Teraz jest środa, 23 lipca 2025, 18:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Serial Korona królów.
PostNapisane: środa, 3 stycznia 2018, 17:29 
Specjalista
Specjalista

Oglądałem niestety pierwsze odcinki . Tak czystego średniowiecza dawno w filmie nie widziałem. Jak z bajki Disneya.☺Nie polecam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Serial Korona królów.
PostNapisane: środa, 3 stycznia 2018, 17:32 
Generał Broni
Generał Broni

Gniot nad gnioty - taki pseudośredniowieczny "Czas humoru". Nie polecam. Chyba, że ktoś chce się nabawić raka oczu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 stycznia 2018, 19:42 
Generał Broni
Generał Broni

Ale Kurski już odtrąbił sukces :fon

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 3 stycznia 2018, 23:54 
Moderator
Moderator

Bardzo lubię ładne bajki jak np "Gra o tron" .Ale tam gdzie mowa o serialu historycznym to raczej mile widziana jest jakaś rzetelność w rekonstrukcji. W przypadku tej produkcji raczej czarno to widzę . Nie mam co prawda telewizji ale po dostępnych w necie fragmentach można raczej stwierdzić , że to raczej ładna telenowela a nie poważna produkcja historyczna .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2018, 00:14 
Generał Broni
Generał Broni

Wychodzicie ze złego założenia, tak jak większość krytyków. "Korona królów" nie jest żadnym serialem historycznym mającym odwzorowywać klimat epoki, ani tym bardziej polską odpowiedzią na "Wikingów" czy "Grę o tron" (wystarczy porównać budżety).

Grupą docelową są Grażynki i Halinki (gospodynie domowe + bezrobotni), tak jak wszystkie produkcje lecące w tym paśmie godzinowym na wszystkich kanałach (paradokumenty typu "Szpital", "Dlaczego ja" itp.). Z tego powodu realia epoki, detale strojów, wyposażenia wnętrz, wierność prawdzie historycznej itp. mają znaczenie trzeciorzędne. Grażynka z Halinką nie zwracają na to kompletnie uwagi. Dla nich liczy się "fabuła", czyli romanse, intrygi, życiowe sytuacje.

Autorzy wzorowali się serialu "Wspaniałe stulecie", który odniósł w Polsce wielki sukces. Tam też wszyscy są piękni, czyści i wspaniale odżywieni, chociaż wiadomo że tak nie było. Ale Grażynce się podoba. I dlatego w "Koronie królów" jest tak samo - czysto, pięknie, kolorowo.

Pierwsze odcinki miały kilkumilionową widownię, co jest dużym sukcesem. Przyciągnąć tego określonego widza w tym paśmie godzinowym nie jest łatwo.

To jest telenowela, taka średniowieczna "Moda na sukces" i pod tym kątem należy oceniać tą produkcję.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2018, 15:45 
Moderator
Moderator

He he , dobrze powiedziane . :lol: Najwyraźniej jestem już zbyt starej daty by takie podejście zaakceptować bez marudzenia :D .

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2018, 16:21 
Kapral
Kapral

Stanowczo wolę serial pt." Pół litra historii" na Comedycentral :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 4 stycznia 2018, 16:32 
Generał Broni
Generał Broni

Ta "Pół litra historii" powinno być jako obowiązkowa pozycja w edukacji ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 stycznia 2018, 00:01 
Moderator
Moderator

Ciekawe, w którym odcinku (jak to jest modne ostatnio w tych pseudoserialach) królowa Jadwiga stanie przed kamerą i zwierzy się widzom:"
Myślałam, ze stary przeżyje, ale jednak mu się zeszło. Na dodatek to nieślubne dziecko, no i jak ja nie lubię tej Anny (Aldony).

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 stycznia 2018, 08:46 
Pułkownik
Pułkownik

Nie wiedzialem, ze korona królów byla wykonana z plastiku :D No niezle sie musieli zdziwic Prusacy przetapiajac nasze ordalia ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 stycznia 2018, 13:27 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Ten serial to typowy produkt dzisiejszej popkultury i jak najbardziej odpowiedni w przekazie dla masowego odbiorcy i co tu więcej dyskutować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 stycznia 2018, 13:39 
Moderator
Moderator

frank napisał(a):
Ten serial to typowy produkt dzisiejszej popkultury i jak najbardziej odpowiedni w przekazie dla masowego odbiorcy i co tu więcej dyskutować.
Już wyjaśniam, Frank: bo to kolejny gniot dla hołoty, zrealizowany za pieniądze kazdego z nas. Użyłem słowa "hołota" rozmyślnie, bo mam dosyć tej socjalistycznej nowomowy, bajdurzenia o Polsce B, D, Ż i poprawności politycznej nakazującej omijanie określenia "śmierdzący leń". Płacę aby ci ludzie mieli co jeść, płacę aby mieli za co wyjechać na wakacje (nie byłem od 7 lat) a teraz mam ich jeszcze za swoje pieniądze bawić?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 stycznia 2018, 17:56 
Major
Major

A ja uważam, że jako serial popularny jest całkiem niezły. Podkreślam tu słowo"popularny", na pewno lepszy niż większość innych polskich gniotów. I co najważniejsze wreszcie można zrozumieć co ktoś mówi a nie bełkot jak w "Czasie humoru" ;-) W sam raz do wieczornego obejrzenia z rodziną. Dobrze też, że ukaże troszkę historii osobom nie siedzącym w temacie...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 stycznia 2018, 18:24 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Panowie malkontenci, moze odlozcie wykrywki na bok i piszcie scenariusze i rezyserujcie?
Mi sie podoba, jak wszystko zreszta co dotyczy historii Polski...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 5 stycznia 2018, 19:41 
Generał Broni
Generał Broni

Renald napisał(a):
Już wyjaśniam, Frank: bo to kolejny gniot dla hołoty, zrealizowany za pieniądze kazdego z nas. Użyłem słowa "hołota" rozmyślnie, bo mam dosyć tej socjalistycznej nowomowy, bajdurzenia o Polsce B, D, Ż i poprawności politycznej nakazującej omijanie określenia "śmierdzący leń". Płacę aby ci ludzie mieli co jeść, płacę aby mieli za co wyjechać na wakacje (nie byłem od 7 lat) a teraz mam ich jeszcze za swoje pieniądze bawić?

Nie dramatyzuj. Ja też na nich wszystkich robię, ale rewolucji nie zrobimy. Ogląda to mój 9 letni syn i mu się podoba, zadaję przy tym ciekawe pytania.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]