Teraz jest poniedziałek, 21 lipca 2025, 05:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pociski i broń, kolice Turku
PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2017, 16:06 
Pułkownik
Pułkownik

http://echoturku.net.pl/aktualnosci/pokaz/2718

Ciekawe, jak to się tam znalazło, w skrzynce pod ziemią. Czy ktoś z tamtej okolicy może coś napisać o działaniach wojennych w tamtym regionie? Zdarza mi się nierzadko spacerować z wykrywaczem w tym powiecie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Pociski i broń, kolice Turku
PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2017, 19:30 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Dziesięć pocisków moździerzowych, dwa CKMy i granaty wykopali robotnicy podczas budowy ronda w Przykonie. Do wybuchowego znaleziska wezwani zostali saperzy z Inowrocławia. Akcja trwała ponad sześć godzin. W tym czasie ewakuowano mieszkańców z pobliskich budynków i zamknięto sklep.

Na początku ubiegłego tygodnia w Przykonie ruszyła budowa ronda. Pracownicy firmy Skanska kilka pierwszych dni przygotowywali drenaż pod odwodnienie drogi. W piątek 2 czerwca operator koparki zdążył dosłownie nabrać kilkanaście łyżek ziemi, kiedy zauważył, że coś w niej jest i przedmiot ten wpadł z powrotem do wykopanego rowu. -Gdy zorientowałem się, że to pocisk moździerzowy, zamarłem. Chwilę nie mogłem ruszyć się z miejsca i zastanawiałem się co mam zrobić i czy zdążę uciec. Potem po prostu wyskoczyłem z kabiny i powiedziałem kolegom, że trafiliśmy na bombę – opowiada mężczyzna.

W dole leżała skrzynka przeżarta już przez rdzę, ale za to wypełniona jakimś żelastwem, w kształcie podobnym do pocisków moździerzowych. Były tam też szczątki dwóch karabinów. Operator koparki podejrzewał, że elementy tego arsenału znajdują się także w stercie piasku na wywrotce.

Więcej w aktualnym numerze Echa

W odpowiedzi na pytanie: czy w Polsce istnieje miejsce gdzie nie było działań wojennych na przestrzeni ostatnich 150lat?

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]