Teraz jest piątek, 23 stycznia 2026, 21:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: "Mój 5-letni syn ma broń'
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2009, 12:40 
Mr. Sturmgewehr

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title, ... omosc.html

Cytuj:
Karabin maszynowy na baterie, pistolet czy plastikowy dynamit to niektóre z zabawek 5-letniego Dominika z Łodzi. – Często chodzi po domu i wykrzykuje „pif-paf”. Jak kogoś złapie, to „zabija”. Najczęściej ofiarą pada pies – mówi w rozmowie z Wirtualną Polską mama Dominika, Ania.

Ania przyznaje, że nie kupowałaby synowi broni, gdyby nie jej ogólnodostępność. Sklepy z zabawkami oferują broń nawet dla 3-latków. W zestawie, na przykład, małych policjantów jest pistolet, rewolwer z kaburą i cztery strzałki. Koszt zestawu to 10 zł.

Aż 71% Internautów biorących udział w ankiecie Wirtualnej Polski negatywnie ocenia dostępność plastikowej broni dla dzieci. Blisko co czwarty badany (24%) uważa, że to dobrze, a 5% – nie ma w tej kwestii zdania. W ankiecie wzięło udział 2091 osób.

Zabawa w zabijanie

Producenci prześcigają się w wymyślaniu modeli broni dla dzieci. Na jednym z największych portali aukcyjnych w Polsce można kupić tzw. Broń Kosmity. Jak sugeruje opis przy produkcie, jej posiadacz mógłby być łowcą potworów, który musi stawić czoła – uwaga! – obcym, zakłócającym odbiorniki telewizji kablowej. Broń ma 28 cm, a jej koszt to 54 zł za sztukę. Innym zaskakującym pomysłem producentów militariów dla dzieci jest karabin ze światłem, dźwiękiem i wibracją. 30-centymetrowa broń zasilana jest bateriami. Jej koszt to 20,99 zł.

Ania mówi, że wiele razy myślała o wyrzuceniu militarnych zabawek. Jej zdaniem Dominik strzelałby wtedy z innych przedmiotów, jak marchewka czy kij od szczotki. Podobne doświadczenia ma Ewa, mama 6-letniego Michasia: – Chociaż nie pozwalam synowi na trzymanie w domu plastikowej broni, to i tak, kiedy odwiedzają go kuzyni, chłopcy chwytają za dinozaury i udają, że jeden zabija drugiego.

Rówieśnicy Dominika najczęściej bawią się pistoletami i, modną ostatnio, bronią rycerską. Często i chętnie bawią się uzbrojeni w miecze, którymi walczą w imię obrony dobra. Zdaniem Ani nie da się uchronić dziecka przed militarnymi zabawkami. Szczególnie, że w grach komputerowych, telewizji, radiu czy prasie pełno jest agresji i krwi. – Prawie każdy kolega Dominika bawi się bronią lub gra na komputerze w strzelanie. Tego procesu „zabijania” nie da się już zatrzymać – mówi Ania.

Karabiny na kulki

„To bardzo skomplikowana sprawa” – odpowiada Iwona Chądrzyńska, psycholog dziecięcy, zapytana przez Wirtualną Polskę o to, czy sprzedaż zabawek imitujących broń powinna być zabroniona. Zabawki militarne od zawsze cieszyły się dużym powodzeniem wśród maluchów.

Zdaniem Chądrzyńskiej zabawy w strzelaninę, zwłaszcza wśród chłopców, są etapem naturalnego rozwoju. Nie ma w tym nic złego, jeśli takie zabawy akceptuje rodzic. Również wtedy, kiedy zostaną określone wyraźne granice, które dziecko zna i których przestrzega. – Koniecznie trzeba porozmawiać z dzieckiem o tym, że to tylko zabawa i ten, kto nie chce się bawić, nie musi tego robić. Wytłumaczyć mu, że nie powinno się używać przedmiotów, które drugiej osobie faktycznie mogą zrobić krzywdę. Jak choćby, modne ostatnio wśród kolegów mojej ośmioletniej córki, karabiny na kulki – mówi Chądrzyńska.

Psycholog zaprzecza, że zabawa bronią przez małe dzieci związana była z agresją i jako taka stanowiła symptom nieprawidłowo rozwijającej się osobowości: – Nie jest tak, że z latającego z pistoletem w dłoni chłopca od razu wyrośnie agresywny mężczyzna.

