Teraz jest niedziela, 8 lutego 2026, 16:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Biżuteria sprzed 2,7 tys. lat
PostNapisane: środa, 11 listopada 2009, 15:14 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

Źródło --> papierowe wydanie Gazety Wyborczej z dnia 09.11.2009 str.15
[ img ]

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 listopada 2009, 15:20 
Generał Dywizji
Generał Dywizji

...

edit:
wersja papierowa jest lepsza, bo jest foto :1
Wkleję tu tekst, bo z fotka może zniknąć po jakimś czasie, a swój temat skasuje, coby bałaganu nie było ;)

Cytuj:
Nagrody się należą i basta! Gdzie jest minister?
17-letni Marcin znalazł biżuterię sprzed blisko 2,7 tys. lat. Nie tknął skarbu, zaalarmował archeologów. Taką postawę warto pochwalić, trzeba nagrodzić. Ale Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego widocznie ma inne zdanie.
Kilka dni temu do Muzeum Historii Kielc dotarł wyjątkowy skarb - brązowa biżuteria sprzed 2,7 tys. lat. To 10 ozdób, m.in. zapinki, naszyjniki i bransolety. - Będą ozdobą naszej kolekcji - cieszy się Leszek Dziedzic z działu gromadzenia i dokumentacji muzeum.

Skarb pochodzi ze Skib k. Chęcin (świętokrzyskie). Znalazł go 17-letni Marcin podczas prac polowych we wrześniu ubiegłego roku. - Zachował się wzorcowo. Nie próbował go czyścić, poinformował urząd ochrony zabytków. Dzięki temu mogliśmy dokładnie przebadać miejsce znaleziska - mówi dr Szymon Orzechowski, archeolog z Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach. Wagę odkrycia i obywatelską postawę docenił wojewódzki konserwator zabytków i już we wrześniu wystąpił do ministra kultury i dziedzictwa narodowego o nagrodę dla chłopaka.

Równocześnie złożył podobny wniosek dla drugiego znalazcy, który podczas prac przy budowie kanalizacji do domu jednorodzinnego koło Małogoszczy wydobył 400 srebrnych monet i ozdoby pochodzące z XI w. Też przekazał je archeologom. - Ewenementem jest nie tylko wielkość skarbu, ale również fakt, że znaleziono go w całości. Można go więc było precyzyjnie datować, co zdarza się bardzo rzadko - mówiła Bożena Reyman-Walczak z Muzeum Archeologicznego w Krakowie.

Wnioski o wypłatę nagrody - zgodnie z ustawą może wynieść maksymalnie 25-krotność średniej krajowej pensji - dotarły do Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego za pośrednictwem generalnego konserwatora zabytków.

Ale minął rok, a decyzji nie ma. Od miesięcy ministerstwo na pytania "Gazety" odpowiada, że "trwają prace nad wnioskami". Jakie, nie wiadomo. My ustaliliśmy, że oba wnioski już dawno temu uzyskały pozytywne opinie. - W sprawie monet wysłaliśmy je generalnemu konserwatorowi zabytków 19 stycznia, a w sprawie biżuterii - 8 kwietnia tego roku - informuje Mohamed Kenawy z Krajowego Ośrodka Badań i Dokumentacji Zabytków.

- Dla mnie cała sytuacja jest tym bardziej bulwersująca, że w całym kraju problemem jest wysyp poszukiwaczy skarbów, którzy poza wszelką kontrolą biegają z wykrywaczami metali, niszczą stanowiska archeologiczne, a znaleziska traktują jak swoją własność, sprzedają je, zubożają nasze dobra kultury - mówi Alina Jaszewska, wiceprezes Stowarzyszenia Naukowego Archeologów Polskich. - Uczciwych znalazców należy promować i jak najszybciej nagradzać.

Marcin żałuje tylko... dyplomu. - Nie chodziło mi nigdy o pieniądze, choć oczywiście, jak usłyszałem, że mogę dostać nagrodę pieniężną, było mi miło. Ale cieszyły mnie zapowiedzi urzędników, że mam otrzymać pismo, taki dyplom z ministerstwa, z podziękowaniami. Byłaby fajna pamiątka w rodzinie - podkreśla.

Co by zrobił, gdyby jeszcze raz znalazł skarb? Po chwili namysłu mówi: - Też bym oddał.

Źródło: Gazeta Wyborcza: http://wyborcza.pl/1,75476,7238175,Nagr ... ster_.html

Ostatnio edytowano środa, 11 listopada 2009, 15:52 przez Jadzia, łącznie edytowano 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 listopada 2009, 15:33 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

witam!

Hmm ... nie wiem jak to przeoczyłem, ale chyba większego problemu nie ma ;) . Poza tym przedstawiłem to w innej wersji graficznej ... dla tych którzy wolą papierową wersję wiadomości "będzie jak znalazł" ;) :)

pozdrawiam
bogdans

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 11 listopada 2009, 17:11 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Popieram gościa ale wtedy jak się zmieni prawo.
To się nazywa zachęta dla uczciwych obywateli.
Za pierwszym razem oddał bez namysłu a teraz po chwili namysłu odpowiada że drugi raz też by oddał,po trzecim razie ......
Znowu jesteśmy plagą,jak szarańcza.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 12 listopada 2009, 12:50 
Podporucznik
Podporucznik

Ministerstwo jednak doceni oddanie skarbu?
Minister Bogdan Zdrojewski poprosił właściwy departament o pilne wyjaśnienie tej sprawy - poinformowała we wtorek Maciej Babczyński, asystent ministra kultury i dziedzictwa narodowego. To reakcja na poniedziałkowy tekst "Gazety", w którym opisaliśmy historię odnalezienia biżuterii sprzed 2,7 tys. lat na polu koło Chęcin oraz około 700 gramów srebrnych monet i ozdób z XI wieku pod Małogoszczą. W obu przypadkach znalazcy zachowali się wzorcowo - powiadomili urząd ochrony zabytków, a archeolodzy przeprowadzili na miejscu badania. Naukowcy byli zachwyceni. - To bardzo ważne odkrycie. Ewenementem jest nie tylko wielkość skarbu, ale również fakt, że odnaleziono go w całości. Dzięki temu można go było precyzyjnie datować. A to zdarza się już bardzo rzadko - chwaliła odkrywcę monet Bożena Reyman-Walczak z Muzeum Archeologicznego w Krakowie. Wojewódzki konserwator zabytków też docenił znalazców i zgodnie z przepisami we wrześniu 2008 roku złożył w Ministerstwie Kultury i Dziedzictwa Narodowego wniosek o nagrodę dla nich. Odpowiedź powinna być gotowa w ciągu 2,5 miesiąca, ale sprawa utknęła w ministerstwie, które na kolejne pytania lakonicznie odpowiadało, że "pracuje nad sprawą". Jak ustaliła "Gazeta", w sprawie monet już 19 stycznia była gotowa pozytywna opinia przygotowana przez Krajowy Ośrodek Badań i Dokumentacji Zabytków. Pozytywna opinia KOBiDZ w sprawie ozdób była gotowa w kwietniu.

- Minister Bogdan Zdrojewski wyraził zainteresowanie, aby uczciwych znalazców uhonorować. Poinformujemy też o wyniku postępowania wyjaśniającego w tej sprawie - zapewnił Maciej Babczyński, asystent ministra.
GW

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]