Teraz jest czwartek, 29 stycznia 2026, 11:24

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Kolejny bubel polityczny?
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 22:47 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Obawiam sie, ze nasi :cop dostana kolejne narzedzie do podbijania statystyk:
http://opole.naszemiasto.pl/wydarzenia/1019905.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 22:56 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

A mi najbardziej podoba sie ten tekst :

[/I] Organizatorzy twierdzą, że to współczesne podróbki, oryginałów tam nie ma. To nieprawda. Wielokrotnie widziałem rozłożone na kocach i derkach symbole Wehrmachtu i Waffen SS. [/I]

I po czym poznał, że te symbole są oryginałami ???

No i kolejna sprawa : a co symbolami komunizmu, koszulkami z Che Guevarą itp.
Ustawodawcy chyba o tym zapomnieli.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 23:07 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Jeszcze jak dumnie pisza po naszej interwencji... chyba sie nie powstrzymam i napisze do debila co wysmaczyl te brednie na tej stronie. Czy te ciule nie widza w co trafiaja. Nie wezma sie za NOP czy inne dziewne ugrupowania tylko teraz znowu psy beda latac i juz z allegro pobudke rano mozna zaliczyc za klamre albo cos z wafka. Moze niech nam kaza zabronic pokazywania fantow na forum. Kolejny bubel i kolejna nie jasna ustawa. Co z grupami rekonstrukcyjnymi? Owszem zakaz produkcji kubeczkow smyczek i innych takich ok ale tak naprwde nie trafi w tych co powinno tylko w tych najbardziej nie winny czytaj w kolekcjonerow.

Chyba mnie cisnienie zaraz o ziemie. Najgorsze jest to, ze czlowiek jest bezsilny a osoba ktora wynajdzie lek na glupote dostanie nobla. Tylko ze na glupote politykow obawiam sie, ze dawaka tego leku byla by smiertelna. Musieli by wypic ze 2 200l beczki. Eh szkoda gadac w tym panstwie nie bedzie normalnie chyba juz nigdy.

A ten pismak co to ubrazgra to powinien od sowjego wykladowcy dostac po lebie za ukazanie "opinii" tylko jedenej strony. Oczywiscie o ile chodzil na studia.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 23:11 
Moderator
Moderator

O ilee nad zakazem handlu i produkcji idiotyzmów typu kubki czy breloczki z hakenkrojcami czy innymi błyskawicami runicznymi jestem w stanie przejsc do porzadku dziennego ( nie za bardzo łapie kto to i po co kupuje ) o tyle ewentualna penalizacja obrotu i posiadania oryginalnych przedmiotow z epoki ( oraz kopii wykonywanych chocby dla rekonstruktorow historycznych) jest dla mnie skrajnym idiotyzmem ...jeszcze troche i nie bedziemy pamietac z kim toczylismy II wojne swiatowa i kim byli mityczni "nazisci" ..... ale kto wie .....moze własnie o to komuś chodzi tak naprawde ????

P.S. Wlasnie Swiezynka słuszne pytanie ....a gdzie czegewara czy inny lenin z sierpomłotkiem ???? oni sie nie łapia na totalitaryzmy bo sa cool i spoko ????? i zeby bylo smieszniej to sa oni dalej obiektem westchnien roznych kryptolewakow, ktorych ponoc najwiecej wsrod thfu .."dziennikarzy" :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 23:17 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Argo to przeczytaj wypowiedz tego idioty na temat grup rekonstrukcyjnych... ciekawe, to co rekonstruktozy kaktusy i pic nie moga? A co wehrmacht czy inna formacja nie rozpinala koszul? Nie siedziala na transporterach i nie odpoczywala? Lepiej zeby ten facet zmienil lekaza bo ten go oklamuje. wulgaryzm przepraszam jak czytam takie brednie to az mi cisnienie skacze!!!!!
Cytuj:
Nazi-pamiątki nie uczą historii

Stanisław Bubin
publicysta

Na miesiąc przed 70. rocznicą wybuchu II wojny światowej na bielskich Błoniach jak co roku pojawią się uczestnicy Międzynarodowego Zlotu Pojazdów Militarnych "Operacja Południe". Już po raz dziewiąty ulubione tereny rekreacyjne bielszczan wypełni ryk silników. W kłębach spalin zniknie jak zawsze bolesna prawda, że tego rodzaju zloty są świetną okazją do pohandlowania militarnymi gadżetami: Żelaznymi Krzyżami, kordzikami ze swastyką, sztyletami, bagnetami, odznakami rozmaitych nazistowskich formacji.

