Teraz jest piątek, 30 stycznia 2026, 04:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Fail :D - czyli donos się nie sprawdził :D.
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2009, 16:34 
Generał Brygady
Generał Brygady

Spektakularna akcja naszych kochanych policmajstrów.
http://interwencja.interia.pl/news?inf=1335088
Cytuj:
Z inwalidy zrobili terrorystę
07.07.2009

Uzbrojeni po zęby antyterroryści wpadli do domu niewinnego inwalidy. Wskoczyli przez okno, wrzucili granaty i obezwładnili 63-letniego Janusza Górę. Szukali materiałów wybuchowych. Znaleźli wiatrówkę i kilka naboi. Za pomyłkę nawet nie przeprosili. Dom inwalidy został zniszczony.

- Błędem byłoby nieużycie policyjnych antyterrorystów, bo gdyby rzeczywiście materiał wybuchowy znajdował się tam, mogłoby dojść do eksplozji - mówi Joanna Kącka z Komendy Wojewódzkiej Policji w Łodzi.

- Założę się, że jak bym tym bezmózgowcom powiedział, że koń połknął karabin i w koniu jest, to by go zabili i szukali karabinu - irytuje się Janusz Góra, któremu antyterroryści wkroczyli do domu.

Pan Janusz Góra ma 63 lata. Jest inwalidą. Rankiem 7 listopada ubiegłego roku właśnie odpoczywał po kolejnej wizycie w szpitalu, gdy do jego domu w Truszczanku, małej miejscowości pod Piotrkowem Trybunalskim, wpadli uzbrojeni po zęby antyterroryści.

- Słyszałem huk, wystrzały i krzyki: "otwieraj". Kilku "czarnych Rambo" wskoczyło do domu, oczywiście przez okno. Przystawili mi długą broń do głowy, jedną nogą ktoś stanął mi na plecach, drugą rozkopał nogi, żeby szeroko leżeć. Na gołej posadzce, z gorączką. Miałem wtedy w granicach 40 stopni Celsjusza po szpitalu - wspomina pan Janusz.

Dwunastu policjantów z Komendy Miejskiej Policji w Piotrkowie Trybunalskim i komisariatu w Gorzkowicach oraz siedemnastu antyterrorystów z łódzkiego Samodzielnego Pododdziału Antyterrorystycznego Policji szukało u schorowanego inwalidy trotylu, składu broni i materiałów wybuchowych. Dlaczego? Bo ktoś złożył donos na pana Janusza. Kto? Tajemnica operacyjna policji.

Efekty akcji antyterrorystów były zaskakujące. Znaleziono legalnie posiadaną wiatrówkę, replikę starej broni z XVII wieku i starą legitymację policyjną funkcjonariusza, który już nawet nie pracuje.

- Byli zszokowani. Jeden na drugiego patrzył i nie wiedział, co ma powiedzieć - wspomina pan Janusz, któremu antyterroryści wkroczyli do domu.

Pan Janusz twierdzi, że funkcjonariusze zrujnowali jego dom: uszkodzony strop, który teraz przecieka, ślady po granatach, połamane panele, potłuczone płytki w kuchni czy zerwana z tarasu dachówka, to tylko niektóre ze strat. Łącznie wycenia je na przynajmniej kilkanaście tysięcy złotych.

- Nie słyszałam o jakichkolwiek uszkodzeniach drzwi czy też podłóg. Mowa była o szybie wybitej w oknie, którym weszli policyjni antyterroryści - twierdzi Joanna Kącka z Komendy Wojewódzkiej Policji w Łodzi.

- Nie wyobrażam sobie, żeby granaty, do których użycia policja się przyznaje nie spowodowały w mieszkaniu żadnych szkód - mówi Marek Obszarny, dziennikarz Dziennika Łódzkiego.

Policja nie ma sobie nic do zarzucenia. Upiera się, że akcja była uzasadniona, otrzymana informacja wiarygodna i rzetelnie zweryfikowana. Argumentem za jej przeprowadzeniem jest to, że pan Janusz posiadał nielegalnie jakiś czas temu kilka naboi przywiezionych z pokazów militarnych, a także fakt, że czterdzieści lat temu był wojskowym.

- Fakt wcześniejszej karalności i tego, że była to osoba, która wcześniej miała do czynienia z bronią, amunicją, a także z materiałami wybuchowymi powodowały, że istniało uzasadnione podejrzenie, że ten materiał wybuchowy może znajdować się w tym domu - informuje Joanna Kącka z Komendy Wojewódzkiej Policji w Łodzi.

