Teraz jest środa, 6 sierpnia 2025, 17:56

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Bogata kolekcja broni trafiła do MNZP w Przemyślu
PostNapisane: piątek, 15 marca 2019, 23:36 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
https://nowiny24.pl/bogata-kolekcja-broni-trafila-do-mnzp-w-przemyslu-wideo-zdjecia/ar/12431456
Cytuj:
Bogata kolekcja broni trafiła do MNZP w Przemyślu

Broń w 2009 r. została przez policję zarekwirowana przemyskim kolekcjonerom. Do Muzeum Narodowego Ziemi Przemyskiej trafiła dzięki decyzji Sądu Rejonowego w Lesku.

Broń w 2009 r. została przez policję zarekwirowana przemyskim kolekcjonerom. Do Muzeum Narodowego Ziemi Przemyskiej trafiła dzięki decyzji Sądu Rejonowego w Lesku. Trwa loteria mieszkaniowa Nowin! 1/6 przejdź do galerii - Jednym z cenniejszych eksponatów kolekcji, którą otrzymaliśmy z policyjnego depozytu, jest ręczny karabin maszynowy Browning wzór 28 - mówi dr Grzegorz Szopa, kier. działu historii MNZP. ©Norbert Ziętal Pokaż miniatury - Dla mnie, historyka, ten jest najcenniejszy. Pistolet VIS, który jest w stanie niemalże idealnym. Dostaliśmy także cenny, ręczny karabin maszynowy Browning wzór 28, rzadko spotykane w muzealnych kolekcjach - mówi dr Grzegorz Szopa, kier. działu historii Muzeum Narodowego Ziemi Przemyskiej. Są również karabiny Mauser, karabiny Mosin, pistolet maszynowy PPSz potocznie zwany pepeszą, pistolet maszynowy Sten, pistolet Walther, granatnik polski wz. 36.

Broń znajdowała się w prywatnych kolekcjach trzech przemyślan. Posiadali ją nielegalnie, w 2009 r. podczas policyjnych przeszukań, broń, a także wiele amunicji, zostały zarekwirowane. Sprawę prowadził Sąd Rejonowy w Lesku. Jednym z punktów końcowego wyroku był przepadek pistoletów i karabinów. Otwartą kwestią pozostał dalszy los eksponatów. - Pół roku temu dostałem informację, że broń z okresu I i II wojny światowej, odebrana prywatnym kolekcjonerom, znajduje się w policyjnym depozycie. Pomyślałem, że dobrze byłoby, gdyby te pistolety i karabiny, zamiast być gdzieś w ukryciu w magazynie, mogły cieszyć oczy odwiedzających nas gości. Z dyr. naszego muzeum, Janem Jaroszem, zwróciliśmy się do Sądu Rejonowego w Lesku o przekazaniu nam tej broni. Sąd, na specjalnym posiedzeniu przychylił się do naszej prośby - mówi dr Szopa. Po wykonaniu niezbędnych czynności administracyjnych, egzemplarze mają trafić na wystawę poświęconą II wojnie światowej.

- Jaka jest wartość przekazanej broni? Trudno mówić o konkretnej kwocie. Wartość poszczególnych eksponatów cały czas jest szacowana - mówi dr Szopa.
Nieoficjalnie wiadomo, że na rynku za pojedyncze sztuki z tej kolekcji można otrzymać nawet kilkadziesiąt tys. zł.
- Egzemplarze, które trafiły do nas, były używane przez Wojsko Polskie, Armię Czerwoną i Niemców. Stan zachowania jest świetny. Trudno znaleźć w muzeach broń z okresu I i II wojny zachowaną w tak dobrym stanie - mówi historyk Radosław Sołek, asystent muzealny MNZP.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Bogata kolekcja broni trafiła do MNZP w Przemyślu
PostNapisane: piątek, 15 marca 2019, 23:47 
Specjalista
Specjalista

Korzystanie z cudzego nieszczęścia i przejmowanie takich przedmiotów skradzionych kolekcjonerom jest delikatnie określając niemoralne, patrząc powierzchownie pewno lepiej gdy trafią do państwowego muzeum niż zalegając w depozycie wcześniej czy póżniej zostaną buchnięte do prywatnej kolekcji jakiegoś sprytnego funkcjonariusza ale rozumując szerzej sądzę że ważniejsze jest zachowanie pryncypium ludzkiej przyzwoitości.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 marca 2019, 00:17 
Porucznik
Porucznik

