Teraz jest niedziela, 24 sierpnia 2025, 19:34

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kolejny Kolekcjoner zatrzymany
PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 11:55 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

http://www.kronikatygodnia.pl/tekst.php?abcd=21804&dz=1

Bez Komentarza

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 13:55 
Mr. Sturmgewehr

Ja [wymoderowano]...

Cytuj:
Królewskie skarby

Prawdziwie muzealny zbiór eksponatów zgromadził 19-latek z gm. Lubycza Królewska. Został wytropiony przez policję. Handlował zabytkowymi przedmiotami w Internecie, na aukcjach w Allegro

Z Komendy Głównej Policji przekazano informację o mieszkańcu gm. Lubycza Królewska, który namiętnie sprzedaje na Allegro zabytkowe przedmioty. W ub. piątek (8 lutego) funkcjonariusze z Komendy Powiatowej Policji w Tomaszowie Lubelskim pojechali pod wskazany adres. I znaleźli prawdziwe muzeum. 19-latek zgromadził imponującą kolekcję. Miał m.in. stare monety, żelazne toporki, groty, strzałę do kuszy, siekierkę z brązu. W jego domu były też m.in.: szabla, biżuteria (obrączki, sygnety) i wiele innych przedmiotów. Najstarsze pamiętają czasy neolitu (5200-1900 p.n.e.).
Młodzieniec wyjaśniał jak wszedł w ich posiadanie. Zaczęło się od jego dziadka, który mozolnie gromadził stare przedmioty, znajdował je w okolicy. W ślady dziadka poszedł ojciec 19-letniego archeologa-amatora. A on sam tylko kontynuował rodzinną tradycję. Wiele wskazuje na to, że udoskonalił metody poszukiwań. Miał wykrywacze metalu, profesjonalny sprzęt, za który trzeba zapłacić kilka tysięcy złotych. Na razie 19-latek zaklina się, że przy pomocy wykrywaczy metalu szukał jedynie łusek pocisków.
Wyjaśnia, że niektóre zabytkowe przedmioty dostał od sąsiadów, znających jego zamiłowanie do antyków. Inne znajdował sam. Wystarczyło po ulewnym deszczu przespacerować się po okolicy. Według 19-latka woda wypłukiwała z ziemi prawdziwe skarby - przedmioty, za którymi archeolodzy uganiają się latami, w ich poszukiwaniu przekopują hektary, centymetr po centymetrze, metr po metrze itd.
- Będziemy wyjaśniali, w jaki sposób mieszkaniec gm. Lubycza Królewska zgromadził kolekcję - zapewnia nadkomisarz Marek Czerenko, oficer prasowy Komendy Powiatowej Policji w Tomaszowie Lubelskim.
Wątpliwe, aby wersja 19-latka się potwierdziła. Jeśli przed sądem zostanie udowodnione, że młodzian plądrował stanowiska archeologiczne, handlował zabytkowymi przedmiotami, może zostać skazany nawet na dwa lata więzienia.

Kilka rzeczy

1. Handlarze stali sie potencjalnymi przestepcami o ktorych mniejszym jednostkom donosi KGP
2. Posiadanie wspomnianych przedmiotow to dopraszanie sie o klopoty
3. UNIKAC ALLEGRO - jezeli juz to dogadywac sie poza aukcja

I na koniec - jezeli czyta to jakis debil z betonu archeologicznego wkleje wam post Testa ktory jest tak prawdziwy, ze az boli. I bardzo mi sie podoba.

Cytuj:
Dotąd mogliśmy przynajmniej monitorować w internecie to, co się znajduje w ziemi wykrywaczami metalu. Teraz widać figę z makiem. A zabytki wciąż są znajdowane, każdego dnia. Ale nie mamy już o nich bladego pojęcia. To owoc Waszych działań. Aha - wykrywacze sprzedają się świetnie, sądząc po rosnącej liczbie użytkowników for internetowych mamy już drugą Armię Krajową, tyle że uzbrojoną w detektory. I coraz głębiej schodzącą do podziemia.

Minie jeszcze parę miesięcy obowiązywania tej ustawy i nie znajdzie się w naszym kraju żaden człowiek, który chciałby ujawnić cokolwiek. Detektorysta, chłop robiący wykop pod szambo, prywatny inwestor budujący dom - każdy ominie Was szerokim łukiem, byle uniknąć kłopotów. A zabytki? Niech gniją pod fundamentami.

Niedługo polska archeologia będzie święcić triumfy jedynie w wąskich pasach przebiegu planowanych autostrad. Do reszty kraju, z której chłopi będa przeganiać Was motykami, da się przypasować z braku znalezisk teorię pradziejowej pustki osadniczej.

