Teraz jest piątek, 18 lipca 2025, 14:17

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 260 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Gniewomir skazany prawomocnym wyrokiem
PostNapisane: wtorek, 30 listopada 2021, 22:20 
Generał Broni
Generał Broni

Cytuj:
Zapadł prawomocny wyrok ws. "poszukiwacza skarbów" z Wągrowca. Sąd Apelacyjny utrzymał karę więzienia, jednak uchylił grzywnę
Bartosz KijeskiBartosz Kijeski
30 listopada 2021, 17:35
Mężczyzna z Wągrowca, który zajmował się poszukiwaniem skarbów został prawomocnie skazany
Mężczyzna z Wągrowca, który zajmował się poszukiwaniem skarbów został prawomocnie skazany

We wtorek, 30 listopada Sąd Apelacyjny w Poznaniu wydał prawomocny wyrok ws. "poszukiwacza skarbów" z Wągrowca. Gniewomir S. za poszukiwanie oraz posiadanie starożytnych i średniowiecznych skarbów usłyszał w Sądzie Okręgowym w Poznaniu wyrok 1 roku pozbawienia wolności w zawieszeniu na 2 lata. Sąd Apelacyjny ten wyrok podtrzymał, jednak uchylił wyrok ws. grzywny dla mężczyzny.
Zatrzymanie "archeologa" z Wągrowca
Do zdarzenia miało dojść w 2017 roku. Wówczas policjanci z wydziału kryminalnego wągrowieckiej policji zatrzymali Gniewomira S., który zajmował się hobbystycznie poszukiwaniem “skarbów” za pomocą wykrywacza metali. Mężczyzna został zatrzymany krótko po tym, jak miał sprzedać monetę z okresu kultury rzymskiej na jednym z portali aukcyjnych.

Policjanci, gdy weszli do jego domu znaleźli blisko 800 różnego rodzaju przedmiotów, które miały pochodzić z nielegalnych poszukiwań oraz wykopalisk. Przedmioty, które wydobył oraz posiadał miały mieć dużą wartość historyczną w odniesieniu do Dziedzictwa Kulturowego Kraju. Mężczyźnie postawiono zarzut kradzieży dóbr o szczególnym znaczeniu dla kultury.

Z ujawnionych ok. 400 monet, które miał posiadać oskarżony, biegły ustalił ich wartość na niecałe 4 tysiące złotych - ok. 10 złotych za sztukę. Adwokat mężczyzny Andrzej Kuklewski podkreślał, że są znaczące różnice w dobrach o znaczeniu szczególnym, a dobrami o znaczeniu dla kultury. Zaznaczył, że mężczyzna był w posiadaniu dóbr o znaczeniu szczególnym
Apelacja od wyroku
Żadna z tych monet nie miała w sobie elementu unikatowości i wyjątkowości, elementu, który można pilnie potwierdzić. Są to dobra, które są powszechnie znajdowane

- mówił podczas przemowy mecenas Kuklewski.

Dodał także, że w jego ocenie opinie biegłych w tym zakresie były sprzeczne, ponieważ, pierwszy biegły miał wykluczyć jakąkolwiek wartość wycenianych monet. Drugi biegły natomiast uznał, że trzy przedmioty znajdujące się w “kolekcji” Gniewomira S. miały szczególne znaczenie dla kultury.

Kara wymierzona oskarżonemu jest drakońska, ponieważ wartość wszystkich przedmiotów nie jest warta aż tyle, co grzywna nałożona na mojego klienta

- dodał mecenas.

Prokurator wniósł natomiast o nieuwzględnienie apelacji, a także chciał utrzymać obowiązujący wyrok w mocy.

Sąd pierwszej instancji w mojej ocenie dokonał właściwej oceny ustaleń faktycznych. Opinia drugiego biegłego zasługuje na pełną aprobatę w zakresie, ponieważ to ona rozszerzyła znaczenie przedmiotów o szczególnym znaczeniu dla kultury

- dodał wągrowiecki prokurator rejonowy.