Po akcji funkcjonariusze dali roztrzęsionemu inwalidzie do podpisania protokół, a w nim zdanie, że cała akcja przebiegła prawidłowo, a on nie rości sobie pretensji do policji.

- Wiem, że coś podpisywałem, ale co, nie jestem w stanie skojarzyć - mówi pan Janusz.

Całą akcję przeprowadzono bez nakazu prokuratorskiego. Już po fakcie, najście na dom pana Janusza, w którym nie znaleziono ani trotylu, ani magazynu broni, zaakceptowała jednak prokuratura. Prokurator oparł się na notatce urzędowej policji.

Pan Janusz do tej pory skargi na policję nie złożył. Twierdzi, że początkowo bał się, chciał odpuścić. Ale teraz kiedy powoli dochodzi do siebie, zapowiada walkę o odszkodowanie, bo konsekwencje "nalotu" antyterrorystów jego rodzina ponosi do dziś.

- Po tym incydencie miałam problem ze znalezieniem pracy. Ludzie boją się, że mam powiązania z jakąś mafią - opowiada córka pana Janusz.

- Złożę najpierw skargę do prokuratury, bo nie doczekałem się do dzisiaj słowa przepraszam, a dużo by to załatwiło. Nie doczekałem się żadnych przeprosin, ani żadnych wyjaśnień. Oficjalnie do dzisiaj nie wiem, czego szukano - mówi Janusz Góra. *

* skrót materiału

Ja bym im przyznał medal... z ziemniaka :P

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2009, 17:07 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

Informacja dobrze zweryfikowana.... Ciekawe jak ja zweryfikowali...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2009, 17:37 
Generał Broni
Generał Broni

Nie moge tego nawet czytać bo dopada mnie jakis taki dziwny stan bedacy polaczeniem złości, szoku (nad niewyobrażalna głupotą milicji) i bezradności. Przeciez to sie nie mieści w głowie, ten ktory zlozyl donos powinien teraz zaplacic za cały ten bałagan (tak jak za falszywy alarm bombowy czy pozarowy odpowiada zartowniś tak tutaj powinna ponieść odpowiedzialnosc osoba skladajaca taki donos). Druga osoba ktora powinna dostac co najmniej nagane jest osoba w ktorej kompetenjach jest forma przeprowadzenia akcji. Nawet jak wykonywali przeszukanie u jakiegos staruszka, to mogli wyslac ze 3 mundurowych ktozy normalnie i po ludzku zweryfikowaliby posiadana informacje a nie dewastowali komuś bez powodu mieszkanie. :cop :n :n :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2009, 17:50 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

http://www.joemonster.org/art/11880/Mie ... ja_Ameryki

To zaczyna być dobre rozwiązanie w Polsce. Zobaczcie sobie na końcu filmik z vendetty ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2009, 17:51 
Moderator
Moderator

A najlepsza jest Pani...Joanna Kącka z Komendy Wojewódzkiej Policji w Łodzi,założe sie że nawet ja by ktoś Ją puknoł od tyłu to też by nic nie poczuła ;) Atak na poważnie zastanawiam sie kiedy policja(nie milicja Leszel :) )zacznie odpowiadac za swoje błędy!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2009, 18:04 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Witcher napisał(a):
http://www.joemonster.org/art/11880/Miejska_demolka_ostatniego_kowboja_Ameryki

To zaczyna być dobre rozwiązanie w Polsce. Zobaczcie sobie na końcu filmik z vendetty ;)

Takie coś powinni wysłać na tego naszego dziadka z pierwszego postu ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2009, 18:17 
Generał Broni
Generał Broni

Trochę więcej szczegółów, których nie było na Interii - normalnie jaja na całego:
http://piotrkowtrybunalski.naszemiasto.pl/wydarzenia/1013525.html

Cytuj:
Antyterroryści dopadli niewinnego inwalidę

Czwartek, 18 czerwca 2009r.

Tej pobudki Janusz Góra, mieszkaniec wsi Truszczanek w powiecie piotrkowskim, nie zapomni do końca życia. Wyważyli okna i drzwi, do pokoju wrzucili granaty - w ten sposób kilkudziesięciu uzbrojonych w karabiny i granatniki zamaskowanych mężczyzn wtargnęło o piątej nad ranem do domu 62-letniego inwalidy.

