Dzisiaj, jadąc z pracy kilka min po 15 w wiadomościach w ''Radio Z'' mówili o zgłoszeniu propagowania nazizmu na giełdzie staroci w Świdnicy. Jakiś bywalec giełdy zgłosił do władz że nie jest to handel kolekcjonerski (chodziło o rzeczy niemieckie z czasów wojny) a propagowanie nazizmu. Podobno był bardzo zbulwersowany tym co widział na giełdzie. Może jest dostęp na necie do tych wiadomości. Może ktoś coś wstawi żeby odsłuchać idiotyzmów na spokojnie.
Znalazłem to:
Cytuj:
Na Giełdzie Staroci nie kupisz już swastyki ani portretu Hitlera
Koniec z handlem portretami Hitlera, swastykami czy odznaczeniami NSDAP na Giełdzie Staroci w Świdnicy. - Z mojej strony nie będzie tolerancji dla tego typu zachowań i zawsze podejmę interwencję, gdy dotrze do mnie informacja o propagowaniu symboli zakazanych prawem – mówi prezydent Świdnicy, Beata Moskal-Słaniewska.
Portrety Hitlera, swastyki czy też odznaczenia NSDAP – według jednego z mieszkańców Świdnicy, który odwiedził prezydent miasta, Beatę Moskal-Słaniewską, takie właśnie „pamiątki” można kupić na Giełdzie Staroci w Świdnicy. Mężczyzna zaniepokojony i zbulwersowany brakiem reakcji policji i strazy miejskiej przedstawił ten problem prezydent miasta.
Reakcja ze strony Urzędu Miejskiego jest jednoznaczna – nie będzie zgody na propagowanie nazizmu w Świdnicy. O fakcie tym został poinformowany komendant Straży Miejskiej, a także komendant Powiatowy Policji, z prośbą o zwrócenie szczególnej uwagi na przedstawioną sytuację i podjęcie działań, by zapewnić przestrzeganie obowiązujących w tym zakresie przepisów prawa.
- Raz jeszcze dziękuję panu za zwrócenie uwagi na bardzo niepokojące i bulwersujące zjawisko. Zapewniam, że z mojej strony nie będzie tolerancji dla tego typu zachowań i zawsze podejmę interwencję, gdy dotrze do mnie informacja o propagowaniu symboli zakazanych prawem – mówi prezydent, Beata Moskal-Słaniewka.
Za propagowanie faszyzmu lub innego ustroju totalitarnego a także rozpowszechnianie, posiadanie i propagowanie przedmiotów będących nośnikami symboliki totalitarnej grozi kara do 2 lat więzienia.
Czekamy na Wasze komentarze.
Źródło:
http://www.walbrzych24.com/artykul/8227 ... tu-hitlera