Teraz jest czwartek, 29 stycznia 2026, 07:44

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Żelazny krzyż niezgody
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 16:10 
Starszy Szeregowy
Starszy Szeregowy

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... l?skad=rss

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 16:49 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Przepraszam wulgaryzm ale kaczki do wora wor do jeziora!!! N/C EOT

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 18:09 
Generał Brygady
Generał Brygady

Adresuję to do P.Czerwińskiego , może to przeczyta .........
Rozumiem że jest Pan przykładnym katolikiem , pogratulować ............

ps.idąc dalej tym tokiem rozumowania P. Czerwiński ,następnym krok ,.......... proponuję eksmisję dla wszystkich spoczywających nie legalnie w Polskiej ziemi ,eksmisję wszystkich nie katolików ,mało tego niech zapłacą za leżakowanie ,.........
i swoją drogą ciekawe u kogo P.Czerwiński się spowiada u O.Grzybka no to aleluja ..............
aha i nie zgadzam się na topienie kaczek w wodzie jestem wędkarzem i niech mi wody nie trują , proszę o nowy pomysł

Pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 18:22 
HANDLARZ - NIE IDENTYFIKOWAĆ !!!
HANDLARZ - NIE IDENTYFIKOWAĆ !!!

monio_44 napisał(a):
Adresuję to do P.Czerwińskiego , może to przeczyta .........

ps.idąc dalej tym tokiem rozumowania P. Czerwiński ,następnym krok ,.......... proponuję eksmisję dla wszystkich spoczywających nie legalnie w Polskiej ziemi ,eksmisję wszystkich nie katolików ,mało tego niech zapłacą za leżakowanie ,.........
i swoją drogą ciekawe u kogo P.Czerwiński się spowiada u O.Grzybka no to aleluja ..............
aha i nie zgadzam się na topienie kaczek w wodzie jestem wędkarzem i niech mi wody nie trują , proszę o nowy pomysł

Pozdrawiam

Pan Czerwiński urwał się z choinki :n zastanawiam się czy wie od kiedy w Niemczech był nazizm.

do monio_44 ja też jestem katolikiem i czuję się obrażony twoją wypowiedzią :n :zolta
następnym razem zanim sformułujesz wypowiedz pomyśl :drap :idea

A co do krzyża żelaznego jako odznaczenie ma wielką i bardzo ciekawą historię zaczynając od 1813 roku :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 18:32 
Generał Brygady
Generał Brygady

Miałem na myśli psełdo katolikiem , mamy piękne święto katoliczne w Polsce tj . dzień zmarłych , jakie ono jest nie muszę pisać , do czego ono się odnosi nie muszę pisać ,P. Czerwiński chyba o tym zapomniał

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 19:08 
Weteran
Weteran

ty to tak pod wplywem pomnika z nadbrzeza w Bingen czy tego z górki po drugiej stronie Renu ?? :P

a tak na powaznie to pisuary potrafia bardzo na mieszac a niektorym sie wydaje ze ma to cos wspolnego z katolikami :( i co gorsza z Polską mentalnością

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 19:33 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Powiem tak, pomnik znam od młodych lat dziecięcych, mieszkam jakieś 4km od niego, a pół dzieciństwa spędziłem u babci w Łące Prudnickiej właśnie i pamiętam jak pomnik był tylko kawałkiem kamienia leżącym w zaroślach, później został sprzedany któremuś z rolników za kilka groszy i od tego sie zaczęła walka o niego.
Czerwińskego znam ze szkoły, bo był moim nauczycielem pewnego czasu i kiedyś był normalny, ale od kiedy dostał się do rady miejskiej, a stamtąd do rządu, no odwaliło chłopinie i tyle.
Walka na Opolszczyźnie o pomniki, to nie tylko Łąka Prudnicka, ale też inne miejscowości, w których nakazano przerabiać zabytkowe już pomniki, bo ktoś sobie tak ustalił że mają być dodane tłumaczenia w języku polskim... szkoda tylko że większość ludzi których nazwiska widnieja wyryte na kamieniach walczyło wtedy o swój dom, o swój kraj i w miejscowościach gdzie stoja te pomniki, dalej mieszkają potomkowie poległych...
Nie wiem, jak się ma postawienie świeczki pod pomnikiem upamiętniającym ludzi poległych w straszliwej wojnie do szerzenia treści nazistowskich :(

