Teraz jest piątek, 25 lipca 2025, 14:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Przywróćmy blaski orderowi Virtuti Militari
PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2016, 19:23 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Chcemy zebrać ponad 50 tys. podpisów pod apelem do Pana Prezydenta o zweryfikowanie wszystkich nadań Orderów Virtuti Militari, które otrzymało ponad 5 tys. osób od władz komunistycznych. Punktem wyjścia do tego jest 70. rocznica śmierci mjr Mariana Bernaciaka, ps. „Orlik”.
Odbierzmy Ordery Virtuti Militari mordercom żołnierzy antykomunistycznego i antysowieckiego podziemia! PODPISZ PETYCJĘ DO PREZYDENTA RP.

http://wpolityce.pl/polityka/283008-nas ... zydenta-rp

http://tropemwilczym.pl/

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Przywróćmy blaski orderowi Virtuti Militari
PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2016, 19:47 
Podporucznik
Podporucznik

:1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2016, 20:39 
Specjalista
Specjalista

Generalnie jestem przeciwnikiem odbierania odznaczeń.Dawniej i dzisiaj różnie z tym bywa.Trzeba badać historię,dochodzić do prawdy,ale takie gesty budzą mój niesmak.Przypominam,ze ten order otrzymał również marszałek Żukow.Też mu odebrać?Ma najwyższe odznaczenia francuskie,angielskie i amerykańskie i nie słyszałem aby ktoś w tamtych krajach myślał o takich działaniach.Tak na marginesie Orderem Orła Białego odznaczona została min caryca Katarzyna likwidatorka państwa polskiego.Tez odebrać?Jak przejrzycie nazwiska odznaczonych,to z dzisiejszej perspektywy wielu na nie nie zasługuje.Można powiedzieć jakie czasy tacy odznaczeni.Ale odbieranie odznaczeń po 60 ,100 czy 200 latach uważam za groteskę.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2016, 20:53 
Kapitan
Kapitan

[quote="zdzicho"].Przypominam,ze ten order otrzymał również marszałek Żukow.Też mu odebrać?Ma najwyższe odznaczenia francuskie,angielskie i amerykańskie i nie słyszałem aby ktoś w tamtych krajach myślał o takich działaniach.
A po co mają zabierać koalicjantowi?
U siebie nie mieli tej zarazy to co oni wiedzą?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 25 lutego 2016, 21:01 
Generał Broni
Generał Broni

Zdzicho,

Honorowe obywatelstwa miast dla Hitlera czy Stalina też zostawić?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 00:39 
Nabijkożerca

Cytuj:
do Pana Prezydenta

:usta
Kolejna akcja grzebania w trupach, zamiast tworzenia czegoś przydatnego dla żyjących.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 01:33 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

:n Nie podpiszę, chociaż nie podobają mi się niektóre osoby , które otrzymały to nadanie. Daję zielone światło historykom nie politykom.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 10:17 
Specjalista
Specjalista

Lipek napisał(a):
Zdzicho,

Honorowe obywatelstwa miast dla Hitlera czy Stalina też zostawić?

Lipek,mamy różne zdania :nicnie
Dla mnie,to ślady przeszłości,to historia.Gdyby w każdym kraju każda kolejna władza niszczyła ślady przeszłości,to co byś teraz zwiedzał?Widziałeś w Wiedniu wielgachny pomnik bohaterów Armii Czerwonej?Z działającymi fontannami,zadbany.Stoi i nikt nie myśli o jego zburzeniu mimo,ze Austriacy po wojnie dostali od Rosjan w kość.Krotko ale dostali.Podobny trochę stoi we Frankfurcie.Jakoś Niemcy nie myślą o jego zburzeniu.Paryżanie maja most nad Sekwaną imienia cara Aleksandra III i jakoś im to nie przeszkadza.Burząc ślady przeszłości tej przeszłości się nie wymaże.Za Himalaje głupoty uważam pomysły typu zburzenie Pałacu Kultury,bo jest od Rosjan i nosi imię Stalina.Tak mi się przypomniały losy pewnego placu w Paryżu.Najpierw nosił imię Ludwika V i stal na nim pomnik tego króla Francji.Komuna Paryska obaliła pomnik,postawiła na nim gilotynę i zmieniła jego nazwę na Plac Rewolucji.Po upadku Komuny nazwano ten plac Placem Zgody.Po powrocie monarchii przywrócono nazwę Plac Ludwika V,potem zmieniono na Plac Ludwika XVI,po kolejnej rewolucji powrócono do nazwy Plac Zgody i aby nikomu się żle nie kojarzyło ściągnięto z Egiptu starożytną,apolityczna kolumnę.Bardzo mi to przypomina nasze przemiany.Dom stoi od przedwojnia,ale adres się zmienia;najpierw była ulica Piłsudskiego,potem Marchlewskiego,a teraz Kaczyńkiego.Bez aktualnej mapy nie trafisz :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 11:13 
Generał Broni
Generał Broni