Zlodziejskie panstwo a te muzea same nic legalnie nie potrafia pozyskac ,zreszta po co pesja ta sama czego wiecej trzeba.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 marca 2019, 01:26 
Generał Broni
Generał Broni

Z jednej strony kradzież w świetle prawa, z drugiej nie kumam ludzi, którzy w dzisiejszych czasach nie robią pozwolenia na broń.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 marca 2019, 02:38 
Specjalista
Specjalista

Jeżeli przy dobrej woli można jeszcze wytłumaczyć postępowanie policji to nijak nie można zrozumieć muzealnika (a więc w pewnym sensie kolekcjonera ) który dopuszcza się takiego łajdactwa ,chyba że robi to w porozumieniu z prawowitym włąścicielem przedmiotu bo i tej wersji nie można wykluczyć.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 marca 2019, 09:36 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
To ja się wypowiem, może nie popularnie, państwowe muzea żyją z tego co dostaną "od państwa" a zazwyczaj tego jest tak mało, że ledwo pokrywa bieżące koszta utrzymania, na zakupy eksponatów nie ma kasy, a nawet jak się wyczaruje, to procedury zakupowe trwają miesiącami. Co do pozwoleń na broń, to tu bardziej chodzi o możliwość zalegalizowania broni "po dziadku", obawiam się że obecnie jest to nie realne, jakiś czas temu dawało radę, było to strasznie upierdliwe i drogie, kilkukrotnie droższe od kupna takiej samej w sklepie. Kolejna sprawa, przekazywanie do instytucji państwowej jakoś mniej mnie boli, niż przekazywanie do prywatnych muzeów.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 marca 2019, 10:05 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Broń powinna być zarekwirowana na czas zrobienia papierów przez ich właścicieli .Bo właścicielami byli ,nie posiadali kwita że mogą to trzymać.Okradziono ich z ich własności i tyle.Można zabrać wszystko ...szablę po dziadku ,odznaczenia ,zestawę srebrną po babci -to to samo...Wiele osób same odaje do muzeum swoje zbiory ,jednak to ich własna wola.Wielu z nas oddawało znaleziska -jak to się skączyło !Od roku jesteśmy przestępcami we własnum ogródku...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 marca 2019, 10:08 
Główny Moderator
Główny Moderator

Wojtek :1

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 16 marca 2019, 12:49 
Generał Broni
Generał Broni

Inna sprawa i 2001r.
http://rzeszow.wyborcza.pl/rzeszow/1,34962,527216.html
Cytuj:

7 grudnia 2001 | 00:00
Kolekcjoner chciał założyć muzeum

ŚRODA. W procesie handlarzy bronią i osób, które nielegalnie ją posiadały wyjaśnienia składali m.in. archeolog - kolekcjoner militariów i rusznikarza

W listopadzie ub. roku zostałem napadnięty przez grupę policjantów po cywilnemu i Straż Graniczną pod pozorem że handluję bronią , którą mogła być użyta do celów przestępczych. To jest nieprawda. Jestem kolekcjonerem broni i militariów. Mam zezwolenie na kolekcjonowanie. A kolekcjonować to znaczy również gromadzić. - mówił wczoraj przed sądem Robert F. archeolog z Sanoka, który jest oskarżony w procesie o handel i nielegalne posiadanie broni.

W trakcie ubiegłorocznej spektakularnej akcji pod kryptonimem "Operacja Westfalia" prowadzonej przez rzeszowski CBŚ, w jego mieszkaniu znaleziono znaczną ilość broni, kilkaset sztuk części do broni i kilka tysięcy sztuk amunicji. Robert F. przyznał, że kilkakrotnie stawał przed sądem pod zarzutem nielegalnego posiadania broni i za każdym razem sprawy umarzano ze względu na niewielką szkodliwość czynu. Po raz pierwszy kolekcję zarekwirowano mu w 1980 roku, gdy był licealistą. W 1992 roku został zatrzymany w Warszawie, zabrano mu około 30 sztuk broni, ale później broń odzyskał. - Po tej historii uzyskałem zezwolenie na posiadanie i gromadzenie broni w celach kolekcjonerskich.- powiedział Robert F. Stwierdził, że w Polsce przepisy nie normują kolekcjonowania broni. Policja by wydać zgodę na posiadanie broni żąda świadectwa jej pochodzenia a broni nie kupuje się w sklepach tylko od osób, które np. kupiły ją od byłych partyzantów lub wykopały z ziemi. Robert F. nie zgłosił na policję całej swojej kolekcji, nie pokazał jej komisji, która odwiedziła go we wrześniu ub.r. bo obawiał się, że zostanie zarekwirowana i ulegnie zniszczeniu w policyjnych depozytach. - A mam unikalne egzemplarze - m.in. pistolet gen. Sikorskiego, jeden z pierwszych pistoletów VIS. - wyliczał oskarżony. Twierdzi, że chciał założyć prywatne muzeum.