Organizatorzy twierdzą, że to współczesne podróbki, oryginałów tam nie ma. To nieprawda. Wielokrotnie widziałem rozłożone na kocach i derkach symbole Wehrmachtu i Waffen SS. Ani licznym gapiom, ani tym bardziej policjantom i strażnikom miejskim te wystawki nie przeszkadzały. Zloty takie mają rzekomo patriotyczne intencje, a przebrani w "stroje z epoki" aktorzy jedynie przypominają nam, widzom, "prawdę czasu, prawdę ekranu". To kolejna bzdura. Ci przebierańcy robią po prostu operetkę, a nie widowisko militarne. Mundury mają porozpinane, czapki wojskowe zawadiacko zadarte do góry, butelki i puszki piwa w rękach. Siedzą na tych swoich transporterach i po prostu "bawią się" w wojnę. Dbałości o historyczne szczegóły podczas "Operacji Południe" widać niewiele.

Zlotowe miasteczko trywializuje i banalizuje wojnę i zabijanie, zamienia wspomnienie o największym koszmarze XX wieku w przygodowy western. Niestety, gapią się na te wojskowe sprzęty, na przebranych wojaków, na symbole organizacji ludobójczych tłumy dzieci. Oswajają się z tym "filmowym" widokiem, odbierają go jako wstęp do krainy fantasy. Nikt na takim zlocie historii się nie nauczy. Przeciwnie, dojdzie do wniosku, że dawniej było ciekawiej, nie tak nudno. Za taką lekcję patriotyzmu możemy kiedyś słono zapłacić.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 23:28 
Moderator
Moderator

Niestety czytalem ..... trudno mi sie jakos merytorycznie ustosunkowac do tych bredni ...... gosc najprawdopodobniej jest niepoprawnym i niereformowalnym pacyfistą i szlag jasny go trafia ze sie inni tak bawia, godzac tym samym w jego imponderabilia :rotfl ...... inne logiczne wytlumacznie mi do głowy nie przychodzi :666
P.S. Acha .... zapominalem dodac .... wsrod tych piwoszy w mundurach wylegujacych sie na transporterach, co roku jestem takze ja ..... w koncu mam rzut beretem i grzech nie zajrzec :666

Ostatnio edytowano niedziela, 5 lipca 2009, 23:32 przez Argo, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 23:31 
Generał Brygady
Generał Brygady

Jak tak ,to prosze o skasowanie wszyskich zbiorów po ostatniej wojnie w Polskich muzeach , no bo jak odpuścimy czerwonoarmistom za 50 lat okupacji za Katyń , nie ,czyli wykasować , zabronić stosowania czerwonej farby , materiału itd.
Wszystko co związane z nazizmem zniszczyć , zniszczyć obozy zagłady itp. toć to pamiątki po hitlerowcach ,ba zabronić nauki Niemieckiego w Polsce ..........
Niech pomyślę kto nam jeszcze podpadł ............i tak na wszelki zmienić historię
Ciekawe co jeszcze wymyślą :que

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 23:38 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Nie ucza takie zloty nic? Chyba 100 razy latwiej zaitereswoac dziecko namacalna historia niz suchymi faktami z ksiazki. Sam wiem po sobie ze mnie wrecz taka metoda lopatologiczna, czyli nakladnia suchych faktow do glowy zniecheca do czego kolwiek. Argo masz chyba racje nasz Stanislaw Bubin to pacyfista i zal mu dupe sciska ze juz nikt sie nie bawi i nie ma zlotow dlugo wlosych flower power gdzie zamiast picia piwa jaralo sie ziele i caly swiat byl piekny i kolorowy. A i jeszcze jedno dziewczyny chodzily nie tylko z rozpietymi koszulami.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 23:47 
Weteran
Weteran

Cytuj:
P.S. Acha .... zapominalem dodac .... wsrod tych piwoszy w mundurach wylegujacych sie na transporterach, co roku jestem takze ja ..... w koncu mam rzut beretem i grzech nie zajrzec

Argo! Ty wstrętny wypaczaczu historii!! Powinieneś pić piwo tylko z butelki z krachlą a nie z puszki! I oczywiście tylko marek, które istniały wtedy! Jakbyś tak czynił to byś nie wypaczał, a tak to co sobie dzieci pomyślą jak wypaczysz??

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 lipca 2009, 23:51 
Moderator
Moderator

Pragne kolege El Loca pałajacego słusznym oburzeniem uspokoic, gdyz pijam tylko Żywca ( istnieje od 1854 roku) a na potrzeby rekonstrukcji przelewam do oryginalnych przedwojennych butelek ... ewentualnie złopie ów napoj z manierki :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Z drugiej strony patrzac dziwnym jest fakt ze....
PostNapisane: poniedziałek, 6 lipca 2009, 10:02 
Starszy Chorąży Sztabowy
Starszy Chorąży Sztabowy

zabrania sie handlu nazistowskimi precjozami a komunistyczne pozostawia w spokoju - a przeciez naiwnym jest ten kto sadzi ze II wojne rozpoczely tylko hitlerowskie Niemcy (patrz pakt Ribbentrop-Molotow) To ze nasi wschodni "bracia" odlozyli napad o 17 dni nie oznacza ze tej barbarzynskiej wojny nie zaczeli. Uwazam ze oba systemy dla naszego narodu byly zabojcze i jesli juz zakazywac to symboli obu totalitaryzmow

