Teraz jest czwartek, 2 października 2025, 14:25

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Regulamin działu

Kliknij, aby przejrzeć regulamin

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Obozowy KAT
PostNapisane: piątek, 9 września 2011, 18:15 
Generał Brygady
Generał Brygady

polecam przeczytać artykuł, a w szczególności podpis pod zdjęciem nieśmiertelnika (strona 6, zdjęcie dołączone)

http://www.powiat-olsztynski.pl/pliki/p ... n_2011.pdf

Oburzony tym faktem, napisałem do autora artykułu co następuje :

"witam

Mój mail dotyczy Pana artykułu zamieszczonego w "Przeglądzie Warmińskim" nr 20(51) Sierpień 2011

Rzecz ma się konkretnie do podpisu do zdjęcia z nieśmiertenikiem.

Szanowny Panie, wykazał się Pan kompletnym brakiem znajomości tematu, skończonym dyletantem i aż brakuje mi słów aby określić Pana ignoranctwo tematu.

Napisał Pan, cytuję :
"Odnaleziony "nieśmiertelnik" obozowego kata"

Informuję - nie nieśmiertelnik w cudzysłowiu, bo to jest nieśmiertelnik !!!
Nie kata, tylko żołnierza wyznania katolickiego !!!

I jest to nieśmiertelnik żołnierza, Polaka, który trafił do niewoli - Władysława Szczucińskiego.

Może dobrze, że ów biedny żołnierz nie żyje i nie musi czytać tych bzdur, które Pan powypisywał.
Mam też nadzieję, że żyjący krewni owego żołnierza, również tego nie przeczytają.

WSTYD, Panie Jacku Niedźwiecki !! Niech Pan się wstydzi i to bardzo długo za zszarganie pamięci biednego żołnierza i nazwanie go "obozowym katem".

Nie wiem, czy Pan z łaskawości swojej odpisze na mój mail i czy zamieści sprostowanie odnośnie podpisu pod zdjęciem - ale niech Pan ma świadomość tego iż artykuł ten przeczytało kilka tysięcy osób, które już wiedzą co mają myśleć o pana pisaninie.

Mimo wszystko pozdrawiam
Darek"

Sprawę nie omieszkałem nagłośnić, czas dobrać się do takich laików i ignorantów - niech na drugi raz zastanowi się dziesięć razy, zanim coś bzdurnego napisze

http://www.odkrywca.pl/obozowy-kat,693384.html#693384

P.S. - Poniekąd wątek dotyczy WŚ, ale jeżeli mod uzna za stosowne przeniesienie do innego, bardziej właściwego działu, to poproszę.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: Obozowy KAT
PostNapisane: sobota, 10 września 2011, 10:59 
Generał Broni
Generał Broni

Ignorant albo idiota, na pewno powinien napisać sprostowanie i przeprosić rodzinę żołnierza.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 września 2011, 11:09 
Moderator
Moderator

Sorry ale ja to na początku zdrowo się uśmiałem :lol: :lol: Co za idiota!Dziwne że nikt tego nie redagował :ups: A swoją drogą sprostowanie w tym wypadku jak najbardziej jest wskazane!
Dobra robota Darku :1
Tomasz

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 września 2011, 11:47 
Specjalista
Specjalista

Gnoić takich idiotów i piętnować!

pseudo historyki bo nawet bałbym się nazwać ich pasjonatami historii dorwą się bo chcą zaistnieć i piszą bzdury - ale jak widzę tacy są wszędzie co więcej mają możliwość publikacji swoich wielkich bzdur a pomyślcie ile czytelników w to uwierzyła...

Także Darku tak trzymaj i pilnuj tematu dla dobra żołnierza!

o np u mnie tez takich nie brak co im bezkrytycznie wierzą.... tak na szybko czytam kiedyś publikację i z niedowierzaniem dowiaduje się że most wybudowany przez Austriaków w Puławach 8 10 1916 r. otworzył Ferdynand Habsburg który zginał w zamachu w Sarajewie 28 6 1914 r. Spotkałem się z tym człowiekiem kiedy miał mi recenzować artykuł o tym moście i co się dowiedziałem żebym wyciął polemikę z nim z artykułu gdzie udowadniam co innego i ze otwierał most kto inny wówczas przypuszczałem że był to Fryderyk Habsburg. Mówię że nie wytnę. A koleś wie Pan nie uda się Panu tego potwierdzić... a ja że wie Pan tego że był to Fryderyk może... ale że Ferdynand Habsburg nie żył w 1916 r. to nie muszę potwierdzać. Koleś się wkurzył artykułu mi nie opublikowano... i dobrze rok później wydałem grubszą publikację i tam już nikt mi nie musiał mówić co mam a czego nie mam pisać. Dla jego wiedzy dokopałem się do źródeł potwierdzających obecność Fryderyka H. podczas otwarcia mostu w 1916 r.:)