Wczoraj wyjaśnienia składał również Stanisław K.- rusznikarz. Przedstawił sądowi zapisy z ksiąg inwentarzowych z warsztatu na dowód, że zatrzymane przez policję części zostały przekazane mu przez klientów. W dwóch przypadkach właściciele tych części mieli dostarczyć również papiery do nich . Gdy sprawą zajęła się policja, jeden z nich zaprzeczył całej historii się. Okazało się również, że drugi w międzyczasie sprzedał dokumenty. 

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 marca 2019, 18:03 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

mam pytanie.
jeśli zarekwirowano broń to dlaczego jeszcze zabrali kaburę do tego?. Broń jest nielegalna a kabura? sama kabura do Visa jest warta bardzo dużo pieniędzy. znakiem tego mogli całe mieszkanie zabrać i zarekwirować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 marca 2019, 19:10 
Główny Moderator
Główny Moderator

Bo mogli, bo nikt nie protestował, bo właściciel siedzi?
Nie doszukujmy się logiki w poczynaniach władzy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 marca 2019, 19:21 
Generał Broni
Generał Broni

kondzisław napisał(a):
mam pytanie.
jeśli zarekwirowano broń to dlaczego jeszcze zabrali kaburę do tego?. Broń jest nielegalna a kabura? sama kabura do Visa jest warta bardzo dużo pieniędzy. znakiem tego mogli całe mieszkanie zabrać i zarekwirować.

Właśnie dlatego zabrali.
Przy okazji mogą dociekać pochodzenia cenniejszych przedmiotów nawet nie związanych z bronią, mogą też sprawdzić legalność oprogramowania komputera itp.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 23 marca 2019, 21:25 
Moderator
Moderator

kondzisław napisał(a):
mam pytanie.

i nie bylby to pierwszy przypadek, slyszałem o sytuacji ze gosciowi wyniesli stare meble i ksiazki
PS był tam jeszcze UR ale jak widze "dostał nóg" w depozycie policyjnym :evil:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 marca 2019, 10:32 
Generał Broni
Generał Broni

Lipek napisał(a):
Z jednej strony kradzież w świetle prawa, z drugiej nie kumam ludzi, którzy w dzisiejszych czasach nie robią pozwolenia na broń.

Przecież nie da się zalegalizować wykopa. Chyba, że coś się pozmieniało?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 24 marca 2019, 12:18 
Moderator
Moderator

Lipek napisał(a):

Jak Ci napisal Bjar, w zasadzie nie zalegalizujesz teraz wykopka ( strycha moze jeszcze, ale wymago to sporej gimnastyki) ...jeszcze kilka lat temu bylo to możliwe, ale juz wówczas nieopłacalne, koszt calej imprezy powodowal ze oplacalo sie legalizowac jedynie egzemplarze naprawde rzadkie badz rewelacyjnie zachowane, zwyklego strucla 98K taniej bylo zostawic w lesie, wiem cos na ten temat bo dziekiu uperzejmosci Kolegi z forum zalegalizowalem całkiem sporo swoich rupieci i naprawdę bardzo sie drapałem wowczas po glowie co mi sie oplaca przepychac przez CLK i na co starczy mi kasy i na co jest specyfikacja, a co definitywnie wylot w swiat ....kasa na auto mi wówczas poszła praktycznie cała i nadal jezdze starym rupieciem, za to mam spokojna głowę.
Dzis taniej wychodzi istotnie zrobic papier i sciagnac z zagranicy ( bo u nas guzik jest, a nie stara bron) interesujacy egzemplarz na chodzie ( a zabawa na strzelnicy w bonusie) niz gromadzic wykopki roznych złomow w stanach pozostawiajacych wiele do zyczenia ...jesli krotki maniek mozna sciagnac z reichu za tysiaca z groszem, dlugi nieco drozej, ale tez grubo ponzej dwoch, mosina kupisz za poltora do dwoch a inne karabiny za dwa - czasem trzy tysiace, to naprawde nie ma wiekszego sensu inwestowac w wykrywke, zwałszcza jesli ktos wykopki militarki traktuje głównie jako źródło uzupełniania swojego zbioru w kolejne eksponaty, podobnie nie ma sensu kupowac skandalicznie obecnie drogiego deko.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]