Teraz jest poniedziałek, 21 lipca 2025, 05:21

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Międzychód - ostatnie zdanie
PostNapisane: środa, 23 października 2019, 09:28 
Chorąży
Chorąży

W czasie budowy mostu koło Międzychodu zniszczono stanowiska archeologiczne prowadzone w miejscu osady sprzed 2,5 tys. lat!

Fot. Krzysztof Sobkowski
23.10.2019
Krzysztof Sobkowski
W czasie budowy mostu koło Międzychodu zniszczono stanowiska archeologiczne prowadzone w miejscu osady sprzed 2,5 tys. lat!
W trakcie prac prowadzonych w czasie budowy mostu nad Wartą w Międzychodzie zniszczono cenne stanowiska archeologiczne prowadzone na tzw. Polance - miejscu, gdzie 2,5 tys. lat temu funkcjonowała osada. - Skala zniszczeń jest ogromna - przyznaje sierakowski archeolog Robert Jędrzejczak.

Teren na północ od rzeki Warty od Międzychodu, przez Zatom Nowy, Chorzępowo, Kobylarnię, aż do Sierakowa to pod względem archeologicznym bardzo cenne miejsce. Od lat podejrzewano, że tysiące lat temu kwitło w tym miejscu życie ówczesnych osadników.

Jedno ze znajdujących się tutaj stanowisk archeologicznych zostało niedawno bezpowrotnie zniszczone. Podczas prac związanych z budową nowego mostu przez rzekę Wartę w Międzychodzie wykorzystano bowiem żwir, który – jak się okazuje – pochodził z nielegalnej żwirowni zlokalizowanej na prywatnym polu. Kiedy sprawa ujrzała światło dzienne, ktoś wpadł na pomysł, by nielegalne wyrobisko zasypać warstwą piasku znajdującego się wokół.

Dla archeologii nic gorszego zdarzyć się nie mogło. Zniszczeniem znajdujących się tu stanowisk archeologicznych zajmuje się prokuratura i Wojewódzki Konserwator Zabytków w Poznaniu, który zlecił Muzeum Zamek Opalińskich w Sierakowie Powiatowej Instytucji Kultury rozpoznanie terenu i opisanie skali zniszczeń.

Już po wstępnych badaniach powierzchownych widać było, że na powierzchni znajdują się fragmenty ceramiki oraz ludzkie kości. Szczegółowe badania potwierdziły, że znajdowało się tutaj cmentarzysko popielnicowe kultury łużyckiej z okresu halsztackiego, czyli z wczesnej epoki żelaza.

- Odkryliśmy groby oraz ceramikę charakterystyczną dla kultury łużyckiej

– mówi archeolog Robert Jędrzejczak. - To baniaste, jajowate naczynia, duża liczba czerpaków i mis, silnie wyświeconych, z bardzo charakterystycznymi guzami na powierzchni i taśmowatymi uszami wystającymi poza krawędź naczynia. Natrafiliśmy także na metalowe przedmioty w grobach pozwalające na doprecyzowanie chronologii - dodaje.

Na badanym obszarze Polanki odkryto pozostałości osady sprzed 2,5 tysiąca lat oraz cmentarzysko popielnicowe. Na chwilę obecną zarejestrowano niewielką liczbę pięciu obiektów osadniczych widocznych na powierzchni: w tym trzy groby, wszystkie ciałopalne. Ale...

- Kultura łużycka należała do wielkiego kręgu kultur pól popielnicowych z epoki brązu i wczesnej epoki żelaza. Charakteryzowała się one m.in. tym, że ciała zmarłych palono na stosach pogrzebowych, umieszczano je w urnach, czyli popielnicach i zakopywano w ziemi – wyjaśnia Robert Jędrzejczak. - W Międzychodzie mamy do czynienia z dwoma sposobami chowania zmarłych w odkrytych grobach. Pierwszy to grób popielnicowy, gdzie zmarłego najpierw palono, a potem szczątki wkładano do naczynia i zakopywano w ziemi. Drugi zarejestrowany tu typ pochówku to groby bezpopielnicowe, ale z wyposażeniem ceramicznym dla zmarłego. Polegało to na tym, że spalone szczątki zmarłego umieszczane były w ziemi w worku z materiału lub skóry, bądź też wsypywano je bezpośrednio do dołu, a obok wstawiano naczynia z darami – często jedzeniem, mającym być ofiarą dla zmarłego - dodaje.

