Teraz jest czwartek, 9 kwietnia 2026, 01:39

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: Domki letniskowe na kurhanach - Węsiory
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 14:12 
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany
Forum Thesaurus - Użytkownik Zbanowany

Cytuj:
Domki letniskowe na kurhanach sprzed 2,5 tys. lat
ri 2010-05-18, ostatnia aktualizacja 2010-05-18 10:30:30.0

Ziemia nad Jeziorem Długie w Węsiorach na Kaszubach została zryta przez nowych właścicieli. Bez zgody wojewódzkiego konserwatora zabytków rozpoczęto prace przy stawianiu domków letniskowych, choć nie można tam nic budować.

Teren kupił od miejscowego gospodarza inwestor spod Chmielna - donosi "Polska Polska The Times Dziennik Bałtycki". Podzielił na kilkanaście działek, a prace ziemne zaczęły się już zimą. Nowi właściciele wykopali kilkanaście szamb, pociągnęli prąd nad jeziorem. Ale na wieść, że zjawią się tu archeolodzy oraz pracownicy nadzoru budowlanego prace wstrzymano, zniknęły też przyczepy kempingowe.

To obszar, na którym stoją tzw. kamienne kręgi i kurhany - 2,5 tys. lat temu, w epoce żelaza, było to miejsce spotkań plemiennych mędrców i cmentarzysko. Domki letniskowe - ale na działkach położonych wokół kręgów - stawiano w tej okolicy już w latach 70.

- Zawiadomiliśmy władze gminy o nielegalnych pracach ziemnych na obszarze chronionym - zapewnia jeden z właścicieli domków. - Nie zareagowali. Za to, na szczęście, pojawili się przedstawiciele Muzeum Archeologicznego. Obejrzeli zdewastowany teren koło jeziora, obiecali interwencję.

Jak dowiedział się nieoficjalnie "Polska The Times Dziennik Bałtycki" w Urzędzie Gminy w Sulęczynie nie zostały wydane żadne decyzje o wydzieleniu działek budowlanych nad Jeziorem Długim w Węsiorach.

- To teren Gowidlińskiego Obszaru Chronionego Krajobrazu - wyjaśniono w urzędzie - Zanim doszłoby do budowy, gmina musiałaby wydać decyzje o wydzieleniu działek, a to z racji obszaru chronionego jest niemożliwe. O samowolce na cmentarzysku wie Marian Kwapiński, pomorski wojewódzki konserwator zabytków. - Działania na tym terenie były bezprawne - informuje Marcin Tymiński, rzecznik konserwatora. - Bez naszej zgody nawet rowu nie można tam wykopać, nie można też było dzielić terenu na działki. Jeśli doszło do zniszczenia zabytków, sprawą zajmie się prokurator.

Źródło : http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/ ... __lat.html

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 14:28 
Weteran
Weteran

no i co z tego, że się chcieli pobudować, trzeba by się zastanowić czy to coś unikalnego i warto to zachować. Szęśliwie byłem w Węsiorach i wiem, że to kompletna ruina, zostało tylko trochę kamieni, nie wiadomo czy oryginalnych. Ani to ładne, ani nie posiada większej wartości historycznej. Nie ma pieniędzy na zabezpieczenie, więc niedługo i tak by całkiem zarosło chwastami i krzakami. W Polsce pełno jest miejsc gdzie kogoś pochowano, w ten czy inny sposób. Nie można ich wszystkich zachować, bo stalibyśmy się kraiem ruin. Czy nie ważniejsze jest zachowanie rozsądku zezwolenie na postawienie domków i umieszczenie tam tablicy informującej co kiedyś tu stało ;)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 14:46 
Generał Brygady
Generał Brygady

Hmm..., albo nowy supermarket...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 18:49 
Pułkownik
Pułkownik

Letniskowych domków nad jeziorem byle kto nie buduje. Wszyscy dobrze wiedzieli o co chodzi, i urzędasy w gminie i WKZety. Teraz udają oburzenie jakie zło się stało. A to czy warto chronić to miejsce czy nie to inna sprawa. Moim zdaniem nie, przecież wszystko ma jakąś przeszłość.
A swoją drogą co by było jakby szaraczek z wykrywką, sobie tam pobiegał, na pewno służby wszelakie zleciąłyby się aby zdrajcę narodu rozszarpać