A np. wczoraj - facet ogląda zdjęcie z września 1939 r. i mówi proszę pana tu jest zły podpis bo to nie ta kamienica - więc pytam która no nie ta co Pan pisze - no dobrze to która... A koleś ja pamiętam że wtedy to tam było inaczej i nawija mi.... więc biorę go do zdjęcia lotniczego i mówię że nie bo na zdjęciu z 14 9 1939 r. widać że kamienice o których mówi stoją.... no ale on pamięta i już. No i nagle się dowiaduje że koleś urodził się w 1944 lub 1948 bo ciężko było go zrozumieć jak się zbulwersował.... gdy mówię Panie skoro pan się urodził w latach 40 XX w. to jak pan pamięta wrzesień 1939 r. A on no pamiętam bo tam gdzie ta kamienica to się urodziłem... Mówię Panie ale urodził się Pan przed wybuchem wojny i pamięta tak? no nie.... no to jak Pan przyniesie mi dowód źródło dokument plan zdjęcie to uwierzę.... żegnam

No i takich samozwańczych ,,historyków" mamy trochę....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 września 2011, 12:06 
Moderator
Moderator

Ja myślę ,że pisanie do tego, nazwijmy bardzo delikatnie, dyletanta,może nic nie dać,
dlatego podaję kontakt do starostwa,które wydaje tą gazetkę,gdzie już napisałem :666

http://www.powiat-olsztynski.pl/t2/inde ... ge=kontakt

Swoją drogą,to przechodzi ludzkie pojęcie co napisał ,ten "redaktorzyna" :n

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 września 2011, 12:10 
Moderator
Moderator

Sa łosie ..oj sa ... przerobilem utarczki z kretynami na swojej skorze, moj konik ( bitwa pod Oswiecimiem 1866) .... otóz czytam ja sobie u delikwenta na stronie portalu Mysłowice ze atakiem wojsk pruskich dowodzil niejaki Otto von Stolzberg ... nosz qr..... a, Otto von Stollberg ( nie Stolzberg) w 1866 roku byl młodym szczawiem -27 lat i gdzie mu tam do szlifów generalskich i dowodzenia korpusem landwery ...faktycznym dowodca byl gość o tym nazwisku ale Wilhelm .... i jak ja podaje zrodlo gdzie mozna poczytac jak wyglądalo oryginalne pruskie Ordre de Bataille to post tradycyjnie wylatuje do koszta, bo gość najprawdopodobniej o tej bitwie poczytał jedynie u Dzieszynskiego w "Sadowa 1866" - bowiem na niego sie powoluje .. tyle ze Dzieszynski w tym dziele popisał miejscami niezle pierdoły i juz mu to na kilku forach wypomniano.... to ze przy okazji gosc bezczelnie zerznal mojego posta ( bez podania zrodla i autora) o tej bitwie z portalu Austrowegry.info nie wspomne ..... reasumujac ...na pohybel kutasom :666

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: sobota, 10 września 2011, 12:36 
Specjalista
Specjalista

Na pohybel!

To ja mam lepszego w ramach moich działań mosty puławskie

21-25 lipca 1792 r. wybudowano pierwszy most tymczasowy w Puławach z rozkazu i pod nadzorem płk. Karola Sierakowskiego. Jeden sławny regionalista który mówi takie bajki i w taki sposób jakby był naocznym świadkiem dziejów mojego miasta podał w prasie i necie że ten most powstał w 1722 r. tylko jest jeden problem koleś ani nie znał jego imienia a tym bardziej daty urodzin a jest nią rok 1752 :) Ale oczywiście Pan S. ma rację bo on jest wiekowym regionalistą choć używał długo tytułu historyka :)

O albo można przeczytać w jednej książce o wysadzeniu przęsła mostu w Puławach w 1914 r. mostu którego jeszcze nie było a żeby było lepiej w 2009 na tą informację powołał się nawet prof. historii i uznał jako prawdę :)

niech żyje radosna twórczość ludzi ubogich w umiejętność szukania i łasych na szkło :)

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 09:16 
Generał Brygady
Generał Brygady

Otrzymałem dzisiaj odpowiedź od autora artykułu - zwykła zdawkowa z przeprosinami oraz tym, że w następnym numerze będzie sprostowanie. Błąd niby wynikł z pośpiechu i presji czasowej przy składaniu gazety.

hmm ...