Nie rób z broni tabu

Internauta o nicku mama w komentarzach do ankiety Wirtualnej Polski przestrzega przed robieniem z militarnych zabawek tematu tabu. Jej zdaniem rozbudzimy w ten sposób apetyt u dziecka i pragnienie posiadania przez niego broni. Wspomina, jak koledzy jej syna, którzy nie posiadali zabawek-militariów, zrobili je z dziurkacza i zszywaczy. Jej opinię podziela Chądrzyńska: – Zdarza się, że militarne zabawki są w rodzinie tematem tabu, przedmiotem najwyższej krytyki, a nawet powodem histerii. Podobne zachowania zwiększają u dziecka pragnienie posiadania. A tego, by przed snem maluch marzył o karabinie maszynowym, z pewnością nie chce żaden rodzic.

Zbyt częste bawienie się przez dzieci imitacją broni, mówi Chądrzyńska, jest niebezpieczne. Tak się dzieje, kiedy maluch nie bawi się w nic innego poza wojną, ciągle strzela do innych, bywa agresywny, a dotychczasowa zabawa przekształca się w formę dokuczania, czy wręcz znęcania się nad innymi. Przy czym zwykle połączone jest to z ogromną radością spowodowaną „zabiciem kolegi”.

Tak Tak pisze, że jako dziecko bawił się pistoletami, a nie wyrósł na mordercę. Zauważa, że dziewczynki bawią się lalkami, a mimo to niektóre z nich zabijają swoje nienarodzone dzieci. Psychologowie tłumaczą, że każda zabawka może być niebezpieczna, bo to dziecko, jako inicjator, decyduje o sposobie jej użycia. Zabawa lalkami to naturalny etap rozwoju u dziewczynek (niekiedy również u chłopców). Kiedy jednak dziewczynki tworzą sobie wizję dorosłej, chorobliwie chudej kobiety – podobnie jak w przypadku chłopców nagminnie bawiących się bronią – również może dojść do tragedii.

Anna Sztandera, Wirtualna Polska

Co myślisz o zabawie dzieci bronią? Wypowiedz się!

Widziałeś plastikową broń dla dzieci? Uwieczniłeś ją? Wyślij nam zdjęcia!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2009, 14:01 
Specjalista
Specjalista

Zenujacy twor grafomanii.
Nastepnym krokiem tej samej idei bedzie pewnie zachecanie chlopcow do zabawy lalkami.
Od zarania dziejow, dzieci bawily sie w wojne. Teraz jakis wychuchany pseudo-humanista zamierza zmienic ludzka nature, piorac mozgi mlodym matka. Nie ma wojny, nigdy nie bylo, bron nie istnieje, nie ma zagrozen, zyjemy w idealnym zakrytym namiotem swiecie.
W swiecie oszolomskich iluzji.
Wychowana w ten sposob mlodziez w razie czego zamiast sie bronic bedzie piszczec :)
Mezczyzna stanie sie niepotrzebny wiec wyzwolone kobiety zajma sie jedynie pedem ku karierze, a prokreacje zastapi partenogeneza :)

P.S. Najgorszy jest fakt ze debile maja prawa wyborcze.

Ostatnio edytowano czwartek, 9 kwietnia 2009, 14:07 przez Szary Wilk, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2009, 14:06 
Moderator
Moderator

Na znak protestu przeciwko temu idiotyzmowi ufunduje siostrzencowi pistolet pneumatyczny :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2009, 14:12 
Moderator
Moderator

Argo napisał(a):
Na znak protestu przeciwko temu idiotyzmowi ufunduje siostrzencowi pistolet pneumatyczny :666

A ja synkowi kupię Anschutza ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2009, 14:21 
Specjalista
Specjalista

A ja z nastepnego pobytu w Palestynie ufunduje wszystkim dzieciom znajomych malutkie koszulki "Freedom for Palestine" z malutkim obrazkiem kalasznikowa, granatu recznego i haslem "intifada "
:)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2009, 15:02 
Porucznik
Porucznik

Lokalizacja: pochodzę z Puszczy Zielonej a mieszkam w Puszczy Białej ;)
Cytuj:
A ja z nastepnego pobytu w Palestynie ufunduje wszystkim dzieciom znajomych malutkie koszulki "Freedom for Palestine" z malutkim obrazkiem kalasznikowa, granatu recznego i haslem "intifada "