Niestety, odkryte pozostałości osady i cmentarzyska zostały zniszczone w bardzo dużym stopniu przez nielegalne prace ziemne.

- Tak naprawdę udaje się rejestrować tylko dolne partie grobów popielnicowych, bo górna ich część została zepchnięta przez spychacz

- mówi archeolog.

Obecnie na polecenie Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w Poznaniu trwa inwentaryzacja powierzchniowa materiału zabytkowego występującego na tym terenie.

- Prace wykonywane są we współpracy z Pracownią Archeologiczno-Konserwatorską „Szpila” prowadzoną przez archeologa Jakuba Affelskiego z Pułtuska. Dysponuje on niezwykle dokładnym systemem namiarowym pozwalającym w systemie GPS namierzać i lokalizować - przy jednoczesnym nanoszeniu na mapę każdego fragmentu ceramiki i kości znalezionych na powierzchni - tłumaczy Jędrzejak.

Pozwoli to na przeprowadzenie analizy pod względem koncentracji materiału i wytypowanie miejsc do badań wykopaliskowych. Ponadto w pracach pomagają historycy i pasjonaci: Piotr Kasprzyk, Paweł Głogowski i Ada Zimmer. Po zakończeniu badań podjęta zostanie decyzja przez WWKZ w Poznaniu o dalszym losie tego miejsca. Najprawdopodobniej wiązać się to będzie z badaniami ratowniczymi w kolejnych latach.

Robert Jędrzejczak to autor także innych odkryć archeologicznych w powiecie międzychodzkim. W sierpniu 2019 roku pomiędzy Kobylarnią a Chorzępowem odkrył ślady wczesnośredniowiecznej osady z przełomu X i XI wieku, a także osady z VIII wieku przed naszą erą.

- Cały teren na północ od rzeki Warty od Międzychodu aż do Sierakowa to ogromny kompleks osadniczy z różnych okresów

– przyznaje. - To niezwykle ciekawy teren, warty odkrycia i zbadania, bo z powierzchownych badań wynika, że był bardzo intensywnie eksploatowany. Podjęto już działania, które mają doprowadzić do tego, by cały ten teren wpisać do rejestru zabytków. Warto też, by co jakiś czas zaglądała tu policja, by nikt więcej nie dokonał tu nieodwracalnych szkód, choćby chodząc ze zwykłym wykrywaczem metalu – dodaje.

https://plus.gloswielkopolski.pl/w-czas ... 1-14522979

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Międzychód - ostatnie zdanie
PostNapisane: środa, 23 października 2019, 10:52 
Generał Broni
Generał Broni

Spychacz robiący demolkę nikomu nie przeszkadzał, ale teraz jest okazja, żeby zrobić nagonkę na ludzi z wykrywaczami.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 października 2019, 18:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

Znam tego archeologa to bardzo porządny człowiek ktoś inny nawet by palcem nie machnoł i olał temat. Wiadomo wielkie inwestycje i kasa jaka za tym idzie mało kto chce zadzierać z takimi osobami. Koło mnie rok temu wybrano ziemię między rynkiem a gotyckim kościołem koparka 2 metry od razu do calca podobno był nadzór ale ja tam nikogo nie widziałem za to sporo belek dębowych słusznych rozmiarów i innych przedmiotów a mozna się zastanawiać ile tam setek starych monet poszło z piasku usypano parming:), Próbowałem interweniować dzwonilem do konserwatora zabytków potraktowano mnie jak powietrze jak dzwoniłem 1/3bylo wybrane za 2 dni już było po sprawie dziś tam stoi już prawie gotowy wielki budynek mieszkalny żeby nie było nie odpuściłem poprosiłem kolegę żeby też zadzwonił też go zbyto. A najlepsze to że nic tam nie znaleziono przy samym rynku do kościoła gotyckiego przecież tam samych monet pewnie setki jak nie tysiące wyjechało am nawet zdjęcia jak to wybierali może tym się ktoś zainteresuje można do mnie pisać a najlepsze jest to że jak by ktoś z tej haldy coś wybrał i do domu zabrał to przestępca a oni to co co oni zrobili masakra