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 10:32 
Specjalista
Specjalista

tyfus_odk napisał(a):
Otrzymałem dzisiaj odpowiedź od autora artykułu - zwykła zdawkowa z przeprosinami oraz tym, że w następnym numerze będzie sprostowanie. Błąd niby wynikł z pośpiechu i presji czasowej przy składaniu gazety.

hmm ...

i tu pokazał jakim jest idiota i kretynem... jak nie wiem co mam w rękach to sprawdzam a nie pisze takie pierdoły oskarżając osobę zmarłą i jego rodzinę takimi pomówieniami - na to jest paragraf. Wcisnął by w google polski nieśmiertelnik i by się douczył.... a tak pokazał ignorancje, parcie na szkło i olanie podstaw warsztatu - i co ma debil powiedzieć że skład gazety szedł szybko. A co on o tym może wiedzieć jak kata od katolika nie odróżnia. Ciekawe co na to organ prowadzący i wydający ten szmatławiec zarąbistą mają reklamę. A może wyślijmy do nich pare setek meili aż im się skrzynki zapchają domagając się nie jakiegoś sprostowania pismaka a przeprosin i to przez redakcje szmatławca!

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 10:37 
Generał Brygady
Generał Brygady

zresztą dokładnie zacytuję treść maila :

"Witam
Bardzo Panu dziękuję za szybką reakcję i informację o błędnym
podpisie.
Sprostujemy to w kolejnym wydaniu miesięcznika "Przegląd Warmiński".
Przepraszam za ten oczywisty błąd, który wyniknął m.in. z pośpiechu i
presji
czasowej przy składaniu gazety.
Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam
Jacek Niedzwiecki"

kilku chłopaków z ODK również wysłało maile - wszyscy otrzymaliśmy te samą odpowiedź.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 10:45 
Specjalista
Specjalista

tyfus_odk napisał(a):
zresztą dokładnie zacytuję treść maila :

"Witam
Bardzo Panu dziękuję za szybką reakcję i informację o błędnym
podpisie.
Sprostujemy to w kolejnym wydaniu miesięcznika "Przegląd Warmiński".
Przepraszam za ten oczywisty błąd, który wyniknął m.in. z pośpiechu i
presji
czasowej przy składaniu gazety.
Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam
Jacek Niedzwiecki"

kilku chłopaków z ODK również wysłało maile - wszyscy otrzymaliśmy te samą odpowiedź.

teraz to rodzine niech przeprasza dzban...

biorąc pod uwagę jak u nas podchodzi się w prasie do takich sensacji które są z palca wyssane a więc dla wielu prawdziwe to żal mi tego człowieka i rodziny może sobie prostować ludzie i tak zapamiętają co innego a sprostowanie odbiorą że teraz się prawdę tuszuje.... kurę mózgowa niech sobie naprostuje....

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 19:37 
Użytkownik zbanowany
Użytkownik zbanowany

Dobra robota Tyfusie :za :za :za

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 20:42 
Generał Brygady
Generał Brygady

Panowie, w wydaniu pdf poprawiono opis pod zdjęciem nieśmiertelnika, cytuję :

"Odnaleziony nieśmiertelnik obozowy Władysława Szczucińskiego"

dla przypomnienia : strona 6

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 21:38 
Specjalista
Specjalista

tyfus_odk napisał(a):
Panowie, w wydaniu pdf poprawiono opis pod zdjęciem nieśmiertelnika, cytuję :

"Odnaleziony nieśmiertelnik obozowy Władysława Szczucińskiego"

dla przypomnienia : strona 6

a kto to jest Jacek Niedzwiecki? czy Niedźwiecki? to jak dla mnie określenie identyfikatora nieśmiertelnikiem obozowym też jest ciekawe

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: wtorek, 13 września 2011, 21:56 
Generał Brygady
Generał Brygady

Drogi kolego ... nie będę tego komentował, bo jak przeczytałem to mnie osłabiło ... ręce bezwładnie opadły, mój mózg się lekko zawiesił pod wpływem zaskoczenia :)

tak jak napisałeś - mamy do czynienia z dzbanem, który k o m p l e t n i e nie ma bladego pojęcia o czym i co pisze.
Po takiej nagonce jaką na niego zrobiliśmy, zamiast do wszystkich napisać maila o tej samej treści - mógł do kogokolwiek napisać prośbę o przybliżenie tematu.

Na ODK nawet podano prawdopodobne dane z blaszki, cytuję za kolegą carabus :

"po wrzuceniu nazwiska w wyszukiwarkę:
http://www.katedrapolowa.pl/ofiary.php

1. Ppor. Władysław SZCZUCIŃSKI, ur.1914-02-12,
miejsce urodzenia: Łoś,
lekarz med., 1 pamot., zm. 1940, Charków

jesli to ten sam to.... ehhhhh"

nic dodać, nic ująć ...

pan Redaktor (hmmmm ...) otrzymał ode mnie kolejnego maila.

Odpowiedz z cytatem  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]