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2009, 00:55 
Mr. Sturmgewehr

Argo napisał(a):
O ilee nad zakazem handlu i produkcji idiotyzmów typu kubki czy breloczki z hakenkrojcami czy innymi błyskawicami runicznymi jestem w stanie przejsc do porzadku dziennego ( nie za bardzo łapie kto to i po co kupuje ) o tyle ewentualna penalizacja obrotu i posiadania oryginalnych przedmiotow z epoki ( oraz kopii wykonywanych chocby dla rekonstruktorow historycznych) jest dla mnie skrajnym idiotyzmem ...jeszcze troche i nie bedziemy pamietac z kim toczylismy II wojne swiatowa i kim byli mityczni "nazisci" ..... ale kto wie .....moze własnie o to komuś chodzi tak naprawde ????

P.S. Wlasnie Swiezynka słuszne pytanie ....a gdzie czegewara czy inny lenin z sierpomłotkiem ???? oni sie nie łapia na totalitaryzmy bo sa cool i spoko ????? i zeby bylo smieszniej to sa oni dalej obiektem westchnien roznych kryptolewakow, ktorych ponoc najwiecej wsrod thfu .."dziennikarzy" :666

Argo, ze spokojem :) Nie o zakazie handlu pamiątkami tylko o zakazie produkcji, nabywania, posiadania w celu rozpowszechniania druków, nagrań i innych przedmiotów propagujących faszystowski lub inny totalitarny ustrój.

W tej chwili przepis wygląda tak:

Art. 256. Kto publicznie propaguje faszystowski lub
inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle
różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze
względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

A miałyby do niego być dodane jeszcze dwa paragrafy:

§ 2.
Tej samej karze podlega kto w celu rozpowszechniania produkuje, utrwala lub
sprowadza, nabywa, przechowuje, posiada, prezentuje, przewozi lub przesyła
druk, nagranie lub inny przedmiot zawierający treść określoną w § 1.

§ 3. Nie
popełnia przestępstwa określonego w § 2,
kto produkuje, utrwala lub sprowadza, nabywa, przechowuje, posiada, prezentuje,
przewozi lub przesyła druk, nagranie lub inny przedmiot zawierający treść
określoną w § 1 wyłącznie dla celów kulturalnych, historycznych lub
edukacyjnych.

Tekst projektu:
http://orka.sejm.gov.pl/Druki6ka.nsf/wgdruku/12887

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2009, 03:45 
Moderator
Moderator

Tak drogi Dect,ale jak zwykle przepis został tak sformułowany(jak to zwykle u nas bywa)mozna go naciagać w dowolną stronę.Żaluję,że nie będę na "Operacji Południe"bo wyjezdzam :(
Ale przedstawię Ci taki hipotetyczny scenariusz:
Mam kolegę,który handluje na zlotach kopiami klamer do pasów wszystkich formacji WH,Waffen SS,Radu i kto tylko był po stronie Hitlera.Ma również kopie czapek,naszywek itp. gadzetów,które to rzeczy generalnie nabywaja raczej rekonstruktorzy.(Żaden szanujacy sie rekonstruktor nie bedzie tyrał z oryginałami ,bo obawia się,całkiem słusznie,że je zniszczy)Na zlot przybywa pan Bubin,albo ktoś inny,nazwijmy "bubinkopodobny".I ten zacny obywatel wzywa policję, pałajac swiętym oburzeniem :n Ze propaguje się faszyzm.Przybyli na miejsce policjanci nie chca się narazić na skargę,że nie są tych samych pogladów jak zglaszajacy i za pokwitowaniem zabezpieczaja wszystkie nazwijmy to "trefne fanty" znajdujace się na stoisku.Prokurator ,tez się nie będzie narażał,nic nie będzie umarzał tylko wyda postanowienie co do zabezpieczenia dowodów rzeczowych i z aktem oskarzenia prześle akta sprawy do Sadu I-szej Instancji.I tutaj tak jak w corridzie"raz byk,a raz torreador".Oskarżony trafia na młodego ,gniewnego "bubinkopodobnego" sędziego i już oskarżony łapie wyrok ,co prawda w zawiasach,mała grzywna ,koszty,ale fanty idą się "paść".Oskarżony idzie po rozum do głowy,bierze już tym razem adwokata ,który pisze odwołanie i walczą w II-instancji.I tu wyłania się poważny problem,bo skad błąd ortograficzny!!! biegłego,który wyda opinię że fanty te służyły wyłącznie dla celów kulturalnych, historycznych lub edukacyjnych :( a posiadanie ich i sprzedaż w miejscu publicznym, nie wyczerpują ustawowych znamion p-stwa określonego w art.256 :que

Wiem,ze to czarny scenariusz,ale znajac polskie realia , niestety bardzo prawdopodobny :(

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]