Teraz jest poniedziałek, 25 sierpnia 2025, 22:04

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Średniowieczny miecz z torfowiska
PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2017, 10:09 
Moderator
Moderator

Cytuj:
Miecz odkryto w ubiegłym tygodniu podczas prac w gm. Mircze, kilkanaście kilometrów na południe od Hrubieszowa. Znalazca przekazał zabytek do Muzeum w Hrubieszowie. Broń jest skorodowana, ale zachowana niemal w całości. Do naszych czasów nie przetrwała rękojeść.

"Miejsce, w którym dokonano odkrycia jest terenem podmokłym i torfowiskiem. Niewykluczone, że rycerz został wciągnięty do bagna w wyniku splotu nieszczęśliwych wypadków, lub jest to po prostu zguba" - powiedział PAP dyrektor Muzeum ks. Stanisława Staszica w Hrubieszowie, Bartłomiej Bartecki.

To miecz do walki oburącz charakterystyczny dla XIV wieku. "Jest bardzo lekki - pierwotnie ważył ok. 1,5 kg. Dziś mierzy ok. 120 cm" - dodał Bartecki. W jego ocenie miecz jest wykonany w bardzo profesjonalny sposób; jest też świetnie wyważony, zatem doskonale nadaje się do szermierki.

Na trzpieniu broni czytelny jest znak krzyża równoramiennego wpisanego w kształt tarczy herbowej, umieszczony zapewne przez kowala. Jak wyjaśnił Bartecki, był to rodzaj znaku firmowego danego wytwórcy. Ten symbol na co dzień nie był widoczny, bo trzpień pokrywała rękojeść, wykonana z drewna, kości lub rogu.

"To unikatowe znalezisko w skali regionu. Warto podkreślić, że co prawda w zbiorach muzealnych znajdują się podobne zabytki, ale często nie jest znane miejsce ich odkrycia, które stanowi bardzo ważną informację dla historyków i archeologów" - zaznaczył.

W najbliższych dniach archeolodzy udadzą się w miejsce odkrycia. Zamierzają przeprowadzić - w ograniczonym zakresie - wykopaliska. Dzięki temu być może uda się rzucić światło na okoliczności, w których broń znalazła się w ziemi. Naukowcy liczą, że uda im się odkryć brakujące elementy ekwipunku rycerza.

Dyrektor muzeum podkreślił, że postawa przypadkowego znalazcy była "wzorowa". W jego ocenie coraz częstsze zgłaszanie odkryć archeologicznych odpowiednim służbom jest normą. W kwietniu w Muzeum w Hrubieszowie otwarto wystawę, na której prezentowano ponad pół tysiąca zabytków, z czego większość z nich przekazali do muzeum przypadkowi odkrywcy. "A były to przedmioty o wyjątkowej wartości naukowej i artystycznej" - zaznaczył Bartecki.

Miecz poddany zostanie konserwacji w Warszawie. "Również ten zabieg będzie pomocny w czasie próby ustalenia, do kogo należał. Przypuszczamy, że na głowni tuż przy rękojeści również mogą znajdować się wyryte znaki - te najczęściej pozostawiane były przez mieczników znaczących głownie mieczy np. na specjalne zamówienie danego rycerza. W ten sposób być może poznamy pochodzenie broni" - uważa Bartecki.

Dyrektor muzeum zapewnił, że po zabiegach konserwatorskich i analizach specjalistycznych zabytek trafi na główną wystawę w Muzeum w Hrubieszowie.

zrodlo : http://fakty.interia.pl/lubelskie/news- ... Id,2402536

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Średniowieczny miecz z torfowiska
PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2017, 10:30 
Pułkownik
Pułkownik

Nieco większa galeria zdjęć do obejrzenia również na wp :
http://lubuskie.onet.pl/sredniowieczny- ... em/q5eycqz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2017, 10:43 
Kapitan
Kapitan

link nie działa
Niezła kosa 120cm, było czym machać.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2017, 11:08 
Moderator
Moderator

Piękny miecz.

Z tekstu: ponad pół tysiąca zabytków z czego większość to przypadkowe odkrycia...czyli jednak jesteśmy potrzebni... :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2017, 11:39 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Wręcz przeciwnie, ONI twierdzą, że szybciej, czy później sami by to znaleźli, że każdy taki przypadkowy znalazca podejmujący zabytek z gruntu, niszczy stanowisko, że nie wskazuje właściwego miejsca znalezienia, że przekazuje tylko część znaleziska, że...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2017, 16:03 
poprawny link z onetu: http://lublin.onet.pl/sredniowieczny-miecz-odkryty-na-torfowisku-pod-hrubieszowem/ce357pf

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2017, 17:10 
Generał Broni
Generał Broni

W artykule napisano : " Dziś mierzy około 120 cm ." Jak widać na fotografii koniec głowni jest silnie zperforowany zatem można się spodziewać , że po zabiegach mających na celu usunięcie purchli z korozją zabytek znacznie się skróci.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2017, 21:56 
Moderator
Moderator

frank napisał(a):
Wręcz przeciwnie, ONI twierdzą, że szybciej, czy później sami by to znaleźli, że każdy taki przypadkowy znalazca podejmujący zabytek z gruntu, niszczy stanowisko, że nie wskazuje właściwego miejsca znalezienia, że przekazuje tylko część znaleziska, że...

He he . Wiem co mówią tylko , że nie mają racji. Moje i nie tylko moje spostrzeżenia potwierdzają, że sami to raczej niewiele ostatnio znajdują . :roll:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2017, 22:17 
Pułkownik
Pułkownik

Aśka72 napisał(a):
frank napisał(a):

He he . Wiem co mówią tylko , że nie mają racji. Moje i nie tylko moje spostrzeżenia potwierdzają, że sami to raczej niewiele ostatnio znajdują . :roll:

Z mojego przykładu znalazłem siekierkę z brązu przekazałem do muzeum zgłosiłem chęć współpracy wręcz nalegałem że trzeba zaznaczyć stanowisko, odezwu od odpowiednich służb do dnia dzisiejszego brak a lata mijają :n
Może jak by wyszedł garnek złotych monetek reakcja byłaby inna.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 6 czerwca 2017, 22:28 
Moderator
Moderator

Podobna akcja ...
Pochówek ciałopalny wojownika ... Nie wpisano jako stanowisko . Powód : brak wystarczających dowodów ... I brak pieniędzy na dalsze badania . Jak to się ma do stanowisk tworzonych głównie na podstawie skorupek znalezionych na polu? Pojęcia nie mam .

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]