Aśka72 napisał(a):
Van. Nikt nikomu nie chce podcinać skrzydeł. Nie taki jest sens naszego" marudzenia". Mówimy szczerze jakie są nasze odczucia i spostrzeżenia.Dość stanowczo je wyrażamy nie certoląc się w wyrażanie "zaniepokojenia". Czas zaniepokojenia dawno minął, pora na bardziej stanowcze decyzje.. Związek przyjmuje taktykę wypracowania modelu nieskalanego poszukiwacza,który pokona swoją cnotą ten podły świat archeo. A świat archeo dobrze wie ,że wiëkszość poszukiwaczy chętnie odda zabytki archeologiczne ale mają to głęboko w d u p i e. Więc ta taktyka nie zadziała. Nigdy się nie wyeliminuje prawdziwych złodziei szabrowników grobœw i stanowisk . Byli są i będą.Wieki przed SNAP- i po nim zapewne też . W dodatku,zawsze właśnie oni będą argumentem,głupim oczywiście,do wykorzystania przeciwko poszukiwaczom. Wojna na ładne słówka nic nie da. Może to i krytyka z naszej strony ,ale może też dobrze jakby PZE rozmowy z forumowiczami potraktował jako trening czy rozgrzewkę. No ale trzeba chcieć rozmawiać .Ja nie chcę ,żeby PZE wyrażało zaniepokojenie naszym marudzeniem, tylko chcę odpowiedzi na zadane przez nas pytania.
Aśka72
Straciliśmy kilkanaście lat na ewentualne zmiany systemowe.
Myśleliśmy ,że skoro jest jak jest to tak już zostanie.
Szast prast i obudziliśmy się z ręką w …
Teraz pozostała nam tylko walka o swoje.
Jak na razie nie widzę innej : chętnej , silnej , przychylnej i reprezentującej nas organizacji mogącej coś zmienić.
Będzie to trudna i bardzo długa walka.
W dalszej kwestii:
Używanie zwrotów typu „wyrażamy zaniepokojenie „ jest jak najbardziej zrozumiałe w konwersacjach portalowo-internetowych ,
świadczących o wyważonej postawie negocjacyjnej i zimnej ocenie sytuacji .Uważam ,że w niewiele znaczących pyskówkach internetowych zupełnie niepotrzebne jest pieniactwo z naszej i wymachiwanie szabelką. Nie dajmy się sprowokować.
Mam nadzieję ,że PZE w twardszy sposób uderzy w rozmowach na wyższym szczeblu.
Niech PZE się zorganizuje , przyjmie członków ,zbierze pieniądze na walkę .
Uwierzcie mi ,że wtedy będziemy zauważalną siłą.