Teraz jest poniedziałek, 21 lipca 2025, 19:26

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Propagowanie nazizmu na giełdzie staroci
PostNapisane: piątek, 26 stycznia 2018, 17:37 
Podpułkownik
Podpułkownik

Dzisiaj, jadąc z pracy kilka min po 15 w wiadomościach w ''Radio Z'' mówili o zgłoszeniu propagowania nazizmu na giełdzie staroci w Świdnicy. Jakiś bywalec giełdy zgłosił do władz że nie jest to handel kolekcjonerski (chodziło o rzeczy niemieckie z czasów wojny) a propagowanie nazizmu. Podobno był bardzo zbulwersowany tym co widział na giełdzie. Może jest dostęp na necie do tych wiadomości. Może ktoś coś wstawi żeby odsłuchać idiotyzmów na spokojnie.
Znalazłem to:
Cytuj:
Na Giełdzie Staroci nie kupisz już swastyki ani portretu Hitlera

Koniec z handlem portretami Hitlera, swastykami czy odznaczeniami NSDAP na Giełdzie Staroci w Świdnicy. - Z mojej strony nie będzie tolerancji dla tego typu zachowań i zawsze podejmę interwencję, gdy dotrze do mnie informacja o propagowaniu symboli zakazanych prawem – mówi prezydent Świdnicy, Beata Moskal-Słaniewska.

Portrety Hitlera, swastyki czy też odznaczenia NSDAP – według jednego z mieszkańców Świdnicy, który odwiedził prezydent miasta, Beatę Moskal-Słaniewską, takie właśnie „pamiątki” można kupić na Giełdzie Staroci w Świdnicy. Mężczyzna zaniepokojony i zbulwersowany brakiem reakcji policji i strazy miejskiej przedstawił ten problem prezydent miasta.

Reakcja ze strony Urzędu Miejskiego jest jednoznaczna – nie będzie zgody na propagowanie nazizmu w Świdnicy. O fakcie tym został poinformowany komendant Straży Miejskiej, a także komendant Powiatowy Policji, z prośbą o zwrócenie szczególnej uwagi na przedstawioną sytuację i podjęcie działań, by zapewnić przestrzeganie obowiązujących w tym zakresie przepisów prawa.

- Raz jeszcze dziękuję panu za zwrócenie uwagi na bardzo niepokojące i bulwersujące zjawisko. Zapewniam, że z mojej strony nie będzie tolerancji dla tego typu zachowań i zawsze podejmę interwencję, gdy dotrze do mnie informacja o propagowaniu symboli zakazanych prawem – mówi prezydent, Beata Moskal-Słaniewka.

Za propagowanie faszyzmu lub innego ustroju totalitarnego a także rozpowszechnianie, posiadanie i propagowanie przedmiotów będących nośnikami symboliki totalitarnej grozi kara do 2 lat więzienia.

Czekamy na Wasze komentarze.

Źródło: http://www.walbrzych24.com/artykul/8227 ... tu-hitlera

Ostatnio edytowano piątek, 26 stycznia 2018, 17:45 przez ramzes1, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Propagowanie nazizmu na giełdzie staroci
PostNapisane: piątek, 26 stycznia 2018, 17:43 
Specjalista
Specjalista

Też coś słyszałem, jakiś "społecznik" nakręcony ostatnią modą na "łowców leśnych nazistów" podkablował
bezpośrednio do pani prezydent miasta. Ta oczywiście zadeklarowała wojnę totalną "z takimi pamiątkami" :lol:
Powiedział bym iż to śmieszne acz jako obywatel Niemiec - kraju gdzie nawet w grach komputerowych cenzorzy golą wąsy Adolfowi aby nie wyglądał jak Adolf... zamilczę :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 stycznia 2018, 18:22 
Specjalista
Specjalista

Mam kilka monet ze swastyką. To co teraz , pilnik i jechane ? Nie chcę być posądzony o propagowanie nazizmu.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 stycznia 2018, 18:30 
Generał Broni
Generał Broni

Wszystko w Naszym kraju sprowadza się do absurdu. Może za 30 lat przyszłe pokolenia będą się śmiać z Naszej rzeczywistości tak jak my śmiejemy się teraz z PRLu. Może już rośnie jakiś Bareja który to ładnie przedstawi i zobaczymy Misia IVRP :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 stycznia 2018, 19:16 
Generał Broni
Generał Broni

