Teraz jest wtorek, 5 sierpnia 2025, 12:07

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Autor Wiadomość
 Tytuł: I znów polcja złapała "archeolgów"
PostNapisane: niedziela, 8 maja 2011, 13:43 
Szeregowy
Szeregowy

Cytuj:
"poszukiwacze skarbów" w rękach policji
Funkcjonariusze z Komendy Powiatowej w Łasku wspólnie z funkcjonariuszami Wydziału Kryminalnego Komendy Wojewódzkiej w Łodzi zatrzymali dwóch mężczyzn, którzy prowadzili nielegalne wykopaliska i przywłaszczali sobie uzyskane w ten sposób historyczne przedmioty. Policjanci dotarli do obu „archeologów” izabezpieczyli kolekcję.
Funkcjonariusze z Łasku w czasie działań operacyjnych uzyskali informację o dwóch archeologach – amatorach z terenu gminy Widawa w powiecie łaskim.Mężczyźni wyposażeni w wykrywacz metalu prowadzili nielegalne poszukiwania zabytkowych przedmiotów w okolicach m.in. Widawy, Sieradza i Tomaszowa Mazowieckiego. Wykopywali je z ziemi i zabierali do domu. 28 kwietnia kryminalni dotarli do wytypowanych osób: 31 i 35-latka – mieszkańców gminy Widawa i zatrzymali ich. W czasie przeszukania pomieszczeń mieszkalnych i gospodarczych odnaleźli wykrywacz metalu, a także hełm niemiecki, wyrzutnię granatnika ręcznego z pociskiem bez zawartości materiału wybuchowego, łuskę naboju przeciwlotniczego bez pocisku z uzbrojonym zapalnikiem, 6 sztuk bagnetów wojskowych, karabin bez kolby – wszystkie te znaleziska są pochodzenia wojennego. U 35-latka funkcjonariusze znaleźli też 8 sztuk ksiąg o szczególnej wartości zabytkowej z lat 1781-1924.

Jak się okazało starodruki i księgi parafialne zostały skradzione kilka lat temu z kościoła w Widawie, ustalono to na podstawie figurujących na księgach stempli. Obecny proboszcz parafii zeznał, że stanowią one bardzo cenny element zabytkowej kolekcji księgozbioru i mogły zostać skradzione podczas przeprowadzki, jeszcze za posługi jego poprzednika. Sprawcy zostali przesłuchani przez śledczych z Komendy Powiatowej Policji w Łasku. Zabezpieczona historyczna kolekcja zostanie przebadana przez biegłego z zakresu archeologii. W przypadku potwierdzenia, że są to przedmioty stanowiące dziedzictwo narodowe mężczyznom grozi odpowiedzialność karna. Prokuratura Rejonowa w Łasku zastosowała wobec „archeologów” dozory policyjne oraz poręczenie majątkowe.

Źródło: http://www.lodzka.policja.gov.pl/content/view/6419/277/

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: I znów polcja złapała "archeolgów"
PostNapisane: niedziela, 8 maja 2011, 15:07 
Starszy Chorąży
Starszy Chorąży

Jeżeli faktycznie okradli kosciól ze starodruków jak najbardziej jestem za wyłapywaniem takich SZKODNIKÓW i ZŁODZIEJI co innego wykopać co innego skraść

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 maja 2011, 20:57 
Inspektor Gadget

Bagnetów też nie można kolekcjonować ?, jakieś żarty czy co ? No ale jeśli to dziedzictwo narodowe to oczywiście tylko wyrok zrekompensuje nieodwracalne wyrwanie ich z tzw. kontekstu . Na każdej giełdzie staroci moża takie kupić i automatycznie kupujący staje się przestępcą (paragonów tam nie dają) ?
To już prawie jak prześadowanie.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: niedziela, 8 maja 2011, 22:04 
Pułkownik
Pułkownik

Dziś byłem na Jarmarku staroci w Spale, kupiłem bagnet może mnie za to nie wsadzą :D :D Rozmawiałem z kolega na temat jak traktuje się w Polsce poszykiwaczy ( oczywiście mam na myśli tych którzy nie rozkopują miejsc archeologicznych, cmentarzy..), kumpel handluje antykami i trochę pojeździł po Europie i jak mówił tylko u nas tak traktuje się tą pasje. Za 40 lat z bagnetu który leży w ziemi pozostanie tylko kupa rdzy, teraz wykopany przecież nie jest przetapiany na garnki, pozostaje w kolekcji domowej, będzie przekazywany z ojca na syna i pewnie wcześniej czy później trafi do muzeum. Interesuje się starymi dworkami ile z nich zostało zdewastowanych przez pijaczków gdzie wtedy była nasza policja. Rozumiem oczywiście, że policja wykonuje swoja pracę, temat raczej trzeba rozwiązać w okrągłym budynku w Warszawie na ul. Wiejskiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: piątek, 13 maja 2011, 19:25 
Starszy Kapral
Starszy Kapral

I to smutni panowie współpracowali z kryminalnymi z Wojewódzkiej Komendy. Nie popieram okradania kościołów, cmentarzy itp. ale robienie z nas kryminalistów to jednak spora przesada. A co do ul. Wiejskiej - nie wierzę w ich działania. Nie jestem patriotą, nie mogę już patrzyć na ten rząd, kraj, bardziej jestem na anty. Ciekawe ile ludzie jeszcze wytrzymają.

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]