Teraz jest piątek, 2 stycznia 2026, 13:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: [onet] Metalowcy z Niemiec o Powstaniu Warszawskim
PostNapisane: poniedziałek, 11 sierpnia 2008, 10:41 
Generał Brygady
Generał Brygady

Myślę, że powinno to się znaleźć w tym dziale, a nie w "Humor i rozrywka". Chociażby ze względu na to, że to zespół niemiecki. Jestem pozytywnie zaskoczony poziomem świadomości i postawą tych ludzi.

"Niemiecki zespół metalowy Heaven Shall Burn oddał hołd uczestnikom Powstania Warszawskiego. Wideoklip pokazujący losy powstańczej Warszawy obejrzało na portalu Youtube już ponad 128 tys. osób - poinformował serwis TVP Info.
– Dla mnie, jako młodego Niemca, obowiązkiem jest, nie tylko pamiętać i w jakiś sposób rekompensować błędy popełnione przez mój naród w przeszłości, ale również sprawić aby takie wydarzenia już nigdy nie miały miejsca. O powstaniu dowiedziałem się od mojej babci, która pokazywała mi zdjęcia polskich żołnierzy, którzy toczyli nierówną walkę. Zastanawiałem się czy w tak dramatycznej sytuacji zrobiłbym to samo, co Warszawiacy. Czy poszedłbym do boju wiedząc, że szanse są tak niewielkie – mówi serwisowi tvp.info Maik Weichert, gitarzysta i autor tekstów zespołu Heaven Shall Burn.

Ponad pięciominutowa piosenka pt. "Armia" została umieszczona na albumie grupy "Deaf to our prayers". Na pomysł opatrzenia utworu zdjęciami zniszczonej Warszawy i umieszczenia go w sieci wpadł 22 letni internauta z Gryfina. W tle obrazu słychać ostre metalowe melodie niemieckiego zespołu śpiewającego o "powstaniu zgubionych, od których świat odwrócił wzrok". Na końcu klipu pokazane są tłumy Warszawiaków wygnanych ze zniszczonej stolicy. Niewykluczone, że Heaven Shall Burn wystąpi w przyszłym roku na koncercie "Pamiętamy’44" z okazji 65 rocznicy wybuchu powstania."

Kod:
http://wiadomosci.onet.pl/1804473,11,1,1,item.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 sierpnia 2008, 11:50 
Specjalista
Specjalista

A obejrzeć/posłuchać można tu:
http://pl.youtube.com/watch?v=w1dZCUVqj-s

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 sierpnia 2008, 13:37 
Kapitan
Kapitan

kawalek stary jak swiat ;) widzialem ich w grudniu w Bischofswerdzie,dedykowali go polsce,mimo iz na koncercie bylo 5ciu polakow;) w ogóle ich muza urywa glowe:)
ale taki szczegol... to nie metalowcy a hardcore'wcy :)
Pozdro

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 sierpnia 2008, 13:54 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Abstrahując do poziomu warstwy muzycznej, jest to kolejny pozytywny przykład jak młodzi Niemcy dystansują się do "dokonań" Swoich ojców. :za
Pozdrawiam.
Neko

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 11 sierpnia 2008, 14:06 
Moderator
Moderator

stedke napisał(a):
kawalek stary jak swiat ;) widzialem ich w grudniu w Bischofswerdzie,dedykowali go polsce,mimo iz na koncercie bylo 5ciu polakow;) w ogóle ich muza urywa glowe:)
ale taki szczegol... to nie metalowcy a hardcore'wcy :)
Pozdro

Stedke, mimo wszystko, bądź łaskaw "polsce" i "polaków" pisać z dużej litery. Dziękuję.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]