Wyrok Sądu Apelacyjnego w Poznaniu
Po godzinnej naradzie sąd pod przewodnictwem sędziego Macieja Świergosza utrzymał karę wyrok pozbawienia wolności dla Gniewomira S. Sąd w uzasadnieniu potwierdził, że ustalenia sądu pierwszej instancji były prawidłowe.

To nie jest tak, że mężczyzna przypadkowo znajdował te przedmioty. On zajmował się tym hobbystycznie i znał się na tym. Brał udział także jako wolontariusz w pracach archeologicznych prowadzonych przez zespoły uniwersyteckie

- uzasadniał sędzia.

Sąd postanowił jednak uchylić wyrok dotyczący 80 tysięcy złotych kary grzywny, jaki został nałożony na mężczyznę w pierwszej. Sędzia powiedział, że mężczyzna to zapalony kolekcjoner, który w żaden sposób nie był nastawiony na ogromny zysk, dlatego też postanawia anulować mu ten wyrok. Mężczyzna został także zwolniony z opłat sądowych.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Gniewomir skazany prawomocnym wyrokiem
PostNapisane: wtorek, 30 listopada 2021, 22:39 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Rok w zawieszeniu za sprzedaż jednego rzymka i zapłata za współpracę z archeo 80 tys.zł grzywny.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 listopada 2021, 22:48 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Współpraca z archeo to nie są tanie rzeczy. Tym razem się udało z podatkiem od współpracy, jednak zawiasy zostały.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 30 listopada 2021, 22:51 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Już to przewidzieli :h

https://www.youtube.com/watch?v=lwleaxA0ps0

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 grudnia 2021, 07:39 
Podporucznik
Podporucznik

Takie jest właśnie obecne dziennikarstwo poziom dna... gościu nagrywał całą 17 minutową apelację i nie potrafi dobrze nawet tego przepisać.

Odszkodowanie na skarb Państwa wynosiło 8000zł nie 80000zł i tylko to zostało mi anulowane, reszta pozostała do zapłaty mam 40000zł

Moja "współpraca" z archeologami była jednorazowa 4 godzinna, gdzie w dodatku wchodziłem z butami aby móc w ogóle pokopać, na tym się skończyło, przyświecała mi jeszcze wtedy szlachetna idea współpracy itd. - dokładnie były to wykopaliska w Dzwonowie. Ta "współpraca" skończyła się na tym jednym razie i cała sprawa nie ma związku z tym przypadkiem.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 grudnia 2021, 08:16 
Podpułkownik
Podpułkownik

Jednym słowem mogę to skomentować... jeb*ć współpracę z archeo tu cię klepią po plecach a jak co do czego to cię nie znają

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 grudnia 2021, 09:09 
Generał Broni
Generał Broni

To chyba pierwszy przypadek, że za takie coś, czyli nic, orzeczono kratki, co prawda w zawiasach, ale jednak kratki :? :o :ups:

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 grudnia 2021, 09:28 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Gniewkos, to 40 000 masz jakoś rozłożone na raty?
Jak sobie z tym radzisz?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 grudnia 2021, 09:40 
Podporucznik
Podporucznik

nie mam rozłożone, nie radzę sobie to duża kwota dla mnie, nie jestem synem biznesmena, ani polityka Pisu, część zapłacę z oszczędności, a resztę pożyczę

pozdro

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 grudnia 2021, 09:59 
Moderator
Moderator

talgo napisał(a):
Jednym słowem mogę to skomentować... jeb*ć współpracę z archeo tu cię klepią po plecach a jak co do czego to cię nie znają

A co ma do tej sprawy współpraca z archeologami? Sam zainteresowany przyznał, że miał jedynie jeden epizod takiej współpracy i nie wiąże się on w żaden sposób z przewodem sądowym. Można tu oczywiście oceniać zasadność pozwu, retorykę prokuratora i sędziego, adekwatność wyroku. Bezrefleksyjne powtarzanie "jeb*ć współpracę" niczemu nie służy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 grudnia 2021, 10:08 
Pułkownik
Pułkownik

