Teraz jest sobota, 23 sierpnia 2025, 21:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kilka mądrych zdań n.t.poszukiwaczy...
PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2008, 01:06 
Moderator
Moderator

http://monety.polskie.webpark.pl/pn1-2002.html

pzdr!

pozwolę sobie zacytopwać fragment - mirek

Cytuj:
Uważam, że większą szkodę wyrządza nauce jej adept odsądzający od czci i wiary każdego, kto ośmiela się wydłubać z ziemi parę boratynek, niż ten, kto te boratynki znajduje. Problemem nie są oczywiście same monety, problem polega na tym, że potraktowanie takiego znalazcy z pozycji władzy i siły na zawsze zniechęci go do dzielenia się z kimkolwiek informacją o swoich znaleziskach. W ten sposób nauka bezpowrotnie traci szansę na zarejestrowanie mnóstwa znalezisk pojedynczych monet, a nawet ich zespołów (skarbów). W konsekwencji, to co mogło być dla historyka materiałem źródłowym, staje się jedynie elementem krajowego lub światowego rynku numizmatycznego, albo ulega zniszczeniu. Oczywiście nie znajduję żadnego usprawiedliwienia dla wandali świadomie niszczących stanowiska archeologiczne. Nie mogę przy tym uważać za nieświadomego nikogo, kto kupił wykrywacz i saperkę. Tak samo nie jestem w stanie usprawiedliwić archeologów, którzy z zajadłością psa ogrodnika nie dopuszczają do przeszukania ziemi z wykopów, pomimo, że sami nie mają takiego zamiaru (znany mi jest przypadek przepędzenia poszukiwacza z takiej hałdy, a następnie wywiezienia jej na wysypisko).

Przez lata nieocenionym źródłem informacji o luźnych znaleziskach monet były Wiadomości Numizmatyczne. Publikacji znalezisk dokonują w nich jednak tylko fachowcy, a sam periodyk jest trudno dostępny z powodu niskiego nakładu i sposobu dystrybucji. Wydaje mi się, że sytuacja dojrzała do tego, aby powstało powszechnie dostępne forum, na którym można by znaleziska publikować, poddawać publicznej weryfikacji ich atrybucję albo prosić o identyfikację kompetentnych fachowców. Uważam, że najwyższy czas, aby Redakcja "Przeglądu Numizmatycznego" uruchomiła internetową witrynę swojego czasopisma i użyczyła na niej miejsca na takie właśnie forum. Zyskają wszyscy: Nauka - przez dostęp do nieznanych dotąd znalezisk, Redakcja - przez żywy kontakt z czytelnikami i Kolekcjonerzy - dzięki dostępowi do wiedzy, której nic nie może zastąpić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 26 lutego 2008, 01:23 
Specjalista
Specjalista

Mądrze :za

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 lutego 2008, 17:49 
Starszy Sierżant
Starszy Sierżant

Tak można zrobić ale w krajach zachodnich gdzie prawo na to pozwala, a teraz za pokazywanie swoich znalezisk to mozna sie nabawic kłopotow. Miejmy nadzieje, ze coś zrobia z tym prawem jak w kazdym cywilizowanym państwie, a nie zabierając cos co i tak pojdzie na (handel) osobą które to kolekcjonuja i sie naprawde tym interesują. Ps. niedługo to z domu nie bedzie można wyjść a co dziadek dał to zabiorą bo za stare:( pozdawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 lutego 2008, 20:39 
Moderator
Moderator

Drogi Kopacz-u86,mniej emocji...przeczytałeś może tekst w całości?Tu nie ma o co bić piany...To jedynie racjonalnie argumentowane poglądy osoby będącej fizycznie zaangażowaną w kontakt ze znaleziskami.Pozwoliłem sobie umieścić link do wypowiedzi,którą potraktowałem jak ,,odskocznię'' od infantylnego bełkotu,szerzonego przez żądnych sensacji pseudo dziennikarzy...

pzdr!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 27 lutego 2008, 22:28 
Starszy Sierżant Sztabowy
Starszy Sierżant Sztabowy

tak przeczytalem. wiem, że artykuł jest przytoczony i jest dobry. tylko ta cała sytuacja, media które nas obrażaja nie wiedząc jak jest naprawde, to jest dla mnie obłed. mam nadzieje, ż wvkońcu zrobia coś co bedzie dobrym dla nas rozwiązaniem. pozdro.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]