Teraz jest środa, 8 kwietnia 2026, 00:09

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Lewy czerwcowy czyli ...
PostNapisane: środa, 1 lutego 2006, 05:35 
Weteran
Weteran

Witam
Poszukuje wszelkich ksiązek, materiałów poświęconych /problemowi/ lustracji po '89 r.
Druga prośba kieruje do osób które w latach 1992-1993 interesowały się polityką lub
pamiętają przebieg obalenia rządu Jana Olszewskiego w czerwcu 1992 r.
Wiem że na forum jest kilka "uzdolnionych" ludzi z zakresu polityki, proszę szczególnie o ich wypowiedzi.
Interesuje mnie przedewszystkim wasze spostrzeżenia, przemyślenia jak i również osobiste wnioski.
Oczywiście prośba dotyczy osób które w w.w latach nie miały po 10 lat.
Pozdrawiam

UWAGA ! Temat nie jest stworzony po to aby dyskutować, proszę nawet nie próbować tego robić. Proszę natomiast aby każdy napisał to co myśli o w.w temacie oraz podawanie konkretnych tytułów książek lub podawanie namiarów gdzie w.w ksiązki jestem wstanie zdobyć.
Proszę o nie komentowanie innych użytkowników.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 lutego 2006, 05:46 
Główny Administrator
Główny Administrator

w sieci krąży taki film "Nocna zmiana" pokazuje on okoliczności odwołania tego rządu. Moim zdaniem to trochę tendencyjna propagandówka ale może coś sie dowiesz. Nie zgadzam sie tez z pojęciem "obalenie" co do tej sytuacji.
Moim zdaniem lustracja tak potrzebna w tym czasie nie doszła do skutku gdyż chcieli ją wprowadzić ludzie psyhicznie chorzy /Maciarewicz/

ps. obawiam się, że ten wątek nie doczeka rana.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 lutego 2006, 08:32 
Moderator
Moderator

spoko. W To i owo sie mieści, wiec może go nikt nie usunie. Spojrzę w literaturę i popytam trochę w pracy- pracuję z kilkoma ludzmi, którzy byli w tym czasie zaangażowani w politykę. Dam znać przed końcem tygodnia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 lutego 2006, 15:09 
Moderator
Moderator

FDJ napisał(a):
w sieci krąży taki film "Nocna zmiana" pokazuje on okoliczności odwołania tego rządu. Moim zdaniem to trochę tendencyjna propagandówka ale może coś sie dowiesz. Nie zgadzam sie tez z pojęciem "obalenie" co do tej sytuacji.
Moim zdaniem lustracja tak potrzebna w tym czasie nie doszła do skutku gdyż chcieli ją wprowadzić ludzie psyhicznie chorzy /Maciarewicz/

ps. obawiam się, że ten wątek nie doczeka rana.

Wszedłem w posiadanie tegoz filmu poprzez zakup pewnego dziennika :666 wiec Partyzant jakby Cie interesował to .......... szczegoly na priv ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 lutego 2006, 15:20 
Główny Administrator
Główny Administrator

Bodajże na stronie LPR jest do ściągnięcia lub Młodziey Wszechpolskiej. Ja ściągnąłem z sieci.
Partyzant a po co Ci to potrzebne ? do szkoły dla wlasnej wiedzy ?
Jeżeli do szkoły to zanim coś napiszesz lub powiesz na ten temat to upewnij się jakiej opcji politycznej twój wykładowca jest bliski :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 lutego 2006, 15:48 
Weteran
Weteran

wykładowca jest bliski PiSowi ale problem lustracji jak i "noc teczek"
jest szczególnie ciekawa dla mnie.
Chce obiektywnie spojrzeć na ten temat i po jednym filmie (Nocna zmiana) czy książce (Lewy czerwcowy)
nie mogę obiektywnie wypowiadać się na temat.
Film Nocna zmiana posiadam, dziękuje natomiast wszystkim za pomoc i moderatorowi tego działu za nie zamknięcie tegoż tematu.
Wiedziałem że od polityki to jest na forum wielu expertów :D
O takie odpowiedzi mi chodzi panowie :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 1 lutego 2006, 15:49 
Kwatermistrz
Kwatermistrz

Moje prywatne zdanie:

Ówczesny premier oraz p. M. są osobami, które nie są w pełni zdrowia psychicznego. Nie jestem lekarzem, ale takie mam odczucie. Mam nadzieje ze nikt nie zechce z moimi odczuciami polemizować.

Pewne zaburzenia wykazuje także ówczesny prezydent, któremu powyżsi panowie nadepnęli na odcisk, a cała reszta (głównie komuchy) to wykorzystała. Udupili tym samym na wiele lat słuszną ideę dekomunizacji.

Podobna zadyma szykuje się z obecną ekipą, gdyż bliźniacy (zwłaszcza ten na uboczu) również wykazują pewne niepokojące objawy (ten drugi nic nie wykazuje - bo jest zupełnie bez kręgosłupa*).

Ot, taki wątek psychiatryczny (medyczny) mi wyszedł. Pewnie w literaturze fachowej odważniejsi psychiatrzy wspomniane przypadki rozpatrywali.

:pa

proscan

*) lub jak kto woli bez nabiału.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]