No ja bym jednak doświadczeń Austriaków z Armią Czerwoną nie porównywał do doświadczeń Polaków (od roku 1920) :)

Każdy pomnik ma na celu gloryfikację i upamiętnienie postawionej na nim postaci. Czy powinniśmy gloryfikować zbrodniarzy i morderców Polaków? Moim zdaniem nie.
Oczywiście pomysły typu burzenie PKiN są głupie i przesadzone, ale już likwidacja pomnika gen. Czerniachowskiego w Pieniężnie była jak najbardziej uzasadniona.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 12:06 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

I takich pomników które powinny zniknąć i zniknęły jest więcej . Trudno sobie wyobrazić (przykład Warszawy) pomnik np . Dzierżyńskiego który stał na placu bankowym .Pamiętam z cokołu zdejmowany był niby do renowacji ale się rozpadł :D :1 . Ale był też taki pomnik w Warszawie który pomimo zagmatwanej historii powinien moim zdaniem pozostać . Mam na myśli Czterech Śpiących . Został zdemontowany w związku z budową metra w Warszawie . Co jakiś czas słyszę w mediach że jest brak pomysłu co z nim dalej zrobić . Koledzy z Mazowsza wiedzą o co chodzi . A co do Orderu Virtuti Militari to tak jak większość kolegów uważam że nie powinno się nic z tym kombinować . Nadanie takiego odznaczenia komuś niegodnemu też jest historią . Chodzi mi o okoliczności .
https://www.google.pl/search?q=pomnik+c ... DowQsAQIJQ

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 12:11 
Generał Broni
Generał Broni

Pomniki żołnierzy sowieckich przenieść na cmentarze wojenne Armii Czerwonej i po sprawie. Nie trzeba od razu niszczyć. Ale niech nie straszą w centrach miast.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 12:14 
Generał Broni
Generał Broni

Mam takie samo zdanie jak Lipek.
Jakby nie patrzeć jest to historia naszego kraju, jaka by mnie była.
Równie dobrze możnaby ekshumować żołnierzy z cmentarzy i wywieźć do kraju pochodzenia a cmentarz zlikwidować...

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 12:20 
Specjalista
Specjalista

Ale to są pamiątki naszej przeszłości,a tej się wymazać nie da.Jaki problem pójść pod pomnik tego generała i opowiedzieć o jego działaniach wobec patriotycznego podziemia.Przynajmniej dzieciaki się czegoś dowiedzą.Nikt nie każe pod tym pomnikiem składać kwiatów.Jak każda nowa władza będzie burzyć pomniki stawiane przez poprzedników,to będzie jakaś paranoja.Jak życie pokazuje nie ma ludzi kryształowych.Tak mi się Julian Tuwim przypomniał.Jakiejś szkole chciano nadać jego imię.Ocean głupoty się powiększa i pojawiły się argumenty,że Żyd,alkoholik/jaki artysta jest abstynentem? :lol: /i popierał komunę.Ale na Boga napisał Lokomotywę i Ptasie radio.Lepiej będzie nadać szkole imię Bolka i Lolka?Nie,bo teraz tez się żle kojarzy :sciana

damiano co ty bredzisz.Polskie cmentarze wojenne w Rosji/Katyń i inne/ tez zlikwidować.W Iranie,Indiach Francji,Anglii i ten na Monte Cassino tez?Niestety głupota nie boli

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 12:25 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

https://pl.wikipedia.org/wiki/Pomnik_Br ... _Warszawie
Ten akurat nie stał w centrum Warszawy to raz . A dwa to historii na siłę nikt nie zmieni . Tu cytat -Monument upamiętniał walki żołnierzy polskich i radzieckich, a także był wyrazem hołdu dla ok. 600 tys. żołnierzy Armii Czerwonej, którzy zginęli na ziemiach polskich podczas II wojny światowej

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 lutego 2016, 12:39 
Generał Broni
Generał Broni

A kto chce zmieniać historię? Tak jak pisałem - przenieść to straszydło na cmentarz Armii Czerwonej i już.

P.S. W domach stojących w pobliżu tego pomnika po zdobyciu Pragi w 1944r. znajdowały się m.in. katownie i więzienia NKWD. Ot takie "braterstwo broni".

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]