uznać należy za błędny, gdyż z treści powoływanego już art. 36 ust. 1 pkt 12 ustawy o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami jednoznacznie wynika, że obowiązek uzyskania pozwolenia na poszukiwanie zabytków dotyczy wszystkich rodzajów zabytków ruchomych, zarówno tych znajdujących się w zabytkach wpisanych do rejestru zabytków, jak również znajdujących się poza nimi.
A poza tym ja nie zamierzałem nikogo tu skłaniać, żeby wyrabiał sobie te zezwolenie. Sprostowałem właśnie po to, żeby ktoś się nie sprzeczał z policją czy leśnikiem, tylko od razu przedstawił rozsądne wyjaśnienie - takie jak twoje, na przykład :D . Ja zresztą też regularnie szukam meteorytów :) .