Tego chcecie? To zaraz bedziecie mieli

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 15:40 
Generał Broni
Generał Broni

Od kiedy, do wulgaryzm nędzy, posiadanie starych monet biżuterii jest zabronione?? Na jakiej podstawie policjanci zarekwirowali te przedmioty? Czy mam się teraz obawiać, bo trzymam w domu biżuterię po babci?? I czemu handel zabytkami jest nielegalny?? Na jakiej podstawie prawnej w takim razie działają antykwariaty, sklepy numizmatyczne i filatelistyczne???

wulgaryzm, paranoja goni paranoję.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 15:43 
Moderator
Moderator

-> komentarze pod tekstem ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 15:57 
Generał Broni
Generał Broni

No to już całkiem odpie........... naszym władzom - teraz czekać tylko jak przestępczość wzrośnie :
Przecież tym sposobem każdy obywatel RP stać się może z dnia na dzień obrzydliwym kryminalistą !
Czy naprawdę nikt nie widzi tej paranoi !?
To faktycznie zaczyna być groźne: wszelkie służby idąc na łatwiznę wezmą się wyłacznie za kolekcjonerów i posiadaczy antyków a groźni przestępcy będą chodzić bezkarni - ale przecież na łapanie tych drugich potrzeba zaangażowania większego niż namierzenie na Allegro pasjonata historii.

Czy to państwo naprawdę schodzi na psy ?!
Za komuny nie nękano tak ludzi jak teraz ; nie ma dnia aby grożny kolekcjoner nie wpadł w ręcę dzielnych policjantów - brawo panowie BRAWO :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 16:12 
Moderator
Moderator

Gdy w zeszłym roku napisałem, że jak policja skończy z bronią, wówczas weźmie się za resztę z nas, to mi jeden mądrala na tym forum powiedział, abym nie przesadzał.
Wkurza mnie, że miałem rację... :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 17:01 
Generał Broni
Generał Broni

Panowie , chyba juz najwyzsza pora po wywozic nasze kolekcje w bezpieczne miejsca... złapia teraz na polu, potem komenda , następnie rewizja w domu i juz mamy po kolekcji .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 17:19 
Major
Major

spider10.5 napisał(a):
Panowie , chyba juz najwyzsza pora po wywozic nasze kolekcje w bezpieczne miejsca... złapia teraz na polu, potem komenda , następnie rewizja w domu i juz mamy po kolekcji .
Najwyższa pora? To Ty jeszcze nie wywiozłeś? ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 17:29 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Pocieszający w tym wszystkim jest społeczny odbiór tego typu sytuacji. Czytajcie komentarze do podobnych internetowych publikacji, 95% ludzi podziela nasze zdanie.
Pozwolę sobie zacytować komentarz internauty do powyższego artykułu, rozłożył mnie na łopatki. :) :)
Cytuj:
a ja mam w domu dulary i złoto, jak zakopie,tak jak ociec w '48, żeby UB nie znalazło, to jak se je wykopie nazad, to musze łoddać bo archeologi takich nie znalazły? spróbujta mi zabrać, to łodkopie cuś co ociec zakopali głynbiej, a ubowców, tak jak un nie w ziemie ino do bagna, moze jakie archeologi kiedy znajdum?

Pozdr :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 18:59 
Młodszy Chorąży Sztabowy
Młodszy Chorąży Sztabowy

Ciekawie ktos napisal i mozliwe ze tak sie stanie oni wojne kolekcjonerom a kolekcjonerzy im niszczac ich cudowne stanowiska cale szczescie ja mieszkam w UK cywilizowanym kraju pozdr

(2008-02-13 17:56:46)
Ciekawe jak ludzie kolekcjonerzy zbierajacy kupujacy zabytki czy dziedziczacy w spadkach i bezprawnie sie im to odbiera dlugo wytrzymaja takie jaja i w koncu rzeczywiscie sie w k.......... na tych archeologow i zaczna im rozpierd............. te ich stanowiska lub tam smieci wywozic i nie wpuszczac na wlasne pola tylko sobie orac a co znajda to im nie zglosza bo im zabiora to co maja a jak jeszcze znajda wykrywacz ktory służy do np szukania rur lub smieci na wage bo niektóre osoby tak dorabiaja to zabiora im ta kolekcje ktora maja po dziadkach lub rodzicach twierdzac ze to znalezione a wykrywacz to narzedzie sluzace do poszukiwan niech lepiej zajma sie poszukiwaniem przestepcow i oszustow a nie ludzi majacych takie hobby
ekspert

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 21:08 
Pułkownik
Pułkownik

Jak dobrze , że ja nic nie zbieram i nie mam wykrywacza . Aaaa .. MAM , kurcze, MAM , taki a'la śróbokręt, wskazuje przewody pod napięciem w ścianie , kurna nie wiem jaki zasięg ma . Może się łapie pod paragraf ? Na wszelki wypadek wywalę cały złom z komórki , ;) żona się ucieszy .

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 21:16 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

.....

Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 listopada 2008, 10:49 przez pablo11, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 21:28 
Generał Brygady
Generał Brygady

wulgaryzm

- najbardziej adekwatny komentarz do tego co się w tym kraju wyprawia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 21:51 
Generał Broni
Generał Broni

Dlatego trzeba się wziąć za to a nie żołądkować......
A wziąć się można tylko w sposób taki że zawalczymy o zmianę ustawy.
Właśnie tego dotyczyć będzie spotkanie w Warszawie przy Kruczej 6/14 w Klubie Orange o godz. 19.00 w piątek 15.lutego.2008

Jeśli to nam nie wyjdzie to chociaż będziemy mieli czyste sumienie że uczciwie próbowaliśmy.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 13 lutego 2008, 22:21 
Pułkownik
Pułkownik

Ciekawe ilu :cop przyjdzie ;) .

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]