40 000? tragedia!

na tym forum tez sa tacy co wciaz wmawiaja nam, ze powinnismy kopac tak jak lubimy jednak wpierw musimy zaplacic za zezwolenie a potem oddac wszystko co posiadamy niedorozwojom pseudonaki, ze poinnismy wspolpracowac z archeo i ich szanowac a nie epatowac haslami" nie podaje reki archeo" bo skoro X z nimi wpolpracuje to oni sa CI lepsi! A oni za zgoda swoich biskupow ze SNAP WKZ i naczelnego archeologa we fraku wmawiaja nam, ze jedyne co ucziwy Polak powinien posiadac w domu to meble i IKEI i to nie starsze niz kilkanascie lat, zeby nie zwrocily czasem uwagi nowoczejsnej lini archeologii wspolczesnosci...

zabraklo mi slow ale zeby nie umiejszac wszystkim innych zloczyncow ograniczajacych nasza wolnosc ja winie w tym przypadku tylko i wylacznie sedziow
tylko czlowiek niepelnosprytny jest w stanie wydac w dzisiejszych czasach taki wyrok

szybki edit bo nie widzialem wpisu moderatora Nietajenki zapewne wspolpracujacego z archeo ale tymi lepszymi rzecz jasna

otoz to ma wspolnego z archeo ze sa czescia systemu oprawczego legitymizuja aparat ucisku i akceptuja, gdyby tylko zechcieli mogliby powolac grupe ekspercka do wystawiania wlasnych opini w takich sytuacjach...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 grudnia 2021, 13:26 
Podporucznik
Podporucznik

"zabraklo mi slow ale zeby nie umiejszac wszystkim innych zloczyncow ograniczajacych nasza wolnosc ja winie w tym przypadku tylko i wylacznie sedziow
tylko czlowiek niepelnosprytny jest w stanie wydac w dzisiejszych czasach taki wyrok" trafiłeś w punkt to samo powiedział adwokat, nie ma na to słów co się wydarzyło

Ogólnie planuje zebrać wszystkie papiery i opisać tutaj na forum całą sprawę krok po kroków wraz z pokazaniem co zostało uznane za dobro o szczególnym znaczeniu dla kultury itd. dopiero zobaczycie co to są absurdy.

pozdro!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 grudnia 2021, 14:46 
Główny Moderator
Główny Moderator

Lokalizacja: Warszawa, Sochaczew, Lodz, Rogacze, Przystan-Stawki , Sukowate
Ja uważam, że moglibyśmy jakoś Cię wesprzeć.
Trzeba to tylko tak zrobić żeby nikt nie był w stanie zarzucić tego, że opłacasz karę z nieswoich pieniędzy.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 grudnia 2021, 15:10 
Generał Broni
Generał Broni

Ostrzeżenia: 1
Nietajenko napisał(a):
A co ma do tej sprawy współpraca z archeologami? Sam zainteresowany przyznał, że miał jedynie jeden epizod takiej współpracy i nie wiąże się on w żaden sposób z przewodem sądowym. Można tu oczywiście oceniać zasadność pozwu, retorykę prokuratora i sędziego, adekwatność wyroku. Bezrefleksyjne powtarzanie "jeb*ć współpracę" niczemu nie służy.

:666 Sprowadzanie kłopotów, fabrykowanie oszczerstw, urojone konfliktowanie z prawem poszukiwaczy to efekt długoletnich działań archeologów. :666 Podaj mi choć jeden przykład (oprócz sprawy Sapera), gdzie archeolodzy skutecznie wstawili się w obronę poszukiwacza. :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: środa, 1 grudnia 2021, 16:27 
Starszy Plutonowy
Starszy Plutonowy

Zbierali na pensję dla Maryli Rodowicz i było ok to i my możemy pozbierać dla kolegi.
Jakaś zrzutka.pl ?

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 260 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 18  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]