Broń - OK, ale mieszać do tego politykę to chyba już przesada? ;)

Dobrze, że mam małą córkę i żyję nadzieją, że będzie trzymała się z dala od wszelkich strzelających "zabawek", do których mnie tak bardzo mocno ciągnie...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2009, 15:36 
Specjalista
Specjalista

Rav79 napisał(a):
Broń - OK, ale mieszać do tego politykę to chyba już przesada? ;)

Wiec w mysl czego maja te biedne dzieci, pozbawione pistoletow na wode i plastikowych mieczy, walczyc ?
Musi byc bohater i antybohater, dobry i zly. Zabierajac idee zabierasz powod do zabawy.
Wojna to polityka. Moze wiec wlasnie tu nalezaloby zaczac. Zabronic publikacji wizerunkow i publicznych wypowiedzi politykow. W pierwszym kroku. Kolejnym krokiem byloby zabronic polityki w ogole, a nastepnym surowo karac kazdego kto choc wyglada na polityka lub jego wypowiedzi sprawiaja wrazenie "politykowania" :)
.....i nastanie powszechne szczescie.
Nie bedzie zabawek, wojen, politykow. Nie bedzie niczego :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2009, 15:39 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

To jest żenujące ... Jakiś cel w życiu trzeba mieć , niektórzy chcą samochód inni dom a jeszcze inni konika - a są też tacy których życiowym celem jest posiadać karabin maszynowy nic w tym złego nie widzę ... jakby moje dzieci chciały mieć karabin maszynowy to byłbym szczęśliwym rodzicem...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2009, 16:27 
Moderator
Moderator

Szary Wilk napisał(a):
Nie bedzie zabawek, wojen, politykow. Nie bedzie niczego :)

Nie myslałes, aby kandydowac w Białymstoku ? :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2009, 17:13 
Specjalista
Specjalista

Argo napisał(a):

Myslalem.
Nawet mialem Cie spytac czy nie pozyczylbys mi swetra :D

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2009, 17:25 
Generał Broni
Generał Broni

Szary to raczej w takich wyborach powinien wziąć udział: http://www.youtube.com/watch?v=D1Q9ARv2 ... re=related :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2009, 17:55 
Major
Major

hehe najlepszy jest Tadeusz Siekierko - startuje co roku , dziewczyny piszczą na jego widok :) hehe rozwala system całkowicie :)

u pana krzysztofa niedoszłego prezydenta byłem w odwiedzinach :) - bezcenne .

a ja kocham swoje miasto :)

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2009, 20:50 
Moderator
Moderator

Szary Wilk napisał(a):
Argo napisał(a):

Myslalem.
Nawet mialem Cie spytac czy nie pozyczylbys mi swetra :D

No nie wiem, czy zaryzykuje .... a jak zniszczysz ?? ...masz pojecie ze obecnie taki sweter w stanie mintowym to fortuna ?? :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 9 kwietnia 2009, 23:19 
Generał Brygady
Generał Brygady

Pamiętam jak mój młody miał 7 miesięcy i dostał samochód to od razu wiedział że jeździ i nie trzeba mu było tego tłumaczyć ,dzieci to mają zapisane w genach ,zabawek militarnych nie kupowałem, czekałem aż sampoprosi,pradziadek kombatant uprzedził mnie i kupił pierwszy pistolet i młody też wiedział co trzeba z nim zrobić :)następnie dziadek kupił łuk,a teraz młody strzela czasem zemną z wiatrówki, ja nie widzę w tym nic złego :que z tego wszystkiego mój sześcioletni syn najbardziej lubi grać w szachy,więc będzie dobrym strategiem i wybierze sztab :1

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 10 kwietnia 2009, 03:31 
Specjalista
Specjalista

Lipek napisał(a):
Szary to raczej w takich wyborach powinien wziąć udział: http://www.youtube.com/watch?v=D1Q9ARv2 ... re=related :)

No fajny konkurs ale nie mam szansy bo jestem hetero ! W kazdym razie zwaz zeby przed wystepem dobrze sie ubrac. Tu masz paradnik: http://www.youtube.com/watch?v=xHBnhF71zY8
badz zdobywca ! :666
Argo, w tej sytuacji pozycz najpierw sweter Lipkowi. Tylko niech obieca ze bedzie czesal :)

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]