Janusz Góra nie otrzymał wyjaśnień, rekompensaty, nawet przeprosin

Chociaż do policyjnej akcji z udziałem brygady AT przygotowanej na podstawie fałszywego donosu doszło w listopadzie ub.r., Janusz Góra do tej pory nigdzie się nie poskarżył. Najpierw był w szoku, wkrótce potem doznał wielokrotnego udaru mózgu. Dopiero niedawno doszedł do siebie i zdecydował się opowiedzieć o wszystkim reporterowi "Polski Dziennika Łódzkiego".

Było jeszcze ciemno, kiedy do skromnego domu w Truszczanku wpadły granaty. Eksplozje obudziły całą wieś. - Słyszałem dwa wybuchy, myślałem że to burza - opowiada Marek Rakoczy, sołtys Truszczanka.

Mieszkający samotnie, poruszający się o kulach Janusz Góra kilka dni wcześniej wyszedł ze szpitala. Był półprzytomny, ale pamięta powitanie antyterrorystów: "K..., ch..., otwieraj!". - Potem nastąpiło bombardowanie - relacjonuje rencista. Przeczołgał się do przedpokoju, gdy wyleciały wewnętrzne drzwi, a na plecach poczuł but. - Byłem przekonany, że to bandycki napad. Gówniarz, może 20-letni, trzymał mnie pod nogą z godzinę, dopóki policjanci nie weszli. Byłem rozebrany, w samych majteczkach, w silnej gorączce - relacjonuje pan Janusz.

Na inwalidę zasadziło się prawie 30 uzbrojonych po zęby ludzi. 12 z Komendy Miejskiej Policji w Piotrkowie i komisariatu w Gorzkowicach oraz 17 z Samodzielnego Pododdziału Antyterrorystycznego Policji w Łodzi (SPAP). Szukali rzekomego składu broni i materiałów wybuchowych. Przy okazji zniszczyli domowe sprzęty, granatem zerwali dach ganku, pozrywali podłogi i panele na suficie. Zabezpieczyli... wiatrówkę, którą każdy może kupić bez pozwolenia i dokumenty byłego policjanta zgubione 14 lat temu. Gdy zorientowali się, że doszło do pomyłki, podsunęli gospodarzowi do podpisu oświadczenie, że nie wnosi zastrzeżeń do sposobu przeszukania i uszkodzeń. Nikt już później niczego nie wyjaśniał, nikt nie pokrył strat, nawet nie przeprosił. Policjanci z Gorzkowic pomogli tylko zabezpieczyć okno płytą pilśniową.

Gospodarz ocenia straty spowodowane akcją SPAP na 5 do 7 tys. zł. To nic w porównaniu ze straconym zdrowiem i zszarganą na wsi opinią. Bo wkrótce po policyjnej akcji pan Janusz trafił do szpitala. Widział podwójnie, stracił słuch na jedno ucho, z trudem wypowiadał słowa...

Do tej pory jednak nigdzie się nie poskarżył. - Córka mnie namawiała, ale myślałem wtedy, że trzeba na to machnąć ręką, bo potem będzie się ktoś mścił.

Antyterroryści tłumaczą, że dostali zadanie i je wykonali. - My zawsze jesteśmy tylko wykonawcami zlecenia - mówi podinsp. Michał Stępiński, dowódca SPAP w Łodzi i odsyła do służb prasowych komendy wojewódzkiej.

Zleceniodawcy nie mają sobie jednak nic do zarzucenia. Decyzję o użyciu SPAP na wniosek komendanta miejskiego w Piotrkowie, podjął zastępca komendanta wojewódzkiego. Pytania o podstawy do zarządzenia akcji brygady AT wobec Bogu ducha winnego inwalidy policja kwituje stwierdzeniem, że ustalenia operacyjne mają charakter tajny.

- Przeszukanie przeprowadzono w związku z podejrzeniem, że mężczyzna posiada broń i materiały wybuchowe - mówi podinsp. Joanna Kącka z KWP w Łodzi, i dodaje, że "w ocenie kierownictwa piotrkowskiej komendy informacje operacyjne dotyczące podejrzenia posiadania broni, amunicji i materiałów wybuchowych zostały należycie zweryfikowane." Janusz Góra podejrzewa, że fałszywy donos złożyła osoba z jego rodziny, z którą pokłócił się krótko przed zdarzeniem. Potwierdza to nasze źródło z kręgów policyjnych.