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 22:02 
Generał Brygady
Generał Brygady

Oj mi się dostanie , jak widzę ;) / WITTMAN , znam wiele pomników , tak w kraju jak i w innych częściach europy , stoją , upamiętniają różne historie , upamiętniają miejsca każni , upamiętniają wreście ludzi co w danym miejscu ,okolicy zgineli, dziś przychodzą tam rodziny , krewni , tu też obcy ludzie , składają kwiaty , zapalają znicze itp. Znam też miejsca gdzie pomniki niszczeją , ba niszczeją całe cmętarze i to niby ok ,nie pisze się rozumiem błąd ortograficzny!!! ...........ja sam jak nie mogę jechać do kraju w Święto Zmarłych , zapalam znicz za moją rodzinę tutaj , przy pomniku ,przy krzyżu , na jakimś cmentarzu i jak dotąd nie przyszło mi na myśl , żę postępuję nie właściwie bo niby dlaczego , bo inny krzyż , bo może ten kościół jest ewangelicki , a ten jeszcze inny , dla mnie ważna jest pamięć ....
I dlatego wnerwia mnie takie postępowanie , radnych , burmistrzów , wreście polityków , co oni widzą złego w krzyżu , w pomniku , że ktoś tam przyjedzie postawi kwiaty ,że ktoś wreście o to miejsce dba , czy chodzi tu po prostu aby dany osobnik zabłysnoł , wrrrrr

ps.

Wittman ,jak już mnie znalazłeś to zapraszam na piwo ;) :piwo

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 23:04 
Weteran
Weteran

ale jak piszą - kiedys był normalny, polityka mu odbiła i jak słusznie mówisz musi czymś zabłysnąć. Niestety w tym naszym kochanym kraju w którym niewiedza i kunktatorstwo idzie w parze wraz konformizmem i zacofaniem wśród polityków tak już jest. Niestety taka postawa może przynieść korzyści w określonych kręgach.

ps. Byłem w Bingen u znajomych z CSM - pomnik na nadbrzezu ( I wojenny pamiątkowy, o ile dobrze pamiętam wymienione są pułki z okolic i ich szlak bojowy oraz nazwiska poległych) oraz ten z wojen prusko francuskich na wzgórzu robią wrażenie. Zrób zdjęcia przy okazji - na pewno wiele osób obejrzy z ciekawością.

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: piątek, 3 lipca 2009, 23:33 
Generał Brygady
Generał Brygady

I jak powiedziałeś , tacy hm ...znajdą zawsze poklask w swoim środowisku , tylko czy jeden z drugim zastanawiał się że na terenie Niemiec pracuje i mieszka , czy na stałe czy też sezonowo tysiące Polaków i że taka polityka nie ułatwia nam tu pobytu , raz jeszcze wrrrrr
mamy połączoną Europę i niech tak zostanie , niech Ci Panowie szukają tego co może nas łączyć a nie tego co może nas podzielić .............z obu stron tak a propo

ps.
jutro zrobię objazd po pomnikach z tymi krzyżami ,i inne tego typu , a z wieczora wstawię fotki

pozdrawiam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lipca 2009, 11:52 
Chorąży Sztabowy
Chorąży Sztabowy

Czasami to, aż głowa boli od gupoty rządzących naszym krajem. co do wypowiedzi:
Cytuj:

ja doszukałem się w niej, jednak słusznej (choć nie do końca) wypowiedzi, ponieważ katolik, nie powinien tak postępować, jak obserwuje to wszystko co wyprawiają politycy i ludzie, którzy uważają się za katolików, to normalnie dziwię się, że jeszcze ich "coś" nie pokarało. chodzi mi tutaj o obłudę, zawiść i przede wszsytkim nienawiść oraz niechęć do innych religii i przekonań innych ludzi. Religia chrześcijańska chyba nie do końca podziela takie myslenie i postępowanie, no ale religia i to co w niej "zapisane" zazwyczaj nie idą w parze z tym jak postępują jej wyznawcy. Oczywiście NIE WSZYSCY!!! dlatego nie chciałbym żeby ktoś poczuł się urażony, bo nie mam w zamyśle obrazy żadnych uczuć religijnych, w cokolwiek by ktoś nie wierzył - mnie to nie interesuje, po prostu stoję z boku.
Kolego Hamerani:
Cytuj:
do monio_44 ja też jestem katolikiem i czuję się obrażony twoją wypowiedzią
następnym razem zanim sformułujesz wypowiedz pomyśl Hamerani

Katolików w Polsce mamy 95% i nawet jak ktoś twierdzi, że nie chodzi do kościoła to i tak do tego Kościoła należy - no chyba, że jest apostatą (ale to tylko takie moje małe spostrzeżenie) A z drugiej strony chyba nie powinniśmy brać przykładu z kaczek i obrażać się na wszystkich tak od razu, bo to do niczego nie prowadzi. tymbardziej na tle religijnym - bo jak wszyscy powszechnie wiedzą, dużo wojen z tego powodu się rozegrało...
Cytuj:
Miałem na myśli psełdo katolikiem , mamy piękne święto katoliczne w Polsce tj . dzień zmarłych , jakie ono jest nie muszę pisać , do czego ono się odnosi nie muszę pisać ,P. Czerwiński chyba o tym zapomniał

hmm, w Polsce to mamy jeszcze tzw wianki, na które tez wszyscy tłumnie przychodzą, nie bacząc na to skąd się wzięło, idąc dalej w polskich zwyczajach jest też topienie marzanny:D
co do pseudo katolików, to z całości myslę że jest ich 85%, bo takim politykom raptem coś odwali i muszą to pokazać, jacy z nich przykładni Polacy (Bóg, Honor, Ojczyzna) - oficjalnie, a w ciągu dnia bez rozgłosu kombinują jakąś lewą kasę.
Wracając do tematu, to posłowie PiS'u są arcymistrzami w idiotyźmie i publicznym kompromitowaniu się. Jak już kiedyś wspominałem w innym temacie (drzewa hitlera - i tak się zastanawiam, który z nich jest bardziej problematyczny?) taka jest nasza historia i po cholerę jakiś idiota koniecznie na siłę chce ją zmeniać, doszukiwać sie jekiejś sensacji i rozgrzebywania nie wiadomo czego. Zanim to powiedział, mógł sie zapznać z historią tego krzyża, ale w sumie to mu się nie dziwę (PiS - j/w)

Jak na moje pomnik powinien zostac odnowiony, skoro są na to pieniądze i koniec.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lipca 2009, 18:39 
Generał Brygady
Generał Brygady

Obiecane fotki z Ingelheim i Mainz , na Bingen wpadnę jutro .............
[ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ] [ img ]

te fotki pozostawię bez komentarza ..................
Pozdrawiam
i dzięki za...........

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: sobota, 4 lipca 2009, 18:53 

No tak, ale inaczej jest np u nas, gdzie są pomniki Polaków, inaczej we Francji gdzie są pomniki upamiętniające walki Francuzów... u nas sytuacja jest taka, gdzie w kraju w którym Niemiec był wrogiem w czasie wojen i właśnie w tym kraju odnawia się pomniki... Ja jestem za odnową, większość ludzie którzy pamiętają wojnę, też nie ma nic przeciw, no ale cóż jak władza się nudzi, to przychodzą im głupoty do głowy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 00:27 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

Myślę. że Pan "radny" Czerwiński nie zasługuje na tak dużą uwagę poświęconą w tym wątku.
Kropka na końcu zdania, to już i tak zbyt dużo uwagi dla tego typu argumentów.
Zastanawia mnie jednak czy leżący swobodnie za pomnikiem krzyż jest należycie zabezpieczony jako zabytek?
Może chodzi o to żeby połasił się na niego jakiś zbieracz złomu? Nie będzie krzyża, nie będzie problemu.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]