Biorąc pod uwagę dzisiajsze czasy a te z PRL u to ja wolę już te z PRL u.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 stycznia 2018, 19:50 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Kolekcjonerstwo tego rodzaju zabytków nie będzie i nie jest zakazane, ale bezwzględnie powinna być ścigana produkcja ich kopii i falsyfikatów, oraz wszelkiego rodzaju naśladownictwo i handel takimi „pamiątkami”, bo to już jest propagowanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 stycznia 2018, 20:02 
Generał Broni
Generał Broni

Powiem szczerze , że jakos nie będę płakał za tym giełdowym szwabskim szajsem
Ostatnio jak byłem w Krakowie na Kazimierzu , to trafiłem akurat na jakąś giełdę staroci
Tam były stoiska z samą lipa, byle by swastyka była
pieczęcie, opaski z Getta itp
Trochę wstyd czymś takim handlować
a wokół pełno zachodnich turystów

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 stycznia 2018, 20:45 
Moderator
Moderator

Zgadza się, Monty.
Obawiam się jednak, że ten nagły, rewolucyjny zapał urzędasów do afiszowania swojej bezpardonowej postawy wobec hakenkreuzów, sprowadzi nieszczęście na grupy rekonstrukcyjne.
Oczywiście prawdziwym hitlersynkom włos z głowy nie spadnie. I nie dlatego, że te puste łby mają wygolone na zero.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 stycznia 2018, 21:08 
Porucznik
Porucznik

To hitlerowskie odznaki i monety sa zabytkami ? i moze maja znaczenie dla dziedzictwa narodowego a ich zachowanie lezy w interesie spolecznym :o

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 stycznia 2018, 21:21 
Generał Broni
Generał Broni

Nie dalej jak wczoraj w rozmowie z jednym znajomym rekonstruktorem i kolekcjonerem powiedziałem, że pokłosiem tej dętej afery z przygłupami z lasu będzie rewolucyjny zapał w zwalczaniu wszystkiego co "się kojarzy". Czyli na bank oberwie się rekontruktorom i handlarzom/kolekcjonerom.

Też mnie mierzi handel pseudonazistowskim badziewiem produkowanym w ChRL, ale próba walki z tym skończy się na zakazie handlu i kolekcjonowania również oryginałów. Przecież policjant czy prokurator nie będzie wnikać co jest oryginałem a co podróbą.

A sowieckie pomniki jak stały tak stoją, to już propagowanie nie jest. Co więcej, te same środowiska które na każdym kroku widzą faszyzm żarliwie bronią komuszych symboli, biografii i pomników. To jest dopiero schizofrenia. Nie trzeba czaić się w lesie w poszukiwaniu amatorów ognisk i wafelkowych swastyk, aby znaleźć coś co podpada pod wiadomą ustawę. Wystarczy przejść się do centrum co drugiego miasta. Np. Warszawy :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 stycznia 2018, 21:22 
Generał Broni
Generał Broni

stokrotka napisał(a):
To hitlerowskie odznaki i monety sa zabytkami ? i moze maja znaczenie dla dziedzictwa narodowego a ich zachowanie lezy w interesie spolecznym :o

Krótko, tak.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 stycznia 2018, 21:36 
Pułkownik
Pułkownik

Tak się zastanawiam czy debile się rodzą czy ich sieją bo ostatnio wysyp jakiś w PL. jest.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 stycznia 2018, 22:04 
Generał Broni
Generał Broni

No to jeszcze raz. :)

stokrotka napisał(a):

Tak, bo nie można pozwolić by niemiecki nazizm został wymazany z kart historii, lub został zastąpiony wyimaginowanym polskim nazizmem lub nawet kosmitami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 stycznia 2018, 22:22 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Donosy są w modzie. Ostatnio była podobna akcja i sąsiad dziennikarz zakablował sprzedawcę staroci w Bolesławcu i jeszcze sie z tym obnosił w artykułach. Pewnie w innych miastach pójdzie ta moda efektem domina.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 26 stycznia 2018, 22:43 
Specjalista
Specjalista

"sąsiad dziennikarz zakablował sprzedawcę staroci " to należy sąsiada skazać na ostracyzm ,delatorstwo winno być zawsze piętnowane bez względu na okoliczności to jedna z tzwn. zasad elementarnych.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]