Dorota Mrówczyńska, prokurator rejonowy w Piotrkowie, przyznaje, że w aktach sprawy jest stanowisko Janusza Góry, który złożył oświadczenia, że nie wnosi zastrzeżeń co do sposobu przeszukania i powstałych uszkodzeń. - Jeśli jednak ten pan uważa, że czynności i ich zakres były niezasadne, może złożyć zawiadomienie o przestępstwie i zostanie wszczęte dochodzenie o przekroczenie uprawnień bądź niedopełnienie obowiązków przez policję - deklaruje prokurator Mrówczyńska.

Sam zainteresowany zapowiada, że skieruje sprawę do prokuratury i wystąpi o odszkodowanie. Według adwokata Mariusza Sadowskiego, ma duże szanse, by wygrać z policją.

Marek Obszarny

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2009, 18:23 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Na inwalidę zasadziło się prawie 30 uzbrojonych po zęby ludzi. 12 z Komendy Miejskiej Policji w Piotrkowie i komisariatu w Gorzkowicach oraz 17 z Samodzielnego Pododdziału Antyterrorystycznego Policji w Łodzi (SPAP).

Dobrze że tylu ich było.Bo jak by było ich mniej to normalnie jatka taka by była z dziadkiem że szok :(
Q rwa co za kraj :n

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2009, 19:47 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Heheee od czasów Magdalenki się zabezpieczają na całego :P
Winni się nie znajdą, ale dziadek powinien wywalczyć choć kasę na remont domu!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2009, 20:50 
Sierżant
Sierżant

sopel74 napisał(a):
A najlepsza jest Pani...Joanna Kącka z Komendy Wojewódzkiej Policji w Łodzi,założe sie że nawet ja by ktoś Ją puknoł od tyłu to też by nic nie poczuła ;)

To zależy co miałeś na myśli: kolizje samochodową z udziałem P. Kąckiej czy inny rodzaj pukania :rotfl

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2009, 21:04 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

sopel74 napisał(a):
A najlepsza jest Pani...Joanna Kącka z Komendy Wojewódzkiej Policji w Łodzi,założe sie że nawet ja by ktoś Ją puknoł od tyłu to też by nic nie poczuła ;)

Chcesz się założyć i puknąć Ją od tyłu, bo Ci się taki sex z Panią Komisarz podoba ? A może chcesz sprawdzić
Jej czujność ?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2009, 21:14 
Generał Broni
Generał Broni

SaYMoN napisał(a):
sopel74 napisał(a):

To zależy co miałeś na myśli: kolizje samochodową z udziałem P. Kąckiej czy inny rodzaj pukania :rotfl[/quote
bo widzisz, ona śpiewa tak jak nakazuje jej pracodawca na kobiecy sposób, jest lojalna do granic absurdu
i ona pewnie to rozumie
ale ptasi móżdżek nakazuje jej gdakać bzdury...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2009, 21:18 
Weteran
Weteran

przeciez tego normalny czlowiek nie jest w stanie przyjac na spokojnie
czyzby aby awansowac trzeba przeprowadzic jakas spektakularna akcje np jak wyzej, magdalenka lub sp Blida i wykazac sie totalny chamstwem i niskim IQ??
moze jest ktos z policji kto sie nie wstydzi i odpowie jak takie rzeczy sa mozliwe?

zeby nie bylo ze jestem anty - twierdze ze na pewno sa i normalni tyle ze musza sie dostosowac do reszty ktora tworzy takie normy postepowania

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2009, 22:44 
Generał Brygady
Generał Brygady

Piękna akcja :1 dobrze że mam rolety w oknach ,to chociaż tak szybko nie wskoczą ,drzwi też mam antywłamaniowe więc musieli by grzecznie zapukać ;) A jeśli by chcieli najść w ten sposób mojego dziadka ,to mogę się założyć że byłoby z sześciu rannych ,a może by nawet kogoś w czarnym worku wynieśli

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 7 lipca 2009, 22:57 
Sierżant
Sierżant

Cytuj:
A jeśli by chcieli najść w ten sposób mojego dziadka ,to mogę się założyć że byłoby z sześciu rannych ,a może by nawet kogoś w czarnym worku wynieśli

Chyba już widziałem Twojego dziadka w akcji ;) Rambo, tak ? Zgadłem :que ;)

Pozdrawiam!

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]