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 19:02 
Weteran
Weteran

buszmen napisał(a):
Letniskowych domków nad jeziorem byle kto nie buduje. Wszyscy dobrze wiedzieli o co chodzi, i urzędasy w gminie i WKZety. Teraz udają oburzenie jakie zło się stało. A to czy warto chronić to miejsce czy nie to inna sprawa. Moim zdaniem nie, przecież wszystko ma jakąś przeszłość.
A swoją drogą co by było jakby szaraczek z wykrywką, sobie tam pobiegał, na pewno służby wszelakie zleciąłyby się aby zdrajcę narodu rozszarpać

cieszę się, że zgadzasz się ze mną, też uważam że za dużo zabytków w tej Polsce, a wszystko tylko nam na złość, żeby szukać nie było można, że niby jakieś stanowisko, grodzisko czy cmentarzysko :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 18 maja 2010, 23:27 
Podpułkownik
Podpułkownik

atylla widzę że dźgnął Cię mój post w innym temacie.Proponuję w ogóle zakazać komukolwiek grzebania w ziemi bo wyłazi z niej historia jak glizdy po deszczu.Zamieńmy kraj w jedno wielkie muzeum a zwiedzającym pokażemy jakiś spory kamień i powiemy że to zabytek bo w XIII w. siedział na nim przez godzinę kmieć i zajadał jagły ze skwarkami. :666

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 maja 2010, 10:44 
Weteran
Weteran

SynGolluma napisał(a):
atylla widzę że dźgnął Cię mój post w innym temacie.Proponuję w ogóle zakazać komukolwiek grzebania w ziemi bo wyłazi z niej historia jak glizdy po deszczu.Zamieńmy kraj w jedno wielkie muzeum a zwiedzającym pokażemy jakiś spory kamień i powiemy że to zabytek bo w XIII w. siedział na nim przez godzinę kmieć i zajadał jagły ze skwarkami. :666

eee, tam zaraz dźgnął, to raczej Ciebie ruszyło, że wykorzystałem Twój tekst jako gotowca, który można wykorzystać w każdej podobnej sytuacji. A można wykorzystać, bo to co napisałeś to same uogólnienia i banały, które spłycają problem i mogą prowadzić do absurdów co usiłowałem swoim tekstem pokazać. Dopuszczasz ocenianie wartości zabytku wg tego czy jest on ładny czy nie a także masz bardzo dziwny sposób określania jego wartości historycznej. Idąc tym śladem, wokół mojej miejscowości jest pas bunkrów nazywany kaliską linią Maginota ( :) ). Nie są one ładne, trudno je w każdym razie w ten sposób oceniać, nie mają też wartości historycznej, bo zostały w 1939 r. opuszone bez walki, więc wg Ciebie można je bezkarnie rozebrać. Argumnetując w ten sposób moglibyśmy na dzień dobry rozebrać 80% zabytków :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 maja 2010, 21:21 
Podpułkownik
Podpułkownik

Sam nie wiem co napisać w odpowiedzi?
Nie chciałem źle i bardzo cenię sobie Wasze zaangażowanie w ochronę zabytków.Jestem tylko wrogiem przesady i maniactwa,robieniem na siłę zabytków z wszystkiego.Sprawa tych kurhanów to oczywisty kryminał ale ta druga to robienie z igły wideł tym bardziej że nawet konserwator zabytków sam chyba nie wie czy to coś warte czy nie.Nie oceniam zabytków po tym czy są ładne,sam protestowałem kilkanaście lat temu kiedy w Międzyrzeckim Rejonie Umocnionym proponowano zrobić składowisko odpadów radioaktywnych.Jeszcze trochę a trzeba będzie wyburzyć blokowiska i ciekawe czy ktoś wtedy zaprotestuje bo w jednym z nich mieszkał np.Lech Wałęsa,który zapewne wejdzie do historii?

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 19 maja 2010, 21:45 
Weteran
Weteran

ok, rozumiem, proponuję :piwo na zgodę :)

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]