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 października 2019, 18:23 
Generał Broni
Generał Broni

Się lepiej dowiedz gdzie tą ziemię wywozili :D

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: czwartek, 24 października 2019, 19:18 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Dlatego jesteśmy problemem dla służb archeo, bo interesujemy się historią, naszą przeszłością i zabytkami, więc często potrafimy za dużo wypatrzeć i co dla nich najgorsze wstępnie zidentyfikować.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 października 2019, 18:08 
Generał Brygady
Generał Brygady

frank napisał(a):
Dlatego jesteśmy problemem dla służb archeo, bo interesujemy się historią, naszą przeszłością i zabytkami, więc często potrafimy za dużo wypatrzeć i co dla nich najgorsze wstępnie zidentyfikować.

No i właśnie i tylko po to tą ustawę przepchnęli.
A chomik na autostradzie to gorszy od lwa na safari :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 26 października 2019, 18:51 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

manierka napisał(a):
Próbowałem interweniować dzwonilem do konserwatora zabytków potraktowano mnie jak powietrze jak dzwoniłem 1/3bylo wybrane za 2 dni już było po sprawie dziś tam stoi już prawie gotowy wielki budynek mieszkalny żeby nie było nie odpuściłem poprosiłem kolegę żeby też zadzwonił też go zbyto.

Ktoś kiedyś pisał by wysyłać WKZ-tom miliardy boratynek i innych śmieci w podziękowaniu za "ustawę".
To błąd.
Żadnych kontaktów z konserwatorem.

Należy zawsze dzwonić, zgłaszać podejrzenie o popełnieniu przestępstwa POLICJI.
Kolego manierka powinieneś zadzwonić po policję.

Widzisz jak niszczeje stary pałac -dzwoń po policję
Nie ma nadzoru archeo -dzwoń po policję
Spychacz vs grodzisko -dzwoń po policję
itp. itd.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 27 października 2019, 23:52 
Kapitan
Kapitan

Widzisz innych detektorysto tez dzwon na policje.
Zostań wzorowym sygnalistą :lol:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2019, 08:22 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Kolego Antonior, chciałem tylko pokazać że miecz jest obosieczny.

-Cześć Zenek, po polu ci tam łazi jakiś chudzina
-Cześć Zigi, taaa to z urzędu jakowyś
-No chyba że, ale on cosik tam sypie z reklamówki na pole
-Czekaj...

-Panie, panie, ja żem wapnował. Co mnie tam śmiecisz, jeszcze ojcowiznę zakwasisz.
-Ja tylko...

-Zigi dzwoń po szwagra z MO, nie będzie mnie tu @&$%^^%@#$% szkorupami jakiemiś rzucał.
-Sie robi Zenek.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: poniedziałek, 28 października 2019, 21:01 
Sierżant Sztabowy
Sierżant Sztabowy

Takie stanowiska są w co drugiej wiosce i nikogo nie obchodzą. Jak komuś bardzo zależy na ich ochronie- może kupić teren i sobie chronić.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 29 października 2019, 14:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

Bez przesady w co 2 to nie ale w co 5 już może być czasami jest jedno wielkie cmentarzysko wykorzystywane przez epokę brązu czyli najczęściej to Kultura Łuzycka i Pomorska aż do halsztatu czyli epoki żelaza i wtedy cmentarzysko może iść w tysiące pochowków a obrzadek pogrzebowy przybierana najróżniejsze formy można wiele ciekawych zeczy się dowiedzieć że już nie wspomnę o etyce to są porostu cmentarze i należy to uszanować a nie koparka zepchnac żeby kilka złotych zaostrzedzic pozdr

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]